ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέδια επέμβασης εξυφαίνει η κυβέρνηση Νταβούτογλου

Με στόχο δημιουργία «ζώνης» 110 χλμ. επί του συριακού εδάφους σε περιοχές Κούρδων...

Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα με τη Συρία στην πόλη Ακτσάκαλε
Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα με τη Συρία στην πόλη Ακτσάκαλε
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αυξάνεται επικίνδυνα η «θερμοκρασία» στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, καθώς όλες οι ενδείξεις και οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων δείχνουν προετοιμασίες τουρκικής εισβολής στο συριακό έδαφος, με στόχο την υποτιθέμενη αντιμετώπιση των συριακών δυνάμεων και των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» και απώτερο στόχο την αποτροπή δημιουργίας μίας μεγάλης ζώνης από αμιγώς κουρδικά εδάφη στην περιοχή, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον η πιθανότητα δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ξένων πρακτορείων, δεκάδες τουρκικά άρματα μάχης άρχισαν να συγκεντρώνονται κοντά στη μεθοριακή τουρκική πόλη Σανιούρφα, ακριβώς απέναντι από τη συριακή βόρεια κουρδική πόλη Κομπανί. Πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», αλλά και της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», ανέφεραν πως η τουρκική ηγεσία επεξεργάζεται σχέδια για την πραγματοποίηση επέμβασης στο συριακό έδαφος με διάφορα μέσα, με στόχο τη δημιουργία μίας τάχα «στρατιωτικής ουδέτερης ζώνης» μήκους 110 χλμ. και βάθους 33 χλμ., με πρόσχημα την «προστασία» αμάχων προσφύγων. Η σχετική απόφαση φερόταν πως πιθανώς θα καθοριζόταν σε χτεσινοβραδινή σύνοδο του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Αγκυρα. Πληροφορίες της «Χουριέτ» ανέφεραν πως η τουρκική κυβέρνηση Νταβούτογλου επιδιώκει έναν «πιο ενεργό ρόλο του στρατού» στην υποστήριξη συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» σε βάρος του στρατού και των Κούρδων της Συρίας και των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», «κατά τρόπο που θυμίζει την πρόσφατη υποστήριξη των ΗΠΑ στις δυνάμεις των Κούρδων μαχητών έναντι των τζιχαντιστών στις συριακές πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Κομπανί». Οι πληροφορίες της «Χουριέτ» καταγράφουν ακόμη την απροθυμία του τουρκικού στρατού γι' αυτά τα σχέδια, όσο τουλάχιστον εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέας τουρκικής κυβέρνησης συνασπισμού. Μάλιστα, Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φέρεται πως θα προτιμούσαν επικύρωση τέτοιων σχεδίων και με απόφαση της τουρκικής βουλής.

Οι ΗΠΑ επιμένουν να θέλουν τη βάση του Ιντσιρλίκ

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι «άσχετες» οι δηλώσεις που έκανε χτες σε εκδήλωση στην Τουρκία ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, πως ΗΠΑ και Τουρκία είναι «καλοί σύμμαχοι, αλλά έχουν διαφορές σε συγκεκριμένα ζητήματα», όπως «η στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ», την οποία το Πεντάγωνο εδώ και πολλούς μήνες επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει για την - υποτίθεται - «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ...

Ας σημειωθεί, πάντως, πως αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως η Τουρκία «είναι έτοιμη για οποιεσδήποτε απειλές ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της, εάν οποιοσδήποτε επιχειρήσει να τα βλάψει», ενώ την περασμένη Παρασκευή και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διαμηνύσει πως δε θα επιτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους με την ενσωμάτωση εδαφών στα νοτιοανατολικά της χώρας του...

Το ίδιο 24ωρο, στη νοτιοανατολική κουρδική πόλη Χάσακα της Συρίας, συνεχίστηκαν οι σκληρές συγκρούσεις τζιχαντιστών με δυνάμεις του συριακού στρατού, έχοντας προκαλέσει τη μαζική έξοδο τουλάχιστον 30.000 αμάχων. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «SANA», οι νεκροί από τις μάχες υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες σε βάρος των τζιχαντιστών.

Στη Μόσχα μετέβη χτες αιφνιδίως, όπου είχε συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία στο Κρεμλίνο, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Ο Σύρος αξιωματούχος συναντήθηκε πρώτα με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και μετά με το Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ο οποίος για πολλοστή φορά εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σύγκρουση και διαρκή παζάρια

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ουκρανικού στρατού σε κατοικημένες περιοχές στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στις ζώνες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες. Σφοδρά πυρά δέχτηκε χτες το χωριό Γκριγκοριέφκα στην επαρχία Τελμάνοβο του Ντονέτσκ, ενώ παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη - που έχει γίνει κουρελόχαρτο - αναφέρθηκαν και στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Επιπλέον, σε αυτή την περιοχή ο λεγόμενος Πρόεδρος της «ΛΔ», Ιγκόρ Πλοτνίνσκι, ανέφερε ότι έχουν συσσωρευτεί 75.000 στρατιώτες της κυβέρνησης του Κιέβου, ενώ και στο Ντονέτσκ στην πόλη της Μαριίνκα αυξάνεται η παρουσία των αρμάτων μάχης του ουκρανικού στρατού όπως και μονάδων πυροβολικού. Ετσι, αυξάνονται οι φόβοι ότι υπάρχει προετοιμασία νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Επιπλέον στοιχείο που δείχνει την κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι και η εμφανής διαφωνία σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, όπου οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) κατηγορούν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ότι, κατά παράβαση των προβλέψεων της συμφωνίας του Μινσκ, αγνόησε πλήρως τις προτάσεις τους.

Παρά αυτές τις αρνητικές εξελίξεις όλα δείχνουν ότι τα παζάρια ανάμεσα στα ενεργειακά μονοπώλια των Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ δεν σταματάνε. Οπως επιβεβαίωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, σήμερα στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν τριμερείς συνομιλίες για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επιβεβαίωσε ότι οι διαβουλεύσεις για θέματα φυσικού αερίου θα συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τη θέση της ως αξιόπιστου προμηθευτή αερίου στην Ευρώπη. Δήλωσε ωστόσο ότι «κατά την επίλυση αυτού του ζητήματος, δηλαδή της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τη θέση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Η εφαρμογή της συμφωνίας για τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία είναι η εγγύηση της σταθερής διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ - ΚΟΥΒΕΪΤ
Σχέδια επίθεσης τζιχαντιστών στη Βρετανία «βλέπει» ο Κάμερον

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΥΝΙΔΑ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Σε μία προσπάθεια να εντείνει τα μέτρα καταστολής εντός της χώρας του, αλλά και να εντείνει την «αντιτρομοκρατική» και άλλη συνεργασία με την Τυνησία, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ισχυρίστηκε χτες πως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») που βρίσκονται πίσω από το φονικό της περασμένης Παρασκευής στην πόλη Σους της Τυνησίας εξυφαίνουν σχέδια και άλλων επιθέσεων σε βρετανικό έδαφος.

Μιλώντας στο BBC, υποστήριξε ότι οι τζιχαντιστές του «ΙΚ» συνιστούν «υπαρκτή απειλή» για τη Δύση, προσθέτοντας εντούτοις ότι «μία συνεργασία με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης θα ήταν απολύτως εσφαλμένη προσέγγιση». Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Βρετανία «θα ορθώσει ανάστημα για να προστατεύσει το δικό της τρόπο ζωής» και ότι θα πάρει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας...

Στην Τυνησία, το ίδιο 24ωρο, οι αρχές ανακοίνωσαν μπαράζ συλλήψεων Τυνήσιων υπόπτων ισλαμιστών, ενώ στη μαρτυρική παραλία της πόλης Σους, όπου έγινε η εν ψυχρώ σφαγή 38 τουριστών, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου. Στην Τύνιδα επρόκειτο να μεταβεί χτες και η Βρετανίδα ομόλογός τους, Τερέζα Μέι, σε μία προσπάθεια να εντείνει τις διμερείς σχέσεις συνεργασίας των αντιτροκρατικών αρχών.

Στο Κουβέιτ πάλι, όπου την Παρασκευή έγινε παράλληλα φονική βομβιστική επίθεση νεαρού Σαουδάραβα τζιχαντιστή για λογαριασμό του «ΙΚ» (με αποτέλεσμα 27 νεκρούς και 200 τραυματίες), οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 24χρονος δράστης είχε μεταβεί στη χώρα από το Μπαχρέιν μετά από αναμονή 2,5 ωρών και ότι ερευνούν την πιθανότητα να είχε έρθει σε επαφή με κάποιο συνεργάτη ή σύνδεσμο του «ΙΚ». Σημείωσαν τέλος ότι ο 24χρονος Σαουδάραβας είχε λευκό ποινικό μητρώο και ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε απασχολήσει τις αντιτρομοκρατικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ