ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι αντιθέσεις και το αιματοκύλισμα συνεχίζονται

Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να σπέρνει την καταστροφή στις ανατολικές περιοχές
Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να σπέρνει την καταστροφή στις ανατολικές περιοχές
ΜΙΝΣΚ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Για άλλη μια φορά, άκαρπη ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Μινσκ της Λευκορωσίας μεταξύ της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, δηλαδή εκπροσώπων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε να συμφωνήσει στην απόσυρση των τανκς και βαρέων όπλων και ειδικότερα από τέσσερις τομείς στη γραμμή αντιπαράθεσης. Οι απεσταλμένοι των πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, Ντένις Πουσίλιν και Βλαντισλάβ Ντεϊνένγκο, σημείωσαν ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν η άλλη πλευρά δεν είχε διάθεση συνεργασίας. Ακόμα, το ζήτημα του καθεστώτος αυτονομίας στις δύο περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες, που περιλαμβάνεται επίσης στην αρχική λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ στις 12 Φλεβάρη φέτος, είναι άλλο ένα σημαντικό «αγκάθι» στο να βρεθεί ένας νέος συμβιβασμός. Πάντως χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, σήκωσε τους τόνους λέγοντας ότι δεν θα ανεχτεί τις «νόθες εκλογές», όπως χαρακτήρισε τις εκλογές που προγραμματίζουν οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ για τον επόμενο Οκτώβρη. Επίσης, χτες, έγινε γνωστό ότι ο Ποροσένκο συγκάλεσε στρατιωτικό συμβούλιο, χωρίς όμως έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές να γίνει γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτό.

Νέοι βομβαρδισμοί στα ανατολικά

Στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συνεχίστηκαν και χτες οι βομβαρδισμοί και κατοικημένων περιοχών από τον ουκρανικό στρατό. Οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ έκαναν λόγο για πάνω από 45 παραβιάσεις της εκεχειρίας και χρήση πυρών πυροβολικού διαφόρων διαμετρημάτων. Η πόλη Γκορλόφκα ήταν για άλλη μια φορά αυτή που δέχτηκε τις περισσότερες επιθέσεις, όπως και το προάστιο Πετρόβσκι, όπου 4 πολυκατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές, και οι οικισμοί Καλινόφκα, Μπέλαγια Καμένκα, Ζαΐτσεβο, Στίλα και Σπαρτάκ, ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Σε μάχες, επίσης, όπως αναφέρεται από την ουκρανική πλευρά, σκοτώθηκαν 3 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 7.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη «Επιτροπή Σωτηρίας της Ουκρανίας», που ανακοίνωσε από τη Μόσχα, τη Δευτέρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας επί Προεδρίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Μίκολα Αζάροφ, και στην οποία τοποθετήθηκε επικεφαλής ο πρώην βουλευτής Βλαντιμίρ Ολέινικ.

Η κίνηση αυτή της «Επιτροπής Σωτηρίας» φαίνεται ότι στηρίζεται από μια μερίδα της αστικής τάξης της χώρας, που αντιτίθεται στην αιματοχυσία, προβάλλοντας το αίτημα της εθνικής συμφιλίωσης. Το κύριο κίνητρο ωστόσο αυτής της κίνησης ανθρώπων, που έτσι και αλλιώς συνέβαλαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση στην Ουκρανία, είναι να ξεκινήσουν εκ νέου οι μπίζνες και η απρόσκοπτη εκμετάλλευση των Ουκρανών εργαζομένων.

Στη Σιγκαπούρη ο Τζον Κέρι

Στο επίκεντρο των επαφών οι διαπραγματεύσεις για την Δια-ειρηνική Συνεργασία Εμπορίου που συνεχίζουν να συναντούν δυσκολίες

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε σε πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (φωτ.) υπερασπιζόμενος τα σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε σε πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (φωτ.) υπερασπιζόμενος τα σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Η υπέρβαση «δυσκολιών» που συνεχίζει να συναντά η «Δια-Ειρηνική Εμπορική Συνεργασία» (TΡP) φαίνεται να ήταν ο βασικός στόχος της επίσκεψης που έκανε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, ο Κέρι μίλησε σε Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον δε θα υποστείλει την «αφοσίωση» με την οποία έχει στραφεί στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και συμπλήρωσε ότι η ΤΡΡ θα προσφέρει στις χώρες της περιοχής την ευκαιρία να συμμορφωθούν με τα διεθνή νομικά στάνταρντς που αφορούν εργασιακά και περιβαλλοντικά ζητήματα όπως και ότι θα παρεμποδιστεί η πρόσληψη ανήλικων εργατών στην περιοχή.

Το «πλαίσιο», στο οποίο ο Κέρι αναφέρθηκε, δεν αφορά παρά τη θέσπιση κανόνων που τα αμερικανικά μονοπώλια εκτιμούν ότι θα ωφελήσουν τη θέση τους έναντι άλλων ανταγωνιστών τους στην περιοχή όπως και απέναντι στο αναδυόμενο ντόπιο κεφάλαιο που διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο σε μια σειρά κλάδους.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να περιμένει ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί μόνο με πωλήσεις και αγορές από το δικό της κόσμο. Απλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αυτό θα αψηφούσε τους κανόνες της οικονομίας», τόνισε ο Κέρι απευθυνόμενος προφανώς σε όσους συνεχίζουν να προβάλλουν αντιστάσεις στη διαμόρφωση μιας ενιαίας αγοράς μεταξύ ΗΠΑ, Χιλής, Μπρούνεϊ, Νέας Ζηλανδίας, Σιγκαπούρης, Αυστραλίας, Μαλαισίας, Περού, Βιετνάμ, Καναδά, Μεξικό, Ιαπωνίας (που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την ΤΡΡ) και διαμηνύοντας ότι οι αμερικανικές πολυεθνικές θα επιμείνουν στην «κόντρα» για την κυριαρχία στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και γενικά την περιοχή του Ειρηνικού, ελπίζοντας ότι η στροφή των αμερικανικών εξαγωγών στις συγκεκριμένες ζώνες θα δώσει ώθηση στους «κολλημένους» δείκτες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Μετά τη Σιγκαπούρη, ο Κέρι αναμενόταν να βρεθεί στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας όπου σήμερα είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει συνάντηση αξιωματούχων της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην οποία, θυμίζουμε ότι, δε συμμετέχει ως μέλος η Κίνα. Η Κίνα επίσης δε συμμετέχει ούτε και στις διαπραγματεύσεις για την TPP, άρα η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα ικανοποιούσε την Ουάσιγκτον και ως προς την προσπάθειά της να «περιορίσει» την κινεζική επιρροή στην περιοχή.

Στην Κουάλα Λουμπούρ αναμενόταν και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ως προσκεκλημένος κι αυτός της συνάντησης της ASΕAN.

Στη ... μητρόπολη της βαρβαρότητας

Το γύρο του κόσμου κάνει από χτες μια νέα απόδειξη της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά κατά ενός 8χρονου μαθητή. Το περιστατικό φαίνεται να έχει συμβεί πριν από αρκετό καιρό και αφορά σε έναν αστυνομικό στο Κεντάκι, που εμφανίζεται σε σχολείο - δεν διευκρινίζεται πώς βρέθηκε εκεί και αν κλήθηκε από κάποιους που θέλουν να λέγονται εκπαιδευτικοί - που ουσιαστικό βασανίζει τον μικρό μαθητή.

Στο βίντεο που τράβηξε υπάλληλος του σχολείου, εμφανίζεται ο αστυνομικός να έχει περάσει χειροπέδες στα μπράτσα του παιδιού ακινητοποιώντας τα στην πλάτη, το οποίο σφαδάζει από τον πόνο. Ο αστυνομικός που ισχυρίζεται ότι τον χτύπησε το «ζωηρό» παιδί, με έντονο ύφος το νουθετεί και το απειλεί ότι αν δεν κάνει ό,τι του λέει δεν θα το απελευθερώσει, γιατί, όπως λέει, «πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του». Τελικά, μόνο μετά από 15 λεπτά το άφησε ήσυχο. Τέτοια ...παιδαγωγική ενάντια σε ένα ανυπεράσπιστο παιδί. Αυτά συμβαίνουν στη μητρόπολη της ...ελευθερίας, στη χώρα που η αστυνομική ρατσιστική βία έχει κάθε χρόνο αρκετά θύματα, στη χώρα «Ράμπο», που πρωτοστατεί στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά λαών. Οχι τυχαία, την ίδια μέρα χτες εμφανίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ που διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα, να χρησιμοποιεί το όπλο του, για να ψήσει στην κάνη του μπέικον, αφού αδειάζει όλο υπερηφάνεια δυο γεμιστήρες από σφαίρες. Τέτοια ...εξαχρείωση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ