ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι στην ποινικοποίηση των αγώνων

Την επιχειρούμενη ποινικοποίηση των αγώνων καταδικάζει, σε ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και ζητά να σταματήσουν οι παντός είδους διώξεις σε βάρος εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και άλλων εργαζομένων.

Την ανακοίνωση αυτή εξέδωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση», με αφορμή τη δίκη εννέα πολιτών (αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι), που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» εκφράζει τη συμπαράστασή της στους διωκόμενους αγωνιστές και ζητά:

  • Να σταματήσουν όλες οι ανακρίσεις και δίκες εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και άλλων πολιτών.
  • Να παραγραφούν όλες οι σχετικές καταδικαστικές σε βάρος τους αποφάσεις.
  • Να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση, που να αίρει το αξιόποινο πράξεων εκπαιδευτικών, μαθητών και άλλων εργαζομένων, που συνδέονται με τις κινητοποιήσεις της τελευταίας τετραετίας.
  • Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ποινικοποιούνται οι μαθητικές διεκδικήσεις.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ `Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΙΑ
Εργατικά ατυχήματα και τα τροχαία

Μια σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου

Στην ευρύτερη έννοια των εργατικών ατυχημάτων υπάγεται ακόμη και τροχαίο ατύχημα, που θα υποστεί εργαζόμενος κατά τη μετάβαση ή την αποχώρηση από την εργασία του. Τη σημαντική αυτή απόφαση - σταθμό πήρε ο Αρειος Πάγος, που δικαίωσε συγγενείς ναυτικού, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα, κατά τη διάρκεια της επιστροφής από τη δουλιά στο σπίτι.

Ο άτυχος ναυτικός σκοτώθηκε τον Ιούλη του 1996, καθώς το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο γιος του, μεταφέροντάς τον από το πλοίο στο σπίτι του για να διανυκτερεύσει, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.

Τελικά, ήταν εργατικό ή τροχαίο ατύχημα; Στο θέμα αυτό, ο Αρειος Πάγος δέχτηκε ότι αποτελεί ατύχημα από βίαιο συμβάν και ο θάνατος ναυτικού από τροχαίο, εφόσον συντρέχει ουσιώδης σύνδεσμος μεταξύ ατυχήματος και ναυτικής εργασίας. Τέτοια σχέση, κατά τον Αρειο Πάγο, υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση, όταν ο ναυτικός επιστρέφει στο σπίτι του μετά το πέρας της εργασίας του και μετά την άδεια που του δόθηκε από τον πλοίαρχο. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θεωρεί ότι ατύχημα δε θα συνέβαινε, αν τα πράγματα ακολουθούσαν τη συνήθη πορεία τους, αν, δηλαδή, δεν υπήρχε η σύμβαση ναυτικής εργασίας.

Συμπερασματικά, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι το παραπάνω ατύχημα υπάγεται στα εργατικά ατυχήματα και δεν παραβιάζονται οι σχετικοί νόμοι «περί κυρώσεως του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου».

Η υπόθεση προσλαμβάνει επιπλέον ενδιαφέρον, γιατί το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της ναυτιλιακής εταιρίας, η οποία στη δικαστική διαμάχη επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο γιος του ναυτικού δεν ήταν κάτοχος άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου.

Να σημειωθεί ότι και το Εφετείο είχε κάνει δεκτή την αγωγή των συγγενών του ναυτικού, κρίνοντας ότι πρόκειται για εργατικό ατύχημα, επειδή συνέβη με αφορμή την εργασία, αφού η μετάβαση του ναυτικού στο σπίτι γινόταν κάθε μέρα κατόπιν έγκρισης του πλοιάρχου. Η ναυτιλιακή εταιρία στη συνέχεια προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της εφετειακής απόφασης.

Δικάζεται ο ρατσιστής δολοφόνος Π. Καζάκος

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, κάθονται σήμερα ο ρατσιστής δολοφόνος Παντελής Καζάκος 25 χρόνων και ο συνεργός του (σε μια τουλάχιστον ανθρωποκτονία) Απ. Αποστόλου 24 χρόνων, που για δυο νύχτες, τον Οκτώβρη του 1999, έσπειραν τον τρόμο και το θάνατο στα στέκια των μεταναστών, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας σοβαρά εννιά από αυτούς.

Ο Π. Καζάκος δεν είχε προηγούμενα με τα θύματά του. Δεν τα γνώριζε καν. Ούτε εκείνα τον γνώριζαν. Περπατούσαν αμέριμνα στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όταν δέχτηκαν, πισώπλατα, άνανδρα και ύπουλα, τις δολοφονικές του σφαίρες. Δύο άτυχοι μετανάστες, ο 30χρονος Γκιόργκι Κουντεσιάνι από τη Γεωργία και ο 20χρονος Κούρδος από το Ιράκ Μοχάμεντ Αχμέτ Χόσο υπέκυψαν αμέσως στα τραύματά τους. Πιο τυχεροί στάθηκαν άλλοι τρεις, που τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ τέσσερις ακόμα - ο Αιγύπτιος Αμντελχαντί Σάαντ, ο Κούρδος Σαρίφ Κεντέρ, ο Τόμι Κόφι από την Γκάνα και ο Νιγηριανός Τίμοθι Αμπντούλ - έμειναν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή.

«Δε μετανιώνω», ήταν τα πρώτα λόγια του πωρωμένου ρατσιστή μετά τη σύλληψή του. «Εφυγα από το σπίτι μου με το πιστόλι, αποφασισμένος να σκοτώσω όποιον αλλοδαπό έβλεπα στο δρόμο, γιατί το κακό μ' αυτούς έχει παραγίνει»! Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός σε όλο τους το τραγικό μεγαλείο. Αλλά και όταν τον οδήγησαν στον εισαγγελέα, ο Π. Καζάκος δε δίστασε να ρωτήσει τον πατέρα του: «Πατέρα, ο κόσμος με θεωρεί ήρωα ή φονιά;», για να πάρει την απάντηση: «Φονιά σε λένε, παιδί μου»...

Ηταν ατάραχος και κυνικός και αργότερα, κατά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια, καθώς περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια τα εγκλήματά του. Σήμερα, βέβαια, μπορεί να το «παίξει» ψυχοπαθής για να μην τιμωρηθεί παραδειγματικά, όπως του αξίζει.

«Εφυγε» ο θρυλικός «Χάρος»

Πέθανε χτες και κηδεύεται, σήμερα, ώρα 3 το μεσημέρι, από τον ιερό ναό Εσταυρωμένου Αιγάλεω, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Τάσος Μανωλίτσης, ο θρυλικός «Χάρος», από τους πρώτους επτά ΕΛΑΣίτες της Λευκάδας.

Ξεχωριστός για τον ηρωισμό του, και σαν ΕΛΑΣίτης και σαν μαχητής του ΔΣΕ. Από το καλοκαίρι του 1941, βρέθηκε στο πλευρό του πρώτου ένοπλου Λευκαδίτη αντιστασιακού Πάνου Γιαννούλη, του θρυλικού καπετάνιου του 11ου Λόχου του 3ου Τάγματος του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Συνολικά, πήρε μέρος σε 44 μεγάλες μάχες και συγκρούσεις με τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Ξεχώρισε στη μεγάλη μάχη της Αμφιλοχίας. Ηταν ανάπηρος της Αντίστασης.

Το μετεμφυλιοπολεμικό κράτος τον ...πλήρωσε, όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες, με πάνω από 15 χρόνια φυλάκισης. Ενώ είχε καταδικαστεί σε θάνατο... Η χούντα του Παπαδόπουλου δεν τον ξέχασε. Τον εξόρισε στη Γυάρο και τη Λέρο άλλα τέσσερα χρόνια.

 
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Γενικές Συνελεύσεις

Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ:

  • Βούλας - Βουλιαγμένης - Βάρης, την Παρασκευή 16-2-01, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Παρ/τος (Λευκάδος 1).
  • Καματερού, την Κυριακή 18-2-01, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Παρ/τος (Λεωφόρος Φυλής).
  • Νέας Σμύρνης, την Κυριακή 18-2-01, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος(Βρυούλων 14).
  • Υμηττού, την Κυριακή 18-2-01, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Υμηττού.
  • Αγ. Αναργύρων, την Κυριακή 18-2-01, στις 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων.
Εκδρομή - Προσκύνημα

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και Ομάδα επιζώντων αγωνιστών διοργανώνουν εκδρομή - προσκύνημα την Κυριακή 18-2-01, στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας, τόπο, όπου δόθηκε μάχη από δυνάμεις του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ με αρχηγό τους τον «Κρόνο», εναντίον γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής στις 14-2-1944. Το πούλμαν αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 82.34.296 και 82.22.952.

Ψυχαγωγία
  • Το Παράρτημα Νέου Κόσμου της ΠΕΑΕΑ, την Παρασκευή 16-2-01 στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιήσει τη χρονιάτικη συνεστίασή του στο κέντρο «ΜΑΓΙΚΟ ΧΑΛΙ» (πλατεία ΙΚΑ, Ν. Κόσμος). Πληροφορίες στο τηλ.: 90.27.719.
  • Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 18-2-01 στις 9 μ.μ., αποκριάτικο γλέντι στην ταβέρνα το «ΜΑΥΡΕΛΙ» (Κολοκοτρώνη 56, τηλ.: 92.47.263). Δηλώσεις συμμετοχής: Τηλ.: 34.73.573 (Β. Καραμπάτσος), 92.25.832 (Σ. Ψωμιάδης).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ