ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
1975: Ο «Αττίλας» εδραιώνεται στην Κύπρο

Ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι τουρκικές σημαίες δεσπόζουν στα επίσημα κτίρια του «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου», που ανακηρύσσεται στις 13 Φλεβάρη του 1975
Ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι τουρκικές σημαίες δεσπόζουν στα επίσημα κτίρια του «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου», που ανακηρύσσεται στις 13 Φλεβάρη του 1975
Επτά μήνες μετά την εισβολή του «Αττίλα» στο μαρτυρικό νησί, το Κυπριακό κινείται σε τροχιά αποτελμάτωσης. Φυσικά, αυτό αποβαίνει υπέρ της Τουρκίας, η οποία αφενός εδραιώνει τα τετελεσμένα, αφετέρου προωθεί τον εποικισμό των Κατεχομένων.

Στις 5 Φλεβάρη του 1975 το αμερικανικό Κογκρέσο αποφασίζει να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Φορντ, για να εξισορροπήσει την απόφαση, προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ότι η αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα συναρτάται με τις επιλογές της Αθήνας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για άσκηση πίεσης με στόχο την επίσπευση των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο.

Στις 10 Φλεβάρη, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γλ. Κληρίδης, ο οποίος διαφοροποιείται σε αρκετά θέματα από το Μακάριο, με την ιδιότητα του εκπροσώπου των Ελληνοκυπρίων επιδίδει στην τουρκοκυπριακή πλευρά συνολική πρόταση για την επίλυση του Κυπριακού. Η πρόταση προβλέπει τη θέσπιση μιας πολυπεριφερειακής ομοσπονδίας με ισχυρές αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας και όχι μιας δικοινοτικής συνομοσπονδίας με εντελώς αποδυναμωμένη κυβέρνηση, όπως προνοούν τα διχοτομικά σχέδια της Αγκυρας.

Η απάντηση έρχεται στις 13 Φλεβάρη του 1975 με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου». Επισήμως, ο Ντενκτάς επικαλείται την οικονομική ασφυξία της Βόρειας Κύπρου και το αμερικανικό εμπάργκο. Ουσιαστικά, όμως, η απόφαση της Αγκυρας ήταν ειλημμένη από καιρό. Η ανακήρυξη ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κράτους, παρά το αναμενόμενο κύμα διεθνών αντιδράσεων, προσθέτει άλλο ένα διαπραγματεύσιμο χαρτί στα χέρια των Τουρκοκυπρίων, ενόψει των διακοινοτικών συνομιλιών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για την ανοιχτή ή καλυμμένη διχοτόμηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του «εκφράζει τη λύπη του για τη μονομερή ενέργεια της τουρκοκυπριακής πλευράς», αλλά δεν «ιδρώνει το αυτί» ούτε της τουρκικής ηγεσίας, ούτε του Ντενκτάς. Γνωρίζουν ότι πέρα από τις φραστικές αποδοκιμασίες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι στο πλευρό τους.

Λίγο αργότερα, στα τέλη Φλεβάρη, η βρετανική κυβέρνηση δίνει την άδεια σε 8.500 Τουρκοκύπριους, που είχαν καταφύγει στις βρετανικές βάσεις, να μεταναστεύσουν, μέσω Τουρκίας, στα Κατεχόμενα. Ηταν μια πράξη που αφενός ενίσχυε τον εποικισμό, αφετέρου συνιστούσε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1754 Γεννιέται ο Κάρολος Ταλεϊράνδος. Γάλλος πολιτικός και διπλωμάτης. Το 1796 έγινε για πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών στο καθεστώς του Διευθυντηρίου. Στη συνέχεια, όταν κατάλαβε ότι ο Ναπολέων χάνει το παιχνίδι, ήρθε σε συνεννόηση με τον τσάρο της Ρωσίας και τον Μέτερνιχ, δίνοντάς τους στρατιωτικά και άλλα μυστικά. Μετά την είσοδο των στρατευμάτων του αντιγαλλικού συνασπισμού στο Παρίσι το 1814 έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρωτοστάτησε στην παλινόρθωση της μοναρχίας. Το όνομα του Ταλεϊράνδου έγινε συνώνυμο της ανηθικότητας και της διαφθοράς στη διαχείριση των κυβερνητικών υποθέσεων. Ο ίδιος, στην αυτοβιογραφία του, ομολογούσε ότι κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας έδωσε 14 όρκους, που ο ένας ήταν αντίθετος με τον άλλο. Είχε, επίσης, δωροδοκηθεί από όλες τις κυβερνήσεις και τους αρχηγούς κρατών που χρειάζονταν τη βοήθειά του. Σύμφωνα με κατά προσέγγιση υπολογισμούς, μέσα σε δυο χρόνια (1797-1799) πήρε από αυτές τις «υπηρεσίες» του 13.650.000 χρυσά φράγκα. Πέθανε το 1838.

Καιρός

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο μέχρι θυελλώδεις με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 1-13, στα δυτικά από 3-15, στην υπόλοιπη χώρα από 6-13 και στη Θεσσαλονίκη από 4-13 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί, ισχυροί που σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-13 βαθμούς.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της ιδιωτικής εταιρίας γενετικής «ΣΕΛΕΡΑ» να χαρτογραφήσει μόνη της το ανθρώπινο γονιδίωμα, σε αντιπαράθεση με το διεθνές κρατικό δίκτυο επιστημόνων που ακούει στο όνομα «Σχέδιο Ανθρώπινου Γονιδιώματος», κρύβει κατά ορισμένους αρκετές παγίδες και όχι αβάσιμα (σελίδα 14)

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ σχέδιο συνδικαλιστικών διώξεων, που θυμίζουν άλλες εποχές, φαίνεται ότι έχει θέσει σε εφαρμογή το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), με προφανή σκοπό να φιμώσει κάθε φωνή που αντιστέκεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων (σελίδα 22)

«ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ» βρίσκονται οι ναυτεργάτες για να γλιτώσουν από τα «δόντια» των τριών ακτοπλοϊκών μεγαλοεταιριών τα εργασιακά τους δικαιώματα (σελίδα 24)

ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της επιχείρησης για μείωση του προσωπικού (σελίδα 25)

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ του αγώνα ετοιμάζονται να βγουν και πάλι οι ροδακινοπαραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα και στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στη Σκύδρα. Από την πλευρά τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Κιλκίς προχωρούν αύριο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία, στις 10.30 το πρωί (σελίδα 27)

ΤΟ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας εγκαινιάστηκε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 1996. Είναι δυναμικότητας 250 κλινών αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο 120 κλίνες από έλλειψη προσωπικού (σελίδα 28)

ΤΑ ΔΥΟ εφιαλτικά βράδια του Οκτώβρη 1999, όταν ο Π. Καζάκος, μαζί με συνεργό του, άνοιγε πυρ κατά παντός... μετανάστη, θα «ξαναξυπνήσουν» αύριο στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο, όπου και ξεκινά η δίκη των δύο στυγνών δολοφόνων (σελίδα 30)

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ αλλά και πτώση της τηλεθέασης και του χρόνου που αφιερώνουν οι Ελληνες πολίτες στην τηλεόραση παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, την τηλεοπτική περίοδο από το Σεπτέμβρη του 1999 έως τον Αύγουστο του 2000 (σελίδα 35)

«ΠΡΑΓΜΑΤΑ και θαύματα» πρέπει να γίνουν στις υπολειπόμενες 12 αγωνιστικές του πρωταθλήματος προκειμένου ο Ολυμπιακός να χάσει τον 5ο συνεχόμενο τίτλο του στην Εθνική Κατηγορία (σελίδα 39)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 13 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1945 Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη.

1947 Δυνάμεις ανταρτών μπαίνουν στη Σπάρτη και απελευθερώνουν 176 φυλακισμένους αγωνιστές.

1961 Διαστημόπλοιο που θα φθάσει στην Αφροδίτη το Μάη ανακοινώνει πως εκτόξευσε η ΕΣΣΔ.

1961 Την επιβεβαίωση της θεωρίας περί γέννησης του σύμπαντος από αρχέγονη έκρηξη, γνωστή ως «Μπιγκ Μπαγκ», ανακοινώνουν Βρετανοί επιστήμονες.

1963 Την ενίσχυση των δεσμών ΗΠΑ - Ευρώπης ερήμην της Γαλλίας αποφασίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες ανακοινώνουν επίσης ότι θα επιδιώξουν την ταχύτερη δυνατή ένταξη της Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών στην ΕΟΚ.

1970 Υπό τον πλήρη έλεγχό της έχει θέσει το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης η Μαφία, χάρη στην εκούσια ή ακούσια συνεργασία των 45.000 εργαζομένων.

1977 Τη συνδρομή του στρατού ζητούν οι ιταλικές αρχές στην προσπάθεια να παρεμποδίσουν την επάνοδο των προσφύγων στο Σεβέζο, στα μολυσμένα από διοξίνη σπίτια τους, ενώ αναφέρονται και οι πρώτες γεννήσεις παιδιών - τεράτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ