ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Εσωκομματικές κόντρες και σενάρια

Επιταχύνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την οριστικοποίηση του νέου μνημονίου. Χτες το βράδυ και μετά από διήμερη συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή αύριο, Πέμπτη, η οποία και θα προσδιορίσει τις εσωκομματικές διαδικασίες στη βάση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία της ΠΓ τάχθηκε με την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για έκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβρη, ενώ η μειοψηφία επέμενε στη διεξαγωγή «διαρκούς συνεδρίου», δηλαδή συνέδριο του οποίου το «σώμα» θα αποτελούν οι σύνεδροι που συμμετείχαν στο τελευταίο τακτικό συνέδριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ κατατέθηκε και πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της ΠΓ, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το μνημόνιο, το οποίο παραλίγο να το χαρακτηρίσει και επιτυχία της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλη της ΠΓ που συμμετέχουν στην «Αριστερή Πλατφόρμα», εξέδωσαν κοινή επιστολή, με την οποία ζητούν «την άμεση σύγκληση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο, η οποία έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς και «άμεση σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία». Αρνητικοί εμφανίζονται στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι την κοινή δήλωση δεν υπογράφει ο Α. Καλύβης, που ανήκει και αυτός στην «Αριστερή Πλατφόρμα».

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της ανέφερε ότι «έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης».

Ειδικά για τις εκλογές ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για εκλογές σήμερα και μάλιστα να προσδιορίσει και το χρόνο».

Επίσης, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «μεγάλη πολυτέλεια τη διάσπαση δυνάμεων της Αριστεράς» και εξέφρασε την επιθυμία να «επουλωθούν τα τραύματα και να υπάρχει μία επαναβεβαίωση των κανόνων της συνύπαρξης γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν ίσως και πιο δύσκολοι μελλοντικά».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, απαντώντας στην πλευρά Λαφαζάνη είπε μεταξύ άλλων: «Μια επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλέξιμη λύση σε αυτή την φάση, θα οδηγούσε σε τακτική ή άτακτη χρεοκοπία. Τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εξωθηθούν σε σύγκρουση, αλλά δεν μπορεί να μπαίνει η διαφορετικότητα πάνω από την ενότητα».

Θεωρώντας ότι «υπάρχει ζήτημα επαφής του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνική βάση, καθώς έχουμε 35.000 οργανωμένα μέλη όταν μας ψήφισαν 2.000.000 ψηφοφόροι», τάχθηκε υπέρ του να γίνει έκτακτο συνέδριο το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη και στο ενδιάμεσο να εγγραφούν στο κόμμα κι άλλα μέλη. Επισήμανε, δε, ότι «το συνέδριο δεν μπορεί να βάλει φρένο στο κυβερνητικό και το πολιτικό έργο της κυβέρνησης».

Εξέφρασε τη βούληση οι εκλογές να γίνουν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους λεγόμενους εταίρους για τη μείωση του χρέους, τις οποίες προσδιόρισε ένα μήνα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου.

«Οι εξελίξεις οδηγούν σε εκλογές μέσα στο 2015, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντησή του με τον ΣΕΒ.

Πολύπλευρη αξιοποίηση του «σίριαλ Βαρουφάκη»

Συντηρήθηκε και χτες «στον αφρό» από τα αστικά επιτελεία, αλλά και τον ίδιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το «σίριαλ» γύρω από τις «αποκαλύψεις» για τα «εναλλακτικά» σχέδια αστικής διαχείρισης που «έτρεχαν» ο Γ. Βαρουφάκης με συνεργάτες του, σχετικά με τη δημιουργία ενός «Σχεδίου Β» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο για το πέρασμα από το ευρώ σε μια «νέα δραχμή».

Η συντήρηση του εν λόγω σίριαλ βέβαια εξυπηρετεί πολύμορφα το σύστημα: Κατ' αρχήν συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό του λαού σε μια συζήτηση περί των διαφόρων «εναλλακτικών» του κεφαλαίου, οι οποίες χρεοκοπούν εξίσου το λαό, την ίδια ώρα που εντείνονται τα παζάρια για το τρίτο μνημόνιο. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα σε διάφορα αστικά επιτελεία αξιοποιώντας τα διάφορα σχέδια του Γ. Βαρουφάκη να συκοφαντήσουν την πραγματική ρήξη με το κεφάλαιο και τις λυκοσυμμαχίες του.

«Μια απλή ιδέα»... για συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων χρεών!

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης επανήλθε χτες στο θέμα, με άρθρο του στους «Financial Times», στο οποίο ωστόσο αποφεύγει ακόμα και την παραμικρή νύξη στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ρόλο που θα έπαιζε σε αυτήν την περίπτωση το «Σχέδιο Β» που εκπονούσε. Περιορίζεται στο να παρουσιάσει το εν λόγω σχέδιο απλώς ως μια «απλή ιδέα» που θα αντιμετώπιζε «τη χρόνια έλλειψη ρευστότητας ενός οικονομικά πιεσμένου δημόσιου τομέα», επιτρέποντας «έναν πολυμερή συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων χρεών μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, χρησιμοποιώντας την υφιστάμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωμών της φορολογικής υπηρεσίας». Επαναλαμβάνει, μάλιστα, ότι είχε παρουσιάσει δημόσια το σχέδιο για ένα τέτοιο «νέο σύστημα πληρωμών», κατά την παράδοση του υπουργικού χαρτοφυλακίου στον Ευ. Τσακαλώτο, στις 6 Ιούλη.

Παράλληλα, επαναφέροντας όσα είπε περί απευθείας ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) από την τρόικα, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει στο άρθρο του ότι το «μόνο ζήτημα που έχει σημασία από την άποψη του δημοσίου συμφέροντος» στην περιβόητη «τηλεφωνική συζήτησή» του με τους «διεθνείς επενδυτές» που διοργάνωσε το φόρουμ OMFIF, είναι το ότι «υπάρχει ένας ειδεχθής περιορισμός εθνικής κυριαρχίας που έχει επιβληθεί από την τρόικα των δανειστών στους Ελληνες υπουργούς, στους οποίους απαγορεύεται η πρόσβαση σε τμήματα των υπουργείων τους που είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών».

Τους εν λόγω ισχυρισμούς απέρριψε χθες από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι αληθείς. Παρέχουμε μόνον τεχνική συνδρομή» στη ΓΓΔΕ. Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει τα σενάρια περί προετοιμασιών για την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, απάντησε ότι «η ΕΕ δεν εξετάζει σχέδια συνωμοσίας ή θέματα του παρελθόντος ή υποθετικά σενάρια αλλά εστιάζει στο μέλλον». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το «μέλλον» της Ευρωζώνης, τα σενάρια αυτά παραμένουν πάντα στο τραπέζι...

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τα λεγόμενα του Γ. Βαρουφάκη εμφανίστηκε να κρατά ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων, Μ. Χατζηθεοδώρου, ο οποίος ανέλαβε τα εν λόγω καθήκοντα επί ημερών Βαρουφάκη και προέρχεται από το πανεπιστήμιο Columbia. Σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «όλα τα δημοσιεύματα περί κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως ψευδή. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης και προσωπικά ο νυν γενικός γραμματέας, δεν έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της».

Συνέχεια μηνύσεων

Στο μεταξύ, και νέα μήνυση εναντίον του Γ. Βαρουφάκη κατέθεσε χτες, ο δικηγόρος Π. Γιαννόπουλος. Αυτή τη φορά, ο δικηγόρος αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο υπήρχε σχεδιασμός για «plan B».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο μηνυτήριες αναφορές που είχαν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος «Τελεία», Απ. Γκλέτσο και τον εν λόγω δικηγόρο διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Με τις δυο αναφορές, ζητείται η παραπομπή του Γ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους λεγόμενους εταίρους.

Επιπρόσθετα, άλλοι πέντε δικηγόροι, μεταξύ των οποίων οι Αντ. Βγότζας και Δ. Βερβεσός κατέθεσαν μήνυση για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τα αδικήματα που προκύπτουν από το δημοσίευμα της εφημερίδας. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετάει τα νέα κείμενα που έφτασαν στο γραφείο της εισαγγελέως. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για τις πράξεις που περιγράφονται στις μηνύσεις και κυρίως για την ποινική τους αποτίμηση.

Και παρέμβαση Λαφαζάνη

Τη σημασία της, τέλος, για τις εντεινόμενες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει και η χτεσινοβραδινή παρέμβαση του επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας», Π. Λαφαζάνη σχετικά με το θέμα.

Σε δήλωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το ένοχο κατεστημένο της χώρας, μετά το νέο μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση, αποθρασύνθηκε και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ρεβανσισμού ώστε να ζητάει ευθέως να ποινικοποιηθεί το Plan B και να αρχίσουν να διώκονται ποινικά όσοι το υποστηρίζουν.

Αν το κατεστημένο της μνημονιακής υποτέλειας της χώρας, αντί να πληρώσει για την καταστροφή, πιστεύει ότι μπορεί να βγει και από πάνω και να μετατρέψει την Ελλάδα σε μετεμφυλιακή αρένα είναι πικρά γελασμένο».

«ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ»
Αλλαγές στον τρόπο ανάληψης καταθέσεων

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 31/7 θα είναι δυνατή οποιαδήποτε από τις τρεις μέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών ή από τα ΑΤΜ ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, όπως ανακοίνωσε χτες βράδυ το υπουργείο Οικονομικών.

Για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25/7 μέχρι και χτες Τρίτη 28/7 κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 31/7. Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη π.χ. 120 ευρώ στο ίδιο διάστημα, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 300 ευρώ (420 - 120) οποιαδήποτε στιγμή από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 31/7.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ