ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Στην κορυφή της Ευρώπης η Εθνική Ελλάδας

Icon

Στην κορυφή της Ευρώπης η Εθνική Ομάδα μπάσκετ των εφήβων! Η Εθνική μετά από μία εκπληκτική εμφάνιση και ανατροπή του σκορ κατάφερε να επιστρέψει από το -14 και να επικρατήσει της Τουρκίας με 64-61 στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στο κατάμεστο κλειστό του Βόλου την Κυριακή το βράδυ.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ανατροπής και MVP της διοργάνωσης ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, με 23 πόντους (7 π. στο 4ο δεκ.) και 4/4 βολές στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα! Αξιος συμπαραστάτης του ο Γιώργος Παπαγιάννης των διαδοχικών νταμπλ, με 12 πόντους και 15 ριμπάουντ! Καθοριστικά και τα 2 τρίποντα του Ιάκωβου Μιλεντίγιεβιτς (8 π., όλους στο 4ο δεκ.) στον επίλογο του αγώνα.

Στο πρώτο δεκάλεπτο, οι Τούρκοι, παίζοντας πιεστική άμυνα, έκλεισαν τους διαδρόμους για την Εθνική και στην επίθεση χτύπησαν με έξυπνες επιλογές κοντά και μακριά από το καλάθι για να προηγηθούν ακόμα και με +10 (9-19 9').

Το ίδιο σκηνικό παρέμεινε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπου οι Τούρκοι κυριάρχησαν λόγω της καλής άμυνάς τους και έδειχναν να ελέγχουν το ρυθμό (14-25 12'). Ενα μικρό ξέσπασμα της Εθνικής με πόντους από τον Δίπλαρο και τον Χαραλαμπόπουλο επανέφερε τη διαφορά σε μικρότερες τιμές (19-25). Ωστόσο, τα πολλά χαμένα ριμπάουντ, τα χαμηλά ποσοστά στην ελληνική επίθεση και η καλή κυκλοφορία της μπάλας από τους Τούρκους έδωσαν ξανά τον πλήρη έλεγχο στον αντίπαλο (21-31 18', 25-37 20'). Ο Κορκμάζ δεν αναχαιτίστηκε ποτέ από την ελληνική άμυνα και μοιραία η Εθνική πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια με σκυμμένο κεφάλι.

Icon

Η Εθνική είχε δύο πρόσωπα στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι γρήγορες και ορθολογικές επιλογές στην επίθεση δημιούργησαν ένα σερί 10-0 για τη «γαλανόλευκη» μετατρέποντας το 25-39 (-14 στο 22') σε 35-39 (25'). Η διαφορά έπεσε και στο -3 (38-41 26'), αλλά η «επιστροφή» της Εθνικής δεν είχε διάρκεια, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι που πίεσαν στην άμυνα (12 κλεψίματα σε 30') να απαντήσουν με ένα δικό τους σερί 7-0 (38-48). Στο ίδιο διάστημα, οι Ελληνες διεθνείς έχασαν την ταχύτητα στην επίθεση και τα ελεύθερα σουτ, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι για να γίνουν ξανά «αφεντικά» του αγώνα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο τα απανωτά τρίποντα από τους Σκουλίδα, Χαραλαμπόπουλο και Μιλεντίγιεβιτς (πέτυχαν 4/4 από τα 6,75 μ.) έφεραν το ματς στην κόψη του ξυραφιού, μάλιστα το τελευταίο έμελλε να είναι αυτό που έδωσε το προβάδισμα (57-54) για πρώτη φορά στην ελληνική ομάδα στο 36'. Η Τουρκία ήταν μπροστά για 36 λεπτά, αλλά η ψυχολογία την είχε εγκαταλείψει. Οι διεθνείς από τη στιγμή που μπήκαν σε θέση οδηγού στο σκορ ήξεραν ότι δεν μπορούν να χάσουν και πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να φτάσουν τελικά, έστω και με την... ψυχή στο στόμα στη μεγάλη νίκη και την κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση.

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 25-37, 41-48, 64-61.

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 3, Ντουζίδης, Μιλεντίγιεβιτς 8 (2), Φλιώνης 2, Μιχαλούτσος, Μουράτος 2, Σκουλίδας 8 (2), Χρηστίδης, Δίπλαρος 6 (1), Σκορδάς, Παπαγιάννης 12 (15 ρ.), Χαραλαμπόπουλος 23 (2).

Τουρκία (Ντερίν): Αλ 10 (2), Γιλμάζ, Οντσέλ, Τασκιράν 12 (2), Ούλκερ 13 (2), Μπερίσα, Κορκμάζ 15 (1), Ντουρμάζ 3 (1), Γκαζί 2, Μπαϊράκ 4, Γιουρτσεβέν 2, Τουντς.

Η κορυφαία πεντάδα:

Ο ΜVP του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων του Βόλου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, είδε το όνομά του να αναγράφεται και στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης, την οποία συνέθεσαν ο συμπαίκτης του και στον Παναθηναϊκό, Γιώργος Παπαγιάννης, ο Λιθουανός φόργουορντ Μαρτίνας Βάρνας, ο Τούρκος γκαρντ Φουρκάν Κορκμάζ και ο Βόσνιος γκαρντ Εντιν Ατιτς.

Η τελική κατάταξη: 1. ΕΛΛΑΔΑ: ΧΡΥΣΟ. 2. Τουρκία: ΑΣΗΜΕΝΙΟ. 3. Λιθουανία: ΧΑΛΚΙΝΟ. 4. Βοσνία. 5. Σερβία. 6. Γαλλία. 7. Ισπανία. 8. Γερμανία. 9. Ρωσία. 10. Λετονία. 11. Ιταλία. 12. Κροατία. 13. Φινλανδία.

  • Συγχαρητήρια έστειλαν στους διεθνείς και τους συντελεστές της Εθνικής μας ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων.
Αποκαλύψεις για υποθέσεις ντόπινγκ

Eurokinissi

Νέα μεγάλη υπόθεση ντόπινγκ ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή αποκαλύψεις γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού. Αποκαλύψεις που δείχνουν τη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει αδίστακτα ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, μια βάση δεδομένων με 12.000 δείγματα αίματος, σε εξετάσεις που πραγματοποίησε η IAAF σε 5.000 αθλητές, ανάμεσα στο 2001 και το 2012, 800 τιμές αίματος παρουσιάστηκαν «ύποπτες ή εξαιρετικά ύποπτες». Από αυτές, 146 αντιστοιχούσαν σε 146 μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 55 χρυσών. Η Ρωσία αντιπροσώπευε 415 μη φυσιολογικές δοκιμασίες, ακολουθούμενη, από μακριά, από την Ουκρανία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Κένυα, την Τουρκία και άλλες χώρες. «Είναι αξιοσημείωτο ότι στο 80% των νικητών της Ρωσίας είχε καταγραφεί ύποπτη βαθμολόγηση σε κάποιο σημείο στην καριέρα τους», ανέφερε η εφημερίδα «Sunday Times». Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βίταλι Μούτκο, τόνισε ότι «η υπόθεση δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη Ρωσία και αντανακλά μία μάχη εξουσίας για τις εκλογές της IAAF».

Επιπλέον, αναφέρονται τεχνικές βελτίωσης της ικανότητας του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, το οποίο μπορεί να δώσει ένα πλεονέκτημα σε αγωνίσματα αντοχής, όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα δεδομένα που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι η κατάσταση των... ύποπτων αθλητών παρουσιάζεται ίδια με εκείνη του ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ, που κέρδισε επτά γύρους Γαλλίας, αλλά έκτοτε του έχουν αφαιρεθεί τα μετάλλια. Στη σχετική έκθεση, ο Αυστραλός εμπειρογνώμονας του ντόπινγκ Ρόμπιν Παρισότο και ο επιστήμονας Μίκαελ Ασεντον παρουσιάστηκαν έκπληκτοι με τα αποτελέσματα των δειγμάτων, όπου διαπίστωσαν πως 800 από τις τιμές που ελέχθησαν ήταν «μη φυσιολογικές».

«Ποτέ δεν έχω δει τέτοια ανησυχητικά ανώμαλο σύνολο αξιών του αίματος», ανέφερε ο Παρισότο στη «Sunday Times». Την Κυριακή, ο παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» μετά τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σχετικά με το ντόπινγκ στον αθλητισμό, ιδιαίτερα στη Ρωσία και την Κένυα, ζητώντας παράλληλα τη διερεύνηση του θέματος από κάποιον ανεξάρτητο οργανισμό, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ο πρόεδρος του WADA, Κρεγκ Ρίντι, δήλωσε από την Κουάλα Λουμπούρ «έκπληκτος» από τις δημοσιογραφικές έρευνες. Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η ΔΟΕ και η υπηρεσία της η WADA, ετησίως ανανεώνουν τον κατάλογο με τις ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι αθλητές και έτσι ουσίες που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν απαγορευμένες, τώρα χρησιμοποιούνται ...νόμιμα. Κάτι που δείχνει ότι παρά τα όσα λέγονται, με αφορμή αυτές τις αποκαλύψεις, οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ και οι μεγάλες πολυεθνικές που τούς στηρίζουν, έχουν τεράστιες ευθύνες για το φαινόμενο του ντόπινγκ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, δήλωσε για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ από την Εθνική Εφήβων:

«Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες της Εθνικής Εφήβων, στους προπονητές, αλλά και όλους τους συντελεστές αυτής της ομάδας για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ.

Είναι σημαντικό να αναδειχθεί ότι η αξιοποίηση του ταλέντου, είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας που στηρίζεται στην προσπάθεια και τη συμβολή των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται τόσο στους τοπικούς συλλόγους και τα σωματεία, όσο και στις ενώσεις και την ομοσπονδία, παρά την απουσία της κρατικής στήριξης και χρηματοδότησης, που συνεχίζεται και φέτος. Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να στηριχθεί στη βάση, στους δήμους και τις γειτονιές, ώστε να εκφράζεται και στο επίπεδο των εθνικών ομάδων. Και πάλι πολλά συγχαρητήρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ