ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κλιμακώνουν με απεργία οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά

Στις 30 Ιούνη, αν μέχρι αύριο η εργοδοσία δεν τους καλέσει να υπογράψουν Σύμβαση

Από παλιότερη παρέμβαση της Ομοσπονδίας για τις ΣΣΕ
Από παλιότερη παρέμβαση της Ομοσπονδίας για τις ΣΣΕ
Με τη συμμετοχή κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων από διάφορες περιοχές της χώρας, συνεδρίασε την Κυριακή το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Θέμα της διευρυμένης συνεδρίασης ήταν οι εξελίξεις στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η κλιμάκωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αποφασίστηκε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τους εργαζόμενους στα εμφιαλωμένα ποτά, την Τρίτη 30 Ιούνη. Η απεργία θα προκηρυχθεί εφόσον οι εργοδότες δεν ορίσουν μέχρι αύριο, Τετάρτη, συνάντηση για την υπογραφή νέας Σύμβασης.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία καλεί όλα τα συνδικάτα «να σχεδιάσουν και να οργανώσουν τις απεργιακές φρουρές στους χώρους ευθύνης τους. Ολα τα σωματεία σε όλο τον κλάδο να εξασφαλίσουν δυνάμεις που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν με όλους τους τρόπους την κινητοποίηση εκείνης της μέρας». Επίσης, καλεί ομοσπονδίες και σωματεία να δείξουν την αλληλεγγύη τους, να διαθέσουν δυνάμεις για την ενίσχυση των απεργιακών φρουρών.

Στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας «δεν περισσεύει κανείς», τόνισε εισηγητικά στη συνεδρίαση της Κυριακής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανώλης Καραντούσας.

Οπως εξήγησε, η μάχη θα κριθεί από την προσπάθεια να ανέβει το επίπεδο οργάνωσης στους χώρους δουλειάς, από το βαθμό κινητοποίησης των εργαζομένων, από την ενότητα όλου του κλάδου και την αλληλεγγύη που θα εκφραστεί. Μάλιστα, σημείωσε πως η υπογραφή μιας Σύμβασης δεν πρόκειται να αποτελέσει το τέρμα της προσπάθειας, αφού χρειάζεται εξίσου σκληρή μάχη για την εφαρμογή της.

Προκαλεί η εργοδοσία

Στη συνέχεια, συνδικαλιστές που πήραν το λόγο σημείωσαν με έμφαση πως η απεργία πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε κλαδικού και επιχειρησιακού σωματείου. Κοινός στόχος είναι να υπογραφεί η Σύμβαση, εξέλιξη που θα βοηθήσει συνολικά τη μάχη που δίνει η Ομοσπονδία και για τις άλλες συμβάσεις που υπογράφει.

Στην ανάγκη να γνωρίσουν οι εργαζόμενοι την έννοια των συλλογικών διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του νεοσύστατου σωματείου στην επιχείρηση «Νηρέας» στην Εύβοια. «Πάω να ζητήσω δουλειά, μου λένε τόσα θα παίρνεις, αν δε μου αρέσει φεύγω», είπε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει πως το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης παραμένει άγνωστο για σημαντικό μέρος των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ενημερώνει για τη στάση των εργοδοτών στις συναντήσεις που έγιναν. Συγκεκριμένα, για τη ΣΣΕ στα εμφιαλωμένα ποτά πρότειναν να υπογραφεί ξανά η Σύμβαση του 2009 και να εξεταστεί η ένταξη νέων ειδικοτήτων σε αυτήν από τετραμελή επιτροπή. Μάλιστα, έθεσαν ως χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της το τέλος του Ιούνη, όπως όμως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, μέχρι σήμερα με ευθύνη τους δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση.

Οσο για τις άλλες τρεις Συμβάσεις (παστερίωσης, τυροκομίας και τυποποιημένων τροφίμων) οι εργοδότες έκαναν ξεκάθαρες τις προθέσεις τους: «Πρότειναν νέα σύμβαση στα 586 ευρώ και ειδικά στην παστερίωση και τυροκομία να αφαιρεθούν ειδικότητες (περιοδεύοντες - πωλητές, οδηγούς - πωλητές και καταμετρητές)», εξηγεί η Ομοσπονδία και ξεκαθαρίζει πως αρνήθηκε την παραπάνω «πρόταση»: «Κάτω από τα επίπεδα του 2009 δεν πάμε», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Σήμερα συνεδριάζουν τα πρακτορεία

Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, προκειμένου να ορίσει ημερομηνία για την προκήρυξη απεργίας με αιχμή την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η απόφαση για απεργία πάρθηκε από τις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια στάσεων εργασίας την περασμένη Πέμπτη, τόσο στη βραδινή όσο και στην πρωινή βάρδια των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ να κηρύξει 48ωρη απεργία στα κυριακάτικα φύλλα ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κινητοποίηση, με σκοπό να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και να ανταποκριθούν άμεσα οι εταιρείες στις υποχρεώσεις που αφορούν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Στάση εργασίας στον όμιλο «Euromedica»

Σε νέα τετράωρη στάση εργασίας (3 μ.μ. - 7 μ.μ.) για τα δεδουλευμένα προχωρούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Euromedica» την Πέμπτη 25 Ιούνη, με απόφαση του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας. Τις ίδιες ώρες, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ομίλου (Ρηγίλλης). Καλεί, επίσης, σε πανελλαδικό συντονισμό τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων (σωματεία, Εργατικά Κέντρα) και σε πολύμορφες δράσεις (παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις, στάσεις εργασίας κ.λπ.) την Πέμπτη.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, ο όμιλος έχει κάνει καθεστώς την απλήρωτη εργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια: «Ο όμιλος πανελλαδικά διαθέτει 46 διαγνωστικά εργαστήρια, 12 Γενικές, μαιευτικές και ψυχιατρικές κλινικές με περισσότερες από 1.650 νοσοκομειακές κλίνες. Η καθημερινή επισκεψιμότητα ξεπερνάει τους 2.200 χρήστες Υγείας. Ο αριθμός των εργαζομένων πλησιάζει τις 3.000.

Ο όμιλος "Euromedica" (...) πιέζει μέσω της απληρωσιάς, να κατέβουν οι απαιτήσεις, να δεχτούν οι εργαζόμενοι τους μισθούς πείνας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη ζωή χωρίς δικαιώματα», αναφέρει το Σωματείο, και τονίζει: «Αρκετά πληρώσαμε. Αγωνιζόμαστε σήμερα να βάλουμε οριστικό τέλος στο αίσχος της απλήρωτης δουλειάς. Να ανοίξουμε το δρόμο για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης».

Ισοπεδώνει τις Συμβάσεις η «Σνάιντερ Ελέκτρικ»

Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας χτες, Δευτέρα 22 και σήμερα, Τρίτη 23 Ιούνη, απαντούν οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής εταιρείας «Σνάιντερ Ελέκτρικ» στη δυσμενή αλλαγή των συμβάσεων που προωθεί η εργοδοσία. Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Βοιωτίας καταγγέλλει ότι η πολυεθνική εντάσσει τους εργαζόμενους στην ΕΓΣΣΕ, «παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που έχει βγάλει από τον ιδρώτα τους όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Το Συνδικάτο χαιρετίζει τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για να πάρει η εργοδοσία πίσω τις αλλαγές στις Συμβάσεις και να δεσμευτεί ότι δεν θα επεκτείνει παραπέρα τα αντεργατικά της σχέδια. Το Συνδικάτο καταγγέλλει επίσης την εκδικητική απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να προχωρήσει στην επιβολή υπερεργασίας ως αντίμετρο στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων να κηρύξουν στάσεις εργασίας για χτες και σήμερα.

Στο μεταξύ, μαζική προπαγάνδα με συνθήματα και αφίσες στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Θήβας, πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από συνδικάτα της Αττικής και της Βοιωτίας. Εξω από μεγάλες επιχειρήσεις κολλήθηκαν αφίσες και γράφτηκαν συνθήματα ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση - δανειστές.

Καταγγέλλουν την καταδίκη συνδικαλιστών

Την απόφαση του Εφετείου της Λάρισας, με την οποία καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές τέσσερα στελέχη του ταξικού εργατικού κινήματος της περιοχής, επειδή συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», έξω από το εργοστάσιο στη Λάρισα, το Φλεβάρη του 2012, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, για τις 23 Νοέμβρη 2015 αναβλήθηκε (λόγω παρέλευσης ωραρίου) η δίκη των 12 ναυτεργατών, που ήταν να δικαστούν χτες, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου, επειδή συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ στις 11/4/2012. Στο πλευρό τους βρέθηκαν στελέχη του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Καβάλας, του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Στις 28 Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένες έξι δίκες ναυτεργατών της περιοχής και στις 23 Νοέμβρη δύο ακόμη, με την ίδια κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ανοιχτή συνεδρίαση της Διοίκησης

Ανοιχτή συνεδρίαση διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών επαγγελμάτων Αττικής, αύριο Τετάρτη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά. Στο κάλεσμα, το ΔΣ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Μπροστά στις εξελίξεις που καθημερινά αποδεικνύουν ότι με οποιονδήποτε τρόπο κι αν καταλήξει η διαπραγμάτευση οι χαμένοι θα είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, πρέπει τώρα να οργανώσουμε τη δική μας πορεία, βάζοντας πρώτα από όλα τα συμφέροντά μας, τις αυξημένες ανάγκες μας. Με ή χωρίς νέο μνημόνιο, όλα τα μέτρα που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι εδώ και τα προβλήματα των οικογενειών μας δεν μπορεί να περιμένουν».

Ολοκληρώθηκε η λαχειοφόρος του ΠΑΜΕ

Εγινε την περασμένη Παρασκευή 19 Ιούνη η κλήρωση της λαχειοφόρου - οικονομικής ενίσχυσης του ΠΑΜΕ. Ο λαχνός με τον αριθμό 122337 κερδίζει ένα 5ήμερο ταξίδι για δύο άτομα στην Ισπανία, με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Ο λαχνός αυτός διακινήθηκε από το κλαδικό σωματείο του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής. Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους που έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ