ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
Σελ. /20
«Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία»

Μεγάλη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Η διαδήλωση στο Σύνταγμα
Η διαδήλωση στο Σύνταγμα
Στο δρόμο βρέθηκαν ξανά χτες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και σπουδαστές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν ενάντια στη δεύτερη δέσμη αντιλαϊκών μέτρων, την ώρα που αυτά έμπαιναν για συζήτηση στη Βουλή.

«Οχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο. Με τα μονοπώλια ή τις ανάγκες του λαού. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει», έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή τα συνθήματα υπενθύμιζαν πως πηγή της ελπίδας του λαού να απαλλαγεί από τα μνημόνια διαρκείας και τις επιπτώσεις τους, δεν μπορεί να είναι άλλη από τους αγώνες στους οποίους θα βάλει ο ίδιος τη σφραγίδα του: «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία», «Είμαστε σε πόλεμο, μην παραδοθείς! Εφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς», «Τώρα με το ΠΑΜΕ, μη μένεις φοβισμένος, ντροπή για τον εργάτη να ζει υποταγμένος».

Στην Ομόνοια, από τις τέσσερις προσυγκεντρώσεις έφτασαν τα μπλοκ των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών, διαμηνύοντας: «Εφτασε η ώρα να ξεσηκωθούμε, μνημόνια διαρκείας εμείς δε θα δεχθούμε».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Η πορεία στη Σταδίου
Η πορεία στη Σταδίου
Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο ΠΑΜΕ έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Στοκχόλμης, ενώ στο συλλαλητήριο πήραν μέρος ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Βαλεντίν Πάτσο, και αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κονγκό με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ραμαζανί Αμουντάλα.

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία που διέσχισε τη Σταδίου και απλώθηκε σ' όλη την έκταση από το ύψος της Βουκουρεστίου στη Σταδίου, στην πλατεία Συντάγματος, σ' όλη τη Φιλελλήνων και την Αμαλίας στο ύψος του Ζαππείου.

Στην Εφορία στο Αγρίνιο

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Εφορία έκανε το πρωί της Τετάρτης το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, μοιράζοντας την ανακοίνωσή του και καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο απογευματινό συλλαλητήριο. «Εχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα μνημόνιά τους και όλους τους αντεργατικούς τους νόμους. Ολοι στη μάχη!» ήταν το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

Στο δρόμο και οι αγρότες

Εξω από τον ΟΓΑ στην Τρίπολη
Εξω από τον ΟΓΑ στην Τρίπολη
Συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του ΟΓΑ στην Τρίπολη και μαχητική πορεία στη ΔΟΥ, όπου επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, οργάνωσαν χτες οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο, αντιδρώντας στα μέτρα του τρίτου μνημονίου, που οδηγούν τους αγρότες στο ξεκλήρισμα. «Οχι στο μνημόνιο Τσίπρα - Οχι στο ξεκλήρισμα», έγραφε το πανό που ανάρτησαν στην πρόσοψη του κτιρίου του ΟΓΑ, νωρίς το πρωί. Η φορολογία από το πρώτο ευρώ με 26%, η προκαταβολή φόρου στο 100% για την επόμενη χρονιά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο τριπλάσιο, η αύξηση του ΦΠΑ που θα απογειώσει τις τιμές σε βασικά αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές, είναι μερικά από τα μέτρα στα οποία αντιδρούν.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Αγγέλου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Επισήμανε τις οδυνηρές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του νέου μνημονίου στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας και κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, ξεκινώντας από τα απογευματινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Μήθυμνας, πρώην Δήμου Αρμένων, Μεσκλών, Κάινας, και Γαβαλοχωρίου. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και το συντριπτικό πλήγμα που αυτά συνεπάγονται για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά.

Στην Εφορία συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά
Στην Εφορία συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά
Σε όλη τη χώρα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες έγιναν χτες από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις της χώρας, από τη Μακεδονία και τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά.

Στη Χαλκίδα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έφτασαν με πορεία στο κτίριο της Περιφέρειας, όπου ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Οργάνωση - Αντίσταση - Αντεπίθεση». Παράλληλα, έγινε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από την αντιλαϊκή λαίλαπα.

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΚΙΛΚΙΣ
ΚΙΛΚΙΣ
ΠΑΣΕΒΕ
Οργανώνουμε καλύτερα την αντίδρασή μας στην επίθεση, ενισχύουμε την αγωνιστική δράση μαζί με το ταξικό κίνημα των εργαζομένων

Συνεδρίασε στις 21 Ιούλη 2015 η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και συζήτησε τις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, με τις κλειστές τράπεζες, τη νέκρωση της αγοράς και το 3ο μνημόνιο.

Εκτιμήθηκε ότι μετά το κάλπικο δημοψήφισμα και τη νέα συμφωνία-μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που στηρίχθηκε και από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, διαμορφώνονται ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες για τα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, συνταξιούχους.

Η ψήφιση των πρώτων αντιλαϊκών μέτρων που αυξάνουν τη φορολογία και το ΦΠΑ και μειώνουν τις συντάξεις, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φτώχεια, θα επιταχύνουν τη χρεοκοπία και τα λουκέτα.

Το αγωνιστικό - αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων απορρίπτει τον εκβιασμό που προσπαθούν να περάσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα που προσκυνάνε την ΕΕ. Και με το μνημόνιο και με την έξοδο από το ευρώ και τη χρεοκοπία, το αποτέλεσμα για τους αυτοαπασχολούμενους θα είναι: Νέα χρέη, μείωση τζίρου, φτώχεια και λουκέτα. Ταυτόχρονα, τμήματα του μονοπωλιακού κεφαλαίου θα πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους και με τις δύο επιλογές.

Σύμμαχοι στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - δανειστών αναδείχτηκαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ. Δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων, οι συνάδελφοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη.

Η δράση μας το επόμενο διάστημα πρέπει να επικεντρώνει στα εξής:

  • Στήριγμά μας είναι τα Σωματεία, οι Ενώσεις, οι Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα, που πρέπει να δυναμώσουν τη λειτουργία και τη δράση τους.
  • Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους για τα αντιλαϊκά μέτρα και τις επιπτώσεις τους, τους καλούμε πλατιά να συσπειρωθούν, να οργανωθούν, να μπουν στον αγώνα.
  • Οργανώνουμε καλύτερα την αντίδρασή μας στην επίθεση, ενισχύουμε την αγωνιστική δράση, οργανώνουμε κινητοποιήσεις μαζί με το ταξικό κίνημα των εργαζόμενων και τις δυνάμεις της συμμαχίας.
  • Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για τα νέα μέτρα, να τους δυσκολέψουμε, για να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των μικρών ΕΒΕ.
  • Οργανώνουμε την αλληλεγγύη στους συναδέλφους που δοκιμάζονται. Στόχος είναι το κάθε σωματείο να γίνει αποκούμπι στον κλάδο και στη γειτονιά, να ενισχυθούν οι Λαϊκές Επιτροπές.

Για τη διευκόλυνση της δράσης, της επαφής και της ενημέρωσης των συναδέλφων, θα βγει άμεσα φυλλάδιο με τα νέα μέτρα του 3ου μνημονίου και τις επιπτώσεις τους. Ολες οι Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ και τα σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ να συνεδριάσουν άμεσα και να φτιάξουν πρόγραμμα δράσης. Να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι για την καλή ενημέρωση και οργάνωση.

Πρώτα οι αξιώσεις των τραπεζών, στον πάτο τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους

Το ψαλίδισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρείας, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει: «Εκτός όλων των άλλων αντιλαϊκών ρυθμίσεων, για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των τραπεζών, χτυπά ακόμη παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που είναι πάντα ο ασθενέστερος οφειλέτης στην πολιτική δίκη και τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης (...) Μεταξύ των άλλων αντιλαϊκών ρυθμίσεων, φέρνει νέα πρόβλεψη για ικανοποίηση και των μη προνομιούχων απαιτήσεων στον πίνακα κατάταξης, με μείωση του ποσοστού ικανοποίησης των εργατικών απαιτήσεων στο 25% (...) Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, απαιτούμε την απόσυρση της ρύθμισης και καλούμε τα συνδικάτα να αντιταχθούν και να αποτρέψουν με την πάλη τους τη μείωση του ποσοστού στην ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων μετά από πλειστηριασμό, αφού οι απαιτήσεις αυτές είναι ιδρώτας και κόπος τους, ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος μέσα από τη δική τους εργασία, το μοναδικό τους εισόδημα από την πώληση της εργατικής τους δύναμης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ