ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο στα όμορφα και μαρτυρικά Καλάβρυτα

Από τις εκδηλώσεις που έγιναν φέτος στην επέτειο για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
Από τις εκδηλώσεις που έγιναν φέτος στην επέτειο για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ οργανώνει τοπικό Διήμερο στα Καλάβρυτα, από το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιούνη έως το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιούνη. Απευθύνεται στους μαθητές για να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, την αλήθεια για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα αίτιά του, την αλήθεια για το φασισμό - ναζισμό, για την άνοδό του και πώς καταπολεμείται. Μέσα από την ιστορική πείρα να βγάλουν συμπεράσματα και για το σήμερα, για τον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Τα Καλάβρυτα είναι μία πανέμορφη περιοχή και με πλούσια ιστορία, τόσο από την Επανάσταση του 1821, όσο και από τη δεκαετία του '40 (Αντίσταση και Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, 1946-1949). Πιο γνωστή είναι η ναζιστική θηριωδία που έγινε στις 13/12/1943, όπου οι Γερμανοί φασίστες έβαλαν τους άντρες, από 14 ετών και πάνω, σε ένα χωράφι και τους γάζωσαν με πολυβόλα. Την ίδια ώρα, άλλα τμήματα Γερμανών στρατιωτών λεηλατούσαν και κατέστρεφαν την πόλη. Εκτελέστηκαν 1.436 άντρες από 14 έως 80 ετών, δηλαδή το 70,5% του αντρικού πληθυσμού της πόλης.

Οπως αναφέρεται και στο κάλεσμα της ΟΠ, «μέσα από τις δραστηριότητές μας, θα έρθουμε σε επαφή με την ιστορία της περιοχής εκεί, θα μάθουμε για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα γεγονότα όπως πραγματικά έγιναν, όχι όπως μας τα διδάσκουν μέσα από τα σχολικά βιβλία».

Κατά τη διάρκεια του Διήμερου, οι μαθητές και όσοι άλλοι συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν διαδρομή με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, να κάνουν πεζοπορία σε ένα τμήμα του Βουραϊκού, να παίξουν και να κάνουν πικ-νικ στο Πλανητέρο.

Το Σάββατο 20 Ιούνη, θα γίνει ιστορικός περίπατος στην πόλη, που θα περιλαμβάνει πεζοπορία προς το λόφο του Καπή, ακολουθώντας τη διαδρομή που ακολούθησε ο αντρικός πληθυσμός για τον τόπο εκτέλεσης και ξενάγηση στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Στις 20.30, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου από ομάδα της ΚΝΕ με το παιδικό τμήμα της τοπικής ομάδας ΑΕ Καλαβρύτων, ενώ θα υπάρχουν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στις Πρέσπες

Το Σάββατο 20 Ιούνη η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει ιστορικό περίπατο στην περιοχή των Πρεσπών, σε μία περιοχή που αναπτύχθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων της ένοπλης ταξικής πάλης στην Ελλάδα, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Το πρόγραμμα του περιπάτου περιλαμβάνει επίσκεψη στη «Σπηλιά Ζαχαριάδη», που βρισκόταν σε καλά φυλασσόμενη δασώδη περιοχή. Επιπλέον, θα υπάρξει επίσκεψη και στη «Σπηλιά Κόκκαλη», όπως είναι γνωστή η περιοχή, όπου είχαν εγκατασταθεί τα χειρουργεία των ανταρτών, με τεράστια συνεισφορά κατά τη διάρκεια του τιτάνιου αγώνα του ΔΣΕ. Ο περίπατος θα καταλήξει στο χωριό Λαιμός, όπου θα γίνει ομιλία από την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Η ΟΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ σημειώνει: «Στα πλαίσια της δραστηριότητας για τα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, ερχόμαστε σε επαφή με ηρωικές στιγμές στη δράση του Κόμματος. Μαθαίνουμε από την αντοχή, την αυτοθυσία, την αγωνιστική αδιαλλαξία, την ακλόνητη πίστη στο δίκιο του λαού και στον αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Διδασκόμαστε από τις δυνατότητες που γεννά η υπεροχή των κομμουνιστικών ιδεών, την ακλόνητη στάση των κομμουνιστών που παρά τις κακουχίες και τις δυσκολίες στα 100 χρόνια της ύπαρξης του Κόμματος, αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα και το αύριο, συνεχίζοντας το δρόμο του καθήκοντος μέχρι τη νίκη».

Με... στρατιώτες σχεδιάζουν να καλύψουν κενά στα σχολεία

Σε οριακά σημεία φτάνει η έλλειψη εκπαιδευτικών εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής αδιοριστίας, υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της Εκπαίδευσης, η οποία συνεχίζεται. Για περισσότερα από 20.000 κενά κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας (περίπου 25.000 τα υπολογίζουν οι εκπαιδευτικοί), που εξαγγέλλει 3.000 - 4.000 μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η κατανομή τους.

Στο τοπίο αυτό, «έπεσε στο τραπέζι» και η σκέψη να αναλάβουν να διδάξουν εθελοντικά σε σχολεία εκπαιδευτικοί που υπηρετούν τη θητεία τους. Το παραπάνω συζητήθηκε, μάλιστα, κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Παιδείας Αρ. Μπαλτάς και Αμυνας Π. Καμμένος. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, έγινε «πολύ γόνιμη συζήτηση σε σχέση με τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο υπουργείων, αναφορικά με τρέχοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα του ΥΠΟΠΑΙΘ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη «λύση» των εκπαιδευτικών - οπλιτών σχεδιάζει να καταφύγει η κυβέρνηση «στην έσχατη περίπτωση», για σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές και εφόσον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών τοποθέτησης εκπαιδευτικών, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά. Οπως φαίνεται από τον προγραμματισμό για προσλήψεις, κενά θα υπάρξουν και θα είναι χιλιάδες. Σημειώνεται πως από τη συνάντηση εκπροσώπων Πρωτοβάθμιων Σωματείων Εκπαιδευτικών με εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας το Σάββατο, προέκυψε ότι έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 112 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για αναπληρωτές, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 των απαιτούμενων χρημάτων, ενώ για τα υπόλοιπα αναμένεται απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην προχτεσινή συνάντηση των δύο υπουργών, διερευνήθηκε και η συμβολή στρατευμένων στη μεταφορά μαθητών, κάτι βέβαια που δε θα γίνεται για πρώτη φορά, αφού τα προηγούμενα χρόνια είδαμε να μεταφέρονται μαθητές ειδικών σχολείων από στρατιωτικούς - οδηγούς.

Σημειώνεται πως αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης και για το χώρο της Υγείας, με γιατρούς που υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία σε ακριτικές περιοχές να υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας.

Αντιφασιστικές συναυλίες

Αντιφασιστικές συναυλίες διοργανώνουν την Παρασκευή 19 Ιούνη οι ΟΒ Πετρούπολης της ΚΝΕ και η Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Φυλής της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η συναυλία της ΤΟ Μενιδίου - Φυλής θα γίνει στην κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων (Δημαρχείο) και θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ η συναυλία των ΟΒ της Πετρούπολης θα γίνει στην πλατεία Ηρώ και θα μιλήσει ο Δημήτρης Σκοπελίτης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Στην πρόσκληση για τις εκδηλώσεις σημειώνεται: «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ακριβώς γιατί είναι ναζιστική τόσο στη δομή της, όσο και στην οργάνωσή της. Οι εγκληματικές και δολοφονικές τους πράξεις δεν είναι μεμονωμένες ενέργειες κάποιων χρυσαυγιτών, αλλά συλλογικά οργανωμένη καθοδηγημένη δράση...

Τα αφεντικά τους είναι οι βιομήχανοι, για τους οποίους έστηναν δουλεμπορικά γραφεία για να δουλεύει ο κόσμος για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι οι μεγαλοεργολάβοι, για τους οποίους έστηναν εθνικιστικό σωματείο στη Ζώνη του Περάματος για να ρίξουν τα μεροκάματα. Είναι οι εφοπλιστές, για τους οποίους ζητούσαν νέα προνόμια μέσα στη Βουλή...

Το σύστημα που τους γέννησε, το αυγό που γεννάει το ναζιστικό φίδι, είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης και της ανεργίας. Στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση, κρίσεις, πολέμους και φασισμό βρίσκεται η λύση στα αδιέξοδα που συναντάμε καθημερινά...».

Ζήτημα διαφάνειας στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά»

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ζήτημα διαφάνειας στις προσλήψεις εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» θέτει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας

Τα τελευταία δύο σχολικά έτη, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής (ΚΕΔΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αναλάβει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος του ΕΣΠΑ σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί κατέθεσαν αιτήσεις να εργαστούν στο πρόγραμμα, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν γνωρίζει σήμερα μέχρι πού έχει φτάσει ο κατάλογος των προσληφθέντων εκπαιδευτικών.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, ζητώντας να δουν μέχρι πού έχει φτάσει ο πίνακας και αν είναι κοντά η σειρά τους να κληθούν να εργαστούν, ουδεμία πληροφόρηση έχουν, αν και έχουν άμεσα έννομο συμφέρον. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει άρνηση να δημοσιευτεί ο πίνακας εκπαιδευτικών που εργάστηκαν ανά ειδικότητα και ανά νομό, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εξάλλου οι υπεύθυνοι της υλοποίησης του προγράμματος αυτού τα 2 τελευταία χρόνια.

Στα παραπάνω αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, Ελ. Γερασιμίδου, Γ. Γκιόκας και Λ. Κανέλλη, που υπογράφουν την Ερώτηση και καλούν τον αρμόδιο υπουργό να λάβει μέτρα ώστε άμεσα να δημοσιευτεί ο κατάλογος των προσληφθέντων εκπαιδευτικών ανά νομό και ειδικότητα που εργάστηκαν το προηγούμενο σχολικό έτος και των εκπαιδευτικών που εργάζονται φέτος στο πρόγραμμα αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ