ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή το κλείσιμο του μουσείου Θυρρείου

Το μουσείο Θυρρείου
Το μουσείο Θυρρείου
Για το Μουσείο Θυρρείου του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας που παραμένει κλειστό, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή Ερώτηση που καταθέτουν προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους κατοίκους του Δ. Δ. Θυρρείου του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, γιατί, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, το μουσείο παραμένει κλειστό. Βέβαια αυτή η απαράδεκτη ενέργεια του υπουργείου και της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Είναι μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης των μουσείων που δεν ενδιαφέρουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού. Αυτό υπονοούν άλλωστε και με την αιτιολόγησή τους ότι το ορεινό Θύρρειο είναι μακριά από τα αστικά κέντρα και δεν διευκολύνεται η πρόσβαση πολιτών και τουριστών. Αντί να δημιουργήσουν οδικά δίκτυα προσβάσιμα και άλλες προϋποθέσεις για να μπορεί ανεμπόδιστα ο λαός μας να γνωρίσει την πολιτιστική του κληρονομιά, κλείνουν τα μουσεία. Αυτή την πολιτική ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η πρόσβαση στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα που μπορεί να μετριέται με τους όρους του κέρδους και της αγοράς, γι' αυτό πρέπει να διευκολύνεται με κάθε μέσον σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για τους Ελληνες και ξένους επισκέπτες.

Ολα τα χρόνια, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το Μουσείο Θυρρείου θα επισκευαστεί, θα γίνει επέκταση του εκθεσιακού χώρου, για να στεγαστούν τα ευρήματα της περιοχής, αυτό ποτέ δεν έγινε. Και όταν ερχόταν στην επιφάνεια όχι από ανασκαφές αλλά από άλλα έργα (διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών) πάντα οι αρμόδιοι επικαλούνταν λόγους ασφάλειας, τα μετέφεραν σε μουσεία μεγάλων πόλεων όπως στα μουσεία Κορίνθου, Πατρών, Αγρινίου ή ακόμα και σε ...άγνωστες κατευθύνσεις. Επίσης, πριν από ένα χρόνο έγινε απόπειρα να μεταφερθούν βυζαντινά ευρήματα, που στεγάζονται στο Μουσείο Θυρρείου, σε άλλο μουσείο, αλλά η ενέργεια αυτή έπεσε στο κενό κάτω από την αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων του Θυρρείου. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που είτε σιγοντάρανε είτε σιωπούσαν σε τέτοιες ενέργειες. Ετσι έγινε πριν από 5 χρόνια με τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή Ακτίου.

Με την υπ' αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α1/70458, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αρ.φύλλου 1903,22/12/2003, έχουν κατανεμηθεί 3 οργανικές θέσεις στο μουσείο Θυρρείου ΔΕ, φύλαξης - πληροφοριών. Αυτές όμως δεν καλύφθηκαν ποτέ.

Τα ευρήματα των ανασκαφών πρέπει να εκτίθενται στο φυσικό χώρο τους, σε σύνδεση με την ιστορία και τη γεωγραφία του. Αλλωστε, μπορεί να είναι καθ' όλα ασφαλή στο μουσείο Θυρρείου, αρκεί αυτό να λειτουργεί με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

Σε ποια μέτρα θα προβεί το υπουργείο, ώστε να καλυφθούν όλες οι μόνιμες και τρέχουσες ανάγκες φύλαξης του μουσείου Θυρρείου από εξειδικευμένο προσωπικό;

Θα φροντίσει, ώστε τα αρχαία ευρήματα της περιοχής να επιστραφούν στο Μουσείο Θυρρείου όπου ανήκουν και να σταματήσει την μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων από αυτό;».

Παιδικό σινεμά στο Φεστιβάλ Πάτρας

Οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2015 συνεχίζονται. Σειρά έχει η ενότητα παιδικού και νεανικού κινηματογράφου που θα διεξαχθεί το τετραήμερο 29 Ιούνη - 2 Ιούλη, στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, το ίδιο τετραήμερο, θα πραγματοποιηθεί και το κινηματογραφικό εργαστήρι μυθοπλασίας, με τίτλο «Από την αρχική ιδέα έως το μοντάζ», με υπεύθυνο τον Δαμιανό Βογανάτση. Οι προβολές των ταινιών θα λαμβάνουν χώρα καθημερινά στις 9.15 το βράδυ.

Η είσοδος τόσο στις προβολές όσο και η συμμετοχή στο εργαστήρι, είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα των προβολών του τετραήμερου έχει ως εξής: Δευτέρα 29/6 - «Μέσα απ' τα βάθη» (7') κινούμενα σχέδια, «Sissy» (13') μικρού μήκους μυθοπλασία, «Ενα ατρόμητο κορίτσι» (92') μεγάλου μήκους μυθοπλασία.Τρίτη 30/6 - «Μπαμπάς» (6') κινούμενα σχέδια, «Ολα γίνονται» (23') μικρού μήκους μυθοπλασία, «Ο Ινδιάνος» (75') μεγάλου μήκους μυθοπλασία. Τετάρτη 1/7 - «Ο Χουάν και το σύννεφο» (16') κινούμενα σχέδια, «Πίσω απ' την κουρτίνα» (7') μικρού μήκους μυθοπλασία, «Ο δράκος του πάγου» (80') μεγάλου μήκους μυθοπλασία και τέλος Πέμπτη 2/7 - «Ο λύκος και τ' αρνάκι» (8') κινούμενα σχέδια, «Το βαρέλι» (11') ντοκιμαντέρ και «Το αγόρι και ο κόσμος» (81') κινούμενα σχέδια μεγάλου μήκους.

Τα Χάλκινα της ΚΟΑ

Με μια συναυλία θα ολοκληρωθεί εορταστικά, την Τρίτη 30 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41, Αθήνα, τηλ. 210.3634000) το φετινό, τρίτο κατά σειρά, Εργαστήριο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ). Είσοδος ελεύθερη.

Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, οι συμμετέχοντες των εργαστηρίων είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν δημιουργικά με τους έμπειρους και καταξιωμένους μουσικούς των Χάλκινων Πνευστών της ΚΟΑ, να διδαχτούν από μέλη του Συνόλου «METALLON» και να απολαύσουν για μία ακόμα χρονιά τη χαρά της μουσικής, μέσα από την ομαδική εργασία και τη γνωριμία με το ορχηστρικό ρεπερτόριο.

Αυτή ακριβώς τη χαρά επιδιώκουν να μεταδώσουν στο κοινό της συναυλίας τους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους σε έργα μουσικής δωματίου για χάλκινα ή ερμηνεύοντας σόλο κομμάτια του ρεπερτορίου των χάλκινων πνευστών με συνοδεία πιάνου. Το Σύνολο «METALLON» της ΚΟΑ θα συμπράξει ισότιμα με τους μελλοντικούς του συναδέλφους, δηλαδή τους μαθητές που συμμετείχαν στο μουσικό εργαστήριο, σε συνθέσεις των: Purcell, Mozart και Haydn.

Τα μέλη του «METALLON» που δίδαξαν τη φετινή χρονιά είναι οι: Παναγιώτης Καίσαρης, Ιωάννης Καραμπέτσος, Θεοφάνης Βερνίκος (τρομπέτες), Κωνσταντίνος Σίσκος, (κόρνο), Κωνσταντίνος Αυγερινός, Ευάγγελος Καραμπάς, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (τρομπόνια), Γιώργος Ραράκος (τούμπα).

«Αντιγόνη» στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου

Την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» παρουσιάζει η 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ σε συνεργασία με το ΔHΠΕΘΕ Βέροιας, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Στις 28 και 29 Ιούνη θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Κηποθέατρο του Δήμου Παπάγου.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Θήβα, όπου βασίλευε η οικογένεια των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης - συνέπεια εμφύλιας διαμάχης. Οι δύο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούστηκαν για τη διαδοχή. Και ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Αργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δύο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και, αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο.

Η παράσταση ανεβαίνει, σε νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή και μουσική Σταύρου Γασπαράτου. Σκηνικό - κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Επιμέλεια κίνησης: Ελενα Γεροδήμου. Φωτισμοί: Ηλίας Μπέλμπας.

Ερμηνεύουν: Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης.

Ανοιχτή ακρόαση

Την Τρίτη 30 Ιούνη και την Τετάρτη 1 Ιούλη, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ακρόαση για ηθοποιούς, τραγουδιστές και χορευτές, άνδρες και γυναίκες μέχρι 30 ετών, για το μιούζικαλ «Grease» των Jim Jacobs και Warren Casey, που θα ανέβει την προσεχή θεατρική περίοδο.

- Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα βιογραφικό, μια πρόσφατη φωτογραφία και να φορούν άνετα ρούχα.

- Θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει ένα τραγούδι της επιλογής τους από μιούζικαλ και να έχουν μαζί τους ένα CD ή στικάκι karaoke με τη συνοδεία του τραγουδιού.

- Στο χορό και την υποκριτική, θα εξεταστούν σε χορογραφία και κείμενο που θα τους δοθεί.

Η ακρόαση θα γίνει στο θέατρο «Ριάλτο» («Αλέκος Αλεξανδράκης»), Κυψέλης 54.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210-7475080 μέχρι και τη Δευτέρα 29/6, από τις 12.00 μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ