ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΕ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Επαφές για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Από τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Κινέζος πρωθυπουργός
Από τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Κινέζος πρωθυπουργός
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Κίνα μελετά τη σύσταση μιας «επενδυτικής πλατφόρμας» για να «στηρίξει» το «πακέτο Γιούνκερ» σημείωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, χτες, κατά την έναρξη του επιχειρηματικού Φόρουμ Κίνας - ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Λι ανέφερε πως το Ταμείο που έχει συγκροτηθεί για την προώθηση του «Δρόμου του Μεταξιού» (σ.σ. ενεργειακών και εμπορικών επενδυτικών σχεδίων που προωθεί το Πεκίνο) θα παράσχει στήριξη στη συνεργασία Κίνας - ΕΕ ειδικά στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της κατασκευής υποδομών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Στο χτεσινό πρόγραμμα των επίσημων επαφών του συμπεριλαμβανόταν και συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Λι Κεκιάνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή «διαδικασία ολοκλήρωσης», αλλά και ότι θα παραμείνει ένας υπεύθυνος και μακροπρόθεσμος κάτοχος ευρωπαϊκών ομολόγων. Αναφερόμενος μάλιστα στις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά και τους δεσμούς μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ.

Από τη μεριά του, ο Σουλτς επισήμανε ότι οι πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί των δύο πλευρών είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον και των δύο. Η Κίνα παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε πολλά διεθνή θέματα, όπως η ανάπτυξη ισορροπημένου εμπορίου, η περιφερειακή ασφάλεια όπως και η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (AIIB)
Προχωρούν οι ετοιμασίες για το νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα

Υπογράφτηκε χτες το κείμενο για τη δομή και τη λειτουργία της

Από τη χτεσινή «τελετή» στο Πεκίνο
Από τη χτεσινή «τελετή» στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Με την παρουσία εκπροσώπων από 57 χώρες, υπογράφτηκαν χτες στο Πεκίνο τα συνολικά 60 άρθρα που απαρτίζουν τη συμφωνία λειτουργίας της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (AIIB) του νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού, που αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη της χρονιάς με «πρωτοβουλία» της Κίνας.

Κίνα, Ινδία και Ρωσία είναι οι τρεις μεγαλύτεροι μέτοχοι (με μετοχές 30,34%, 8,52% και 6,66%), με καθεμιά τους να έχει δικαίωμα ψήφου κατά 26%, 7,5% και 5,9% αντίστοιχα. Το εγκεκριμένο κεφάλαιο της τράπεζας θα είναι 100 δισ. δολάρια και από αυτά, το 75% προέρχεται από χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας, ωστόσο θυμίζουμε ότι στην AIIB έχουν σπεύσει από νωρίς να δηλώσουν συμμετοχή και ισχυρές δυτικές δυνάμεις, όπως οι Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία κ.τ.λ. Επίσης, οι συμμετοχές της Ν. Κορέας και της Αυστραλίας είναι ανάμεσα σε εκείνες που συζητήθηκαν, δεδομένης της «ανησυχίας» που έχει εκφράσει η Ουάσιγκτον για τα «κριτήρια λειτουργίας» της νέας τράπεζας.

Το κείμενο που υπέγραψαν χτες οι ειδικοί αντιπρόσωποι των διαφόρων κυβερνήσεων αφορά - σύμφωνα με το «Σινχουά» - τον καταμερισμό των μετοχών της Τράπεζας, τη δομή της διοίκησής της και το μηχανισμό λήψης αποφάσεων.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ύπαρξη πολυμερών τραπεζών και προτείνοντας την AIIB, ελπίζουμε επίσης να βοηθήσουμε τα (χρηματοπιστωτικά) ιδρύματα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των κρατών-μελών και στις αλλαγές του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος». Ενω, σε άλλο σημείο, ο Κινέζος ηγέτης τόνισε ότι «η υπογραφή του κειμένου αποκαλύπτει την αφοσίωση των εμπλεκόμενων μερών στην ίδρυση της AIIB, όπως και την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, το ανοιχτό πνεύμα, το αίτημα για κοινή ανάπτυξη».

Η ίδρυση της AIIB αντανακλά τις προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει τη θέση και το ρόλο της στις διεθνείς οικονομικές (και όχι μόνο) εξελίξεις, επιταχύνοντας επενδυτικά σχέδια που στηρίζει, όπως οι νέοι «δρόμοι του μεταξιού», η διάνοιξη δηλαδή ενεργειακών και εμπορικών δρόμων που θα συνδέουν Ανατολή - Δύση, στρώνοντας το έδαφος για τον πλουτισμό των μονοπωλίων που στηρίζει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το τηλεγράφημα του «Associated Press», από τους εκπροσώπους 57 χωρών που παρευρέθηκαν, υπήρξαν και ορισμένοι (όπως των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης, της Ν. Αφρικής) που δεν υπέγραψαν χτες και επιφυλάσσονται να λάβουν οριστική απόφαση ως το Δεκέμβρη.

ΥΕΜΕΝΗ
Τεράστιες ελλείψεις σε νερό, καύσιμα, τρόφιμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΣΑΝΑΑ.--

Δραματική και αφόρητη είναι η ζωή για εκατομμύρια αμάχους της Υεμένης, αφού οι ελλείψεις σε καθαρό, πόσιμο νερό επιδεινώνουν κατά πολύ τις άλλες μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με αραβικά δίκτυα, πολλοί άμαχοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν νερό δίνουν το 30% του εισοδήματός τους καθώς οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί από τον περασμένο Μάρτη, οπότε ξεκίνησε η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στη χώρα. Οπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο «Ρόιτερς», τέσσερα κυβικά μέτρα νερού στοιχίζουν 10.000 ριάλια Υεμένης (περίπου 47 δολάρια) πολύ υψηλό ποσό, όχι μόνον για τα δεδομένα του φτωχότερου λαού της Αραβικής Χερσονήσου, αλλά και σε σχέση με την τιμή πώλησης του νερού διεθνώς...

Πανάκριβα είναι και τα καύσιμα, αφού εξαιτίας των βομβαρδισμών έχουν καταστραφεί αποθήκες, διυλιστήρια και πετρελαιοπηγές, με αποτέλεσμα 20 λίτρα αργού πετρελαίου να κοστίζουν περίπου 40 δολάρια στη μαύρη αγορά και 20 λίτρα ντίζελ πάνω από 100 δολάρια.

Οι Σαουδάραβες ιμπεριαλιστές φαίνεται πως δεν αρκούνται μόνον στις βόμβες που ρίχνουν από τις 26 Μάρτη για να αιματοκυλίσουν το λαό της Υεμένης αλλά και σε άλλα πιο δόλια μέσα. Πληροφορίες του ημι-επίσημου ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων FARS ανέφεραν χτες πως «δεκάδες Υεμενίτες» μολύνθηκαν με τους ιούς που προκαλούν το ΑIDS, την ηπατίτιδα και άλλες μολυσματικές ασθένειες όταν τους χορηγήθηκαν φάρμακα που συμπεριλαμβάνονταν σε φορτίο «ανθρωπιστικής» βοήθειας της Σαουδικής Αραβίας.

Σχετικές καταγγελίες φέρεται πως έκανε στο πρακτορείο FARS ο Δρ. Χασάν Καρίμ που υποστήριξε ότι τα δεκάδες κρούσματα μολύνσεων έγιναν έπειτα από τη χορήγηση φαρμάκων του «φορτίου βοήθειας» από τη Σ. Αραβία και ότι την ύπαρξη ιών στο φορτίο με τα φάρμακα επιβεβαίωσαν ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μολονότι ο τελευταίος δεν είχε εκδώσει τουλάχιστον έως χτες σχετική ανακοίνωση.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πιέσεις Ομπάμα για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μυστικό «ιδιωτικό μήνυμα» του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς την ιρανική πολιτική και θρησκευτική ηγεσία, όπου φέρεται να την καλεί «με σεβασμό» να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, φαίνεται πως κόμισε στην Τεχεράνη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, αφότου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ηγέτη, στο περιθώριο συνόδου της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών («G7»), στις 8 Ιούνη, στη Γερμανία. Αυτό υποστηρίζει η μεγαλύτερης κυκλοφορίας ιρανική εφημερίδα «Hamshahri», επικαλούμενη κοινοβουλευτικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, το μυστικό μήνυμα Ομπάμα στην ιρανική ηγεσία, σε σχέση με τις σκληρές διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μεταφέρθηκε από τον Ιρακινό πρωθυπουργό όταν έφτασε στην Τεχεράνη στις 17 Ιούνη, οπότε συναντήθηκε και με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί και με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς δίνεται παράταση ημερών ή και βδομάδων έπειτα από την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας για επίτευξη συνολικής συμφωνίας ως σήμερα (30 Ιούνη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ