ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα κρούσματα ρατσιστικής αστυνομικής βίας

ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ.--

Αλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας συγκλονίζει την Αμερική. Θύμα και πάλι ένας άοπλος Αφροαμερικανός, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ελέγχου στο όχημά του που δεν είχε την μπροστινή πινακίδα κυκλοφορίας. Το νέο περιστατικό σημειώθηκε στο Σινσινάτι την Κυριακή όταν αστυνομικοί σταμάτησαν τον 43χρονο Σάμιελ Ντουμπόζ. Ο λευκός αστυνομικός Ρέι Τένσινγκ πλησίασε το αυτοκίνητο του 43χρονου και του ζήτησε το δίπλωμα οδήγησης. Η εκτέλεση του Αφροαμερικανού έχει καταγραφεί σε βίντεο από την κάμερα που είχε πάνω του ο αστυνομικός και στο οποίο φαίνεται καθαρά η στιγμή που τον πυροβολεί στο κεφάλι. Ο αστυνομικός στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι ο Αφροαμερικανός έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο με σκοπό να τον παρασύρει, με αποτέλεσμα εκείνος να τον πυροβολήσει. Η Εισαγγελία πάντως δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του αστυνομικού και τον θεώρησε ένοχο για ανθρωποκτονία.

Επίσης, άλλο βίντεο με νέο περιστατικό αστυνομικής βίας είδε το φως της δημοσιότητας χτες, όπου πολλοί αστυνομικοί χτυπούν βάναυσα έναν 25χρονο Αφροαμερικανό σε πολυκατάστημα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, επειδή αυτός είχε διαπληκτιστεί προηγουμένως φραστικά με υπάλληλο για μια περίπτωση επιστροφής προϊόντος και αρνούνταν να φύγει από το κατάστημα. Τα νέα περιστατικά έρχονται να προστεθούν στην έξαρση της αστυνομικής και ρατσιστικής βίας ιδιαίτερα μετά τον Αύγουστο του 2014 και την δολοφονία εν ψυχρώ του 19χρονου Μ. Μπράουν από ρατσιστή αστυνομικό στο Μιζούρι.

ΙΣΡΑΗΛ
Εγκρίθηκε νόμος για αναγκαστική σίτιση απεργών πείνας

Αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Με 46 ψήφους υπέρ και 40 κατά η ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ) ενέκρινε χτες νόμο για την αναγκαστική σίτιση κρατουμένων που κάνουν απεργία πείνας. Αναλυτές σημειώνουν ότι ο νόμος, που αφορά και όσους διώκονται για ζητήματα «ασφάλειας» (κατηγορία στην οποία εντάσσονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι που «σαπίζουν» ακόμα και χωρίς δίκες σε ισραηλινά κελιά), αφορά την προσπάθεια του Τελ Αβίβ να «αποτρέψει» θανάτους Παλαιστινίων που θα αναζωπυρώνουν τη δικαιολογημένη οργή του πολύπαθου λαού. Ωστόσο πρόκειται για απόφαση - πρόκληση καθώς είναι γνωστό πως η αναγκαστική σίτιση απεργών πείνας μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στην υγεία τους και μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ανήκεστη βλάβη. Γι' αυτό και πολλοί τη θεωρούν μέχρι και μορφή βασανιστηρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιατρικός Σύλλογος του Ισραήλ έχει εκφράσει έντονα τη διαφωνία του με το νόμο. Σύμφωνα με το «Αλ Τζαζίρα», ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να μην εφαρμόσουν το νόμο, υποστηρίζει ότι η αναγκαστική σίτιση απεργών πείνας μοιάζει με βιασμό και ότι αντιβαίνει κάθε ιατρική ηθική.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Νετανιάχου έδωσε έγκριση για νέα επέκταση εβραϊκών καταυλισμών εποίκων σε Δυτική Οχθη, συγκεκριμένα για την κατασκευή 300 ακόμα κατοικιών στη Μπέιτ Ελ, ενώ σύντομα θα εκδοθεί άδεια και για την ανέγερση άλλων 504 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στις αποφάσεις μάλιστα αντέδρασε και η Ουάσινγκτον, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανησυχεί ότι «η επέκταση των καταυλισμών απειλεί την λύση των δύο κρατών και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση του Ισραήλ να διαπραγματευτεί μια λύση στη σύγκρουση».

Κατά τα άλλα, οι ισραηλινές αρχές προσπάθησαν να εμφανιστούν τηρητές του νόμου κατεδαφίζοντας προχτές ... δυο ακατοίκητες πολυκατοικίες που είχαν χτιστεί σε περιοχή που ανήκε σε Παλαιστίνιους.

Τέλος, η γνωστή «Διεθνής Αμνηστεία» βγήκε ένα χρόνο μετά την περσινή στρατιωτική επιχείρηση που ματοκύλισε ξανά τη Λωρίδα της Γάζας και έκανε λόγο για «ισχυρές αποδείξεις» που δείχνουν ότι το Ισραήλ τέλεσε εγκλήματα πολέμου...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις σε περιοχές κοντά στην πόλη Ποκάρα. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς οι αρχές ψάχνουν στα συντρίμμια σπιτιών που έχουν καταπλακωθεί από τόνους λάσπης.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η αφγανική κυβέρνηση εξέδωσε αργά προχτές το βράδυ επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε ότι ο ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ, πέθανε και μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, σε νοσοκομείο της επαρχίας Καράτσι στο Πακιστάν. Διεθνή πρακτορεία όπως το BBC μετέδιδαν ότι οι Ταλιμπάν αναμένεται να αναδείξουν το διάδοχο του μουλά Ομάρ. Ωστόσο, με βάση ανακοινώσεις που αποδίδονται στην ηγεσία τους, όχι μόνο δε γίνεται καμιά συγκεκριμένη αναφορά στο θάνατο αλλά δεν αναγνωρίζονται και οι διαπραγματεύσεις που φέρεται να έχουν ξεκινήσει με την κυβέρνηση και τη μεσολάβηση χωρών όπως η Κίνα ή το Πακιστάν.

ΜΑΖΑΠΙΛ.-- Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από τριάντα τραυματίστηκαν χτες στην κοινότητα Μαζαπίλ της πολιτείας Ζακατέκας του Μεξικού όταν φορτηγό - που πιθανό είχε χαλασμένα φρένα - έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που κατευθυνόταν σε μια εκκλησία.

ΙΡΑΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ
Βιομηχανία και περιβάλλον σε πρώτο πλάνο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η στρατηγική του Ιράν αφορά τη σύναψη μακροπρόθεσμων συνεργασιών, σημείωσε στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο Ιρανός υπουργός Βιομηχανίας, Ορυκτών και Εμπορίου Μοχάμεντ Ρεζά Νεματζάντεχ. Το Ιράν έχει υψηλή ικανότητα στον τομέα της μηχανικής και αυτό επιτρέπει τη συνεργασία των δυο χωρών σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, πρόσθεσε.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, ο Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε τις συνομιλίες που τελικά κατέληξαν στη συμφωνία της 14ης Ιούλη, με σειρά συμφωνιών να έχουν ετοιμαστεί για να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις αρθούν οι κυρώσεις. Ο ίδιος δήλωσε ότι ήδη υπάρχουν συμφωνίες με εταιρείες όπως η γερμανική «VolksWagen», η αμερικανική «Daimler Benz» αλλά και ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες (δεν ανέφερε ποιες). Πρόσθεσε ακόμα ότι γαλλικές εταιρείες όπως η «Πεζό» και η «Σιτροέν» πρέπει να ετοιμαστούν για μια κοινή επένδυση, με παραγωγή αυτοκινήτων κατά 50%-50%. Ο Φαμπιούς με τη σειρά του εστίασε και στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας, σημειώνοντας ότι το Παρίσι είναι έτοιμο για μια συνεργασία αμοιβαίου οφέλους.

Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός συναντήθηκε και με την αντιπρόεδρο και επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ιράν, Μασουμέχ Εμπτεκάρ, συζητώντας τις προοπτικές διμερούς συνεργασίας στις «πράσινες τεχνολογίες», ειδικά αυτές που αφορούν το νερό (διαχείριση υδάτων, υδροηλεκτρική ενέργεια κ.τ.λ.). Μην ξεχνάμε ότι τον επόμενο Δεκέμβρη θα γίνει στο Παρίσι Διεθνής Διάσκεψη που υπό τον τίτλο «Αντιμετώπιση κλιματικών αλλαγών» αναμένεται να δώσει νέα ώθηση σε μια σειρά μπίζνες σε τομείς που συγκεντρώνουν αυξημένες προσδοκίες για την απορρόφηση κεφαλαίων που λιμνάζουν μετά από χρόνια κρίσης και στασιμότητας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Οξύτατο το πρόβλημα της λαϊκής στέγης

Η θετική ακύρωση εξώσεων από τη νέα δήμαρχο της Μαδρίτης είναι «σταγόνα στον ωκεανό»

Το ζήτημα της λαϊκής στέγης, που είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην Ισπανία και ειδικά στη Μαδρίτη, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την προχθεσινή απόφαση της νεοεκλεγείσας δημάρχου της πόλης Μανουέλα Καρμένα, να ακυρώσει αποφάσεις έξωσης 70 οικογενειών και το σχέδιο για πώληση εργατικών κατοικιών που ανήκαν στην Δημοτική Επιχείρηση σε ιδιωτική εταιρεία. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια από το 2008 περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους γιατί δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, ενώ ταυτόχρονα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ένα υπέρογκο χρέος για όλη τους τη ζωή.

Η νέα δήμαρχος του συνδυασμού «Μαδρίτη τώρα» Μ. Καρμένα που στηρίχτηκε από το νέο διαχειριστικό μόρφωμα «Ποδέμος» και το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ακύρωσε τις αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου που έλεγχε το «δεξιό» Λαϊκό Κόμμα και ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε τη διαμονή και άλλων 2.000 οικογενειών σε τέτοιες κατοικίες με «κοινωνικό ενοίκιο». Ωστόσο το ζήτημα της απειλής από τις τράπεζες να χάσουν το σπίτι τους συνεχίζεται για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που την περίοδο της κρίσης βρέθηκαν με μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους.

ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
«Πολύ πιθανόν» να ανήκουν σε «Μπόινγκ 777»

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Μεγαλώνει η αγωνία των συγγενών όσων επέβαιναν στην πτήση MH370 των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», το αεροσκάφος της οποίας μένει εξαφανισμένο από τις 8 Μάρτη 2014, μετά τον εντοπισμό συντριμμιών που εικάζεται ότι ανήκουν σ' αυτό.

Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν στο νησί Ρεουνιόν, 600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδαγασκάρης, στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό, και επρόκειτο να μεταφερθούν στην Τουλούζη της Γαλλίας (το νησί αποτελεί γαλλική κτήση) για να εξεταστούν από το Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) που είναι αρμόδιο να ερευνά αεροπορικά περιστατικά. Συγκεκριμένα, το κομμάτι που εντοπίστηκε θα μπορούσε σύμφωνα με ειδικούς να είναι τμήμα ενός φτερού αεροπλάνου.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, ανακοίνωσε χτες από μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «οι πρώτες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι τα συντρίμμια προέρχονται πολύ πιθανόν από "Μπόινγκ 777", αλλά χρειάζεται να επαληθεύσουμε αν ανήκουν σε αυτό που εκτελούσε την πτήση MH370».

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε χτες ότι την τελευταία 20ετία (από τότε που τα «Μπόινγκ 777» ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται ευρέως) έχουν γίνει τέσσερα σοβαρά αεροπορικά δυστυχήματα με τέτοιου τύπου αεροσκάφη, αλλά μόνο αυτό της πτήσης ΜΗ370 συνετρίβη νότια του Ισημερινού.

Θυμίζουμε ότι το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει το πρωί της 8ης Μάρτη 2014 από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο μεταφέροντας 227 επιβάτες (οι 153 Κινέζοι) και 12μελές πλήρωμα. Τα «ίχνη» του χάθηκαν λίγη ώρα μετά την απογείωση και από τότε δεν έχει εντοπιστεί τίποτε, με τα «σενάρια» όλους αυτούς τους μήνες να δίνουν και να παίρνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ