ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βάζει πλάτη για την ψήφιση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων

Ιεραρχώντας τη διασφάλιση των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, η ΝΔ δε βάζει για την ώρα θέμα «δεδηλωμένης» της κυβέρνησης

Αποφασισμένη να βάλει πλάτη, ώστε να περάσουν τα προαπαιτούμενα από τους «εταίρους» αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή και να μπει η χώρα στο τρίτο μνημόνιο, είναι η ΝΔ. Αλλωστε, βασική της προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η κυρίαρχη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης, για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.

Σε αυτή τη βάση, συνεδρίασε χτες, σε διευρυμένη σύνθεση, το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, υπό την προεδρία του Ευ. Μεϊμαράκη. Εκεί εξετάστηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης Τσίπρα με τους «εταίρους» και χαράχτηκε η τακτική της ΝΔ για τις επόμενες μέρες, ενώ αναμένεται και νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Σε γενικές γραμμές, οι βουλευτές της ΝΔ θα βάλουν πλάτη, ώστε να περάσει η συμφωνία, ζητώντας μάλιστα από τον πρωθυπουργό να την καταθέσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Αλλωστε, το στίγμα το είχε δώσει από νωρίτερα ο Ευ. Μεϊμαράκης, δηλώνοντας: «Οπως επισημάναμε στη Βουλή (σ.σ. το βράδυ της Παρασκευής), δυστυχώς καταλήξαμε στο "και πέντε" να έχουμε επιλογή ανάμεσα σε συμφωνία ή μη συμφωνία, που θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή. Με την επιλογή της συμφωνίας, η Ελλάδα πήρε μία ανάσα, ώστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσπαθήσει να ξαναβρεί το βηματισμό της μέσα στην Ευρώπη».

Για την ώρα επιλέγουν να μη βάλουν θέμα «δεδηλωμένης»

Σ' αυτό το πλαίσιο, στη ΝΔ μεταθέτουν για αργότερα την ώρα απόδοσης πολιτικών ευθυνών για τους λάθος - όπως λένε - διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Αποποιούμενοι, πάντως, την όποια ευθύνη, προσθέτουν ότι το «νέο πακέτο» αντιλαϊκών μέτρων φέρει την υπογραφή των Τσίπρα - Καμμένου.

Παραπέρα, παρότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετρούν σημαντικές διαρροές βουλευτών ενόψει της ψήφισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων - και, όπως γίνεται αντιληπτό, δε θα μπορεί για πολύ τα κυβερνητικά νομοσχέδια να περνάνε χάρη στις ψήφους από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ -, στη Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον προσώρας, δε βάζουν θέμα «δεδηλωμένης», ούτε θέτουν ζήτημα πρόωρων εκλογών, με τον ισχυρισμό ότι κάτι τέτοιο «δε συμφέρει τώρα τη χώρα». Αποψη που υιοθετούν και στο Ποτάμι.

Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι αυτοί κι από τα δύο κόμματα, που ανεπισήμως παραδέχονται ότι τέτοια μέτρα, τέτοιας βαρβαρότητας, μόνο με μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Τσίπρα θα μπορούσαν να περάσουν.

Σημειωτέον, ο Ευ. Μεϊμαράκης είχε νωρίτερα το πρωί επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Κυριακή, στις Βρυξέλλες, όπου όπως αναφέρουν πηγές από τη ΝΔ, ο πρόεδρός της συνάντησε έντονα «ανθελληνικό» κλίμα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Βλέπουν «συνθηκολόγηση» και διεργασίες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

«Κατ' αρχήν συμφωνία για το ελληνικό χρέος επετεύχθη, αλλά ακόμη απομένει μακρύς δρόμος», σημειώνουν οι «Νew Υork Τimes» σε χτεσινό τους άρθρο, όπου γίνεται λόγος περί μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών, η οποία ωστόσο περιλαμβάνει επιπλέον «σφίξιμο του ζωναριού» το οποίο ενδεχομένως να επιφέρει προβλήματα στον Αλ. Τσίπρα. «Η συμφωνία δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα λάβει το τρίτο της πρόγραμμα διάσωσης τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως επιτρέπει την έναρξη συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο ενίσχυσης», υπογραμμίζεται.

Σε άλλο σημείο, το άρθρο στέκεται στην προσπάθεια του Ελληνα πρωθυπουργού να δώσει «μία θετική χροιά σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σχεδόν ως απόλυτη συνθηκολόγηση της Αθήνας στις απαιτήσεις των πιστωτών της για σκληρή λιτότητα», αφού επέμεινε στην αποφυγή της εξόδου της χώρας από το ευρώ και την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, τονίζεται, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει «κούρεμα» χρέους, καθώς το κείμενο ρητά αναφέρει ότι «ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να αναληφθεί»...

Για «συνθηκολόγηση» της Αθήνας κάνει λόγο και το «Bloomberg», με τον πρωθυπουργό να έρχεται αντιμέτωπος με «εσωκομματική ανταρσία, μετά την παράδοσή του στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων» και συνεχίζει προσθέτοντας ότι πλέον θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αλλά και να καθαρίσει το κόμμα του από... «σκληροπυρηνικούς και ριζοσπάστες».

Συνεχίζοντας σε αιχμηρή γλώσσα, το κείμενο λέει πως ανάμεσα στους όρους που «κατάπιε» ο Αλ. Τσίπρας περιλαμβάνονται και τα «άπλυτα» που έμειναν από τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης, δηλαδή μια σειρά «μεταρρυθμίσεις» που δεν προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η νέα απαίτηση προς την κυβέρνηση να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ σε μία νέα εταιρεία προς «αξιοποίηση»...

Για το κείμενο της συμφωνίας, επισημαίνεται ότι περιλαμβάνει όρους που είναι σκληρότεροι από εκείνους που ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αποκάλεσε «εκβιασμό» και κάλεσε τους Ελληνες ψηφοφόρους να απορρίψουν στο δημοψήφισμα πριν μία βδομάδα. Προσθέτει ότι εκτός των άλλων, οι δανειστές απαίτησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια που τους εκπροσωπούν και να έχουν πλήρη πρόσβαση στα υπουργεία και δικαίωμα άσκησης βέτο στη λήψη αποφάσεων...

Σταθερά από τα πρώτα θέματα το ζήτημα της συμφωνίας στην ιστοσελίδα της γερμανικής «Deutche Welle», όπου αναφέρεται πως «αρκετοί Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Αγκελα Μέρκελ κατάφερε να επιβάλει το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών της» και προσθέτει, σε ό,τι αφορά την έγκριση της συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο: «Με βασικά όπλα το ταμείο εγγυήσεων αλλά και τη διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, εκτιμάται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα έχει πρόβλημα να πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός της».

Πάντως, ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται εάν η συμφωνία «θα περάσει από την ελληνική Βουλή», καθώς πλέον «ο Αλέξης Τσίπρας έχει να δώσει τώρα μια εξίσου σκληρή μάχη και στο εσωτερικό. Αναλυτές δεν αποκλείουν ανακατατάξεις αλλά και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό μέσα στις επόμενες ημέρες».

ΠΟΤΑΜΙ
Στηρίζει την κυβέρνηση στην ψήφιση και εφαρμογή των νέων μέτρων

Στήριξη στην κυβέρνηση, προκειμένου να ψηφίσει άμεσα τα προαπαιτούμενα μέτρα καθ' οδόν για το τρίτο μνημόνιο, και να βρει τα πιο... κατάλληλα πρόσωπα που θα τα υλοποιήσουν παρέχει το Ποτάμι.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης δήλωνε χτες: «Ο στόχος επετεύχθη. Η χώρα κρατήθηκε στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.Ο Αλ. Τσίπρας τήρησε την τελευταία του υπόσχεση σε πείσμα όλων αυτών που ήθελαν να επιστρέψουμε στη δραχμή. Ελπίζουμε κυβέρνηση - Κοινοβούλιο και κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και χωρίς καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις να πάρουν τις αποφάσεις που τους αναλογούν έτσι ώστε να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μια νέα εποχή. Η συμφωνία άργησε πολύ, περιλαμβάνει επώδυνες ρυθμίσεις και θα απαιτήσει δυστυχώς νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Aυτή τη φορά όμως ας το κάνουμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη».

Παραπέρα, συνεδρίαση στελεχών του Ποταμιού κατέληξε σε μια σειρά «συμπεράσματα» ανάμεσα στα οποία διαβάζουμε:

-- «Οι εταίροι και δανειστές δεν μπορούν να θέτουν θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση των πολιτικών αρχηγών και σχετική απόφαση 251 βουλευτών. Την συμφωνία με τους θεσμούς θα την υπερασπισθεί η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου που έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

-- «Οι καιροί επιβάλλουν τη μέγιστη εθνική συνεννόηση και αυτός θα είναι ο γνώμονας για τη συμπεριφορά του Κινήματός μας στη Βουλή αλλά και σε όλες τις άλλες διεργασίες (συναντήσεις πολιτικών αρχηγών). Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος θα στηρίξει τα νομοσχέδια που θα φέρει ο Αλ. Τσίπρας ως απόρροια της συνεργασίας του με τους Θεσμούς».

-- «Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την επιπλέον κάλυψη που της δίνει η σύμφωνη γνώμη των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων (...) να κινηθεί αποφασιστικά ώστε να υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική κοινοβουλευτική δραστηριότητα τις επόμενες ώρες και μέρες».

-- «Η εικόνα κυβερνητικής αστάθειας που δημιουργεί η αποστασιοποίηση αρκετών Βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας βάλλει το κύρος της χώρας και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. Η λιποταξία ως πολιτική συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές».

-- «Το Ποτάμι δεν διεκδικεί ρόλο κυβερνητικού εταίρου σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού για την εξεύρεση εθνικά επωφελών λύσεων (τόσο σε πρόσωπα όσο και σε προτάσεις)».

ΠΑΣΟΚ
Ψάχνει ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό

Τον επόμενο ρόλο τους στο αστικό πολιτικό σκηνικό ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ, διερευνώντας το ενδεχόμενο παροχής στήριξης σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα, καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να λάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, σε παρέμβασή της για τις εξελίξεις, δήλωσε: «Για την Ελλάδα, τις τελευταίες κρίσιμες μέρες, οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και αβέβαιες, οι συσχετισμοί δυνάμεων δυσμενέστατοι και οι συνθήκες φοβερά αντίξοες (...) Την ύστατη στιγμή αποτρέψαμε με κοινή προσπάθεια το GREXIT».

«Ο συμβιβασμός ήταν αναγκαίος και απαραίτητος για την γεωπολιτική σταθερότητα και την ασφάλεια της πατρίδας μας στην εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (...) Η Συμφωνία είναι επώδυνη, αλλά κρατάει την Ελλάδα όρθια».

«Η επιθυμητή βιώσιμη λύση απαιτεί πανεθνική δημιουργική προσπάθεια με διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις».

«Οι μεγάλες δυσκολίες, τα εκρηκτικά προβλήματα και οι προκλήσεις είναι μπροστά μας (...) Ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός μετά τη Συμφωνία έχει χρέος να προχωρήσει με σύνεση, αυτοκριτική και ευθύνη τάχιστα και αποτελεσματικά, με θετικά βήματα, με ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Η εθνική γραμμή για βιώσιμη λύση στηρίζεται σε υπαρκτή και πολύ μεγάλη διακομματική πλειοψηφία στη Βουλή».

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει (...) να καθορίσει άμεσα και σαφέστατα τι σχεδιάζει να κάνει με την κυβέρνησή του, με την κοινοβουλευτική του ομάδα και με το κόμμα του» (...) Οφείλει να αναγνωρίσει την καθοριστική συμβολή των πολιτικών δυνάμεων των 251 Βουλευτών, που χωρίς την εξουσιοδότησή τους και τη διπλή εντολή τους δεν θα μπορούσε καν να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση».

Τέλος, ο βουλευτής Α. Λοβέρδος είπε χτες μεταξύ άλλων: «Προσφέραμε στον κ. πρωθυπουργό ό,τι ο ίδιος επίμονα αρνείτο να μας προσφέρει επί πέντε χρόνια: Συναίνεση και συμπαράσταση εντός κι εκτός της χώρας. Προέχει τώρα η ενότητα. Η Βουλή στήριξε την κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για τη θωράκιση της χώρας και των πολιτών υπάρχουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ