ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νέο έγγραφο για συνεργασία σχολείων - αστυνομίας

Τη στιγμή που υπονομεύονται ακόμα και οι στοιχειώδεις παιδαγωγικοί όροι λειτουργίας των σχολείων, με τις ελλείψεις, τα πολυάριθμα τμήματα κ.ο.κ., φαίνεται πως κάποιοι έκριναν πως από τα σχολεία λείπει η... αστυνομία.

Ετσι, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης (Υποδιεύθυνση Ασφάλειας) καλεί τα σχολεία του Ν. Εβρου σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές. Το έγγραφο που υπογράφεται από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή έχει ημερομηνία 17 Ιούνη, τιτλοφορείται «μέτρα προστασίας ανηλίκων στα πλαίσια του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ελληνικής Αστυνομίας» και απευθύνεται στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Εβρου. Αυτοί ενημερώνονται πως «η Υπηρεσία μας αναπτύσσει διάφορες δράσεις αφενός μεν για την αποτροπή των ανηλίκων από την παραβατική συμπεριφορά και αφετέρου για την προστασία από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους» και καλούνται οι διευθύνσεις να γνωστοποιήσουν στα σχολεία τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου αξιωματικού.

Πριν από μερικές βδομάδες (12 Ιούνη) υπήρξε ανάλογη πρόσκληση και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλλονιάς προς τους διευθυντές των σχολείων της περιοχής. Αυτοί ενημερώνονταν πως η Αστυνομία προτίθεται να αναλάβει δράσεις σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος (2015-2019) της Ελληνικής Αστυνομίας».

Από τα δύο έγγραφα που προέρχονται από δύο διαφορετικές γωνιές της χώρας, φαίνεται πως εδραιώνεται μία αντίληψη και τακτική ότι ούτε λίγο ούτε πολύ τα Αστυνομικά Τμήματα έχουν αρμοδιότητα στα σχολεία. Τα σχολεία έχουν να διαχειριστούν πολλά και διαφορετικά ζητήματα, που όμως οφείλονται πάντα σε κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες και βέβαια δεν αφορούν την αστυνομία.

Σε επαγρύπνηση για τα δικαιώματα των φοιτητών

Αποτράπηκε η διακοπή της σίτισης μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Φοιτητών Εστιών στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Αποτράπηκε μετά από τη συλλογική παρέμβαση των φοιτητών εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης η διακοπή της δωρεάν σίτισης των φοιτητών. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι θα βρίσκονται «σε επαγρύπνηση καθώς στις δύσκολες στιγμές που περνούν αυτή τη στιγμή η εργατική - λαϊκή οικογένεια, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, από την επίθεση που δέχονται από την ΕΕ, την κυβέρνηση και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ένα από τα όπλα μας είναι η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη παντού».

Σύμφωνα με απόφαση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ιδιώτη που διαχειρίζεται τη λέσχη, από 1 Ιούλη κόπηκε η δωρεάν σίτιση, ακόμα και για τους δικαιούχους και η λέσχη λειτουργεί μόνο το μεσημέρι. Η Πρυτανεία επικαλέστηκε την οικονομική και την πολιτική κατάσταση, τη μεταφορά των αποθεματικών του Ιδρύματος στην Τράπεζα της Ελλάδας και το γεγονός ότι δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από την αρχή του χρόνου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συλλόγου, το ΔΣ του οποίου εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζει: «Αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ τη ζωή όλων των φοιτητών που είναι στα Χανιά τώρα και όσων θα μείνουν και μετά το πέρας της εξεταστικής η οποία θα τελειώσει στις 9 Ιούλη. Αρκετοί φοιτητές σιτίζονται αποκλειστικά από τη λέσχη και είναι απαράδεκτο ειδικά σε τέτοιες συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί, με τις κλειστές τράπεζες, να μην μπορούμε να φάμε δωρεάν και να χρειάζεται να πληρώνουμε καθημερινά.

Δεν πάμε πίσω από τις ανάγκες μας και ειδικότερα όταν η ανάγκη είναι ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!». Καλεί δε σε κινητοποίηση όλους τους εστιακούς αλλά και τους υπόλοιπους φοιτητές που βρίσκονται στα Χανιά, απαιτώντας δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές που βρίσκονται στα Χανιά και η λέσχη να είναι ανοιχτή μεσημέρι και βράδυ.

Στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε η Πρυτανεία δέχτηκε το αίτημα να συνεχιστεί η δωρεάν σίτιση των δικαιούχων μέχρι να τελειώσει η εξεταστική. Ωστόσο, ο Σύλλογος των εστιακών ζητάει να διευκρινιστεί αν θα δίνεται και βραδινό, και διεκδικεί η δωρεάν σίτιση να συνεχιστεί για όλους τους φοιτητές την καλοκαιρινή περίοδο εφόσον υπάρχουν πολλοί φοιτητές οι οποίοι θα μείνουν στα Χανιά είτε για πρακτική, είτε για εκπόνηση διπλωματικής κ.λπ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΙ για τις Εστίες

Ενοχλημένος όπως φαίνεται από τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) για τη στέγαση και τη σίτιση των σπουδαστών, o πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, υπέδειξε στο ΕΚΛ «να ασχοληθείτε με τα του οίκου σας και να αφήσετε το ίδρυμα»!

Με μια μακροσκελή επιστολή του στην εφημερίδα «Ελευθερία», ο πρόεδρος του ΤΕΙ αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα του ιδρύματος στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας και στην έλλειψη χρηματοδότησης. Δηλώνει αρχικά ότι συμφωνεί με το αίτημα του ΕΚΛ και των φοιτητών για ανέγερση νέων Εστιών (όμως δεν υπάρχουν τα χρήματα), δηλώνει ότι συμφωνεί και με το αίτημα για στήριξη από την Περιφέρεια και τους Δήμους που μπορούν να νοικιάσουν ξενοδοχεία, αλλά εγκαλεί το Εργατικό Κέντρο ότι υιοθετεί τα αιτήματα συγκεκριμένης παράταξης και συμπληρώνει προκλητικά: «Εάν πράγματι ειλικρινά θέλετε να βοηθήσετε τους φοιτητές του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, νοικιάστε με χρήματά σας ένα ξενοδοχείο στη Λάρισα για τους φοιτητές που δεν χωρούν στις Εστίες»!

Να σημειώσουμε ότι για τους 20.000 φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας υπάρχουν μόνο 493 κρεβάτια Εστιών στη Λάρισα κι άλλα 98 στην Καρδίτσα, για κάθε κρεβάτι ο φοιτητής, ο οποίος πρέπει να πληρώνει 150, ή 400 ευρώ το χρόνο, (ανάλογα αν θα στεγαστεί στις παλιές, ή στις νέες Εστίες) σαν «νοίκι», ενώ οι δικαιούχοι κάρτας σίτισης είναι μόνο 3.000.

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών και το ΕΚΛ ζητούν, με ευθύνη του κράτους, να αυξηθούν τα κρεβάτια στις Εστίες, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων Λάρισας και Καρδίτσας να νοικιαστούν ξενοδοχεία στα οποία θα στεγαστούν δωρεάν φτωχοί φοιτητές και να καταργηθεί το «χαράτσι», των 150, ή 400 ευρώ. Για τη σίτιση ζητούν να αυξηθούν οι κάρτες, καθώς και το ποσό που διατίθεται για κάθε φοιτητή από το κράτος, (σήμερα ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 1,80 ευρώ τη μέρα). Ζητούν, επίσης, κατάργηση του αντιδραστικού κανονισμού λειτουργίας και δημιουργία νέου με τη συμμετοχή εκπροσώπου των φοιτητών.

Στις νουθεσίες του προέδρου του ΤΕΙ προς το ΕΚΛ να ασχοληθεί με τα του οίκου του, η Διοίκηση του ΕΚΛ απαντά, μεταξύ άλλων: «Τίνος παιδιά είναι δηλαδή, η πλειοψηφία των χιλιάδων σπουδαστών του ΤΕΙ-Θ και όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας που δεν μπορούν να έχουν δωρεάν στέγαση, σίτιση, πλήρως δωρεάν σπουδές; Τίνος παιδιά είναι εκείνα που δεν πάνε να σπουδάσουν ή ακόμα που διακόπτουν και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι, απλήρωτοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των 400 και 500 ευρώ και η εκπαίδευση ένα ακριβό εμπόρευμα; Δεν είναι παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που ένα σημαντικό μέρος τους, εκπροσωπεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας;

Επομένως, το ΕΚΛ και κάθε συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, όχι μόνο έχουν λόγο για το αν τα παιδιά των εργατών, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, έχουν δωρεάν στέγαση, σίτιση και μόρφωση, αλλά υποχρέωση να ασχολούνται και να διεκδικούν αυτά τα δικαιώματα, γιατί το πρόβλημα είναι πρωτίστως των οικογενειών αυτών και όχι μόνο των σπουδαστών ή των εκπαιδευτικών».

Το ΕΚΛ, για μια ακόμα φορά, καλεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, τη Δημοτική αρχή Λάρισας και τη διοίκηση του ΤΕΙ, που έχουν σοβαρές ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα στέγασης και σίτισης των σπουδαστών - φοιτητών.

Για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ

Σε διαδικασία συγκρότησης είναι το νεοεκλεγμένο ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), που συνεδρίασε ήδη δύο φορές με αυτό το θέμα. Υπενθυμίζεται πως μετά τα αποτελέσματα της 84ης Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν στο ΔΣ είναι: ΔΑΚΕ 3 έδρες, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 2 έδρες, ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) 2 έδρες, ΑΣΕ (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) 2 έδρες, ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) 1 έδρα και ΕΚΕ (παλιά ΠΑΣΚ και ανεξάρτητοι) 1 έδρα.

Για τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρότειναν αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο, με βάση τη δύναμη της κάθε παράταξης, για να εκφραστεί έτσι η βούληση των εκπαιδευτικών και να λειτουργήσει η Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις ευθύνης στο προεδρείο πρέπει να διατεθούν ως εξής: Η πρώτη δύναμη τον πρόεδρο, η δεύτερη τον γραμματέα και ούτω καθεξής. Τόνισαν την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί άμεσα το προεδρείο γιατί τα προβλήματα δεν περιμένουν και άρα επιβάλλεται η απρόσκοπτη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τις υπόλοιπες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να μη συγκροτηθεί το προεδρείο. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ τονίζουν ότι στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 9 Ιούλη, το ΔΣ της ΔΟΕ πρέπει να συγκροτηθεί, χωρίς καμία κωλυσιεργία και κανέναν τακτικισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ