ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στροφή στο «κοινωνικό μεταρρυθμιστικό κέντρο»

Eurokinissi

Πρόεδρος της ΝΔ και με τη ...βούλα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, του ανώτατου κομματικού οργάνου της παράταξης, είναι από χτες ο Ευ. Μεϊμαράκης, έως την άνοιξη του 2016 τουλάχιστον, οπότε και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου με «ανοιχτές διαδικασίες» από την «κοινωνία». Στο μεσοδιάστημα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα μετακινηθεί φραστικά προς το «κέντρο» του αστικού πολιτικού κόσμου, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσους απομακρύνθηκαν από τις τάξεις της τα προηγούμενα χρόνια. Ολα ώστε εγκολπώμενη εκ νέου κρίσιμες μάζες ψηφοφόρων, να εμφανιστεί ξανά στα μονοπώλια ως ικανή εναλλακτική στην άσκηση της αστικής διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Μεϊμαράκης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ που συνεδρίασε και ενέκρινε την παραμονή του στην προεδρία, προπαγάνδισε ότι το κόμμα του «υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πάνω από τις διαχωριστικές ψευδεπίγραφες επιγραφές Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά». Οτι είναι παράταξη «της πραγματικής και όχι εικονικής κοινωνικής ευαισθησίας», επίσης «της ελευθερίας, της ελεύθερης αλλά όχι ασύδοτης οικονομίας. Παράταξη που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Με κανόνες, όμως, με διαφάνεια και με προσαρμογή στα νέα δεδομένα».

Στο ίδιο μοτίβο ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ στέκεται μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες. Απορρίπτει τις διχαστικές αντιπαραθέσεις». Οτι «ακολουθεί το μεσαίο δρόμο. Το δρόμο του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου (...)». Σαφής προσπάθεια να μετατοπιστεί από τα δεξιά, όπου πολλοί λένε ότι είχε μπατάρει το κόμμα επί προεδρίας Αντ. Σαμαρά.

Σε αυτή τη βάση, κάλεσε «να αθροίσουμε δυνάμεις. Θέλουμε όλους τους σοβαρούς και λογικούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, να έρθουν στη ΝΔ, να συνδιαμορφώσουμε το νέο σχέδιο και πρόγραμμα, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα προχωρήσει».

Σκιαγράφησε, έτσι, την προσπάθειά τους το επόμενο διάστημα να προσελκύσουν ψηφοφόρους από διαφορετικά, υποτίθεται, ακροατήρια, στην κοινή στρατηγική βάση για οικονομία της «αγοράς», ΕΕ κι ευρώ, όπου κινούνται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

«Στηρίζουμε, αλλά τα μέτρα είναι Τσίπρα - Καμμένου»

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ότι «μέσα σε έξι μήνες "τα κάνανε λίμπα"»...!

Στο ίδιο πλαίσιο όξυνσης της ρητορικής ενάντια στη συγκυβέρνηση, φρόντισε, παρουσία του Σαμαρά, να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης: «Ημασταν έτοιμοι να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και τώρα ετοιμάζονται για το τρίτο μνημόνιο (...) Εριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μη φανούν τα πρώτα οφέλη εξόδου από την κρίση. Σύρθηκαν σε μεγάλο δάνειο, που συνεπάγεται βαριά μέτρα (...) αυτά που γίνονται σήμερα, ούτε στη σκέψη μας δεν είχαμε να τα κάνουμε τότε» είπε.

Εχοντας έγνοια τη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για αταλάντευτη πορεία στον ευρωμονόδρομο, διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί, το κόμμα του θα βοηθήσει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους τους για την κατάρτιση του τρίτου μνημονίου. Μη θέλοντας, ωστόσο, να χρεωθεί τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εμπεριέχει, επέμεινε πως «αυτοί κάνουν τη διαπραγμάτευση. Αυτοί έχουν την ευθύνη για τα μέτρα που φέρνουν.Τα μέτρα που φέρνουν είναι ιδιοκτησία τους και έχουν την υπογραφή Αλέξη Τσίπρα και Παναγιώτη Καμμένου».

Αξονας «ανταγωνιστικότητα» και «μεταρρυθμίσεις»

Τέλος, ενδιαφέρον από την άποψη του αναπροσανατολισμού της ΝΔ σε ό,τι αφορά τις τακτικές προσέγγισης ψηφοφόρων, είχε και η παρέμβαση του γραμματέα του κόμματος, Α. Παπαμιμίκου: «Οι πολίτες, μόνο αν δουν πως η ΝΔ είναι αποφασισμένη να εκφράσει το μέτρο, τη δημιουργία και την κοινή λογική, θα μπουν στον κόπο να μας ακούσουν. Μόνο αν πειστούν ότι σχεδιάζουμε ένα μέλλον βασισμένο στην αλλαγή νοοτροπίας, τις τομές, την ανταγωνιστικότητα και τις μεταρρυθμίσεις, θα κερδίσουμε τη μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία. Τους ανθρώπους που συνηθίζω να λέω πως αποτελούν το μεταρρυθμιστικό Κέντρο» είπε, συνδυάζοντας τη θεωρία περί «κεντρώου - μεσαίου χώρου» με την προπαγάνδιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο.

ΠΑΣΟΚ
Ζητούν «λύση» στο θέμα της Κωνσταντοπούλου

Να δώσει «προσωπικά αμέσως λύση, με τον πλέον προσήκοντα τρόπο» στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την πρόεδρο της Βουλής, ζητά, με επιστολή της στον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά. Ταυτόχρονα, δεν ξεχνά να θυμίσει τις πλάτες που έχει βάλει μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ στην υπερψήφιση των πρώτων αντιλαϊκών μέτρων που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφώνησε με τους εταίρους της στο εξωτερικό.

Γράφει η Φ. Γεννηματά: «Το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου κατάφερε να διαμορφώσει ένα ελάχιστο επίπεδο συναίνεσης, τουλάχιστον όσον αφορά στο στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας. Οπως είναι σε όλους γνωστό, το ΠΑΣΟΚ στήριξε καθοριστικά την κυβέρνηση με την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων της διαπραγμάτευσης για την τρίτη συμφωνία, παρά τα λάθη που έγιναν μετά την 25η Ιανουαρίου και παρά το γεγονός της απόλυτα εχθρικής σας στάσης, όταν εμείς ζητούσαμε ανάλογη στήριξη και συνεννόηση (...) Στο πλαίσιο αυτής της απαραίτητης για τη χώρα και τους πολίτες θεσμικής συναίνεσης και της εμπέδωσης του αναγκαίου κλίματος εθνικής συνεννόησης, το ΠΑΣΟΚ στήριξε και την πρωτοβουλία σας να προτείνετε για το τρίτο κατά θεσμική σειρά κι αξιολόγηση πολιτειακό αξίωμα, αυτό του προέδρου της Βουλής, μια βουλευτή με μόλις λίγα έτη κοινοβουλευτικής εμπειρίας. Παραμερίζοντας ορισμένα πολύ ανησυχητικά δείγματα γραφής, που ήδη είχε δώσει κατά την προηγούμενη περίοδο της Βουλής (...) Η ανωτέρω απόφασή μας, όμως, δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση παραχώρηση "λευκής επιταγής" και δεν πρέπει να παρερμηνεύεται».

Και παρακάτω: «Η συνέχεια δυστυχώς είναι λίγο πολύ γνωστή και ιδιαιτέρως δυσάρεστη».

Απαριθμώντας μια σειρά ενεργειών και τοποθετήσεων της προέδρου της Βουλής, η Φ. Γεννηματά κάνει λόγο για «αντισυνταγματική υπέρβαση αρμοδιοτήτων, έμπρακτη αμετροέπεια, έλλειψη σεβασμού σε πρόσωπα και κόμματα και ουσιαστικό αντιπερισπασμό, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού και της χώρας».

Σε αυτή τη βάση υποστηρίζει πως «δεν επιτρέπεται άλλο να σιωπούμε» και συμπληρώνει: «Γι' αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι προφανές πως οι περιστάσεις απαιτούν να δώσετε εσείς προσωπικά αμέσως λύση, με τον πλέον προσήκοντα τρόπο.Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει μια θεσμικά και ιστορικά υπεύθυνη επιλογή (...)».

ΠΟΤΑΜΙ
«Ρεσιτάλ τυχοδιωκτισμού κι ανευθυνότητας»

Για «ρεσιτάλ τυχοδιωκτισμού κι ανευθυνότητας» κατηγορεί το Ποτάμι την κυβέρνηση, με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Γ. Πανούση πως η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες αν προχωρούσε σε δημοψήφισμα.

Γράφουν οι του Ποταμιού στη σχετική ανακοίνωσή τους: «Οι πορφυρογέννητοι έριξαν ζαριές ενώ γνώριζαν την επερχόμενη καταστροφή. Προχώρησαν αδίστακτα στις επιλογές τους, αδιαφορώντας για τη χασούρα δισεκατομμυρίων της ελληνικής οικονομίας και τους χιλιάδες νέους ανέργους των επιχειρήσεων που έκλεισαν. Και μετά για να αποφύγουν την οργή του κόσμου για τις επιλογές τους, άρχισαν να σερβίρουν τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας. Μόνο που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και σιγά σιγά όλα αποκαλύπτονται».

Παραπέρα, σε δική του τοποθέτηση ο βουλευτής του μορφώματος, Χ. Θεοχάρης, μιλά για «εικόνα καταστροφής» το τελευταίο δίμηνο στην οικονομία. «Οι πράξεις και παραλείψεις μιας κυβέρνησης που εδώ και πέντε μήνες δρούσε ως μαθητευόμενος μάγος, ώθησαν τις αντοχές της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας στα όριά τους» υποστηρίζει και παραπέμπει στο εξαμηνιαίο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (Γενάρης - Ιούνης 2015).

Σε αυτή τη βάση, στο Ποτάμι προειδοποιούν την κυβέρνηση, αναφορικά και με τη στήριξη που της παράσχουν σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, όποτε είναι να περάσει αντιλαϊκά μέτρα, σε συνεννόηση με τους «εταίρους» τους σε εσωτερικό και εξωτερικό:

«Στο Ποτάμι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο στρατηγικό στόχο παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες, πως θα μπορέσει ες αεί να ρίχνει τις ευθύνες σε εξωχώριους εκβιαστές και πραξικοπηματίες, τη στιγμή που η καταστροφή που μόνη της σπέρνει, δημιουργεί καθημερινά νέα θύματα».

Εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας

Εκδήλωση - συζήτηση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 41 χρόνων από την πτώση της δικτατορίας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο προαύλιο της Βουλής. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος του «ΣΦΕΑ 1967 - 1974», ο Κ. Μανταίος, πρόεδρος του «ΣΦΕΑ 1967 - 1974», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γλέζος και η καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου.

Στην ομιλία του, ο Σπ. Χαλβατζής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο συμβιβασμό που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιούλη ανάμεσα στη χούντα και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις υπό το βάρος των εγκλημάτων της δικτατορίας, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και του εγκληματικού πραξικοπήματος στην Κύπρο.

Για τα 41 χρόνια που μεσολάβησαν, το στέλεχος του Κόμματος σημείωσε ότι «αυτά απέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα της δημοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε το 1974, και επιβεβαίωσαν ότι η λειτουργία της αστικής δημοκρατίας είναι στην ουσία της η άλλη μορφή της διδακτορίας των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, στη συνεχή πάλη τους για να αποκρούεται σταθερά η αντιλαϊκή πολιτική, για να υπάρχουν και σήμερα κάποιες κατακτήσεις και στο σταθερό επίμονο αγώνα για την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας που θα οδηγήσει στην κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ