ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE
Κλήρωση σε... θολό τοπίο

Σε ιδιαίτερα θολό τοπίο, με αρκετά ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, διεξάγεται σήμερα η κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League (20.00 Μέγαρο Μουσικής), για τη νέα σεζόν από τη διοργανώτρια αρχή. Ενα πρωτάθλημα που, εκτός της μείωσης στον αριθμό των συμμετοχών σε σχέση με τις τελευταίες διοργανώσεις, αφού θα μετέχουν 16 αντί 18 ομάδων, έχει και αρκετούς ανοιχτούς λογαριασμούς, που καθιστούν ρευστό το σκηνικό όσον αφορά την τελική του μορφή. Και μπορεί η επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία των ΑΕΚ και Ηρακλή να προδιαθέτει για αύξηση του αγωνιστικού ενδιαφέροντος, τα πράγματα όμως εξωαγωνιστικά φαντάζουν αρκετά ρευστά και εγκυμονώντας στο παρασκήνιο νέες κόντρες συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου.

Εξαρση του επιχειρηματικού ανταγωνισμού

Οι δικαστικές υποθέσεις βρίσκονται σε ταυτόχρονη εξέλιξη με την έρευνα για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, με σκοπό τη χειραγώγηση αγώνων και τον παράνομο πλουτισμό από το στοίχημα, που ρίχνει τη σκιά της στα ποδοσφαιρικά δρώμενα και της νέας περιόδου. Και παράλληλα, τα όσα συμβαίνουν στις δικαστικές αίθουσες, τροφοδοτούν την έξαρση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματιών του χώρου για την πρωτοκαθεδρία στην πίτα των κερδών. Ανταγωνισμός που, με την επιστροφή της ΑΕΚ στα πεπραγμένα της πρώτης κατηγορίας, μπαίνει σαφώς πλέον σε νέα φάση όξυνσης. Από την άλλη, βέβαια, εκτός του εσωτερικού ανταγωνισμού που υπάρχει στα μέλη της Λίγκας των ΠΑΕ, δε λείπει και το... άγχος για την απαξίωση του ίδιου του προϊόντος, όπως συνέβη και με την πρόσφατη ομόφωνη στάση τους στην πρόταση χορηγίας του ΟΠΑΠ, η οποία δεν έγινε αποδεκτή, καθώς θεωρήθηκε ιδιαίτερα χαμηλή.

Εκκρεμότητες ...παντός είδους

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει εάν όλες οι ομάδες έχουν προλάβει να εναρμονιστούν με τα όσα ορίζει ο νέος αθλητικός νόμος, που προβλέπει ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καμερών και αντίστοιχο για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τα οποία θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με κεντρικό τερματικό. Εκκρεμότητες, πάντως, υπάρχουν και στα αμιγώς διαδικαστικά, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Κέρκυρας, για την οποία, πριν λίγες μέρες, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) εισηγήθηκε την αποβολή της (παρά το ότι σώθηκε βαθμολογικά), εξαιτίας παρατυπιών στη μετοχική της σύνθεση. Ετσι, στη σημερινή κλήρωση αναμένεται να ξαναδούμε το περίφημο «ομάδα Α», όπως είχε συμβεί τη σεζόν 2011 - 2012 (αποβολή Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας). Το τι θα γίνει τελικά, δείχνει να έχει αρκετό δρόμο ακόμα, καθώς η ΕΕΑ δεν έχει στείλει ακόμη το πόρισμά της στην ΕΠΟ, προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ οι Φαίακες αναμένεται να κινηθούν δικαστικά για την υπόθεση. Πάντως, για τη θέση της Κέρκυρας καραδοκούν Λεβαδειακός και Απόλλων Σμύρνης. Από το νέο πρωτάθλημα δε λείπουν, για μια ακόμη χρονιά, και οι ομάδες που αντιμετώπισαν πρόβλημα με τη χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής, αφού ο Πανιώνιος, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Πανθρακικός είναι οι τρεις που «την πλήρωσαν» για φέτος και έχουν υποστεί τις συνέπειες (απαγόρευση μεταγραφών, παρακράτηση 20% του τηλεοπτικού συμβολαίου).

ΜΠΑΣΚΕΤ
Σε... τεντωμένο σκοινί ο Πανιώνιος

Στη μοίρα του έχει αφεθεί ο Πανιώνιος, ο οποίος μετά τον υποβιβασμό του από την Α1, δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α2 για τη νέα σεζόν, ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν θα καταφέρει να συμμετάσχει. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι άνθρωποι της ομάδας, ο σύλλογος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, εξαιτίας των πολλών οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το σημείο της ανακοίνωσης που μιλάει για «κλειστές πόρτες», τις οποίες βρήκαν οι άνθρωποι της ομάδας από χορηγούς και επιχειρηματίες στους οποίους απευθύνθηκαν. Κάτι που αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, όπως και σε άλλα παραδείγματα του παρελθόντος, τις πραγματικές συνέπειες για κάποιο σύλλογο της εμπλοκής των επιχειρηματιών στον Αθλητισμό, αλλά και διαψεύδει όσους προσπαθούν να το παρουσιάσουν κάτι τέτοιο ως σανίδα σωτηρίας. Και ο Πανιώνιος, όπως άλλες ομάδες στο παρελθόν (π.χ. Πανελλήνιος), δεν αποτελεί παρά το θύμα αυτών των επιχειρηματικών παιχνιδιών κέρδους, που είτε όταν τα συμφέροντα το επιβάλλουν θα αποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τους «καμένη γη», είτε θα αδιαφορήσουν όταν εκτιμήσουν ότι το... προϊόν δεν πουλάει.

  • Με επίσημη ανακοίνωσή της, η ΚΑΕ Ολυμπιακός γνωστοποίησε την απόκτηση του 19χρονου (15/6/1996) πλέι μέικερ, Βασίλη Τολιόπουλου. Ο διεθνής γκαρντ με την Εθνική Ομάδα των εφήβων υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο (έως και το 2019) με τους Πειραιώτες.
  • Σύμφωνα με τελευταία σενάρια που κυκλοφόρησαν κυρίως σε αθλητικά σάιτ του εξωτερικού, ο Παναθηναϊκός φέρεται τελικά να συμφώνησε με τον Νικ Καλάθη για συνεργασία 3 χρόνων έναντι ενός σημαντικού ποσού. Αν και επίσημα δεν υπάρχει ανακοίνωση, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο παίκτης, από τη στιγμή που εκδήλωσε την επιθυμία να φύγει από το NBA και τους Μέμφις Γκρίζλις, αποτέλεσε το νούμερο ένα μεταγραφικό στόχο του «τριφυλλιού».
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Πρεμιέρα ευρωπαϊκού πίστας στο ΟΑΚΑ

Με αρκετές συμμετοχές από την ελληνική αποστολή να δίνουν το «παρών» με το καλημέρα των αγώνων πραγματοποιείται σήμερα στο κλειστό ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ η πρεμιέρα του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πίστας Νέων Ανδρών/Γυναικών - Εφήβων/Νεανίδων. Στους αγώνες θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 400 αθλητές κι αθλήτριες από 29 χώρες, ενώ η ελληνική αποστολή αποτελείται από 20 αθλητές/τριες. Η δράση θα ξεκινήσει από σήμερα το πρωί με τα προκριματικά ωστόσο για το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τελετή έναρξης (19.30).

Από πλευράς ελληνικής ομάδας στη σημερινή πρώτη ημέρα θα ριχτούν στους αγώνες έξι αθλητές και μια αθλήτρια. Οι συμμετοχές αναλυτικά: ι) Ατομικό Pursuit νεανίδων 1. Στέλλα Βαρβία. Ομαδικό σπριντ εφήβων, 1. Κώστας Σαλπαδήμος, 2. Αλέξανδρος Ευδοκιμίδης, 3. Γιώργος Γεωργιάδης Ατομικό Pursuit νέων ανδρών 1. Γιάννης Σπανόπουλος, 2. Βασίλης Τσοπούρογλου, Ενα χιλιόμετρο τράιαλ νέων ανδρών (τελικός) 1. Τάσος Αντωνόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ