ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εξορμήσεις - συσκέψεις στους τόπους δουλειάς

Οργανωμένη παρέμβαση για να δοθεί μαζική αγωνιστική απάντηση στη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, όταν έρθει στη Βουλή

Από την προχτεσινή διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Από την προχτεσινή διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Μετά την προχτεσινή μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, το ΠΑΜΕ οργανώνει τη δράση του για να δοθεί αγωνιστική απάντηση με εργατική κινητοποίηση τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία - σφαγείο στη Βουλή.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες μέρες συνδικαλιστές της Εκτελεστικής Γραμματείας και άλλα στελέχη του ταξικού κινήματος θα βρεθούν σε χώρους δουλειάς για να συζητήσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων. Ενα πρώτο πρόγραμμα περιοδειών και συγκεντρώσεων για σήμερα, Παρασκευή, είναι το εξής:

  • Στο ξενοδοχείο «Caravel», με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, στο ξενοδοχείο «Metropolitan».
  • Στην πρώην «ΝΑΥΣΙ» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
  • Στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, στη Ν. Σμύρνη, στο Π. Φάληρο, στην Καλλιθέα με την Εφη Χαλιού, πρόεδρο του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
  • Στα πρακτορεία «Αργος» και «Ευρώπη» με τον Παναγιώτη Κατάρα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
  • Στους Δήμους Κορυδαλλού (κεντρικό Δημαρχείο), Αγίων Αναργύρων (Τεχνικά Συνεργεία και Κεντρικό Δημαρχείο), Αμαρουσίου (Κεντρικό Δημαρχείο, Τεχνικά Συνεργεία), Ελληνικού (Κεντρικό Δημαρχείο, Τεχνικά Συνεργεία), με στελέχη του κλάδου.
  • Στην εταιρεία «360 Connect» του Ομίλου «Vodafone».
  • Στις εταιρείες «Attrattivo» και «Media Strom», με συνδικαλιστές του κλάδου.
  • Στο Αμαξοστάσιο Ανθούσας με τον Γιάννη Κιούση, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και στο Αμαξοστάσιο Π. Ράλλη με συνδικαλιστές του κλάδου.
  • Στην εταιρεία «COSMOCAR», με τον Γιάννη Κομνηνό, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
  • Στις αποθήκες «Nissan Θεοχαράκης» στην Ελευσίνα.
  • Στο εργοστάσιο «ΠΡΟΒΕΤ» στον Ασπρόπυργο και στη φαρμακοβιομηχανία «ΛΑΒΙΦΑΡΜ» με την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
ΟΜΙΛΟΣ «ΣΑΡΑΝΤΗ» - ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Σε απεργία μετατράπηκε η χτεσινή στάση εργασίας

Αμεση απάντηση στην τρομοκρατία και την επιθετική στάση στελεχών της εργοδοσίας

Σε 24ωρη απεργία μετατράπηκε η χτεσινή στάση εργασίας στις εγκαταστάσεις του ομίλου «Σαράντη» στα Οινόφυτα, με τους εργαζόμενους να δίνουν άμεσα απάντηση στην επιθετική στάση στελεχών της επιχείρησης. Η κινητοποίηση προκηρύχθηκε από την Ομοσπονδία Φαρμάκου και το κλαδικό Συνδικάτο Εύβοιας, Βοιωτίας και περιοχής Αυλώνα, με αίτημα να παρθούν πίσω οι έξι απολύσεις που έγιναν την τελευταία μέρα του Ιούλη.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν από τα ξημερώματα στην απεργία και στην περιφρούρησή της στην πύλη του εργοστασίου, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από διάφορους κλάδους και εργασιακούς χώρους. Μετά την προκλητική συμπεριφορά στελεχών της εταιρείας, που πέρασαν με τα αυτοκίνητά τους την πύλη τραυματίζοντας ελαφρά εργαζόμενους που κρατούσαν το πανό, προχώρησαν επιτόπου σε Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να επεκτείνουν την κινητοποίηση σε 24ωρη απεργία.

Οπως καταγγέλλουν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο, «στελέχη της επιχείρησης - εκπρόσωποι της εργοδοσίας προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, φτάνοντας μέχρι και στα όρια της εγκληματικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, δύο διευθύντριες τμημάτων πέρασαν την πύλη με τα αυτοκίνητά τους παρασύροντας τους συναδέλφους που κρατούσαν το πανό μπροστά στην πύλη, τραυματίζοντας δύο από αυτούς, ευτυχώς ελαφρά».

Τονίζουν, ωστόσο, πως η προσπάθεια τρομοκράτησης έπεσε στο κενό: «Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και αγωνιστικά αποφασίζοντας με Γενική Συνέλευση επιτόπου, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία, την επέκταση της στάσης εργασίας σε 24ωρη απεργία. Η κινητοποίηση αυτή έδωσε στην εργοδοσία ένα ηχηρό ταξικό μήνυμα, ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί ακόμα πιο οργανωμένα, πιο μαζικά, πιο μαχητικά. Αυτός άλλωστε είναι και ο μόνος δρόμος για να βάλουμε εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας αλλά και της κυβέρνησης, που νομοθετεί υπέρ της και απέναντι στους εργαζόμενους».

Την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση χαιρετίζει η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ και καταδικάζει τη στάση της εργοδοσίας.

Απεργούν την Τρίτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας

Από παλιότερη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Από παλιότερη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, αντιδρώντας στην εντατικοποίηση και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, που χτυπάνε «κόκκινο» στην καρδιά της τουριστικής σεζόν. Η απεργία θα ξεκινήσει την Τρίτη, 11 Αυγούστου, στις 4 μ.μ., και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα το απόγευμα της Τετάρτης, 12 Αυγούστου.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη, στις 10 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο. Την Τρίτη το απόγευμα οργανώνει μαζική παρέμβαση στο αεροδρόμιο του νησιού, όπου θα μοιράσει την ανακοίνωσή του μεταφρασμένη σε μια σειρά από γλώσσες. Προετοιμάζει την απεργία με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στα ξενοδοχεία.

«Κάθε χρόνο εδώ στην Κέρκυρα δεκάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία είτε με συμπτώματα υπερκόπωσης, εξάντλησης, είτε πιεσμένοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία και αυταρχισμό, είτε μετά από εργατικά "ατυχήματα" που προκαλούνται από την πλημμελή λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την ένταση της δουλειάς. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας κανενός δεν ιδρώνει το αυτί!», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Υπογραμμίζει, επίσης, την έξαρση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με γενικευμένη απληρωσιά στους χώρους δουλειάς: «Το θράσος της εργοδοσίας έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο», τονίζει το σωματείο και επισημαίνει πως το θράσος αυτό «τροφοδοτείται απ' το αντεργατικό - αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό τοπίο ζούγκλας που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνητικές πολιτικές και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Παρέμβαση για έκτακτο επίδομα σε απολυμένους

Την καταβολή έκτακτου βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ για κάθε απολυμένο της επιχείρησης «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα ΑΒΕΕ» απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Σε σχετικό υπόμνημα, που υποβάλλει για τρίτη φορά προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναφέρει: «Το αίτημα αυτό το είχαμε υποβάλει αρχικά πριν από ένα χρόνο, στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου (κ. Βρούτση), χωρίς αντίκρισμα. Το υποβάλαμε εκ νέου στον προκάτοχό σας, τον κ. Σκουρλέτη, χωρίς όμως να υπάρξει καμία απάντηση. Οι 600 περίπου απολυμένοι πρώην εργαζόμενοι από την εν λόγω επιχείρηση, που έκλεισε εδώ και ένα χρόνο περίπου, παραμένουν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα τους, που για πολλούς φτάνουν τα δύο χρόνια και για τις αποζημιώσεις απόλυσής τους. Οι απολυμένοι και οι οικογένειές τους ζουν σε άθλιες συνθήκες οι περισσότεροι (πολλοί ήταν ζευγάρια που δούλευαν στα "Σ-Μ Λάρισα"), αφού δεν έχουν κανένα έσοδο, αντίθετα χρωστούν σε διάφορους ένα σωρό δανεικά. Θεωρούμε άμεση λοιπόν την ανάγκη να εγκρίνετε και να καταβληθεί το έκτακτο αυτό βοήθημα των 1.000 ευρώ σε όλους τους απολυμένους των "Σ-Μ Λάρισα"».

Νέα κινητοποίηση στον όμιλο «Σκουλούδη»

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες βρίσκονται ξανά από χτες οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Σκουλούδη» («Ευβοϊκή Οινοποιητική», «ΙΝΟ»), διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία. Να σημειωθεί ότι η τακτική της εργοδοσίας να καθυστερεί συστηματικά τις πληρωμές οδηγεί τους εργαζόμενους να κινητοποιούνται με απεργία και άλλες μορφές σχεδόν κάθε μήνα για να αποσπάσουν μέρος των δεδουλευμένων, έχοντας στο πλευρό τους το κλαδικό συνδικάτο της περιοχής και την ταξική Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ