ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διχογνωμία για τον τρόπο διασφάλισης των αναγκών του κεφαλαίου

Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ενημερώθηκε χτες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο φόντο αντιδράσεων στο εσωτερικό του, τόσο για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας όσο και για το ενδεχόμενο σύναψης ενός νέου σκληρού μνημονίου. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις την ανησυχία τους για την προοπτική ενός grexit, εξέλιξη που θα έπληττε σοβαρά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Απ' τη σκοπιά άλλων τμημάτων της αστικής τάξης, άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχτεί συμφωνία με υφεσιακά μέτρα.

Μήνυμα με νόημα «ανέβασε» σε ιστοσελίδα του χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. «Το Grexit, όπως είπε χθες και ο Τσίπρας, πρέπει να βγει οριστικά από το λεξιλόγιο της Ευρώπης. Ως την Κυριακή, τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξη», έγραψε.

Την αντίθεσή του σε ένα grexit, αλλά και σε μια συμφωνία με ρήτρα Βουλγαρίας σε μισθούς, συντάξεις, Υγεία και Παιδεία, εξέφρασε ο Αλ. Μητρόπουλος. Μιλώντας στον «Alpha 98,9» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «οι εταίροι θεώρησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος casus belli», ότι «το πέρας της διαπραγμάτευσης δεν είναι επιτυχημένο» και κατέληξε: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος, είναι η απόλυτη κοινωνική καταστροφή: το πακέτο Γιούνκερ plus ή έξοδος από το ευρώ. Αποτελεί πεδίο απόλυτης τραγωδίας το ελληνικό ζήτημα. Εγώ είχα πει ότι ήταν ουτοπία ο συμβιβασμός».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» συνέστησε ...ψυχραιμία και προανήγγειλε διαδικασίες για ευρύτερη συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, λέγοντας «γι' αυτό κάναμε και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θα ξανακάνουμε. Θα γίνει και κουβέντα στη Βουλή. Δεν προχωράμε χωρίς ενημέρωση και χωρίς συναίνεση». Επί της ουσίας της επιδιωκόμενης συμφωνίας ανέφερε: «Υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση, για να υπάρξουν καλύτεροι όροι που αφορούν το χρέος και τη χρηματοδότηση και για την εξομάλυνση των τραπεζών και για την ανάπτυξη της χώρας».

Την ίδια ώρα, άρθρο της ιστοσελίδας «iskra», που απηχεί τις απόψεις της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει μέχρι τέλους, προετοιμαζόμενη «για όλα τα ενδεχόμενα και για όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις». «Μια συμφωνία που δεν θα βάζει τέλος στη λιτότητα, δεν θα προβλέπει ικανή ρευστότητα για την τόνωση της οικονομίας και βαθιά διαγραφή του χρέους δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην πατρίδα μας» υποστηρίζει κι ακόμα ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα δεν διαθέτει μία αλλά πολλές επιλογές για την πορεία της, όλες δύσκολες και δύσβατες, η χειρότερη όμως, η πιο εξοντωτική, ταπεινωτική και ανυπόφορη είναι η παράδοση και υποταγή στους θεσμούς της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».

Απ' την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, αναπαρήγαγε τα περί «εθνικής προσπάθειας», δείχνοντας ότι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε προτεραιότητα ο στόχος για χειραγώγηση του λαού, ενόψει εξελίξεων που θα πλήξουν βάναυσα τα συμφέροντά του. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εθνική προσπάθεια η οποία εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε.

Ανοιχτή επιστολή, τέλος, στον πρωθυπουργό, την ΚΕ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο βουλευτής Γ. Μιχελογιαννάκης, ζητώντας... νέο δημοψήφισμα (!), «με ερώτημα μνημόνιο εξαθλίωσης ή εναλλακτικές επιλογές».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ισχυρή δέσμευση σε αντιλαϊκούς στόχους και κανόνες

Πλήθος διαβεβαιώσεων για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο

Την αναγνώριση και το σεβασμό των στόχων και των κανόνων της ΕΕ που ματώνουν τους λαούς επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας

Andrea Bonetti

Την αναγνώριση και το σεβασμό των στόχων και των κανόνων της ΕΕ που ματώνουν τους λαούς επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας
Διαβεβαιώσεις ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σέβεται τους αντιλαϊκούς κανόνες της ΕΕ, δεσμεύεται για παραπέρα δημοσιονομική προσαρμογή και προώθηση μεταρρυθμίσεων, των οποίων το αντιλαϊκό περιεχόμενο σκιαγράφησε παρουσιάζοντας σαν τέτοια ενδεικτικά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, παρείχε χτες μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ζητώντας παράλληλα μια συμφωνία με μέτρα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.

Εξήγησε ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν παρά εντολή για ενίσχυση των προσπαθειών στην παραπάνω κατεύθυνση, «χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία σε έναν υφεσιακό φαύλο κύκλο». «Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης» υποστήριξε, συντηρώντας την αυταπάτη μιας ΕΕ που θα διέπεται από φιλολαϊκές αρχές...

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σέβεται τους κανόνες της ΕΕ και δεν έχει κρυφό σχέδιο εξόδου απ' το ευρώ. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του μετά το δημοψήφισμα: «Εάν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης να κάνω τις δηλώσεις που έκανα και να ερμηνεύσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φθάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία».

Ο Αλ. Τσίπρας νομιμοποίησε τη μνημονιακή πολιτική μιλώντας για «πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής, δύσκολης, σκληρής» που έκανε ο λαός, «προσαρμογή» που η κυβέρνηση διατηρεί δεσμευόμενη για κλιμάκωσή της. Παραδέχτηκε, κόντρα στα όσα για εσωτερική κατανάλωση ισχυρίζεται στην Ελλάδα, ότι «παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Και σε άλλες χώρες (...) σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας», επιβεβαιώνοντας ότι στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας είναι για τους λαούς ανεπίστρεπτη η αντιλαϊκή πορεία.

«Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δυο μέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε (...) τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο όμως και της Ευρωζώνης. Θα έλεγα, κυρίως, όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ επιπρόσθετα ζήτησε το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί «να μπορεί και να εφαρμοστεί, να βρίσκει την κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί».

Καταλήγοντας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι για την κρίση στην Ελλάδα φταίει οτιδήποτε άλλο εκτός από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι «δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά της πατρίδας μου ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας, επειδή για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δημιούργησαν ένα κράτος πελατειακό, ενίσχυσαν τη διαφθορά, ανέχθηκαν ή και ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου».

Δύο εξίσου αντιλαϊκά σχέδια για την Ευρωζώνη

Στη δευτερολογία του και αφού μεσολάβησαν οι τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συζήτηση που έγινε αφορούσε κατ' ουσίαν στο μέλλον της Ευρωζώνης. «Η συζήτηση αφορά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος, της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Και εδώ συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», ανέφερε επ' αυτού.

Υιοθέτησε την άποψη που από καιρό «κυκλοφορεί» για την ανάγκη ανάληψης πιο ενεργού ρόλου από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου, ώστε οι αντιλαϊκές αποφάσεις να περιβάλλονται από «δημοκρατική» νομιμοποίηση.

«Πώς είναι δυνατόν να έχουμε εξουσιοδοτήσει εντός της τρόικας υπεύθυνοι που να λαμβάνουν αποφάσεις να είναι το ΔΝΤ και να μην είναι ο κατ' εξοχήν ευρωπαϊκός θεσμός της δημοκρατίας, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Και θα ήθελα να πω με απόλυτη ειλικρίνεια: Εάν σε αυτή την ευρωπαϊκή υπόθεση η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση και συμφωνία εδώ και πάρα πολύ καιρό», ανέφερε, υποδεικνύοντας το ΔΝΤ σαν τον «θεσμό» που βάζει «τρικλοποδιές» στην επίτευξη συμφωνίας.

Απαντώντας σε αιτιάσεις ευρωβουλευτών υπερασπίστηκε τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά κείμενα προτάσεων της κυβέρνησης. «Σε αυτές τις προτάσεις, προφανώς και έχουμε αναλάβει την ισχυρή μας δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται με βάση τους κανόνες, γιατί αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε ότι η Ευρωζώνη έχει κανόνες», ανέφερε.

Επανέλαβε, τέλος, για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει το χρέος και επιθυμεί την αποπληρωμή του, λέγοντας: «Εμείς θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, τη ζητάμε αυτή την απομείωση ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιότερα».

Επαφές Τσίπρα με πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρ. Παυλόπουλο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρ. Παυλόπουλο
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο επισκέφτηκε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση. Λίγο αργότερα, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ενώ στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στον ESM αίτημα για πρόγραμμα χρηματοδότησης και σήμερα καταθέτει τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, που είναι, όπως είπε, προϋπόθεση για έναν «έντιμο συμβιβασμό», στο βαθμό που η άλλη πλευρά δεσμεύεται για επαρκή χρηματοδότηση και για την «αναγκαία απομείωση του χρέους». Είπε ακόμα ότι «κινούμαστε στο πλαίσιο τις εθνικής γραμμής που χαράχτηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών» και ότι κατέθεσε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικρότησε τη διαβεβαίωση Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το δημοψήφισμα και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε καμία περίπτωση δε σημαίνουν ρήξη, αλλά επανέναρξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας, που έχει ένα και μόνο στόχο, την αταλάντευτη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Ο δε Στ. Θεοδωράκης, μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, ανέφερε ότι όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπηρετούνται από την κυβέρνηση και, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Παραμένουμε στην εθνική γραμμή, της εθνικής συνεννόησης, για να βρούμε λύση σύντομα, για ένα καινούργιο συμβόλαιο με την ΕΕ, για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη (...) Προσπαθούμε να κλείσει συμφωνία ως το πρωί της Παρασκευής. Την Κυριακή θα είναι αργά». Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι αν υπάρξει από την ΕΕ βοήθεια ώστε να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, τότε τα υπόλοιπα μέτρα θα γίνουν δεκτά απ' το λαό, ενώ ανέφερε ότι σήμερα θα υπάρξει ξανά ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Με «υποβολέα» τα συμφέροντα και τις αντιθέσεις του κεφαλαίου

Οι αντιθέσεις για την παραπέρα πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που απηχούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τάξεων των κρατών-μελών ή ισχυρών τμημάτων τους, διαπέρασαν τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών που ακολούθησαν την ομιλία του Αλ. Τσίπρα.

«Η απάντηση στην ελληνική κρίση δεν μπορεί να είναι να εγκαταλείψουμε την περαιτέρω οικονομική και νομισματική ένωσή μας (...) Πρέπει να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ, να την καταστήσουμε πιο δυνατή» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, υπενθύμισε πως έχουν μείνει μόνο τέσσερις μέρες για να βρεθεί συμφωνία, λέγοντας πως στην αντίθετη περίπτωση, όλα τα σενάρια - «και το χειρότερο» - είναι ανοικτά. «Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και τότε όλοι χάνουν» είπε, σημειώνοντας πως «η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων και γεωπολιτικά στην Ευρώπη. Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση, όλοι μας έχουμε την ευθύνη να βρούμε τη λύση» ανέφερε.

Ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γερμανός Μ. Βέμπερ, επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι προκαλεί και ότι «συναγελάζεται με λάθους φίλους». Επιβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι της ΕΕ περνούν μέσα από τη βαθύτερη εξαθλίωση των λαών, ανέφερε: «Εμείς αναζητούμε συμβιβασμούς, αποζητάτε την αποτυχία, ενώ εμείς επιδιώκουμε την επιτυχία (...) Λέτε ψέματα στο λαό σας. Μιλάτε για αξιοπρέπεια, αλλά δε λέτε την αλήθεια κι αυτό δεν είναι αξιοπρέπεια (...) Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων. Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δε δέχεται περικοπές. Αραγε, σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους; Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή, αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσεις καταθέσατε καταστροφικό προϋπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτερους μισθούς από την Ελλάδα;».

Ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Τζ. Πιτέλα, τάχτηκε κατά του grexit και υποστήριξε πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία αυτή την εβδομάδα και εξαρτάται τώρα από την κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της για μεταρρυθμίσεις», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι σωστό να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο επικεφαλής των φιλελεύθερων, Γκι Φερχόφσταντ, ανέφερε: «Στην πραγματικότητα, υπνοβατούμε προς ένα grexit, με τη βοήθεια και την υποστήριξη της ακροδεξιάς. Δυστυχώς, όμως, ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το grexit». Στη συνέχεια, σκιαγράφησε ένα μέρος του «κόστους» που θα πληρώσει ο λαός, εφόσον η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη: «Πρέπει να τελειώσει το πελατειακό κράτος. 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανοίξτε τις αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους. Σας αρέσουν τα προνόμια, ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση (...) Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις (...) Το 80% του ελληνικού λαού θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Αποδείξτε ότι είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένας ψευδοπροφήτης».

Η Ρεμπέκα Χαρμς, από την ομάδα των Πρασίνων, ανέφερε ότι περίμενε συγκεκριμένες ιδέες για μεταρρυθμίσεις, υπενθύμισε στον Αλ. Τσίπρα ότι «όλα πρέπει να αποφασιστούν αυτή την εβδομάδα», ενώ πρόσθεσε ότι «δημοκρατία και Πούτιν δεν πάνε μαζί»...

Ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών της Βρετανίας, Ν. Φάρατζ, υπερασπίστηκε απ' τη σκοπιά τμημάτων του κεφαλαίου την προοπτική εξόδου απ' το ευρώ όλων των κρατών της Μεσογείου, λέγοντας ότι «σήμερα δε μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, ολόκληρη η Μεσόγειος βρίσκεται σε λάθος νόμισμα (...)Υπάρχει αγεφύρωτη διαφορά Ελλάδας - Γερμανίας. Το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει. Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί η ΕΕ δε λειτουργεί. Ο Βορράς με το Νότο είχαν πάντα σύγκρουση. Οσοι επικρίναμε την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μας κατηγόρησαν ότι δεν έχουμε όραμα. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να φέρουμε κοντά διαφορετικούς λαούς. Κύριε Τσίπρα, η Ελλάδα δε θα έπρεπε να είναι μέλος της Ευρωζώνης (...) Αν έχετε το κουράγιο, θα πρέπει να αφήσετε το λαό εκτός Ευρωζώνης, να φύγετε με το κεφάλι ψηλά. Φυσικά, οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά με ένα υποτιμημένο νόμισμα θα τα καταφέρετε», υποστήριξε.

Στο ίδιο πνεύμα και απ' την ίδια σκοπιά, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, συνέστησε την έξοδο από το ευρώ, λέγοντας ότι «το ευρώ και η λιτότητα είναι σιαμαία. Ο λαός σας δε θα γλιτώσει από τη λιτότητα αν δε φύγει από το ευρώ». Ακόμα, ανέφερε: «Χαρήκαμε με το δημοψήφισμα. Είχε να κάνει με τις πολιτικές λιτότητας. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Εκαναν λόγο για μία καταστροφή (...) Η ΕΚΤ οδήγησε σε ασφυξία τις τράπεζες. Είναι η πρώτη φορά που μία κεντρική τράπεζα κάνει κάτι τέτοιο. (...) Η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτό το κρεματόριο. Το ευρώ δεν είναι μη αναστρέψιμο (...) Δεν μπορείτε να διατηρήσετε το ευρώ με το "έτσι θέλω"».

Τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, αεροσκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποίησε χτες υπερπτήση πάνω από τα νησιά Κουνελονήσι και Αγαθονήσι, στις 09.27 και 09.28 αντίστοιχα, στα 1.700 πόδια.

Λίγα αργότερα, ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Κουνελονήσι, στις 10.12 στα 400 πόδια, και στις 10.24 στα 500 πόδια. Ακολούθησε νέα υπερπτήση ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής πάνω από το Κουνελονήσι, στις 14.51 στα 500 πόδια. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και το απόγευμα, όταν ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής, πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 16.00 πάνω από το Κουνελονήσι στα 500 πόδια, και στις 16.17 πάνω από το Αγαθονήσι στα 200 πόδια.

Θυμίζουμε ότι προχτές, ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής είχε κάνει υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και το Κουνελονήσι. Επίσης, αεροσκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Κουνελονήσι.

Εισαγγελική πρόταση για μη παραπομπή Κασιδιάρη για το θέμα Μπαλτάκου

Πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών να μην απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη για την καταγραφή και τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο, έκανε χτες, ο εισαγγελέας Εφετών Α. Λιόγας. Στο διά ταύτα, ζητάει να μην παραπεμφθεί ο χρυσαυγίτης σε δίκη.

Συγκεκριμένα, στην πρότασή του υποστηρίζει ότι η συνομιλία, που είχε ο Ηλ. Κασιδιάρης με τον Τ. Μπαλτάκο στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή τον Οκτώβρη του 2013, αφορούσε σε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Οπως αναφέρει, η επίδικη συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο υπηρεσιακό γραφείο του γγ της κυβέρνησης και ενώ η πόρτα ήταν ανοιχτή και η είσοδος τρίτων προσώπων σε αυτό ελεύθερη. Δεν έθιγε και δεν αναφερόταν καν στην ιδιωτική ζωή κάποιου προσώπου, ενώ «αποσκοπούσε στην αποτροπή της αιτούμενης δίωξής του για σοβαρό ποινικό αδίκημα που του απεδίδετο».

Ερευνα για ανάρτηση που αποδίδεται στον Θ. Τζήμερο

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισ. Ντογιάκος, με αφορμή αναρτήσεις σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» που φέρεται να ανήκουν στον Θάνο Τζήμερο και καλούν σε «ανατροπή και εισβολή στο Μέγαρο Μαξίμου», αν η κυβέρνηση δεν υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα βρεθεί εκτός ευρώ. Η έρευνα θα διαπιστώσει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως «διέγερση πολιτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ