ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αναθερμαίνουν το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό

Συγχαρητήρια (!) από τον Φρ. Ολάντ στον Αλ. Τσίπρα για τη «συνεπή υλοποίηση» των... προκαταβολικών αντιλαϊκών προαπαιτούμενων

Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή! Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία-μνημόνιο
Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή! Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία-μνημόνιο
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων αναβαίνει στην ατζέντα της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), στο πλαίσιο της διαδικασίας για την τελική διαμόρφωση του τρίτου μνημονίου και της νέας 3ετούς δανειακής σύμβασης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, εμφανίστηκε «εμπλοκή» γύρω από την ημερομηνία της επανόδου των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση, κάλεσε τη συγκυβέρνηση να του απευθύνει... ειδικό αίτημα, το οποίο, όπως ήταν επόμενο, βρήκε άμεση ανταπόκριση από την πλευρά της συγκυβέρνησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Γάλλος Πρόεδρος «συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα για τη συνεπή υλοποίηση των συμφωνηθέντων, σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης», ενώ παράλληλα επαναβεβαίωσαν την «αμοιβαία και κατά γράμμα» τήρηση των δεσμεύσεων στη βάση της αντιλαϊκής απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη φάση, τα παζάρια περιστρέφονται γύρω από το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, για το κατά πόσο τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα κατατεθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή ή εάν θα έρθουν λίγο αργότερα, μαζί με το τρίτο στη σειρά μνημόνιο. Στις άμεσες εκκρεμότητες βρίσκονται τα ζητήματα της παραπέρα απογείωσης των φόρων απέναντι στους φτωχούς αγρότες, καθώς και η έναρξη του μέτρου για τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Την ίδια ώρα, ορθάνοιχτο στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο για ένα δεύτερο δάνειο-«γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), ενόψει της αποπληρωμής προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου ποσού ύψους 3,4 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται για την περίπτωση που μέχρι τότε δε θα έχει καταληχθεί το τρίτο μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση. Η σχετική απόφαση θα πρέπει και πάλι να ληφθεί σε επίπεδο Γιούρογκρουπ (και λογικά και σε επίπεδο ΕΚΟΦΙΝ, αφού πρόκειται για μηχανισμό της ΕΕ και όχι της Ευρωζώνης) και στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ φυσικά θα προϋποθέτει την εφαρμογή νέων προαπαιτούμενων μέτρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι «Financial Times», εξετάζεται το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 11 Αυγούστου. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συζητήσεις θα επεκταθούν σε δύο τομείς και συγκεκριμένα στους νόμους για την αγορά εργασίας και στους περιορισμούς που υπάρχουν στις αγορές προϊόντων (και τα δύο είναι ζητήματα που περιλαμβάνονται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης).

Σε αυτό το πλαίσιο, ανασυντίθεται και το γνώριμο, από το πρόσφατο παρελθόν, αντιλαϊκό σκηνικό. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν επιθυμούν τη «λύση» ενός νέου δανείου-«γέφυρα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η Κομισιόν προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες για το αν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση-γέφυρα».

Πάντως, τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και πηγές της Ευρωζώνης διαβεβαίωναν χτες πως τις επόμενες μέρες θα έρθουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή προς το ΔΝΤ για να στείλει τους εκπροσώπους του στην Αθήνα στάλθηκε χτες, ενώ εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν επισήμως μεθαύριο, Δευτέρα, με άτυπες συζητήσεις να προηγούνται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ»
Συνεχίζονται μέχρι νεωτέρας - Μέτρα για τις εισαγωγές

Την ίδια ώρα που παραμένει άγνωστο για πόσο θα συνεχίσουν να επιβάλλονται σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικροκαταθέτες οι περιορισμοί των «κεφαλαιακών ελέγχων» στις τράπεζες, μια ορισμένη χαλάρωση των προβλεπόμενων μέτρων, σχεδιάζεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικότερα για τις εμπορικές δοσοληψίες με το εξωτερικό.

Σχετικά με αυτό το θέμα, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες υπό το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Μάρδα, και τους εκπροσώπους των εγχώριων εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Οπως έγινε γνωστό, αυξάνεται από 50.000 σε 100.000 ευρώ το όριο της αξίας των εμβασμάτων για εισαγωγές που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι αιτήσεις θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε, εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή λήγουν αυτήν την περίοδο και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ αναμένεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία επιλύονται προβλήματα, όπως η πληρωμή συντάξεων στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι «είμαστε από πλευράς εγκρίσεων πολύ κοντά στις μηνιαίες εισαγωγές στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τους κεφαλαιακούς ελέγχους». Σύμφωνα με το Γ. Σταθάκη, η δραστηριότητα της Επιτροπής που εγκρίνει τις εισαγωγές θα αφορά πλέον το 25 - 30% των εισαγωγών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αποκεντρώνεται στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισ. το χρόνο, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατ. την ημέρα για εισαγωγές, ποσό που λόγω κεφαλαιακών ελέγχων έχει πέσει πολύ χαμηλότερα».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
«Κούρεμα» χρέους και... πίστη στις μεταρρυθμίσεις

Καθώς πλησιάζει η ώρα που η Ελλάδα θα ζητήσει εκ νέου δάνεια από το ΔΝΤ πλησιάζει και η στιγμή που θα δοκιμαστούν οι διαθέσεις της Κρ. Λαγκάρντ και της Αγγ. Μέρκελ, σημειώνει το «Bloomberg» καθώς το «πακέτο διάσωσης» που συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του Ταμείου το οποίο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν ελαφρύνουν το υπάρχοντα δανειακά της βάρη. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγγελάριος δεν έχει συμφωνήσει ακόμη στην ανακούφιση του ελληνικού χρέους, την ίδια στιγμή η Κρ. Λαγκάρντ σε όλους τους τόνους υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο δίχως αναδιάρθρωση.

Το κείμενο επισημαίνει ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα εκδηλωθεί «ένταση» μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, καθώς το Ταμείο θεωρεί βασικό πως θα πρέπει να υπάρξει επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πριν συμμετάσχει με δικά του κονδύλια στη νέα συμφωνία. Παραθέτει μάλιστα και τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ G. Rice, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη πως η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο «πακέτο διάσωσης» εξαρτάται τόσο από τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις όσο και από την απαίτηση για «ελάφρυνση του χρέους»...

Τέλος, υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός πως η Μέρκελ δεν έχει βάλει ακόμη την υπογραφή της στην προοπτική ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, δεν το έχει αποκλείσει. Πρόσφατα, συνεχίζει, η καγκελάριος δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την επέκταση των ληξιπρόθεσμων χρεών και τη μείωση των επιτοκίων όταν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι σημερινές διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, απορρίπτοντας πάντως το «κούρεμα» ή την ονομαστική μείωση του χρέους.

Το ενδεχόμενο έγκρισης νέου «δανείου - γέφυρα» προς την Ελλάδα εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», καθώς αρκετοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο κατά πόσο επαρκούν μερικές βδομάδες, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Οπως επισημαίνει, οι διαπραγματεύσεις μετά την «απλοποίηση του περίπλοκου συστήματος ΦΠΑ» και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, θα επεκταθούν στην αγορά εργασίας και στους «περιορισμούς» που ακόμη υπάρχουν στην ελληνική οικονομία σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι πωλήσεις του γάλακτος και του ψωμιού, η ευκολία πρόσβασης στα «κλειστά επαγγέλματα», περιλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Την ίδια στιγμή γερμανική «FAZ» εκφράζοντας τμήματα της γερμανικής αστικής τάξης που απαιτούν ακόμα πιο σαφείς δεσμεύσεις για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, επισημαίνει πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, μιας και όπως λέει το παράδειγμα που έρχεται από άλλες χώρες είναι ότι «μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει όταν η πολιτική τάξη τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και τον εφαρμόζει πειστικά». Ωστόσο, όπως σημειώνει, «ο Αλέξης Τσίπρας κάνει το αντίθετο, καθώς ισχυρίζεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε είναι αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ