ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις στο πάρκο «ΦΙΞ»

Με σύνθημα «Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»

Από προηγούμενο Διήμερο, στο πάρκο «ΦΙΞ»
Από προηγούμενο Διήμερο, στο πάρκο «ΦΙΞ»
Σήμερα το απόγευμα ξεκινούν οι εκδηλώσεις του 15ου Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες, στο πάρκο «ΦΙΞ», στα Πατήσια.

Μεταναστευτικές κοινότητες και οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος θα δώσουν το «παρών» με περίπτερα και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για δύο μέρες στο κέντρο της Αθήνας θα συναντηθούν εργάτες, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και νέοι, στέλνοντας μήνυμα ότι ενωμένοι, ντόπιοι και μετανάστες, οργανωμένοι στα συνδικάτα τους, με ΚΚΕ δυνατό και με πάλη ενάντια στον καπιταλισμό μπορούν να κατακτήσουν τη ζωή που τους αξίζει. Το σύνθημα «Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», που συνοδεύει τις φετινές εκδηλώσεις, τις τελευταίες μέρες έχει φτάσει σε δεκάδες χώρους δουλειάς και συνοικίες με εξορμήσεις και περιοδείες.

Η ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που καλεί, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, Ελληνες και μετανάστες σε οργάνωση και πάλη, υπογραμμίζει ότι ο καπιταλισμός απλόχερα προσφέρει στους εργάτες απανταχού της Γης φτώχεια, προσφυγιά, στρατόπεδα συγκέντρωσης, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ανεργία, τρομοκρατία, απλήρωτη δουλειά, εργατικά ατυχήματα.

«Αυτό είναι το σύστημα που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει, «παραμυθιάζοντας τους εργαζόμενους ότι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Λέει ψέματα ότι η ΕΕ, την οποία προσκυνάει, μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλολαϊκή.

Η ΕΕ ήταν και θα είναι ένωση των καπιταλιστών, εχθρός των εργατών κάθε εθνικότητας. Ενωση που καταδικάζει στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια εργάτες στις διάφορες χώρες - μέλη της.

Η ΕΕ είναι που σε συνεργασία με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σπέρνουν πολέμους στις διάφορες γωνιές του κόσμου, υποκινούν φυλετικές και θρησκευτικές συρράξεις, εξοπλίζουν και αξιοποιούν κάθε είδους "τζιχαντιστές", για να ρίχνουν τις πολεμικές τους μηχανές στη μάχη και να βάζουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε χώρας που επεμβαίνουν».

Εκθεση με ενδιαφέροντα στοιχεία από τη δράση Ελλήνων κομμουνιστών σε χώρες του εξωτερικού θα φιλοξενηθεί στο «ΦΙΞ»
Εκθεση με ενδιαφέροντα στοιχεία από τη δράση Ελλήνων κομμουνιστών σε χώρες του εξωτερικού θα φιλοξενηθεί στο «ΦΙΞ»
Και συνεχίζει: «Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα οι εργαζόμενοι έχουν δύο επιλογές.

Η μία είναι να φαγωνόμαστε μεταξύ μας για μια καλύτερη θέση στη μιζέρια και τη δυστυχία που μας προσφέρουν τα αφεντικά και το σύστημά τους, ο καπιταλισμός. Να σκοτωνόμαστε στους πολέμους τους, να πολεμάει εργάτης τον εργάτη για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Η άλλη είναι να οργανωθούμε, Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, σε κοινό αγώνα. Να ανασυντάξουμε και να δυναμώσουμε το κίνημά μας. Να δράσουμε όλοι μαζί, σε μια μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών μας. Να μην πολεμήσει κανένας εργάτης για τα κέρδη των καπιταλιστών. Να σταματήσει τώρα κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση».

Προετοιμασμένο με μεράκι

Στο φετινό Διήμερο συμμετέχουν 21 μεταναστευτικές οργανώσεις. Τα δικά τους περίπτερα θα έχουν το ΠΑΜΕ, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», το Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων Πατησίων - Κυψέλης. Μεταξύ άλλων στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Ειδικά διαμορφωμένα ταμπλό θα αναδεικνύουν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα που προκαλούνται από τη δράση των ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη με προσχήματα όπως την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, που ετοιμάζεται να στηρίξει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και την επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης συνολικά απέναντι στις εξελίξεις της περιοχής μας. Η θεματολογία συμπληρώνεται με την αναφορά στη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής για λογαριασμό του κεφαλαίου, με στοιχεία για τις διαχρονικές «φιλοεφοπλιστικές» της απαιτήσεις. Επίσης, χώρος αφιερώνεται για την ανάδειξη των εργοδοτικών εγκλημάτων, όπως το πρόσφατο στα ΕΛΠΕ.

Ξεχωρίζει φέτος η έκθεση με ιστορικό υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ, που παρουσιάζει ένα δείγμα από τη δράση Ελλήνων μεταναστών στο εργατικό κίνημα χωρών του εξωτερικού. Με άρθρα από τον «Ριζοσπάστη» για τους Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας και από τη «Φωνή του Εργάτου», που κυκλοφορούσε στην Αμερική από Ελληνες κομμουνιστές, αναδεικνύονται η αξία της ταξικής πάλης και η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στην υπεράσπιση του δίκιου της τάξης τους σε κάθε χώρα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Ολοκληρωμένο το πρόγραμμα του Διημέρου έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΗ

Κεντρική Σκηνή

-- 20.00: Συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, το μεταναστευτικό και η θέση του ΚΚΕ». Θα εισηγηθούν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, και η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη.

-- 21.15: Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

-- 21.35: Μουσική από την Αλβανία με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet».

-- 22.00: Παραδοσιακή μουσική και χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- 22.30: Γλέντι με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.

Σκηνή Παιδότοπου

-- 20.00: Θεατρική παράσταση «Οι καμινάδες» από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ

Κεντρική Σκηνή

-- 20.00: Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη.

-- 20.30: Ομιλία του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 21.15: Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία με το Πολιτιστικό Συγκρότημα Rodina.

-- 21.45: Μουσικοθεατρική παράσταση από την ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής.

-- 22.30: Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κορακάκη.

Σκηνή Παιδότοπου

-- 20.00: Τραγούδια από μαθητικό συγκρότημα του 15ου Λυκείου Αθήνας.

-- 21.30: Παράσταση Καραγκιόζη.

Επιπλέον και τις 2 μέρες θα λειτουργεί στον παιδότοπο χώρος με πλούσιες δραστηριότητες για παιδιά.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Τα «έξυπνα» σύνορα της ΕΕ ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα οξύνει το μεταναστευτικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κάθε χρόνο να πεθαίνουν, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι και με τους μηχανισμούς καταστολής της ΕΕ, που κρατούν κλειστά τα «έξυπνα» σύνορά της. Τα «έξυπνα» σύνορα ανοίγουν όταν η αύξηση της ροής των μεταναστών εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στη συζήτηση σχετικά με τη «δέσμη μέτρων για την έξυπνη διαχείριση των συνόρων», στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας στην ομιλία του τα εξής:

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα οξύνεται όλο και περισσότερο, εξαιτίας της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Η ΕΕ, με την ενεργό συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των διακινητών, συγκροτεί ναυτική στρατιωτική δύναμη για επεμβάσεις σε τρίτες χώρες.

Τα "έξυπνα" σύνορα της ΕΕ δεν είναι άλλο από το άνοιγμα και το κλείσιμο της κάνουλας της ροής των μεταναστών, κατ' όπως ορίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Το μόνο που είναι δεδομένο είναι τα σιδερόφρακτα συστήματα καταστολής, το ευρωφακέλωμα, τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η Frontex, η Σένγκεν, λόγω των οποίων ξεψυχούν στα νερά της Μεσογείου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κάθε χρόνο. Η πρόταση της Κομισιόν για επανεγκατάσταση αποτελεί κοροϊδία, δεδομένου ότι πέραν από σταγόνα στον ωκεανό, το Δουβλίνο κι οι άλλοι κανονισμοί της ΕΕ θα είναι σε ισχύ και αυτή είναι η ουσία.

Εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων, τη γρήγορη και αξιόπιστη παροχή ασύλου ή επικουρικής προστασίας, τη δημιουργία κρατικών και αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ