ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 2015
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Χρήστος Μαλτέζος
Χρήστος Μαλτέζος
φωτο 1

Στη μνήμη του κομμουνιστή Γραμματέα της ΟΚΝΕ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΤΕΖΟΥ, προσφέρω στο Κόμμα μας, μέσω της Οργάνωσης Ανω Λιοσίων, 100 ευρώ.

Η κόρη του, Μαρία Χ. Μαλτέζου

***

φωτό 2

Στους λαϊκούς ηγέτες:

Στον καπετάν Διαμαντή, το σταυραετό της Ρούμελης ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, αντιστράτηγο τιμημένο νεκρό που έπεσε ψηλά στα Βαρδούσια πάνω από το χωριό Μάρμαρα στον Αη Γιάννη, στη θέση Αδρασκέλα στις 21 Ιούνη 1949.

Επίσης, στον καπετάν Γιώτη ΧΑΡΙΛΑΟ ΦΛΩΡΑΚΗ, διοικητή της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, αντιστράτηγο, που συμπληρώθηκαν, πρόσφατα, φέτος, 10 χρόνια από το θάνατό του.

Με σεβασμό και αγάπη τους θυμούνται οι τότε συναγωνιστές τους όσοι είχαν την τύχη να μάχονται για τα ίδια ιδανικά και να ελπίζουν κοντά τους. Ο ιερός και τίμιος αγώνας τους είναι ανεκτίμητης αξίας. Ο σπόρος τους καρποφορεί και μυριάδες ακολουθούν και σηκώνουν τις Σημαίες για εξανθρωπισμό της ζωής, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στους άξιους ηγέτες, η Κατίνα Μανιτάρα, μαχήτρια του ΔΣΕ προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βύρωνα.

***

Στη μνήμη της φίλης μου και οπαδού του Κόμματος ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΜΒΟΥΡΗ προσφέρω 50 ευρώ στο Κόμμα μας, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου.

Μαριλένα Κεχαΐδου

***

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης: ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΟΥΡΓΑΛΗ, ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΟΥΡΓΑΛΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥΡΓΑΛΗ, ΣΩΤΗΡΗ ΦΟΥΡΝΑΡΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΤΖΑΡΙΔΗ, η κόρη του Σταύρου και της Ματίνας, Αγγελική, δίνει 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

***

φωτό 2

Στη μνήμη του πατέρα μας ΑΛΕΞ. ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ, κομμουνιστή μαχητή του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της αδερφής μας ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΣ, μαχήτριας του ΔΣΕ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ελευθερίου Κορδελιού Θεσ/νίκης το ποσό, συνολικά, των 2.800 ευρώ. Συγκεκριμένα πρόσφεραν:

ΗΛΙΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ
300 ευρώ ο Νικ. Σολομωνίδης

500 ευρώ ο Θοδ. Σολομωνίδης

Τα εγγόνια προσφέρουν:

Αλέξ. Σολομωνίδης του Δημ. 500 ευρώ

Βλαδ. Σολομωνίδη του Δημ. 500 ευρώ

Ολύμπ. Σολομωνίδου του Θόδ. 500 ευρώ και

Χριστ. Σολομωνίδου του Θόδ. 500 ευρώ

***

φωτό 5

Ο Σπύρος Παγουλάτος, στη μνήμη των θείων του, ΣΠΥΡΟΥ και ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους στη θέση κλείσματα της Κεφαλονιάς το 1943, καθώς και στη μνήμη των ΗΛΙΑ και ΚΩΣΤΑ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ, λαϊκών αγωνιστών του ΚΚΕ, προσφέρει 1.000 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Εκτελωνιστών της ΤΟ ΕΒΕ του ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ από τα Σελιανίτικα Αιγίου στην Κατοχή πολέμησε τους κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Για την πατριωτική του δράση διώχθηκε από τις μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις της Δεξιάς και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Το 1948 πιάστηκε και καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο Λάρισας σε θάνατο. Εκτελέστηκε στις 23 Σεπτέμβρη του 1949. Αφησε ορφανά 6 παιδιά, από τα οποία το μικρότερο ήταν ενός χρόνου και το μεγαλύτερο 15 χρόνων.

Στη μνήμη του, η κόρη του Μαρία Αργυριάδου, προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΞΕΝΙΔΗ, προσφέρω στο Κόμμα μας 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Σφαγείων Λόφου - Σικελίας Καλλιθέας.

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Σοφία Ξενίδου

***

φωτό 1

Στις 3 Ιούνη 2015 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπητός μας πατέρας, παππούς και φίλος ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ. Γεννημένος στον Πλάτανο Λακωνίας το 1916, ο 12ος από τα 13 παιδιά του Νίκου και της Αλεξάνδρας Ροζάκη, ήρθε στην Αθήνα το 1935 και πέρασε την επόμενη χρονιά στη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων. Με το ξέσπασμα του πολέμου το 1940 στέλνεται στο μέτωπο στη Δράμα, απ' όπου επιστρέφει μετά στο χωριό του. Εκεί εντάσσεται στον ΕΛΑΣ και υπηρετεί σαν αξιωματικός του πυροβολικού. Συμμετέχει στον ΔΣΕ, όπου κατά τη διάρκεια μιας μάχης τραυματίζεται. Στο νοσοκομείο γνωρίζει τη μέλλουσα γυναίκα του Ελένη Πριοβόλου, με την οποία φεύγουν αργότερα μαζί ως πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ. Επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα το 1976 με τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του και εγκαθίστανται στην Αθήνα.

Στη μνήμη του, τα παιδιά, τα εγγόνια, οι συγγενείς και οι φίλοι, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Αγ. Δημητρίου, προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγωνιστή κομμουνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ που «έφυγε» από τη ζωή τον Ιούνη του 2013 σε ηλικία 95 χρόνων. Ανάλωσε τη ζωή του για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού, για τη σοσιαλιστική κοινωνία μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Μέλος της ΟΚΝΕ, από το 1932, και του ΚΚΕ από το 1935, εξορίστηκε στη Φολέγανδρο το 1937. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Εκανε φυλακές και εξορία. Με τη δικτατορία του 1967, εξορίστηκε στα Γιούρα και τη Λέρο μέχρι το 1972.

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Στη μνήμη του, οι ανιψιές του, Λίνα και Ελένη Υφαντοπούλου, προσφέρουν 25 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και παππού ΒΑΣΟΥ ΣΑΟΥΛΙΔΗ, από τους Σιταγρούς Δράμας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας και την προκοπή του λαού και ως «ανταμοιβή» φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια, προσφέρουμε 25 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σιταγρών.

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

Στη μνήμη της συζύγου μου ΣΟΦΙΑΣ ΜΙΡΣΑΚΗ - ΚΑΛΑΪΤΖΗ από χωριό Ελαφοχώρι Διδυμ/χου Εβρου. Μαχήτρια, από το 1948 Λοχίας ταξιαρχίας ΣΑΓΑ του ΔΣΕ (Βλ. περιοδ. ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, Σεπτέμβρης 2006, τευχ. 131, σελ. 61).

Στη μνήμη της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Θανάσης Μιρσάκης,

τα παιδιά και τα εγγόνια της

***

φωτο 1

Ο σεβαστός ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΔΑΜΟΣ ήταν μεγάλος στην ηλικία, τον σεβόμουν σαν πατέρα. Σύντροφος με μεγάλη ιστορία στους αγώνες της περιοχής του. Ηταν από την Αλιστράτη Σερρών. Επί κατοχής συνελήφθη από τους Βούλγαρους και κλείστηκε στις βουλγαρικές φυλακές. Απελευθερώθηκε από τους Σοβιετικούς στις 9-9-1944. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ πέρασε στη Λαϊκή Βουλγαρία. Δούλεψε χρόνια στον τομέα Κοινής Ωφέλειας έως τη συνταξιοδότησή του. Επαναπατρίστηκε, έμεινε λίγο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, μετά στο γηροκομείο κάπου στη Δράμα, κλείνοντας τα μάτια του παραπονεμένος στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Αιωνία του η μνήμη.

ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Θεοχάρη
ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Θεοχάρη
(Γνωρίζω ότι έχει γιο στη Θεσσαλονίκη, παρακαλώ αν διαβάσει αυτές τις γραμμές, αν το επιθυμεί, ας επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλέφωνο: 2310.451.097).

Καραμπίδης Αλέκος

Προς τιμήν του προσφέρω 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

***

φωτο 2

Στη μνήμη των σ/φων ΚΩΣΤΑ ΠΑΥΛΟΥ και ΚΩΣΤΑ Α. ΠΙΝΑΚΙΔΗ προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ 1ης Δημοσίου.

Κ. Σιατούνης

***

φωτό 1

Στη μνήμη του παππού μας ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ - ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥ (1914 -1990) προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Πειραιά. Εξορίστηκε στην Ικαρία απ' όπου γύρισε αλύγιστος. Με τη στάση του στη ζωή, το ήθος, τις θυσίες και την προσφορά του στο ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα, μας έδειξε το δρόμο που ακολουθούμε πιστά, δείχνοντας πως κανένας αγώνας, καμιά θυσία δεν πάει χαμένη.

Τα εγγόνια του Γιώργος, Ακης

***

φωτό 1

Πέρασαν 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΜΑΣΟΥΡΑ.

Στη μνήμη του, η κόρη του Ντίνα Μασούρα και ο εγγονός του Γιώργος Διαμάντης προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό 2

Στη μνήμη των αδελφών ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΛΗ, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΛΗ, εκτελεσθέντα στο Μεζούρλο, τόπο εκτέλεσης κομμουνιστών και αγωνιστών την περίοδο 1946-1949, η οικογένειά τους προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίου Γεωργίου - Λαχανόκηπων Λάρισας.

***

φωτό 1

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΥΛΙΑΣ γεννήθηκε στο Συκούριο Λάρισας πριν από 74 χρόνια, παιδί της κατοχής. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή της Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στον ΟΤΕ έως την συνταξιοδότησή του. Οι δυσκολίες της εποχής και της «τάξης» που προερχόταν τον οδήγησαν στο οργανωμένο κίνημα και στην πρωτοπορία του στο ΚΚΕ στο οποίο οργανώθηκε. Για δεκαετίες στάθηκε μπροστά σε μικρές και μεγάλες μάχες του Κόμματος και του κινήματος. Ορθωσε το ανάστημά του και υπεράσπισε τη θεωρία, τις αρχές, τα ιδανικά και τα σύμβολα του Κόμματος. Κάνοντας το χρέος του ως άνθρωπος και ως κομμουνιστής στο ακέραιο.

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ιδιαίτερη πτυχή της προσφοράς και της δράσης του αποτελούν η συμμετοχή του στα καθημερινά, μέσα από το συνδικαλιστικό, το Δημοτικό κίνημα καθώς και η πρωτοβουλία του για την ίδρυση του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπήρων Λάρισας.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 300 ευρώ στο ΚΚΕ και η ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου - Σουφλαρίων Λάρισας του Κόμματος, 60 ευρώ.

***

φωτό 1

Πριν από λίγες μέρες, «έφυγε» από κοντά μας ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ. Γεννημένος το 1924 στο Ιάσιο Σαπών στη Ροδόπη, οργανώθηκε στο Κόμμα το 1943. Πολέμησε μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ για μια Ελλάδα ελεύθερη, για τα δίκια της εργατικής τάξης, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Γι' αυτή του τη δράση φυλακίστηκε, βασανίστηκε, στάλθηκε στην εξορία, πρώτα στη Γυάρο, και αργότερα, την περίοδο της δικτατορίας, στη Λέρο. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, το συνεχές κυνηγητό από το αστικό κράτος, τα βασανιστήρια, δε λύγισε, άντεξε. Είχε σημαντική συμβολή στην πάλη του λαού, σε χρόνια δύσκολα, αλλά και μέχρι τα γεράματά του. Τίμησε με τον καλύτερο τρόπο, τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ, για 72 ολόκληρα χρόνια. Βαθιά πεισμένος για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό έκανε συνειδητή επιλογή ζωής και αδιάλλακτης στάσης απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε εργατικός, πιστός στα ιδανικά του Κόμματος. Εδωσε μια ζωή στον αγώνα με ανιδιοτέλεια, χωρίς να υπολογίζει κόπους και θυσίες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στη μνήμη του, προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, ως πρώτη δόση:

Η οικογένεια του το ποσό των 100 ευρώ.

Οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ του Κεντρικού Μενιδίου, της οποίας ήταν μέλος, το ποσό των 200 ευρώ.


ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ

ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ
ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ

ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ ΒΑΣΟΣ
ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ ΒΑΣΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΛΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΛΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΥΛΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΥΛΙΑΣ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΛΗΣ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΛΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ

ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΔΑΜΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΔΑΜΟΣ

ΠΙΝΑΚΙΔΗΣ Α. ΚΩΣΤΑΣ
ΠΙΝΑΚΙΔΗΣ Α. ΚΩΣΤΑΣ

ΠΑΥΛΟΥ Μ. ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΥΛΟΥ Μ. ΚΩΣΤΑΣ

ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Θάνατος αγωνιστή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
φωτό 1

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Μπαϊντίρ της Μ. Ασίας στις 21 Νοέμβρη του 1921. Η μάνα με τη γιαγιά και τον μόλις 8 μηνών Γιάννη στην αγκαλιά της ήρθαν κατατρεγμένοι στην Ελλάδα τον Ιούλη του 1922.

Στην αρχή της προσφυγιάς, έμειναν σε μια αποθήκη του Πειραιά και το 1924 τους έδωσαν ένα μικρό προσφυγικό σπίτι στην Κοκκινιά, στη οδό Γιαννιτσών. Πήγε Γυμνάσιο έως την Γ΄ τάξη, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε το σχολείο, γιατί έπρεπε να βγει στη βιοπάλη, βιώνοντας έτσι από παιδί την κοινωνική αδικία και την εκμετάλλευση.

Το 1942 γίνεται μέλος στον ΟΦΟΚ (Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Κοκκινιάς) όπου μαζί με άλλους νέους και νέες της Κοκκινιάς, όπως τον ποιητή Αλέκο Μουχτούρη, τον Γιώργο Φουντούλη, τον Μιχάλη Νικολινάκο και άλλους σχεδιάζουν και οργανώνουν την αντιφασιστική δράση του ΟΦΟΚ, συμμετέχοντας στην ηρωική Εθνική Αντίσταση. Το 1943 γίνεται μέλος της θρυλικής ΕΠΟΝ, όπου αναπτύσσει πλούσια δράση. Οταν το ΕΑΜ οργανώνει στις 5 Μάρτη 1943 τη μεγάλη διαδήλωση στον Πειραιά ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί κατακτητές, ο Γιάννης συμμετέχει ενεργά.

Την Τσικνοπέμπτη του '44, λίγες μέρες πριν τη μεγάλη Μάχη της Κοκκινιάς, οι Γερμανοί φασίστες, μπλοκάρουν και σπάνε τα γραφεία του ΟΦΟΚ, συλλαμβάνεται, μαζί με άλλα 28 μέλη του ΟΦΟΚ, μεταξύ των οποίων και η αγωνίστρια ΕΠΟΝίτισσα Αθηνά Νικολαΐδου (μετέπειτα συντρόφισσά του στη ζωή), οδηγείται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου κρατείται για αρκετούς μήνες.

Το 1974, πρωτοστατεί στην επαναλειτουργία του ΟΦΟΝ (Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας) που είχε κλείσει η χούντα. Στηρίζει με πείσμα και επιμονή την πρόταση, ο ΟΦΟΝ να αποκτήσει δική του στέγη. Δραστηριοποιείται για την προστασία του περιβάλλοντος ενάντια σε κάθε εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης, καλλιεργεί την αγάπη για τη φύση, την ορειβασία, τον αθλητισμό. Διοργανώνει επιμορφωτικές εκδρομές με ιστορικό περιεχόμενο, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις για την ειρήνη, κατά του ιμπεριαλισμού.

Πρωτοστατεί στη διοργάνωση του σκακιστικού τουρνουά προς τιμήν των νεκρών ηρώων του «Μπλόκου της Κοκκινιάς», θεσμός που συνεχίζεται σε κάθε επέτειο.

Το 1992, ο Γιάννης Παπαδόπουλος γίνεται πρόεδρος του Ομίλου, μια θέση που υπηρέτησε για 6 χρόνια με πίστη, ευσυνειδησία, υπευθυνότητα, φροντίζοντας πάντα να υπερασπίζεται τις θέσεις και την πολιτική του Κόμματος, να διατηρηθεί η Ιστορία και τα χαρακτηριστικά του ΟΦΟΝ, κρατώντας ψηλά τη σημαία των ιδανικών του, των ιδανικών που πάλευε και παλεύει έως σήμερα ο ΟΦΟΝ. Για την προσφορά του τιμήθηκε με μετάλλια από την Ομοσπονδία Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας και από διάφορους άλλους φυσιολατρικούς ομίλους. Επίσης, τιμήθηκε 2 φορές από την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και από την ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, Παράρτημα Κοκκινιάς. Το 2007, ο ΟΦΟΝ τον τιμά με την διάκριση του «επίτιμου προέδρου».

«Φεύγοντας» για το μεγάλο ταξίδι αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη ήθους, ανιδιοτέλειας, αγωνιστικότητας, προσφοράς στο λαϊκό - εργατικό κίνημα, προσφοράς στα δρώμενα της ανταρτομάνας Κοκκινιάς. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ακολούθησε, σαν φίλος και οπαδός το ΚΚΕ, πιστά και αταλάντευτα σε όλη του τη ζωή!

Στη μνήμη του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ, προσφέρεται το ποσό των 6.200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.


Στη μνήμη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου αδελφού, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων, 30 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Γιώργος Παππάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ