ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητά «ενότητα» στα προτάγματα του κεφαλαίου

«Ομοψυχία» και «κοινωνική συνοχή» στα αντιλαϊκά παζάρια ζήτησε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών σήμερα Δευτέρα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας χτες βράδυ, όπως γνωστοποίησε στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα αυτό μίλησε για εντολή όχι για ρήξη, αλλά για ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της κυβέρνησης εντός των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου, ώστε να πετύχει συμφωνία, προαναγγέλλοντας έτσι τα νέα μνημόνια που θα επιδιώξει να συνάψει και ξεκαθαρίζοντας ότι μόνη «κόκκινη γραμμή» θα αποτελέσει η ρύθμιση του κρατικού χρέους και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την καπιταλιστική οικονομία της χώρας.

«Αποδείξαμε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και αποτελεί επιλογή διεξόδου, ότι όταν ένας λαός έχει πίστη μπορεί να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες», ανέφερε μεταξύ άλλων, κοροϊδεύοντας το λαό ότι με το δημοψήφισμα δρομολόγησε λύσεις στα τεράστια προβλήματά του, όταν στην πραγματικότητα αυτό λειτούργησε ως εργαλείο απόσπασης συναίνεσης του λαού σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες που παζαρεύει η συγκυβέρνηση.

«Ανεξάρτητα τι επιλέξατε, από τώρα και στο εξής είμαστε όλοι ένα και χρέος μας είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε κρίση και να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά, διαφυλάττοντας την εθνική ενότητα, αποκαθιστώντας την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας καθαρό ότι για το κόμμα και την κυβέρνησή του εξακολουθεί να ιεραρχείται ψηλά η χειραγώγηση του λαού και η στοίχισή του κάτω από τις σημαίες του κεφαλαίου.

Μάλιστα, φρόντισε να διαμηνύσει και στην ΕΕ ότι ο λαός με την ψήφο του ψήφισε τάχα υπέρ της, ότι είναι έτοιμος να προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με ένα σχέδιο αξιόπιστων «μεταρρυθμίσεων» και αναπτυξιακών επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε και την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος, λέγοντας ότι δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις, προσπερνώντας όμως τις υπόλοιπες εισηγήσεις του ΔΝΤ για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

«Ο τόπος χρειάζεται ενότητα και συνοχή, ομοψυχία και συνεννόηση για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», κατέληξε, αναγορεύοντας σε «εθνική» την προσπάθεια για αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Καλλιέργεια αυταπατών έως την ύστατη στιγμή

Για «λύτρωση» και «διέξοδο» έκανε λόγο, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε χτες, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα εξαρτηθεί η ανακούφιση του λαού, όταν στην πραγματικότητα η συγκυβέρνηση παζαρεύει νέα μνημόνια, πλάι στα παλιά που διατηρεί στο ακέραιο.

«Ο ελληνικός λαός στέλνει σήμερα ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Ενα μήνυμα αξιοπρέπειας, αποφασιστικότητας. Το μήνυμα ότι έχει στα χέρια του την επιλογή. Πολλοί μπορεί να αγνοήσουν τη βούληση μιας κυβέρνησης. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη βούληση ενός λαού να ζήσει, να ζήσει με αποφασιστικότητα, να πάρει τη ζωή στα χέρια του», ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Επενδύοντας στην κοροϊδία έως την τελευταία στιγμή, τόσο για το τι διακυβεύεται σ' αυτό το δημοψήφισμα, όσο και για τη φύση της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, πρόσθεσε ότι «από αύριο θα έχουμε ανοίξει ένα δρόμο για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Εναν δρόμο επιστροφής στις ιδρυτικές αξίες της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, στέλνοντας ένα μήνυμα ισχυρής αποφασιστικότητας, όχι μόνο να μείνουμε, αλλά και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη. Να προκόψουμε, να δουλέψουμε ως ίσοι απέναντι σε ίσους»!

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στο τελευταίο του διάγγελμα την περασμένη Παρασκευή εκστόμισε ένα ηχηρό «ΝΑΙ» σε ένα νέο μνημόνιο αντιλαϊκών μέτρων, αρκεί να περιλαμβάνει αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους. Το διάγγελμα που έγινε, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό κρατικό χρέος, αξιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό για να ισχυριστεί ότι το ΔΝΤ «δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να μην αποδεχθεί μια πρόταση που παρακάμπτει το χρέος». Η επιλεκτική επίκληση της έκθεσης, βέβαια, προσπέρασε τις υποδείξεις του ΔΝΤ για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα... Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι το σημείο τριβής με τους θεσμούς δεν είναι τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους και η εξασφάλιση χρηματοδότησης, που είναι ζωτικής σημασίας για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Σε σχόλιό του για το εν λόγω διάγγελμα του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Η κοροϊδία ξεπερνάει κάθε όριο. Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί της κυβέρνησης, συμβαδίζοντας με το ΔΝΤ, αναγορεύουν σε υπέρτατο στόχο για το λαό τη ρύθμιση του χρέους, που θα δικαιολογούσε μάλιστα, αν γινόταν και τα αντιλαϊκά μέτρα. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ζητάει νέο δάνειο 30 δισ. που θα συνοδεύεται με νέο μνημόνιο. Θέλουν ο λαός, που δεν ωφελήθηκε απ' τη διόγκωση του χρέους, να αποδεχτεί τα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα μιας νέας διαχείρισης του χρέους, που όποτε έγινε στο παρελθόν συνοδεύτηκε με τσάκισμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σενάρια για την «επόμενη μέρα»

Δρομολόγηση εξελίξεων στο κυβερνητικό σχήμα διαβλέπουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, παρά το αποτέλεσμα του χτεσινού δημοψηφίσματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφωνία κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων για την επιλογή του δημοψηφίσματος ενδέχεται να εκφραστεί εμπράκτως στο βαθμό που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στα παζάρια με τους ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, τις επόμενες μέρες. Ηδη, οι φήμες περί υποβολής παραίτησης του γραμματέα του κυβερνητικού συμβουλίου Σπ. Σαγιά δεν έχουν διαψευστεί. Ταυτόχρονα, πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση απ' το κόμμα, με την επίκληση της λαϊκής εντολής.

Παράλληλα, φουντώνει η φημολογία περί έντονης δυσαρέσκειας του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πληροφορίες ισχυρίζονται ότι η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και η διατήρησή του ως έχει θα εξαρτηθεί κι απ' τη στάση των «εταίρων», που έχουν ήδη διαμηνύσει την επιθυμία τους για απομάκρυνση συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών ή ακόμα και ριζικό ανασχηματισμό και αναπροσανατολισμό των κυβερνητικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» τους στην κυβέρνηση. Για τον ίδιο λόγο συζητιέται επίμονα η σύσταση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τη συμμετοχή όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Η καθυστέρηση της έναρξης της διαπραγμάτευσης και της επίτευξης συμφωνίας με τις τράπεζες κλειστές εκτιμάται από πολλούς ότι είναι παράγοντες που θα επιδράσουν καταλυτικά ως προς το χρόνο ζωής της παρούσας σύνθεσης της κυβέρνησης και γενικότερα σε εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Στο πλαίσιο των παραπάνω σεναρίων ενεπλάκη το όνομα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, σαν δυνάμει αντικαταστάτη του Αλ. Τσίπρα, καθώς είναι απ' τα στελέχη της κυβέρνησης που διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την ΕΕ. Ο ίδιος με αφορμή αυτά τα σενάρια δήλωσε: «Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό και από αύριο το βράδυ (σ.σ. χτες) με ακόμα ισχυρότερη λαϊκή στήριξη και εντολή. Αυτή ακριβώς την εντολή θα υπηρετήσω και εγώ από την πλευρά μου».

Στο φόντο αυτό, τα επόμενα βήματα εξετάζουν ήδη κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία σε συσκέψεις τους. Σε μία απ' αυτές, χτες το απόγευμα χάραξαν καταρχήν τον άξονα των δημόσιων παρεμβάσεών τους, στις οποίες αναμένεται να δοθεί έμφαση στην ανάγκη της «εθνικής ενότητας». Συζητήθηκαν ακόμα όλα τα ενδεχόμενα για την πρώτη κίνηση, προκειμένου να αρχίσει εκ νέου η διαπραγμάτευση, καθώς για σήμερα αναμένονταν οι συνεδριάσεις του Euro Working group και της ΕΚΤ για το ζήτημα της Ελλάδας, ενώ αργότερα χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησαν πως πρέπει να συγκληθεί αύριο Τρίτη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
«Παραμύθια» χάριν αποπροσανατολισμού

Αποπροσανατολίζοντας ως προς το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος που αποφάσισε η συγκυβέρνηση προκειμένου να νομιμοποιήσει παλιά και νέα μνημόνια, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, δήλωσε κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος: «Ο ελληνικός λαός σήμερα πήρε τη δική του απόφαση, δημοκρατικά, ψηφίζοντας αν θα συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας ή θα σταματήσει η πολιτική της λιτότητας και θα συνεχίσουμε μία ευρωπαϊκή πορεία σε μία Ευρώπη όπως τη χάραξαν οι ιδρυτές της, ο Σούμαν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αντενάουερ και όχι μία Ευρώπη της κατάργησης των εθνών - κρατών».

Αφού αναγόρευσε ...«ελπίδα» για το λαό χαρακτηριστικούς πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης και της αντιλαϊκής πολιτικής, ο υπουργός Αμυνας επιτέθηκε στα ΜΜΕ για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το δημοψήφισμα και αποσείοντας τις ευθύνες από τις πλάτες της κυβέρνησης για τις εξελίξεις σε βάρος του λαού εντός των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου, συμπλήρωσε: «Είδαμε να γίνονται διάφορες δήθεν αναλύσεις, απειλώντας τους Ελληνες και τις Ελληνίδες με έξοδο από το ευρώ, με κλειστά ΑΤΜ, τα οποία όπως φάνηκε ξεκάθαρα τα έκλεισε η ίδια η αντιπολίτευση - το ομολόγησε - με απειλές για δήθεν "κουρέματα" καταθέσεων που δεν προκύπτουν από πουθενά και με διάφορα σενάρια τρόμου».

Αργότερα το βράδυ, ο Π. Καμμένος χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως «τέλος στην εποχή της μεταπολίτευσης», της οποίας το «σάπιο σύστημα» κατήγγειλε, «ξεχνώντας» ότι το υπηρέτησε επί σειρά ετών. Επανέλαβε τις αυταπάτες ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τελειώνει την πολιτική που έχει οδηγήσει το λαό στην εξαθλίωση, ενώ καταλήγοντας διαβεβαίωσε την αστική τάξη ότι η κυβέρνηση δεν συντίθεται από «αντιευρωπαίους» κι ότι απεναντίας θα επιδιώξουν να βρουν μια λύση.

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Εκκληση για «ενότητα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε: «Σήμερα είναι η μέρα του πολίτη, ο οποίος καλείται να αποφασίσει κατά συνείδηση και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το δύσκολο αύριο οφείλουμε να το διανύσουμε με ενότητα. Αυτό έπραξαν οι πρόγονοί μας, αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Προχωράμε, λοιπόν, όλοι μαζί». Τις προηγούμενες μέρες βεβαίως είχε φροντίσει να κάνει παραπάνω από σαφή την άποψή του τασσόμενος υπέρ της ΕΕ και του ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ