ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ξεσηκώνεται η αγροτιά
Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία και σε άλλες αγροτικές περιοχές για την επίλυση οξυμένων αγροτικών προβλημάτων και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Νέο κύμα αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αγρότες πολλών περιοχών βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα προβλήματά τους και στοχεύοντας στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας και έξω από τη Νομαρχία του Κιλκίς και στις 17 Φλεβάρη στους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας. Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων της Ημαθίας, της Πέλλας και της Λέσβου, ενώ σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες της Αχαΐας - στις 21 Φλεβάρη πραγματοποιείται παναχαϊκή σύσκεψη στο Αίγιο - και πολλών άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας.

Η αντιαγροτική πολιτική ενεργεί σαν φαγάνα, «ξεριζώνοντας» από τη γη τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες. Από τους «ξεριζωμένους» άλλοι προστίθενται στις τεράστιες «λίστες» ανέργων των πόλεων, άλλοι «διώχνονται» στην ξενιτιά κι άλλοι «πετιούνται» στις «ανθρώπινες χωματερές» που έχουν «σκαφτεί» στην ύπαιθρο. Οι ξωμάχοι γνωρίζουν πως για να γλιτώσουν το βιος τους και να μείνουν στα χωριά τους, πρέπει ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική, που γεννάει, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα και να εφαρμοστεί μια άλλη, φιλοαγροτική, φιλολαϊκή πολιτική. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον ενωτικό, δυναμικό, πολύμορφο, μακρόχρονο και μακρόπνοο αγώνα τους, που θα έχει τη συμπαράσταση και συμπαράταξη σ' ένα κοινό μέτωπο όλων των λαϊκών στρωμάτων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγροτική βοή στις πόλεις

Συλλαλητήρια σήμερα, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στη Νέα Αγορά της Καρδίτσας, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων και στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των Θεσσαλών αγροτών
Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των Θεσσαλών αγροτών
Σήμερα, στις πλατείες των πρωτευουσών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών θ' ακουστεί βροντερή η φωνή της αγροτιάς. Η φωνή της οργής και του δίκιου. Η φωνή του αγώνα. Στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στις 11 το πρωί - στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στη Νέα Αγορά της Καρδίτσας, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων και στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου - οι ξωμάχοι της θεσσαλικής υπαίθρου θ' απαιτήσουν άμεσες λύσεις σε πολλά από τα οξυμένα προβλήματά τους και, ταυτόχρονα, θα διαδηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη για ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα στις πλατείες των θεσσαλικών μεγαλουπόλεων θα ακουστεί:

  • Η κραυγή διαμαρτυρίας και θα υψωθεί γροθιά αντίστασης του Θεσσαλού ξωμάχου.
  • Η φωνή του «ξεριζωμένου» από τη γη του, που σπρώχνεται στην ανεργία και στην ξενιτιά ή «θάβεται» στις «ανθρώπινες χωματερές» της ελληνικής υπαίθρου.
  • Η φωνή του «χρεοκοπημένου», που κατάντησε «όμηρος» της τοκογλυφικής Αγροτικής Τράπεζας, η οποία οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.
  • Η φωνή του «ανασφάλιστου», που δεν έχει να πληρώσει το «χαράτσι» στον ΟΓΑ και στερείται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, του «φτωχοσυνταξιούχου», που αδυνατεί να ζήσει με 40.000 σύνταξη το μήνα και γίνεται «βάρος» στα παιδιά και στα εγγόνια του.
  • Η φωνή του «απελπισμένου» παραγωγού, που βλέπει τις καλλιέργειές του να «καίγονται» από την έλλειψη νερού και την πολιτεία ν' αδιαφορεί και να μην προχωράει στην κατασκευή των μεγάλων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων.

Σήμερα στις πλατείες των θεσσαλικών νομών «χτυπάει» ξανά η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Ο χτύπος της, γρήγορος και αποφασιστικός. Ενωμένοι οι αγρότες, παλεύουν για ν' ανατρέψουν την πολιτική που ευθύνεται για τα βάσανά τους. Την πολιτική που είναι η «φύτρα» των προβλημάτων τους.

Εχουν ιεραρχήσει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Στην πρώτη σειρά, η αντιμετώπιση των μέτρων περιορισμού των καλλιεργειών, των ποσοστώσεων στην αγροτική παραγωγή, των προστίμων συνυπευθυνότητας, της απαγόρευσης κατασκευής έργων υποδομής για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, το πάγωμα ή και τη μείωση των τιμών των προϊόντων, που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των ελληνικών κυβερνήσεων. Και μαζί μ' αυτά, τα αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής - με την κατασκευή έργων υποδομής και τον έλεγχο της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των πολυεθνικών στα αγροτικά μέσα και εφόδια - στην ουσιαστική ρύθμιση των χρεών, στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της πολιτικής παγώματος ή μείωσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων και των καταστροφών από αντίξοες καιρικές συνθήκες, στο σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος του αγροτικού κινήματος κ.ά.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας θα προβάλλουν και τα επιμέρους αιτήματά τους, που αφορούν κατά περιοχή, κατά καλλιέργεια και κατά προϊόν.

Στην Αγιά

Χτες, εξάλλου, μεγάλη κινητοποίηση μηλοπαραγωγών έγινε στην Αγιά Λάρισας. Οι μηλοπαραγωγοί που έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση - περίπου 45 χιλιάδες τόνοι μήλων παραμένουν απούλητοι και όσοι καταφέρνουν, τα πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές, εκβιαζόμενοι από τους εμπόρους - πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, με πολλά τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι εάν δε λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους θα προχωρήσουν σε ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι μηλοπαραγωγοί κατήγγειλαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας που περιορίζεται να δίνει ανέξοδες υποσχέσεις και αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Την αναγκαιότητα της αγωνιστικής δράσης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, τόνισαν, μιλώντας στη συγκέντρωση, οι Στέλιος Ζέικος και Πέτρος Σίμος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και Χαρίλαος Αρχοντής, Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ και μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών Λάρισας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο Θ. Σερδένης, νομαρχιακός σύμβουλος εκπρόσωπος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και άλλοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.

Την αποφασιστικότητά τους να δώσουν δυναμικό «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο δήλωσαν και οι αγρότες των Φαρσάλων, σε επαρχιακή σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Κρήνη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, η συνέχιση των κινητοποιήσεων με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου με τρακτέρ στα Φάρσαλα στις 22 Φλεβάρη, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης συγκροτήθηκε Επαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Συλλαλητήριο την Παρασκευή

Αγωνιστικό διεκδικητικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν μεθαύριο Παρασκευή οι αγρότες της Λευκάδας. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 10 π.μ. στον Αη Μηνά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στη Νομαρχία.

Το συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στην οποία συμμετέχουν η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΤΑΟΛ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ελαιοτριβείς, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, οι Ομοσπονδία ΕΒΕ και οι δήμοι Απολλωνίων, Ελλομένου. Στο κάλεσμα αγώνα προς τους αγρότες και κατοίκους του νησιού τονίζονται το παρακάτω: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το ελαιοπαραγωγό είναι απελπιστική. Η οργή και η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει. Το προσχεδιασμένο "στραπατσάρισμα" των τιμών του λαδιού φέρνει φτώχεια, καταστροφή, ξεκλήρισμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική επέβαλε την κατάργηση της τιμής ασφάλειας του προϊόντος, την κατάργηση του θεσμού της παρέμβασης και την απελευθέρωση των εισαγωγών.»

«Μετά από αυτά -όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα - η τιμή του λαδιού την τελευταία τριετία έπεσε στο 50% και φέτος στο νομό δεν ξεπερνά τις 500 δρχ. Η δραματική μείωση της τιμής τα λαδιού σε συνδυασμό με τη συνεχή άνοδο των αγροτοεφοδίων, των αναγκών διαβίωσης και της πενιχρής σύνταξης έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες, πολλοί από τους οποίους είναι ανασφάλιστοι, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τα νέα ασφάλιστρα του ΟΓΑ».

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων που θα τεθεί στο μεθαυριανό συλλαλητήριο είναι:

  • Να ανακηρυχτεί το λάδι εθνικό προϊόν και να παρθούν μέτρα στήριξης της τιμής του, που να διαμορφώνουν σε 1.000 δρχ. για τον «άσο».
  • Να ισχύσει η κοινοτική προτίμηση, να απαγορευτούν οι εισαγωγές και να επανέλθει η τιμή ασφαλείας στο λάδι.
  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και η επιδότηση να δίνεται ολόκληρη με βάση την παραγόμενη ποσότητα.
  • Να αναλάβει η κυβέρνηση μαζί με τις Ενώσεις τη διαφήμιση του ελαιολάδου και ταυτόχρονα να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, το παραεμπόριο και η νοθεία του λαδιού.
  • Λόγω του μικρού κλήρου και της προβληματικότητας του νομού να αλλάξουν τα όρια ένταξης στο ειδικό καθεστώς των νέων αγροτών.
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις στον αγροτικό χώρο (αγροτικοί δρόμοι, δεξαμενές, φυτοπροστασία κλπ.).
  • Να θεωρηθούν όλα τα βιβλιάρια του ΟΓΑ στους αγρότες και να υπάρξει δωρεάν υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη και να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη στα επίπεδα της κατώτερης του ΙΚΑ.
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΙΛΚΙΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Τη Δευτέρα οι αγρότες Κυμίνων Θεσσαλονίκης. Κλιμάκωση του αγώνα αποφάσισαν και οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας - Πέλλας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Κιλκίς, ενώ την επόμενη Δευτέρα 19 του Φλεβάρη συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι αγρότες των Κυμίνων Θεσσαλονίκης. Κλιμάκωση του αγώνα τους με συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στα χωριά των δύο νομών στις 21 και 22 του μήνα, αποφάσισαν χτες βράδυ οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας και Πέλλας. Ενώ σταθμό του αγώνα τους όρισαν τις 23 του Φλεβάρη, ημέρα που θα διοργανώσουν μεγάλα συλλαλητήρια σε Βέροια, Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη. Την απόφαση αυτή πήραν μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στη Σκύδρα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών. Οι ροδακινοπαραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε μέσο την κατοχύρωση της θεσμικής τιμής του προϊόντος και την άμεση καταβολή της.

Στο μεταξύ, μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Κύμινα, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου και τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων, φορέων και συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής, αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας σε κομβικό σημείο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, τις επόμενες μέρες οργανώνονται συσκέψεις στα χωριά. Το ακριβές σημείο και η ώρα της κινητοποίησης θα ανακοινωθούν στο τέλος της βδομάδας.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Τέρμα στα δάνεια μέσω συνεταιρισμών

Η διοίκηση της φρεσκομετοχοποιημένης ΑΤΕ στο όνομα της αύξησης των κερδών, σβήνει από τα κιτάπια της τον όρο «συνεταιρισμένοι αγρότες»!

Οριστικό τέλος βάζει η διοίκηση της ΑΤΕ στη δανειοδότηση των αγροτών μέσω των συνεταιρισμών. Με μια νέα εγκύκλιό της η τράπεζα διαγράφει «τελεσιδίκως» την έννοια της «αλληλέγγυας ευθύνης» και «αποχαρακτηρίζει» τους συνεταιρισμένους αγρότες, ώστε να έχει να κάνει πλέον μόνο με «μεμονωμένους πελάτες», δηλαδή με ιδιώτες αγρότες.

Σε εγκύκλιο που έβγαλε η διοίκηση της ΑΤΕ στις 30 του Γενάρη και φέρει τον αριθμό 26, «αποφασίζεται και διατάσσεται» ότι καταργούνται από 1/1/2001 οι δανειακές συμβάσεις ομαδικού τύπου, δηλαδή τα δάνεια που έπαιρναν οι συνεταιρισμοί για λογαριασμό των μελών τους (κυρίως επρόκειτο για καλλιεργητικά δάνεια). Οσο για τις περιπτώσεις πολυετών ομαδικών δανειστικών συμβάσεων, που έγιναν ανάμεσα σε διάφορους συνεταιρισμούς και την τράπεζα, αναφέρεται ρητώς στην ίδια εγκύκλιο ότι αυτές δε θα ισχύουν από 1/9/2001 και μετά. Και για να επιτευχθεί τούτο η διοίκηση της ΑΤΕ προχωρά στην εξώδικη καταγγελία των υπαρχουσών ομαδικών συμβάσεων που έχουν επισυναφθεί με διάφορες συνεταιριστικές οργανώσεις, πράγμα που έχει σκοπό να πράξει, όπως αναγράφεται, πριν τις 30/6/2001. Μάλιστα, στη σχετική εγκύκλιο της ΑΤΕ αναφέρεται επί λέξει: «Από 1/9/2001 και στο εξής το σύνολο των δανειοληπτών αγροτών θα αντιμετωπίζεται ενιαία, αφού πλέον η διάκριση σε «μεμονωμένους» και «συνεταιρισμένους» δε θα έχει κανένα απολύτως νόημα σ' ό,τι αφορά στη δανειστική τους σχέση με την ΑΤΕ».

Η νέα αυτή αντιαγροτική - αντισυνεταιριστική πράξη της διοίκησης της ΑΤΕ έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του περασμένου καλοκαιριού για αποκλεισμό πολλών συνεταιρισμών -που χαρακτηρίστηκαν ως αφερέγγυοι- από τη δανειοδότηση εξ ονόματος των αγροτών - μελών τους. Και η επέκταση του νέου αυτού «μέτρου» σε όλους τους συνεταιρισμούς -δηλαδή και στους φερέγγυους- συνδέεται από ό,τι φαίνεται και με το νέο αντιαγροτικό προϊόν της ΑΤΕ που λέγεται «Αγροκάρτα» και το οποίο καθόλου δεν «τίμησαν» μέχρι τώρα οι αγρότες. Και πάνω απ' όλα συνδυάζεται με την είσοδο της ΑΤΕ στο Xρηματιστήριο και τη λειτουργία της με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Πάντως, οι αγρότες που χρειάζονται καλλιεργητικά δάνεια, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία τους, θα πρέπει στο εξής να διαπραγματεύονται απευθείας με την τράπεζα και ανάλογα με τις υποθήκες τους, δηλαδή την ακίνητη περιουσία τους, θα καθορίζεται και ύψος του δανείου που θα τους δίνεται. Τα επιτόκια, βέβαια, παραμένουν τοκογλυφικά. Τούτο όμως σημαίνει πρακτικά τον οριστικό αποκλεισμό των φτωχομεσαίων αγροτών, που έχουν λίγα χωράφια ή νοικιάζουν χωράφια. Και κυρίως σημαίνει αποκλεισμό των αγροτών που η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική τους οδήγησε στην υπερχρέωση. Συνεπώς, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα οδηγηθούν μια ώρα αρχύτερα στον αποκλεισμό χρηματοδότησης και κατά συνέπεια στο μαζικό ξεκλήρισμα.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα πρακτική της διοίκησης της ΑΤΕ επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι εκτός του ότι μέχρι τώρα εγγυόνταν για τα μέλη τους για την αγορά εφοδίων, εισέπρατταν και ένα ποσό από τη γραφειοκρατική δουλιά που κατέβαλαν για λογαριασμό της τράπεζας. Οπως εκτιμάται, το ποσό αυτό έφτανε τα 10 δισ. δραχμές ετησίως και αποτελούσε ένα από τους πόρους τους. Η διοίκηση της ΑΤΕ όμως τους το αφαιρεί κι αυτό, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας, προκειμένου να το εντάξει στο δικό της ανελέητο κερδοσκοπικό κορβανά.

Ο... τέταρτος μάνατζερ

Να καλύψει το κενό... του τρίτου υποδιοικητή έσπευσε χτες το ΔΣ της ΑΤΕ. Και ο κατάλληλος άνθρωπος που χρίστηκε υποδιοικητής και αντιπρόεδρος ακούει στον όνομα Αντ. Χασιώτης και έχει θητεύσει στη Σίτι Μπανκ και την Μπάρκλεϊς. Εχει δηλαδή, αγγλοαμερικανική τραπεζική «παιδεία». Και ως γνήσιος «μάνατζερ» θα έχει κι αυτός μεγάλη ευαισθησία... στα προβλήματα των αγροτών. Σαν κι αυτή του διοικητή Π. Λάμπρου και των άλλων δύο υποδιοικητών, που η πρώτη απόφαση που πήραν μετά την είσοδο της Τράπεζας στο χρηματιστήριο, ήταν ο αποκλεισμός όλων των συνεταιρισμών από το να παίρνουν καλλιεργητικά δάνεια εξ ονόματος των αγροτών - μελών τους. Εκτός αυτού ο διοικητής και οι τρεις υποδιοικητές, έχουν πολλή δουλιά ακόμα να κάνουν... Πρέπει να φέρουν σε πέρας την «εκσυγχρονιστική» πολιτική ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος της ΑΤΕ, καθώς και των συνεταιριστικών βιομηχανιών που ελέγχει η Τράπεζα.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Προχωρούν αγωνιστικά

Αύριο το παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο

Παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώνει αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί, στην πλατεία Σαρόκου, η Παγκερκυραϊκή Επιτροπή Αγώνα.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για το κύριο προϊόν του νομού, το λάδι, και για τους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς είναι αβάσταχτη. «Δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε το κόστος παραγωγής πια. Το πρόβλημα με το λάδι είναι πρόβλημα όλου του λαού. Πρέπει να απαιτήσουμε από το κράτος να προστατέψει την αγροτική παραγωγή και να χτυπήσει την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων. Μας έχουν ρουφήξει το αίμα», τονίζεται στο σχετικό κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα.

Μπροστά σ' αυτή την τραγική κατάσταση, η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους αγρότες του νησιού να κατέβουν ενωμένοι στο συλλαλητήριο, τονίζοντας πως: «Κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, τίποτε δεν ήρθε από μόνο του. Η σημερινή εξευτελιστική τιμή του λαδιού έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κερκυραϊκή οικονομία».

Στο αγωνιστικό κάλεσμα επισημαίνεται επίσης ότι όλοι οι αγρότες της Κέρκυρας πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους, απαιτώντας προστασία της τιμής παραγωγού, με την καθιέρωση τιμής ασφάλειας (900 δραχμές το πεντάρι), να δοθεί από το υπουργείο Γεωργίας έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150 δραχμές το κιλό στους αγρότες της Κέρκυρας για τη φετινή καταστροφή της σοδειάς. Επίσης, να απαιτήσουν να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων και οι εισαγωγές λαδιών από άλλες χώρες, αλλά και να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής στο νησί.

«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Καθησυχαστική πολιτική...

Επρεπε να γίνει ολόκληρη φασαρία για την ελληνοποίηση εισαγόμενων ζώων που καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών, για να αποφασίσει το υπουργείο Γεωργίας να βγάλει μια απόφαση με βάση την οποία: «Εγχώριο θα χαρακτηρίζεται μόνο το κρέας των ζώων τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα».

Βέβαια, το δικαίωμα για την ελληνοποίηση εισαγόμενων κρεάτων το έδωσε η ίδια η κυβέρνηση, η οποία με σχετική εγκύκλιό της έδινε τη δυνατότητα να «βαφτίζονται» ελληνικά τα βοοειδή που παρέμεναν για τρεις μήνες στη χώρα μας και για τα αιγοπρόβατα το όριο ήταν δύο μήνες. Το θέμα πάντως που προκύπτει μετά την αναδίπλωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας είναι με ποιο μηχανισμό και πώς θα διασφαλιστεί ότι οι Ελληνες καταναλωτές θα μπορούν να ξέρουν αν τρώνε εγχώρια ή εισαγόμενα κρέατα. Αρκούν μερικές χάρτινες ταυτότητες και κάποιες σφραγίδες, που επικαλέστηκε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης. Και, για παράδειγμα, πού θα μπορούν να βρίσκουν οι Ελληνες καταναλωτές καθαρό εγχώριο μοσχαρίσιο κρέας, όταν η αυτάρκεια της χώρας έχει πέσει στο 22% περίπου;

Εκτός αυτών, ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης ανακοίνωσε χτες για το «θεαθήναι» ότι συγκροτείται Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Διατροφής - Ζωοτροφών και πρόσθεσε πως από τα γρήγορα τεστ που έγιναν μέχρι τώρα σε 543 βοοειδή άνω των 30 μηνών δε βγήκε κανένα θετικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ