ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για την κατεδάφιση της κατοικίας του Μενέλαου Λουντέμη

Την ανακατασκευή και ανάδειξη της κατοικίας του Μενέλαου Λουντέμη στον Εξαπλάτανο της ΠΕ Πέλλας ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή, προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, που υπογράφουν την Ερώτηση για την πρόσφατη κατεδάφιση της κατοικίας του μεγάλου λογοτέχνη, σημειώνουν αναλυτικά:

«Σε άθλια κατάσταση, χωρίς καμία συντήρηση, πλήρως εγκαταλειμμένη και σχεδόν ετοιμόρροπη παρέμενε, για χρόνια, η κατοικία των παιδικών χρόνων του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη, στον Εξαπλάτανο του Δήμου Αλμωπίας στην ΠΕ Πέλλας.

Παρ' όλο που από το 1985 το σπίτι είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, με Προεδρικό Διάταγμα από το τότε υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, η αποκατάστασή του δεν προχώρησε ποτέ. Αντίθετα, παρέμεινε εγκαταλειμμένο και εκτεθειμένο στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή τον περασμένο χειμώνα, να καταρρεύσει κομμάτι τοίχου στην πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο απέκτησε κλίση και πλέον ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχομένων.

Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας, αφού πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία, να καλέσει για έλεγχο την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, η οποία εισηγήθηκε, λόγω επικινδυνότητας, την κατεδάφιση του κτιρίου. Η κατεδάφιση της κατοικίας πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι μεγάλες για την κατάσταση αυτή, επειδή δε φρόντισαν έγκαιρα να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου και να προχωρήσει η αποκατάστασή του. Ευθύνες, όμως, βαρύνουν και τη δημοτική και την τότε νομαρχιακή αρχή και σημερινή περιφερειακή αρχή.

Επειδή το ίδιο το κράτος θα πρέπει να αναγνωρίζει, να συντηρεί και να αναδεικνύει, ως ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, οικήματα και χώρους με τα οποία έχουν συνδέσει τη ζωή τους σημαντικές προσωπικότητες του τόπου και του λαού μας, αλλά και επειδή η κατοικία αυτή αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για τη γενναία χρηματοδότηση της μελέτης και ανακατασκευής του διατηρητέου κτίσματος, καθώς και της ανάδειξής του».

Εθελοντισμός σημαίνει απλήρωτη εργασία

Πριν από λίγες μέρες, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι Διευθύνσεις και τα Δημόσια Μουσεία έλαβαν έγγραφο προερχόμενο από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, που έφερε τον τίτλο «Προσφορά εθελοντικής εργασίας» και αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 6 Απρίλη 2015 υπό τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των ΓΔΑΠΚ, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα του εθελοντισμού, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας σχετικά με τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών σε τομείς της λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, καθώς επίσης τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και τους όρους απασχόλησής τους, ούτως ώστε τα παραπάνω να πραγματοποιηθούν, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο, στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού».

Είναι γνωστό πια σε όλους ότι ο «εθελοντισμός» στον καπιταλισμό, στην πράξη δεν αποτελεί παρά απλήρωτη εργασία, πάντα αναγκαία για την «ανταγωνιστικότητα». Ετσι, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει από το «παράθυρο» το ιδεολόγημα του «εθελοντισμού», δηλαδή της απλήρωτης εργασίας, επιδιώκοντας μάλιστα να στρέψει τμήματα του λαού εναντίον άλλων τμημάτων του που αρνούνται να υποταχθούν σε αυτήν την επικίνδυνη λογική. Διότι δεν είναι μόνο η απλήρωτη δουλειά, αλλά και τα «παρελκόμενά» της, όπως εμβάθυνση της αποδιάρθρωσης των Συλλογικών Συμβάσεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και ιδεολογική χειραγώγηση, αφού η αστική εκδοχή του «εθελοντισμού» επιχειρεί να μετακυλήσει τις «λύσεις» των προβλημάτων, που ο καπιταλισμός προκαλεί, στα ίδια του τα θύματα: Την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτό πρέπει να έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους όχι μόνο οι αρχαιολόγοι και οι αρχαιοφύλακες, αλλά το σύνολο των εργαζομένων στον πολιτισμό και γενικότερα.

Ποικίλες εκδηλώσεις στην Πετρούπολη

Β. Παπακωνσταντίνου - Χρ. Θηβαίος
Β. Παπακωνσταντίνου - Χρ. Θηβαίος
Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πέτρας, στην Πετρούπολη. Σήμερα, ο Σύλλογος Μελέτης και Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών «Τερψιχόρη» του Δήμου Πετρούπολης παρουσιάζει εκδήλωση μ' ένα πλούσιο ρεπερτόριο της παράδοσης, με πολλά δρώμενα, τραγούδια - χοροτράγουδα και ποικίλους χορούς απ' όλη την Ελλάδα.

Το Σάββατο και την Κυριακή, στις 8 μ.μ., το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Πετρούπολης παρουσιάζει ένα διήμερο αφιέρωμα στην Παράδοση. Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Πετρούπολης, που ιδρύθηκε το 1976, αποτελεί έναν από τους κυριότερους φορείς πολιτισμού της πόλης. Το διήμερο αφιέρωμα στην Παράδοση αποτελεί θεσμό για την πόλη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, κλείνοντας τη χρονιά.

Τη Δευτέρα, στις 9 μ.μ., το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης παρουσιάζει γνωστά έργα της ροκ σκηνής από παλαιότερες δεκαετίες, από το Τμήμα Μοντέρνων Οργάνων, ενώ την Τρίτη 23/6 θα δοθεί συναυλία του Κλασικού Τμήματος με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Στις παραπάνω εκδηλώσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την Τετάρτη 24/6, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συναντά τον Χρήστο Θηβαίο. Οι δύο αγαπημένοι ερμηνευτές ετοιμάζονται για ένα μουσικό παιχνίδι για δύο φωνές, όπου οι πάσες από τραγούδι σε τραγούδι θα έχουν σταθμούς σε αγαπημένα τους κομμάτια, αλλά και απρόβλεπτες επιλογές.

Μαζί τους οι: Πιάνο: Ανδρέας Αποστόλου, Μάξιμος Δράκος, Ντραμς: Στέφανος Δημητρίου, Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης, Βιολί - τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη, Κιθάρες - πνευστά: Γιάννης Αυγέρης, Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Μπίτος. Επιμέλεια φώτων: Γιάννης Δίπλας. Ενορχήστρωση: Αντρέας Αποστόλου. Τιμή προπώλησης 10 ευρώ. Στο ταμείο τη μέρα της συναυλίας, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 12 ευρώ. Για τα παιδιά κάτω των 10 ετών που θα συνοδεύονται, η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αθήνα

Από το «ΜΠΑΡΙ ΛΙΝΤΟΝ» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Από το «ΜΠΑΡΙ ΛΙΝΤΟΝ» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, με διάρκεια από Ιούνη μέχρι Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά, προβάλλοντας πάνω από 20 επιλεγμένες ταινίες, σε διάφορα μέρη της Αθήνας, με ελεύθερη πάντα είσοδο στο κοινό, δίνοντας έτσι στην πόλη μια κινηματογραφική πατίνα!

Από τον κατάλογο των συνήθων χώρων διεξαγωγής του Φεστιβάλ - πεζόδρομος της Δ. Αρεοπαγίτου, Αλσος Πετραλώνων, πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, πλατεία Αυδή, Βίλα Δρακοπούλου, Αρχαίο Θέατρο Κολωνού, Μουσείο Μπενάκη, Τρένο στο Ρουφ, Νομισματικό, Βυζαντινό και Αρχαιολογικό Μουσείο δε λείπουν και κάποια θρυλικά θερινά σινεμά της πόλης όπως το Σινέ Δεξαμενή, το Σινέ Ζέφυρος και το Ελληνίς Cinemax.

Το ρεπερτόριο του φετινού 5ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Αθήνας συνίσταται σε ταινίες κλασικού αμερικάνικου κινηματογράφου όπως: «Η Ωραία και το Κτήνος» του Βινσέντε Μινέλι, «Ποιος Σκότωσε τον Χάρι» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, «Ας την Κρίνει ο Θεός» του Τζον Σταλ, «Ο Ανθρωπος από τη Γαλλία» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, «Μπάρι Λίντον» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ κ.ά., αλλά και ευρωπαϊκές κλασικές παραγωγές όπως ο «Μαγεμένος Αυλός» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, τα «Παραμύθια του Χόφμαν» των Μάικλ Πάουελ και Εμερικ Πρέσμπεργκερ, το «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» της Ανιές Βαρντά, τον αριστουργηματικό «Νοσφεράτου: Μια Συμφωνία Τρόμου» (1922) του Φρίντριχ Βίλεμ Μουρνάου και πλήθος άλλων. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης και κάποια ελληνικά φιλμ όπως το ντοκιμαντέρ «ΡΟΜ» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη και άλλες...

...και βωβός κινηματογράφος

Συνεχίζεται, επίσης, το 6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου που πραγματοποιεί το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206) μέχρι την Παρασκευή 26 Ιούνη, στην αίθουσα «Κινηματογράφος» του Ιδρύματος. Πρωταγωνιστές της φετινής διοργάνωσης, με γενικό τίτλο «City Symponies», οι Πόλεις και η Μουσική. Οι ταινίες - κάποιες με ελληνικούς υπότιτλους και κάποιες με μόνο αγγλικούς - οδηγούν το κοινό στο Βερολίνο του 1927, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Τόκιο, στη Νίκαια, με ξεναγούς και συνοδοιπόρους πρωτότυπες, κατά κύριο λόγο, μουσικές συνθέσεις 12 διαφορετικών δημιουργών.

Οι προβολές πραγματοποιούνται καθημερινά στις 21.00, συνοδεία ζωντανής μουσικής υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μούζα, με είσοδο ελεύθερη, αλλά υποχρεωτική κράτηση θέσεων στο 210.3418.579, Δευτέρα με Παρασκευή 11.00 με 14.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ