ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι εξελίξεις θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου στη νέα Βουλή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ευρύτερο αντίκτυπο στις ισορροπίες της περιοχής θα έχουν οι διεργασίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, όπου σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου της νέας Βουλής.

Οπως προβλέπεται, στην πρώτη και στη δεύτερη ψηφοφορία, για να εκλεγεί κάποιος, πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 367 από τις συνολικά 550 ψήφους. Αν χρειαστεί να γίνει τρίτη ψηφοφορία, απαιτούνται 276 ψήφοι, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη ψηφοφορία επικρατεί όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Υποψήφιος του AKP είναι ο εκτελών χρέη υπουργού Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάλ. Θυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι των CHP, MHP και HDP είναι αντίστοιχα ο πρώην ηγέτης του CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου και το πρώην ιδρυτικό στέλεχος του AKP, Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ. Ολοι τους φέρονται να έχουν ξεκινήσει επαφές με όλα τα κόμματα, ενώ η «Ζαμάν» έγραφε χτες ότι η συνάντηση που είχε ο Ιχσάνογλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου κράτησε (σχετικά) αρκετή ώρα και ο δεύτερος τοποθετήθηκε θετικά στο ενδεχόμενο επικράτησης του πρώτου.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των προεκτάσεων που θα έχουν οι ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία, αλλά και της αλληλεξάρτησής τους με άλλες εξελίξεις και παζάρια μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή βοηθού του γγ του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, σύμφωνα με την οποία, «ορισμένα προβλήματα δεν μπορούμε να τα λύσουμε χωρίς την Τουρκία. Αυτό είναι καθαρό. Ετσι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για την ηγεσία της Τουρκίας».

Ο Σι - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ και το τμήμα Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΝΑΤΟ επισήμανε τη σημασία της σταθερότητας στην Τουρκία και εμφάνισε την κατάσταση στα Βαλκάνια ως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία θα επιδράσουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. «Η πολιτική κρίση στη Μακεδονία, η διαφαινόμενη απόφαση για την πιθανή υποψηφιότητα του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ προβάλλουν μία μάλλον ζοφερή εικόνα για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Οσο η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ηγηθεί εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η Τουρκία, με τις ισχυρές διασυνδέσεις της στα Βαλκάνια, θα πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει την περιοχή σε κίνηση, σύμφωνα με τον Σι» σημείωνε το ρεπορτάζ της «Χουριέτ».

Το HDP για την Ελλάδα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο βουλευτής Σμύρνης του φιλοκουρδικού κόμματος (και από πολλούς προβαλλόμενου ως «τουρκικού ΣΥΡΙΖΑ») ΗDP, Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, δήλωσε χτες ότι «η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει το χρέος των 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα... Αυτή η βοήθεια θα μπορούσε επίσης να προσφερθεί στην Ελλάδα ως δάνειο με μηδενικούς τόκους».

Επιπλέον, οι δύο πρόεδροι του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, σε κοινή τους δήλωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνουν ότι «εκτός από την επιβολή πολιτικών λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης, μπορούν να υπάρξουν πιο λογικές συμφωνίες, που θα γίνουν αποδεκτές. Ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά (σ.σ. ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) θα απαντήσει θετικά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επιτευχθεί συμφωνία».

Δηλαδή και το HDP αλείφει βούτυρο στο ψωμί της προσπάθειας να παγιδευτεί ο ελληνικός λαός μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, να καθαγιαστεί το αντιλαϊκό πακέτο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να εμπλακεί στην όξυνση της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής «κόντρας».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Φονική επίθεση σε βάρος του γενικού εισαγγελέα

Μετά το μακελειό στο κέντρο του Καΐρου
Μετά το μακελειό στο κέντρο του Καΐρου
ΚΑΪΡΟ.--

Στο φονικό στόχαστρο φανατικών ισλαμιστών βρέθηκε χτες το μεσημέρι στο Κάιρο ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτιου, Χισάμ Μπαρακάτ.

Το κομβόι αυτοκινήτων που τον συνόδευε από το σπίτι του προς τα δικαστήρια δέχτηκε βομβιστική επίθεση από παρακείμενο ΙΧ που φαίνεται πως είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά και τα οποία πυροδοτήθηκαν με τηλεχειριστήριο. Η ισχυρότατη έκρηξη προκάλεσε το θανάσιμο τραυματισμό του εισαγγελέα σε πρόσωπο, ώμο, θώρακα και ήπαρ και ξεψύχησε ώρες αργότερα σε νοσοκομείο της Ηλιούπολης του Καΐρου. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν άλλα δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλα εννιά.

Ο Μπαρακάτ είχε διοριστεί στο συγκεκριμένο αξίωμα τον Ιούλη του 2013 από τη μεταβατική κυβέρνηση Μανσούρ, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι. Ο Γ. Εισαγγελέας είχε ζητήσει να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία 15 ανώτατων στελεχών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και τη σύλληψη του επικεφαλής των τελευταίων, Μοχάμεντ Μπάντι για υποκίνηση βίας έξω από το αρχηγείο της προεδρικής φρουράς.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Λαϊκή Αντίσταση στη Γκίζα» με μήνυμα που ανάρτησε σε σελίδα στο Facebook.

Η επίθεση σε βάρος του Χισάμ Μπαρακάτ θεωρείται η πρώτη μεγάλη δολοφονική επίθεση κατά κυβερνητικού και δικαστικού αξιωματούχου από την επίθεση αυτοκτονίας το 2013 κατά του τότε υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εντεκα Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, μετά από επίθεση των Ταλιμπάν στην επαρχία Χεράτ (στα σύνορα με το Ιράν), λίγες μόνο μέρες μετά από την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ισλαμιστές στο ίδιο το Κοινοβούλιο και την «καρδιά» της πρωτεύουσας.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Ο 38χρονος φιλοευρωπαϊστής Ντορίν Τσιρτοάκα επικράτησε με 53,54% και είναι ο νέος δήμαρχος στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου έναντι του (πρώην πρωθυπουργού της χώρας) Ζιντάιντα Γκρεσεανάι, που απέσπασε 46,46%. Το αποτέλεσμα θεωρείται ενδεικτικό του πώς εξελίσσεται η ενδοαστική αναμέτρηση για τις διεθνείς συμμαχίες της ντόπιας αστικής τάξης, στην οποία ο Γκρεσεανάι εξέφραζε μέχρι σήμερα εκείνο το τμήμα που προτάσσει στενή συνεργασία με το ρωσικό κεφάλαιο.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αντιπροσωπείες από τα δύο παράλληλα λιβυκά κοινοβούλια (το διεθνές αναγνωρισμένο που εδρεύει στο Τομπρούκ και εκείνο των ισλαμιστών που εδρεύει στην Τρίπολη) συναντήθηκαν προχτές στο Σκχιράτ του Μαρόκου, ανακοινώνοντας ότι έχουν ξεπεράσει τις περισσότερες διαφορές τους και ότι θα μπορούσαν τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός κοινού προσχεδίου συμφωνίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Βρετανικές εισαγγελικές αρχές, ανατρέποντας προηγούμενη απόφασή τους, ανακοίνωσαν χτες τη δίωξη για τους βιασμούς δεκάδων αγοριών και άλλες σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών και εφήβων, από το 1969 ως το τέλος της δεκαετίας του '80, στην κεντρική Αγγλία, σε βάρος του 86χρονου Λόρδου Γκρέβιλ Τζάνερ. Ο Τζάνερ διετέλεσε βουλευτής του Εργατικού Κόμματος από το 1970 έως το '97 και αργότερα μέλος της Βουλής των Λόρδων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται από χτες ο Ντέιβιντ Σουέτ, δραπέτης φυλακών ασφαλείας της Νέας Υόρκης εδώ και τρεις βδομάδες. Ο Σουέτ τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικού κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε νεοϋορκέζικο νοσοκομείο.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας, Χάμιντ Τσιτσιάν, μετέβη χτες στο Αλγέρι, στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης, για να συζητήσει τις διμερείς ενεργειακές σχέσεις με τον Αλγερινό ομόλογό του, Γιουσέφ Γιούσφι, τον Αλγερινό πρωθυπουργό Αμπντελμάλεκ Σέλλαλ και τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ενόψει της επικείμενης Συνάντησης Κορυφής του Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου (GECF) στην Τεχεράνη.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» στο Τσαντ είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε Τσαντιανών αξιωματούχων ασφαλείας και έξι εκ των δραστών της επίθεσης, στη διάρκεια επιδρομής των τελευταίων σε αποθήκη όπλων στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Ντζαμένα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε χτες ότι οι αρμόδιες αρχές φυλακών στις πολιτείες της χώρας μπορούν να χρησιμοποιήσουν μείγμα δηλητηρίων για την εκτέλεση θανατικών ποινών.

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλεχάνδρο Γκαρσία Παντίγια, προειδοποίησε χτες ότι η συγκεκριμένη υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ αδυνατεί να πληρώσει δημόσιο χρέος ύψους 72 δισ. δολαρίων, σε μια περίοδο κατά την οποία αφενός είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με διεθνείς δανειστές και αφετέρου η βουλή συζητά περικοπές ύψους 674.000.000 δολαρίων στον προϋπολογισμό ύψους 9,8 δισ. δολαρίων, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία.

ΔΑΝΙΑ
Κυβέρνηση μειοψηφίας

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Ο ηγέτης των Δανών φιλελευθέρων, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ανέλαβε χτες την πρωθυπουργία της Δανίας και διόρισε τους υπουργούς του σε μια κυβέρνηση, η οποία έχει μια μικρή μειοψηφία στο Κοινοβούλιο και θα πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη από άλλα κόμματα σε κάθε ψηφοφορία.

Οι Φιλελεύθεροι συμμετείχαν σε μια ομάδα κεντροδεξιών κομμάτων, που κέρδισε τις εκλογές πριν από μια βδομάδα, όμως το ίδιο το κόμμα έφερε τα χειρότερα αποτελέσματα που είχε εδώ και 25 χρόνια και δεν κατάφερε να σχηματίσει μια ευρεία συμμαχία μέσα στο συνασπισμό.

Το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF) αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, παρότι πέτυχε το καλύτερο ως τώρα αποτέλεσμά του και έγινε το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς στο Κοινοβούλιο. Επέμεινε σε αριθμό αιτημάτων, που περιλάμβαναν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Δανίας στην ΕΕ και περιορισμό της μετανάστευσης.

Ο Ράσμουσεν θα εξαρτάται τώρα από την υποστήριξη άλλων κομμάτων, του DF περιλαμβανομένου, σε κάθε ψηφοφορία χωριστά. Την Παρασκευή, είχε δηλώσει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας το Σαββατοκύριακο, αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες με το DF και άλλα κόμματα.

Με 34 έδρες στο 179μελές Κοινοβούλιο, πρόκειται για τη δεύτερη κυβέρνηση με τη μικρότερη κοινοβουλευτική υποστήριξη που έχει σχηματιστεί στην ιστορία της Δανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ