ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ολες οι αντιδραστικές αλλαγές στο τραπέζι

Νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας και νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας συζητάνε κυβέρνηση - «θεσμοί»

Οσα μέτρα συζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με την τρόικα και ακόμα περισσότερα βρίσκονται τώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους «θεσμούς»
Οσα μέτρα συζητούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με την τρόικα και ακόμα περισσότερα βρίσκονται τώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους «θεσμούς»
Το χρονοδιάγραμμα, για τη νομοθέτηση και την εφαρμογή των βάρβαρων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων, ήταν το αντικείμενο των χτεσινών συζητήσεων ανάμεσα στα «τεχνικά κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών θεσμών με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.

Στη συνάντηση επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με την προχτεσινή διαβούλευση που είχε ο υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΔΝΤ: Η κυβέρνηση εμφανίζει τους δανειστές να ζητούν τα μέτρα να ληφθούν άμεσα και την ίδια να δίνει «μάχη», ώστε η εφαρμογή ορισμένων από αυτά να μετατεθεί μέχρι το τέλος του 2015, ώστε να μπορέσει να διασκεδάσει τις λαϊκές αντιδράσεις.

Η ουσία, πάντως, παραμένει ότι κυβέρνηση και «θεσμοί» συμφωνούν στον πυρήνα των αντιδραστικών μέτρων που θα συνοδεύσουν τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα αντιασφαλιστικά μέτρα (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.ά.) η συγκυβέρνηση φέρεται έτοιμη να τα νομοθετήσει άμεσα, με τη σύναψη του 3ου μνημονίου, εφόσον το ύψος της δόσης που θα πάρει είναι αρκετά υψηλό...

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» έχουν θέσει ζήτημα αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε να μπουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη δυνατότητα των συνδικάτων να κηρύσσουν απεργία, που ουσιαστικά οδηγούν στην ακύρωσή της.

Μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί είναι η εξής: Για να είναι «νόμιμη» μια απόφαση για την κήρυξη απεργίας, θα πρέπει να συμμετάσχει στη σχετική ψηφοφορία το 50% των εγγεγραμμένων μελών (!) του συνδικάτου που θέλει να κάνει την κινητοποίηση. Η πρόταση αυτή είναι ίδια με αυτήν που συζητείται αυτήν την περίοδο στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, η οποία σημειωτέον δεν έχει μνημόνιο.

Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί θεσμοί συζητάνε επίσης την οριστική κατάργηση της δυνατότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων να προσφεύγουν μονομερώς στον ΟΜΕΔ. Σύμφωνα, τέλος, με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, «ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία».

Είναι φανερό ότι ακόμα και οι κουτσουρεμένες υποσχέσεις για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο των κυβερνητικών στελεχών, καθώς αυτό που ετοιμάζεται είναι η νομοθετική κατοχύρωση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας που έχουν ήδη καθιερώσει οι εργοδότες στην αγορά εργασίας, με την ενεργό σύμπραξη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Να λειτουργήσει ο Πυροσβεστικός Σταθμός στη Ζώνη

Με κοινή τους ανακοίνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών καταγγέλλουν τη μη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σταθμού στη Ζώνη.

Οπως σημειώνουν, «από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταθέσαμε υπόμνημα για το ζήτημα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας. Ενα από τα αιτήματα του υπομνήματος είναι και η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σταθμού της Ν/Ζώνης στο Πέραμα με εξειδικευμένο προσωπικό στην πυρόσβεση και διάσωση ατυχημάτων που συμβαίνουν σε επισκευαζόμενα πλοία, όπως και να τους παρασχεθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όμως, αντί να πραγματοποιήσει το αίτημά μας που είναι αναγκαίο, συνεχίζοντας ακριβώς τις ίδιες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, έκλεισε καλοκαιριάτικα τον Πυροσβεστικό Σταθμό στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χώρο, τους εργαζόμενους και την περιοχή, διαλύει συνολικά ακόμα και τις υπάρχουσες δομές και υποδομές, στρώνοντας έτσι το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμοδίους να επαναλειτουργήσουν τον Πυροσβεστικό Σταθμό, να τον ενισχύσουν σύμφωνα με την πρότασή μας, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για οτιδήποτε προκύψει.

Παράλληλα, καλούμε και τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, να συσπειρωθούν γύρω από το Συνδικάτο, να παλέψουμε ώστε να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές που απαξιώνουν τον κλάδο μας, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, καταστρατηγούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μας οδηγούν στην ανεργία και στο περιθώριο».

Το ΠΑΜΕ για τη νέα μείωση στις συντάξεις

Την εγκύκλιο του ΙΚΑ για την αύξηση των εισφορών Υγείας (από 4% σε 6%), που παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, σχολιάζει το ΠΑΜΕ. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις συντάξεις του Σεπτέμβρη, από τις οποίες θα παρακρατηθούν αναδρομικά και οι εισφορές του Ιούλη και του Αυγούστου.

Η εισφορά υπολογίζεται επί του μηνιαίου μεικτού ποσού κύριας σύνταξης. Ανάλογη εγκύκλιος αναμένεται και για τις επικουρικές, από τις οποίες θα παρακρατείται η νέα εισφορά Υγείας που επιβλήθηκε, ύψους 6%. Και αυτή θα παρακρατηθεί αναδρομικά με τον ίδιο τρόπο από το καταβαλλόμενο ποσό επικουρικής σύνταξης.

Και στις δύο περιπτώσεις, η αύξηση των εισφορών οδηγεί σε νέα μείωση των συντάξεων. Γι' αυτό το ΠΑΜΕ σημειώνει στο σχόλιό του: «Κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν λέει ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις. Να ποιος πληρώνει το μάρμαρο. Με τη νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ μπαίνουν σε εφαρμογή νέες μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Η αύξηση των εισφορών Υγείας στις κύριες είναι 6% από 4% και στις επικουρικές 6% και μάλιστα θα έχουν αναδρομική ισχύ. Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή μας στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Παραιτήθηκε ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ

Την παραίτησή του από τη θέση του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ, υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας) υπέβαλε ο Απόστολος Καψάλης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στην επιστολή της παραίτησής του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το μοναδικό κίνητρο για την ανάληψη και την άσκηση μέχρι τώρα των καθηκόντων μου ήταν η δυνατότητα και η ελευθερία που μου δόθηκαν, προκειμένου να προωθήσω ιδέες και ρυθμίσεις που, μέσα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο, θα έθεταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που συντελείται εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής. Το σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο». Νέος ειδικός γραμματέας ορίστηκε ο Γιάννης Σούκος, δικηγόρος.

Σήμερα η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Κάλεσμα στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στους νέους, «χωρίς κανέναν εφησυχασμό να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ» για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, απευθύνει το ΠΑΜΕ, καλώντας στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στο υπουργείο Εργασίας, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι σχεδιασμοί αυτοί «βασανίζουν και πτωχεύουν το λαό», σημειώνει το ΠΑΜΕ, και τονίζει ότι «η ελπίδα είναι στον οργανωμένο αγώνα, στη συμπόρευση με το ταξικό κίνημα».

Κυβέρνηση και ΕΕ, υλοποιώντας τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προετοιμάζουν νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στις συντάξεις. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι βιώνουν μια ανηλεή επίθεση, καθώς η εργοδοτική τρομοκρατία και οι συνδικαλιστικές διώξεις, με την κάλυψη της κυβέρνησης και της αντεργατικής νομοθεσίας, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το ταξικό εργατικό κίνημα καλεί σε αγωνιστική απάντηση, με συμμετοχή και στη σημερινή μαζική διαμαρτυρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ