ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Την Τρίτη διαδηλώνουν στην Αθήνα οι συνταξιούχοι

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Στην Αθήνα θα διαδηλώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα, την Τρίτη 23 Ιούνη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τρεις προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 5.15 μ.μ.:

Στην Ομόνοια θα συγκεντρωθούν οι συνταξιούχοι από Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Δράμα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καρδίτσα, Καβάλα, Κατερίνη, Εδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Αρτα, Πάτρα, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Λουτράκι και Κρήτη.

Στο Σύνταγμα οι συνταξιούχοι από Γλυφάδα, Καλλιθέα, Υμηττό, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριο, Λαύριο, Λούτσα, οι συνταξιουχικές ενώσεις και σωματεία από ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, Δημόσιο, Επισιτισμό, ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΤΑΕ και το Σωματείο Εφημεριδοπωλών.

Στην πλατεία Κάνιγγος οι συνταξιούχοι από Αγ. Παρασκευή, Αθήνα, Αιγάλεω, Α. Λιόσια, Ιλιον, Σαλαμίνα, Μαρούσι, Μενίδι, Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια, Χαλάνδρι, Πειραιά, Νίκαια, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Ν. Πέραμο, ΝΑΤ και ΟΣΕ.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι τα πούλμαν θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ. μπροστά από το Αγαλμα Βενιζέλου (δηλώσεις συμμετοχής, στα τηλέφωνα 2310237694 - 6934349568 - 6940260249 και 6947925698). Τέλος, σε παράσταση διαμαρτυρίας στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ προχωρά σήμερα Πέμπτη, στις 9 π.μ., ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας.

ΑΠΕΡΓΟΙ «COCA COLA» - ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εξω οι πολυεθνικές από τα σχολεία!

Διαμαρτυρία για να μη συμμετάσχει ο δήμος Ωραιοκάστρου σε πρόγραμμα «κοινωνικής ευαισθησίας» της «Coca Cola»

Από την κινητοποίηση στο δήμο Ωραιοκάστρου
Από την κινητοποίηση στο δήμο Ωραιοκάστρου
Μαζική παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας απεργοί της «Coca Cola» από κοινού με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απαιτώντας να μη συμμετάσχει ο δήμος στο γνωστό πρόγραμμα της πολυεθνικής που αναλαμβάνει κάθε χρόνο τα έξοδα συντήρησης μιας σχολικής μονάδας, η οποία επιλέγεται μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία.

Μέσα στα υποψήφια σχολεία ήταν και το Γυμνάσιο Δρυμού του Δήμου Ωραιοκάστρου. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δεσμεύθηκε ότι δεν θα βάλει την «Coca Cola» σε κανένα σχολείο και θα συμπαρασταθεί με ψήφισμα που θα εκδώσει στα δίκαια αιτήματα των απεργών. Κάτω από την αντίδραση των απεργών και των Λαϊκών Επιτροπών, πριν λίγες μέρες και οι Δήμοι Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων - Μενεμένης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της πολυεθνικής.

Θυμίζουμε ότι από τον Οκτώβρη του 2013 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη παλεύουν για να ανακληθούν οι 33 απολύσεις εργαζομένων και να ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου. Η «Coca Cola» προσπαθεί με ποινικά και αστικά δικαστήρια, με τα οποία διεκδικεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους εργαζόμενους, να σπάσει τον αγώνα τους. Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται ως «κοινωνικά ευαίσθητη», μερεμετίζοντας κάποια σχολεία με την άδεια της πολιτείας και τη βοήθεια πολλών δημάρχων, υλοποιώντας το πρόγραμμα «Το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου».

Ιστορικός περίπατος στο Λαύριο

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση
Στιγμιότυπο από την ξενάγηση
Ιστορικό περίπατο στο Λαύριο διοργάνωσε την Κυριακή η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής μαζί με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν σημαντικοί σταθμοί στην Ιστορία των ταξικών αγώνων. Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε από τα αρχαία πλυντήρια στην Καμάριζα, όπου εξηγήθηκε η διαδικασία παραγωγής των μεταλλευμάτων, ο καταμερισμός της εργασίας, οι συνθήκες εργασίας των δούλων - αλλά και των ελεύθερων - που δούλευαν εκεί. Εγινε, επίσης, αναφορά στις σχέσεις παραγωγής της περιόδου του 5ου και 4ου αιώνα, ενώ αναλύθηκε ο τρόπος εξόρυξης και παραγωγής. Ο περίπατος συνεχίστηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Γαλλική Εταιρεία) και στα παλιά μεταλλεία.

«Πάγωσε» το αγροτικό εισόδημα από τον παγετό

Μεγάλες απώλειες στην παραγωγή εμφανίζουν καλλιέργειες του νομού Λάρισας, όπως νεκταρίνια, αχλάδια, μήλα, αμπέλια, ροδάκινα, από τον παγετό που έπληξε την περιοχή στις 21/3/2015. Κατά τη διάρκεια που γίνονταν οι δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς, σε αυτές τις καλλιέργειες δεν είχε εντοπιστεί το πρόβλημα και γι' αυτό δεν δηλώθηκαν. Καθώς όμως προχωρούσε η καλλιεργητική περίοδος, εμφανίστηκε σοβαρό πρόβλημα ως απόρροια του παγετού.

Συνέπεια όλων αυτών είναι να υπάρχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες, χωρίς να πάρουν παραγωγή, άρα και χρήματα από την πώλησή της. Με υπόμνημα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί των Επαρχιών Αγιάς και Τυρνάβου, ζητούν από την διοίκηση του ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς αυτών των προϊόντων να δηλώσουν τη ζημιά και να αποζημιωθούν κανονικά.

Ο

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Με στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις, που ξεκίνησαν χτες το βράδυ και συνεχίζονται σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου διεκδικούν την υπογραφή νέας ΣΣΕ, που να προβλέπει ό,τι και η τελευταία. Επίσης, διεκδικούν να σταματήσουν οι καθυστερήσεις πληρωμών και να παρθούν μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην «Ιριδα».

ΦΟΥΡΝΟΙ «ΒΕΝΕΤΗ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της αλυσίδας φούρνων «Βενέτη» στο Μενίδι (λεωφόρος Καραμανλή) θα κάνουν αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ., το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, με αίτημα να παρθούν πίσω οι απολύσεις δύο εργαζομένων, μελών του Συνδικάτου. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, οι δύο εργαζόμενοι μπήκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας μετά τη συμμετοχή τους στην απεργία της 1ης Μάη και τελικά απολύθηκαν με λίγες μέρες διαφορά.

ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ: Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με ευρεία ολομέλεια όλων των σωματείων της χώρας, με θέμα τις εξελίξεις στο μέτωπο των ΣΣΕ, καλεί η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Η συνεδρίαση θα γίνει την Κυριακή 21 Ιούνη, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας και θα έχει θέμα το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων.

ΟΜΙΛΟΣ «ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ»: Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη, οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στον όμιλο «Σκουλούδη» («Ευβοϊκή Οινοποιητική», ΙΝΟ), με αίτημα να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.

Εκδήλωση για τα εργατικά «ατυχήματα»

Εκδήλωση με θέμα «Τα εργατικά "ατυχήματα" και οι επαγγελματικές ασθένειες στους κλάδους της βιομηχανίας. Ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων» διοργανώνουν συνδικάτα της Αττικής από τους κλάδους της βιομηχανίας, τη Δευτέρα 22 Ιούνη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, ΗΣΑΠ Βικτώρια) και διοργανώνεται από τα εξής συνδικάτα: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπωνοποιών, Ενέργειας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Πρακτορείων Εφημερίδων, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Χαρτεργατών και Χημικής Βιομηχανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ