ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΗΠΑ
Στρατηγική συνεργασία κατά των λαϊκών αναγκών

Οι «κόντρες» μονοπωλίων για την πλούσια σε φυσικούς πόρους αφρικανική ήπειρο δυναμώνουν διαρκώς

Η καμένη γη που αφήνουν πίσω τους οι τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» δίνει τα καλύτερα προσχήματα στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές για «βοήθεια» και «αντιτρομοκρατική συνεργασία»...
Η καμένη γη που αφήνουν πίσω τους οι τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» δίνει τα καλύτερα προσχήματα στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές για «βοήθεια» και «αντιτρομοκρατική συνεργασία»...
«Χαράς ευαγγέλια» σήμανε για τα αμερικανικά μονοπώλια η τετραήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε στις 20 Ιούλη ο Νιγηριανός νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι στις ΗΠΑ, καθώς επιβεβαιώθηκε ο επαναπροσδιορισμός των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στα επίπεδα της ασφάλειας, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας (με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ»), την αντιμετώπιση της διαφθοράς (με στόχο τη δημιουργία ενός πιο φιλικού και ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη Νιγηρία) και την ανάπτυξη της Ενέργειας και της οικονομίας με προνομιακούς όρους και προϋποθέσεις για τα αμερικάνικα ενεργειακά μονοπώλια.

Ο «πάγος» που υπήρχε στις αμερικανο-νιγηριανές σχέσεις σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νιγηρίας από τον προκάτοχο του Μπουχάρι, Γκουντλάκ Τζόναθαν, φαίνεται πως έσπασε «οριστικά», αφού ο νέος ηγέτης, στην παρούσα φάση, δείχνει να ταυτίζει τα συμφέροντα ενός μέρους της νιγηριανής αστικής τάξης που τον στηρίζει με εκείνα των ΗΠΑ. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι ο νέος Νιγηριανός Πρόεδρος πήρε επίσημη πρόσκληση επίσκεψης στο Λευκό Οίκο μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή του στα τέλη του περασμένου Μάρτη και ένα δωρεάν «εισιτήριο» παραμονής στον Οίκο Μπλερ, που είναι ο επίσημος «ξενώνας» του Αμερικανού Προέδρου.

Η συγκυρία είναι ιδανική για μία νέα επέλαση των αμερικανικών μονοπωλίων και της νιγηριανής ελίτ στον φυσικό, ορυκτό πλούτο της νιγηριανής γης αλλά και αυτού που παράγεται από το μόχθο της εργατικής τάξης για δύο βασικούς λόγους:

Α) Η χώρα είναι παραδομένη σε μία ενεργειακή και οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, εξαιτίας της ...έλλειψης διυλισμένων καυσίμων, τα οποία εισάγονται (!) στη χώρα η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό της υποσαχάριας Αφρικής και τον ένατο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου παγκοσμίως... Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του περασμένου Ιούνη λειτουργούσαν μόλις πέντε από τους 23 σταθμούς παραγωγής Ενέργειας, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ παραγωγής μόλις 1.327 MW αντί των 4.800 MW (που ακόμη και έτσι, συνοδεύονταν με πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση). Η ιδιωτικοποίηση της πρώην κρατικής νιγηριανής εταιρείας ηλεκτρισμού (PHCN) που είχε δρομολογηθεί πριν από 10 χρόνια και ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2013 από τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Γκ. Τζόναθαν, αφού βεβαίως προηγουμένως την έσπασε σε 6 εταιρείες παραγωγής και 11 εταιρείες διανομής, και δεν έλυσε ούτε το ενεργειακό πρόβλημα της Νιγηρίας, ούτε μετουσιώθηκαν σε πραγματικές επενδύσεις τα μόλις 2,5 δισ. δολάρια που προέκυψαν από την πώλησή της. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού τις έβαλαν στο χέρι μία χούφτα Νιγηριανοί «παράγοντες» της αστικής τάξης [(π.χ. ο πρώην δικτάτορας Αμπντουλσαλαμί Αμπουμπακάρ, ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του Κάνο Σάνι Μπέλο, ο κροίσος Εμέκα Οφόρ, σε συνεργασία με την πανταχού παρούσα SIEMENS και την φιλιππινέζικη εταιρεία Ενέργειας «Manila Electric» (γνωστή και ως Merako»)]. Μέσα σε όλα αυτά, εκατομμύρια δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι απλήρωτοι για μήνες ένεκα των αδειανών κρατικών ταμείων (που ρήμαξε η προηγούμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση) και της γενικότερης οικονομικής κρίσης...

Β) Σχεδόν όλο το βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, που είναι και το φτωχότερο από άποψη φυσικών και ορυκτών πόρων αλλά και γόνιμων εδαφών, είναι παραδομένο στο χάος των επιθέσεων της ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», που έχει σφάξει μόνον μέσα στην τελευταία εξαετία χιλιάδες ανθρώπους, έχει ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της νιγηριανής επαρχίας στα βόρεια σύνορα της χώρας με το Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν και έχει καταστρέψει τις λιγοστές υποδομές της χώρας σε εκπαίδευση, υγεία, διοικητικές δομές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η έξαρση της τρομοκρατικής δράσης των Νιγηριανών τζιχαντιστών, όχι μόνον στη Νιγηρία αλλά και σε όμορες χώρες όπως το Καμερούν, στο Τσαντ, στο Νίγηρας έχει ήδη δημιουργήσει το πιο βολικό πρόσχημα για τη συγκρότηση περιφερειακής ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής δύναμης εν γνώσει της Αφρικανικής Ενωσης, κάτω από τη «διακριτική» «επίβλεψη» των ΗΠΑ.

Μέσα στο «γόνιμο» χάος των επιθέσεων, της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης τα ντόπια και ξένα αρπακτικά του μεγάλου κεφαλαίου επιχειρούν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους το μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» μιας πλουσιότατης χώρας σε πόρους και γεωπολιτική θέση, ενσαρκώνοντας τη γνωστή πικρή πραγματικότητα της αντίφασης που βιώνουν όλοι οι φτωχοί λαοί σε συνθήκες καπιταλισμού: φτώχεια, άγρια εκμετάλλευση, υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής...

Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο, έρχεται σαν «σωτήρας» η κυβέρνηση Ομπάμα «να προσφέρει λύσεις» και να «επιβραβεύσει» τον (όπως προβάλλεται τελευταία...) αμείλικτο πολέμιο της διαφθοράς και της εγκληματικότητας στη Νιγηρία, Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Οι πρώτες συναντήσεις του Μπουχάρι με τον Πρόεδρο Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Δικαιοσύνης, Λορέτα Λιντς, και τους εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων φάνηκαν να δημιουργούν τις νέες βάσεις για μελλοντικές κερδοφόρες μπίζνες σε «ασφαλέστερο» επενδυτικά περιβάλλον αλλά και νέα, πιο εντατική διμερή συνεργασία στην καταπολέμηση της διαφθοράς (με πρώτο στόχο τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό στη Νιγηρία 150 δισεκ. δολαρίων που αφαίρεσαν από τα κρατικά ταμεία στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων!) την αντιτρομοκρατική μετεκπαίδευση Νιγηριανών στρατιωτικών και αστυνομικών για την ενίσχυση της ασφάλειας και πάταξη των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ», και όποιο άλλο αληθινό ή προσχηματικό «επιχείρημα» χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντά τους...

Ετσι, ο Ομπάμα λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το βράδυ της 23ης Ιούλη την περιοδεία του στην πατρίδα του πατέρα του, Κένυα, και ακολούθως στην Αιθιοπία, έδωσε νέα ώθηση στα συμφέροντα των αμερικανικών ενεργειακών μονοπωλίων σε συνέχεια των συμφωνιών που είχε κλείσει πέρσι τον Αύγουστο στο πλαίσιο της πρώτης διάσκεψης κορυφής ΗΠΑ - Αφρικής, όπου είχε ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό αμερικανικών μονοπωλίων.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Νέες δουλειές για τις αμερικανικές εταιρείες

Με δεδομένες τις ανάγκες για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε 40.000 MW έως το 2020, ώστε να δοθεί ώθηση σε παραγωγικούς τομείς της χώρας, η κυβέρνηση Ομπάμα «έσπρωξε» επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για να μπει, σε πρώτη φάση, σε πλήρη λειτουργία στη Νιγηρία η κοινοπραξία αμερικανικών ενεργειακών μονοπωλίων που συνιστά η συνεργασία μεταξύ: «Global Business Resources USA» (με έδρα το Σικάγο, την «εκλογική» περιφέρεια του Ομπάμα όταν ήταν γερουσιαστής, που παρέχει μεταξύ άλλων «ευαίσθητες πληροφορίες» για ανταγωνιστικά μονοπώλια από τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και πρόσβαση στις εκεί αγορές), «Global Resources Network USA», (με επικεφαλής τον Αφροαμερικανό επενδυτή Τζέιμς Νίκολας που ανακατεύεται σε διάφορα επενδυτικά σχέδια παραγωγής Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Αφρική), Flashbush Solar USA (με έδρα τη Ν. Υόρκη και το Γιοχάνεσμπουργκ που ανακατεύεται με έργα παραγωγής Ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε Νιγηρία, Σενεγάλη, Ν. Αφρική και Ζάμπια) και την αμερικανική νομική εταιρεία «Chadbourne & Parke» (που ανέλαβε το 2004 τη διερεύνηση των συνθηκών για τη δημιουργία του πρώτου μη κρατικού σταθμού Ενέργειας στη Νιγηρία - επένδυση ύψους 120 εκ. δολαρίων).

Οι παραπάνω εταιρείες εποφθαλμιούν την ανάληψη συμβολαίων για τη δημιουργία δεκάδων νέων σταθμών παραγωγής Ενέργειας στη Νιγηρία είτε με βάση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ηλιακή, υδροηλεκτρική), είτε με βάση το φυσικό αέριο είτε ακόμη και με λιγνίτη, καθώς η Νιγηρία διαθέτει και σε αυτό το είδος πλούσια κοιτάσματα, κυρίως στο νότιο τμήμα της.

Μετά την ιδιωτικοποίηση της νιγηριανής εταιρείας ηλεκτρισμού πριν από δύο χρόνια, έχει πλέον απομείνει για ξεπούλημα η κρατική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, πάνω από δέκα σύγχρονοι σταθμοί παραγωγής Ενέργειας με φυσικό αέριο που δημιουργήθηκαν με κρατικό χρήμα και είναι έτοιμοι να παραδοθούν στα ξένα μονοπώλια. Στον ορίζοντα υπάρχουν δεκάδες σχέδια για κατασκευή νέων, μικρών και μεγάλων, σταθμών παραγωγής Ενέργειας που επιβουλεύεται κυρίως η αμερικανική επενδυτική κρατική εταιρεία OPIC («Οverseas Private Investment Corporation») που είναι ένα από τα πλοκάμια οικονομικο-εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης με βασικό μέλημα την προώθηση των συμφερόντων των αμερικάνικων μονοπωλίων σε αναδυόμενες αγορές με εγγυήσεις του αμερικανικού δημοσίου... Γνωστά είναι π.χ. τα σχέδια της νέας νιγηριανής κυβέρνησης για την αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας στο Δέλτα του Νίγηρα από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια μεταξύ των οποίων η πολυεθνική εταιρεία «Skypower Energy». Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνη η νιγηριανή ενεργειακή εταιρεία «Geometric Power» ανακοίνωσε τη δημιουργία σταθμού παραγωγής 1.080 MW στη νοτιοανατολική πολιτεία Αμπια σε συνεργασία με την αμερικανική «General Electric».

Από τα ενεργειακά πλάνα της νέας κυβέρνησης δε λείπουν και αυτά για τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών Ενέργειας στη Νιγηρία, κάτι που έχει δρομολογηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπειτα από την υπογραφή σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στη Νιγηριανή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (NAEC) με τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «ROSATOM» με στόχο τη διμερή συνεργασία για τη σχεδίαση, οικοδόμηση και λειτουργία τεσσάρων πυρηνικών σταθμών. Σχέδια συνεργασίας υπάρχουν παράλληλα και ανάμεσα στην NAEC και την αμερικανική εταιρεία «Barnett Holding» για τον εντοπισμό της κατάλληλης τοποθεσίας δημιουργίας πυρηνικού σταθμού υπό τις οδηγίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων για μπίζνες στη Νιγηρία αναμένεται να προκαλέσουν την «απάντηση» της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας ή και της Ινδίας, καθώς νυν και αναδυόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντιλαμβανόμενες τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας, θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν, με κάθε τρόπο, ένα κομμάτι από την πίτα. Εάν η νιγηριανή εργατική τάξη δεν παλέψει για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της, θα πέσει ξανά θύμα εκμετάλλευσης ντόπιων και ξένων αφεντικών...


Δ. Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ