ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες και πλήθος σεναρίων για τη διαχείριση της «επόμενης μέρας»

Η ανάγκη του κεφαλαίου για άμεσο «κλείδωμα» και υλοποίηση του νέου μνημονίου επιταχύνει τις διεργασίες στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές, κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ή «ειδικού σκοπού» με Τσίπρα πρωθυπουργό ή χωρίς αυτόν, παραιτήσεις, απομακρύνσεις, πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής, ανασχηματισμός, διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μερικά απ' τα σενάρια που κυκλοφορούσαν χτες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεγονός είναι ότι η διαχείριση της πραγματικότητας που διαμορφώνει το νέο μνημόνιο, φαίνεται να εντείνει τις σχετικές διεργασίες. Βέβαιος θεωρείται ο ανασχηματισμός, με μοναδικό ερωτηματικό το εύρος του. Χτες παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν. Χουντής, που όμως μετακινείται στην Ευρωβουλή, ως πρώτος επιλαχών για την αντικατάσταση του Μ. Γλέζου.

Σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι θυελλώδης. Δε λείπουν και τα σενάρια περί παραιτήσεων βουλευτών, ενώ διάφοροι υπενθυμίζουν ότι οι βουλευτές του κόμματος δεσμεύονται από «κώδικα δεοντολογίας» που είχαν αποδεχτεί πριν τις εκλογές και ο οποίος προβλέπει παράδοση της έδρας σε περίπτωση σοβαρής διαφωνίας. Σήμερα το πρωί, συνεδριάζει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεχόμενο εκλογών ή κυβέρνησης «ειδικού σκοπού»

Για το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο 2015 ή συγκρότησης κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» μίλησε ευθέως χτες, στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης. «Τίθεται πλέον ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας (...) πρέπει να γίνουν εκλογές έως τα τέλη του 2015» ανέφερε, μιλώντας για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» ή για στήριξη από την αντιπολίτευση για την εφαρμογή της συμφωνίας. «Η Ευρώπη μάς τιμωρεί (...) Δεν προσπαθούμε να κάνουμε τη συμφωνία να φαίνεται καλύτερη, το λέμε καθαρά: δε μας αντιπροσωπεύει αυτή η συμφωνία (...) Δεν μπορώ να κατηγορήσω εύκολα κανέναν που δεν μπορεί να πει "ναι" σε αυτήν τη συμφωνία» υποστήριξε, σκιαγραφώντας τα πρώτα άλλοθι, με τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να θολώσει την επιλογή της για τρίτο μνημόνιο. Ο Π. Σκουρλέτης κάλεσε, ωστόσο, όσους ψήφισαν «όχι» την Παρασκευή, να παραιτηθούν.

Παραιτήσεις ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Φίλης. Μιλώντας στον ANT1, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κυβερνητικά στελέχη που δεν ψήφισαν «ναι», λέγοντας πως το πιο σωστό θα ήταν να ψηφίσουν αρνητικά, αφού διαφωνούσαν, και στη συνέχεια να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις έδρες τους. Ανάλογη ήταν και η θέση του για την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη «συμπόρευσή» της σε θέματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής.

Πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, εάν δεν παραιτηθεί από μόνη της, εισηγήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Παπαδόπουλος.

Κριτική στη συμφωνία και «εναλλακτικές» εντός των τειχών

Απ' την πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας», αξιόπιστες πηγές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, ενώ σ' ένα παιχνίδι με τις λέξεις, συμπληρώνουν ότι «αυτό δε σημαίνει ότι καταψηφίζει», υπονοώντας «παρών» ή αποχή. Επιπλέον, ότι ο Π. Λαφαζάνης δεν προτίθεται να παραιτηθεί από υπουργός, ούτε του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, κλιμακώνει τις επικρίσεις της κατά της κυβέρνησης. Αρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, κάνει λόγο για «νέο επαχθέστερο μνημόνιο» και ότι καλείται ο λαός ν' αγωνιστεί για έξοδο απ' την Ευρωζώνη. Επικρίνεται ακόμα η κυβέρνηση ότι «δεν είχε, πέραν των άλλων, την πολιτική βούληση να αμφισβητήσει τη θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη» και πως «εναλλακτικές λύσεις υπήρχαν», αλλά όχι «πολιτική θέληση να εφαρμοστούν».

Ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Λαπαβίτσας, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, επικρίνει τη συμφωνία και αναφέρει: «Τώρα επείγει να αναδιατυπωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η αναγκαιότητα της εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ». Εκτιμά ακόμα ότι «η προοπτική της εξόδου από την ΟΝΕ θα τεθεί ξανά με εξαιρετικά επιτακτικό τρόπο εκ των πραγμάτων και μάλιστα πολύ σύντομα».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Κοδέλας (προσκείμενος στην ΚΟΕ), σε δήλωσή του, ζητά «συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτήν την κατάληξη» (σ.σ. τη συμφωνία) και αναφέρει «σύντομα, ύστερα από 3 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα επιστρέψω στην κανονική μου ζωή (...) Μέχρι τότε, έχω υποχρέωση (...) να ψηφίζω "όχι" σε ό,τι μετατρέπει την χώρα σε ειδική ζώνη φτώχειας και λεηλασίας».

Οι «Ενεργοί Πολίτες» του Μ. Γλέζου σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα τους χτες ανέφεραν «ο λευκός καπνός της Συνόδου, ήταν από τις στάχτες της Ελλάδας». Η δήλωση αυτή αποσύρθηκε γιατί, όπως ισχυρίστηκαν οι διαχειριστές της ιστοσελίδας, ερμηνεύτηκε λάθος. Υποστήριξαν ότι δεν κατέκρινε τη στάση του Αλ. Τσίπρα αλλά τη στάση των δανειστών.

Επικριτικός και ο Γιάννης Μηλιός που έγραψε στο διαδίκτυο: «Για την αριστερά η κυβέρνηση είναι το μέσον. Δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός».

Γ. Βαρουφάκης: Με εντολή Τσίπρα - Δραγασάκη οι προετοιμασίες για περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης»

Την ίδια ώρα, με απανωτές συνεντεύξεις του χτες, ο πρώην υπουργός Γ. Βαρουφάκης, έφερε στο προσκήνιο θέμα προετοιμασιών που γίνονταν στο υπουργείο Οικονομικών, ουσιαστικά για το ενδεχόμενο «grexit».

Αρχικά, σε συνέντευξή του στο βρετανικό «New Statesman», ο Γ. Βαρουφάκης, παραδέχτηκε ότι σκεφτόταν και εν μέρει προετοιμαζόταν για το «Grexit» με μια μικρή ομάδα στο υπουργείο, αλλά ανέφερε ότι για την προετοιμασία της χώρας «απόφαση σε ανώτερο επίπεδο (...) δεν ελήφθη ποτέ». Αναφέρει ακόμα ότι είχε εισηγηθεί στην περίπτωση που θα έκλειναν οι τράπεζες την εισαγωγή «IOUs» ή την έκδοση ευρώ με κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ, ή να πάρει η κυβέρνηση τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. «Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα, με τα οποία θεωρούσα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας», δηλώνει. Προσθέτει ότι είχε προειδοποιήσει γι' αυτό τον κίνδυνο, πως όταν τελικά συνέβη πρότεινε «να απαντήσουμε "ενεργητικά"» αλλά «ας πούμε ότι αυτό απορρίφθηκε (σ.σ. από τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου)», διευκρινίζοντας ότι μειοψήφησαν δύο.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα υποστηρίζει ότι η ώθηση που έδωσε ήταν τέτοια «που θα δικαιολογούσε αυτό το είδος της δραστικής απάντησης ενάντια στην ΕΚΤ», αλλά «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, αυτό το εκκωφαντικό "όχι", ότι δεν ήταν αυτό που θα ενεργοποιούσε αυτή τη δραστική προσέγγιση. Αντίθετα, (ερμηνεύτηκε) ότι θα έπρεπε να οδηγήσει σε μεγαλύτερους συμβιβασμούς προς την άλλη πλευρά. Η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να δέχεται την παραδοχή ότι ό,τι και να συμβεί, ό,τι και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν θα απαντήσουμε ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν θα τους προκαλέσουμε. Και ουσιαστικά αυτό σημαίνει... αναδίπλωση. Σταματάς τη διαπραγμάτευση».

Αργότερα, σε συνέντευξή του στον «Real FM», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επανήλθε στο θέμα, λέγοντας αυτή τη φορά: «Μία υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με την πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο μου δημιουργήθηκε μία ομάδα 4-5 ατόμων, τα οποία έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών υπό αυτές τις συνθήκες. Εάν μας κλείσουν τις τράπεζες, πώς θα αντιδράσουμε. Εάν θα προσπαθούσαν να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της Ευρωζώνης, ποια θα ήταν τα βήματα που θα πρέπει να πάρουμε».

Παραπέρα, ανέφερε ότι «νέο μνημόνιο που αποτελεί επιτάχυνση των καταστροφικών ορμών των προηγούμενων δεν μπορεί κανένας να υπογράψει» και πρόσθεσε ότι «αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα και όσοι τα επέβαλαν αυτά τα κείμενα θα έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος».

ΑΝΕΛ: «Χρησμοί» από τον Π. Καμμένο

Δεν ψηφίζουν τα μέτρα, αλλά παραμένουν στην κυβέρνηση... Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό, ισχυριζόμενος ότι αποδέχτηκε τη συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο. «Χτες ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε ένα πραξικόπημα (...) έφτασε στο σημείο να εκβιαστεί με κατάρρευση των τραπεζών και ολικό κούρεμα των καταθέσεων (...) ο πρωθυπουργός απέναντι σ' αυτό τον εκβιασμό και μη έχοντας άλλη δυνατότητα, έφτασε στο σημείο για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη να κάνει μια συμφωνία», ανέφερε συγκεκριμένα. Για να προσθέσει ότι οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να συμφωνήσουν με αυτή, όμως «θα προχωρήσουμε μαζί προκειμένου ενωμένοι, ο λαός και η νόμιμη κυβέρνηση να διεκδικήσουμε το δίκιο των Ελλήνων πολιτών»!

Ο Π. Καμένος ανέφερε επίσης ότι οι ΑΝΕΛ δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση «εθνικού σκοπού» με δυνάμεις που δήλωναν ότι τα έδιναν όλα για συμφωνία, κατονομάζοντας τους επικεφαλής της ΝΔ και του Ποταμιού.


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Τολμά και μιλά για ... «κοινωνική δικαιοσύνη»!

Το μαύρο - άσπρο επιχείρησε να κάνει ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Ενώ ήταν ήδη γνωστά τα όσα εφιαλτικά για το λαό προβλέπει η νέα συμφωνία, ο Αλ. Τσίπρας επικρότησε την κυβέρνηση, επειδή έδωσε «σκληρή μάχη προκειμένου να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο, μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται»!

Μίλησε για «δύσκολες αποφάσεις σε σκληρά διλήμματα», για να αποτραπεί «η υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων, των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην ΕΕ», ενώ μην μπορώντας να κρύψει το σκληρό περιεχόμενο του μνημονίου που υπέγραψε, ο πρωθυπουργός επιστράτευσε τη γνωστή λογική της «καλύβας του Χότζα»: Επιχειρώντας να κρύψει π.χ. την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε ότι «αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό»...».

Επιβεβαιώνοντας για λογαριασμό ποιανού γίνονται τα παζάρια, πρόσθεσε ότι «καταφέραμε σε αυτήν τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Πασπάλισε τα παραπάνω με αυταπάτες περί των δήθεν παρακαταθηκών που δημιουργήθηκαν για την «αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη», ενώ αξίωσε απ' το λαό στήριξη στην προσπάθεια «για επιστροφή στην ανάπτυξη», δηλαδή για ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που ο λαός πληρώνει με «αίμα».

Τέλος, με αρκετές δόσεις θράσους, «εγγυήθηκε» ότι «τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα πληρώσουν πάλι μόνον αυτοί οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια έπαιρναν όλα τα βάρη στους ώμους τους». Τώρα ποια «κοινωνική δικαιοσύνη» υπάρχει όχι μόνο στη διατήρηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων χρόνων (για την οποία η συγκυβέρνηση επανέλαβε ρητά τη δέσμευσή της), αλλά και στην προσθήκη νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων (με χαρακτηριστικά παραδείγματα το νέο μαχαίρι 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο στο Ασφαλιστικό και το πρόσθετο χαράτσωμα του λαού, ύψους επίσης 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, μέσω ΦΠΑ), αυτό είναι κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της προκλητικής προσπάθειας εξαπάτησης του λαού!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ