ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Τελεσίγραφο και απειλές προς τους εργαζόμενους

Σε... εθνικό στόχο ανακήρυξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τη συμμόρφωση και την υποταγή στις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης και τις εντολές του ΕΚΟΦΙΝ

Την ακόμα μεγαλύτερη ένταση και όξυνση του κυβερνητικού μετώπου κατά των εργαζόμενων και όσων αντιταχθούν στις «διαρθρωτικές αλλαγές» σηματοδότησε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ για την ελληνική οικονομία. Στις δηλώσεις του με αφορμή την έγκριση από τις Βρυξέλλες, του -υψηλών επιπέδων πολιτικής ραδιενέργειας- Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2000 - 2004, ο οικονομικός υπουργός του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία κήρυξε τον ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των λαϊκών συμφερόντων, επιδεικνύοντας τη φαρέτρα της αντιλαϊκής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου υλοποίηση του Προγράμματος, σημαίνει προώθηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες παρουσίασε σαν το νέο... εθνικό στόχο. «Είναι θέμα εθνικό οι διαρθρωτικές αλλαγές, δεν είναι θέμα ούτε κομματικό, ούτε κυβερνητικό» ισχυρίστηκε, για να συμπληρώσει: «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, ώστε αυτές οι αλλαγές να γίνουν μια ουσιαστική πραγματικότητα για τη χώρα μας». Ετσι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του μέσα στο α' εξάμηνο του 2001, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ξεμπερδέψει με τις ιδιωτικοποιήσεις, την «απελευθέρωση» των αγορών, την ολοκλήρωση του «κοινωνικού διαλόγου» για την κοινωνική ασφάλιση, και το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Σε απώτερο χρόνο μετατίθενται οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, όπου υιοθετούνται τα ακραία θατσερικά πρότυπα. Πάντως ξεκαθάρισε, ότι όταν η κυβέρνηση μιλά για δημόσιες δαπάνες, εννοεί την «αξιολόγηση» των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία. «Αξιολόγηση -όπως είπε ο υπουργός- η οποία θα στηρίζεται στο εργαλείο της στοχοθέτησης των υπουργείων σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες που πραγματοποιούν». Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα επισκεφτεί το Λονδίνο στις 6 Μάρτη, «ώστε να ολοκληρωθεί η έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και το βρετανικό υπουργείο για την παροχή τεχνογνωσίας...».

Με τον αέρα του ανθρώπου που έρχεται σε συχνή επαφή με το κοινοτικό Διευθυντήριο - το οποίο μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, «παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα» - κηρύσσει τον πόλεμο κατά των εργαζομένων και όσων αντιταχθούν στις «διαρθρωτικές αλλαγές». Οι τελευταίοι συκοφαντούνται σωρηδόν και κατηγορούνται ότι διακατέχονται από «συντεχνιακές αντιλήψεις», «αναχρονιστικές πρακτικές», ενώ το τσαλαπάτημα των εργατικών δικαιωμάτων παίρνει τη μορφή του «ξεβολέματος» των δήθεν... βολεμένων εργαζόμενων. Παράλληλα, ο υπουργός, απευθυνόμενος προφανώς προς το εσωτερικό του κόμματός του αξίωσε αρραγές μέτωπο στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, ώστε να μην υπάρξουν... δειλοί στη μάχη. Επί λέξει ανέφερε ότι υπάρχει «ο κίνδυνος να δειλιάσει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών». Στο... μεγάλο αυτό αγώνα ζήτησε και τη βοήθεια συμμάχων - προφανώς στις τάξεις των άλλων κομμάτων, αλλά και τις συνδικαλιστικές φιλοκυβερνητικές ηγεσίες - ενώ στο σημείο αυτό παραπονέθηκε ότι «προς το παρόν βλέπω μόνο αντιπάλους».

Ο Γ. Παπαντωνίου, χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Η νέα φάση της αντεργατικής επίθεσης, έχει βέβαια την υπογραφή των Βρυξελλών. Οπως είπε, «η πρώτη έγκριση του προγράμματος, είναι μια ουσιαστική πολιτική πράξη, η οποία σημαίνει πολύ απλά ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ προσυπογράφουν τους εξαιρετικά φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους».

Για την επίτευξη του όλου εγχειρήματος εντόπισε δύο κινδύνους. Πέρα από το θέμα της... δειλίας, επισήμανε ακόμα τον κίνδυνο των πληθωριστικών πιέσεων λόγω της «υπερθέρμανσης» της οικονομίας. Η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να γίνει «με την άσκηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής», συνέχιση δηλαδή της λιτότητας στις δημόσιες δαπάνες, αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις. Ετσι ζητά «εγρήγορση από τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιχειρηματίες σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, αλλά και τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά την προβολή μισθολογικών διεκδικήσεων». Οι τελευταίοι «θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται στα όρια της αντοχής της οικονομίας και πάντοτε με γνώμονα τη διαφύλαξη του χαμηλού πληθωρισμού». Κέρβεροι και πάλι του πληθωρισμού οι εργαζόμενοι! Οπως προκύπτει από επόμενες δηλώσεις του η - καπιταλιστική - ανάπτυξη, προϋποθέτει το ολοκληρωτικό τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες εξειδίκευσε στους ακόλουθους επτά επιμέρους τομείς:

Τις ιδιωτικοποιήσεις - δήλωσε ότι η Διώρυγα της Κορίνθου σύντομα περνάει σε ιδιωτικά χέρια, ενώ για τα ΕΛΤΑ ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί τρεις ενδεικτικές προσφορές από ευρωπαϊκους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών - την κοινωνική ασφάλιση, την απελευθέρωση των αγορών, το ανοιγμά των κλειστών επαγγελμάτων, τη δημιουργία του ταμείου νέας οικονομίας, τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση των δημόσιων δαπανών.

Συνταγές λιτότητας και από τον ΟΟΣΑ

Και ο ΟΟΣΑ βάζει «πλάτες» στην κυβέρνηση Σημίτη για εμπλουτισμό της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής με νέα μέτρα, όπως η «αναμόρφωση του συστήματος υγείας, συνταξιοδότησης και δημόσιας διοίκησης»

Αν θέλετε να αποτρέψετε αναζωπύρωση του πληθωρισμού, των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, θα πρέπει να εμπλουτίσετε την εφαρμοζόμενη - μέχρι σήμερα - πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό είναι το στίγμα της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι και αποτελεί «δεκανίκι» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει στην εφαρμογή νέων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων.

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ εκτιμούν πως:

  • Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα κινηθεί φέτος στο 4,6% και θα περιοριστεί στο 4,4% το 2002.
  • Το ποσοστό της ανεργίας, από το 11,4% που είχε φτάσει το 2000, «θα μειωθεί φέτος στο 10,7% και σε 10% το 2002».
  • Ο πληθωρισμός από το 4% που έφτασε το 2000, θα μειωθεί στο 3% κατά το 2001, ενώ αναμένεται και νέα ελαφρά υποχώρηση το επόμενο έτος.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις συνοδεύονται με τις σχετικές υποδείξεις για νέα μέτρα, που θεωρούνται «αναγκαία» για να... προκόψει η ελληνική οικονομία στη ζώνη του ευρώ. Ετσι, οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ, αφού απονέμουν τα εύσημα στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έχουν προχωρήσει με μεγάλα βήματα προς την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισοτήτων» και οι προσπάθειές αυτές «επιβραβεύτηκαν με την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ το 2001», εκφράζουν δημόσια τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, λόγω «χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που συνεπάγεται η είσοδος στην Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ενωση (ΕΝΕ)».

Για να αποτραπούν αυτοί οι κίνδυνοι, οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ συμβουλεύουν την κυβέρνηση Σημίτη ότι:

  • Θα «πρέπει να εφαρμοστεί σκληρότερη δημοσιονομική πολιτική και να μην εφαρμοστούν περικοπές στη φορολογία παρά μόνον εάν συνοδεύονται από περικοπές των δαπανών».
  • «Θα πρέπει να προχωρήσει στην αναμόρφωση του συστήματος υγείας,συνταξιοδότησης και δημόσιας διοίκησης»,

Και στο «διά ταύτα» δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι «απαραίτητες όχι μόνο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα», αλλά και για τη «διασφάλιση γρήγορου περιορισμού του δημόσιου χρέους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία κινείται στο ίδιο πνεύμα των υποδείξεων που έκανε στην ελληνική κυβέρνηση το Διευθυντήριο των Βρυξελλών παράλληλα με την έγκριση του νέου 4ετούς Προγράμματος Σταθερότητας (σ.σ. διάβαζε λιτότητας) στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΚΚΕ
Μέτωπο ενάντια στην πλουτοκρατία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Τη σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος τονίζεται:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας χτυπούν μια ακόμα καμπάνα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα: Να αναπτυχθεί γρήγορα η πάλη κατά της πολιτικής της πλουτοκρατίας, γιατί κάθε καθυστέρησή της βοηθάει εξ αντικειμένου τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Οι δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά την έγκριση του κυβερνητικού προγράμματος από το ΕΚΟΦΙΝ και τις συστάσεις που αυτό έδωσε, είναι ωμές και προκλητικές, αν και δε λέγονται για πρώτη φορά. Απλώς επιβεβαιώνουν ότι η εντός ΟΝΕ ανηφόρα θα συνεχίσει να είναι για το λαό ακόμη πιο ανηφορική.

Το "ξεβόλεμα ορισμένων", που είπε ο Γ. Παπαντωνίου, επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει το νέο κύμα της αντιλαϊκής επίθεσης, σημαίνει όργιο αντιδραστικών μέτρων, για να ενισχυθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αυτή είναι η βολεμένη και όχι οι άνεργοι, οι εργάτες και οι μεσαίοι αγρότες ή οι ΕΒΕ. Αυτή μαζί με τους παρατρεχάμενούς της, που βολεύονται με τα κάθε λογής "πακέτα", "πλαίσια στήριξης" και "προγράμματα της ΕΕ".

Αναμένεται αύξηση της ανεργίας και μεγαλύτερη συρρίκνωση δικαιωμάτων, ενώ παραπέρα περιορισμός των όποιων κοινωνικών δαπανών θα αφαιμάξει περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Αυτά σημαίνουν τα όσα ανακοίνωσε ο Γ. Παπαντωνίου για "αυξημένη ανταγωνιστικότητα", "υψηλούς στόχους ανάπτυξης", "εξορθολογισμό δαπανών" και "διαρθρωτικές αλλαγές μέσα στο 2001".

Τα κυβερνητικά μέτρα για ασφαλιστικό - υγεία, λιτότητα και νέο ξεπούλημα δεν επιτρέπουν στη λαϊκή πάλη αναμονή και εγκλωβισμό στους "κοινωνικούς διαλόγους"».

«Αλλα λόγια» για το οικογενειακό επίδομα

Ο Γ. Παπαντωνίου, ακολουθώντας τη μέχρι σήμερα πολιτική της κωλυσιεργίας, αρνήθηκε και χτες να απαντήσει στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία προβλέπει ότι το οικογενειακό επίδομα το δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «το θέμα το μελετάμε στο Γενικό Λογιστήριο, γιατί ακόμα δεν έχουμε πάρει την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Αφού την πάρουμε και τη μελετήσουμε νομικά, θα σας πούμε τι τελικές αποφάσεις παίρνουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ