ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σημαντικά κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται και φέτος στην Εκπαίδευση, η Τομεακή Επιτροπή Πόλης Χανίων και η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν τις δραματικές περικοπές στον αριθμό μόνιμων διορισμών (αν θα γίνουν) και στις προσλήψεις αναπληρωτών.

«Η κατάσταση στην Εκπαίδευση προβλέπεται και φέτος εκρηκτική και σε αυτό έρχονται να συμβάλουν τα νέα βάρη που φορτώνει στις πλάτες γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών η ψήφιση του 3ου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτό προβλέπονται: αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, 30άρια τμήματα, περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κατευθύνσεων της ΕΕ (Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αντιλαϊκά ισοδύναμα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί). Επιπλέον, στην ατζέντα μπαίνει το καθεστώς μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο από το 2016, ενώ το ανώτατο όριο του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο θα προσαρμόζεται, με στόχο να διασφαλίζεται η μείωσή του σε σχέση με το ΑΕΠ μέχρι το 2019.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν αντικειμενικά βάσιμους φόβους για δραματικές περικοπές στον αριθμό μόνιμων διορισμών (αν θα γίνουν) αλλά και στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες είναι τα κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό Χανίων. Μόνο στην Πρωτοβάθμια και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, τα κενά ξεπερνούν σήμερα τα 374. Συγκεκριμένα, χρειάζονται 129 δάσκαλοι, 91 δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, 62 νηπιαγωγοί, 12 νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής, 22 δάσκαλοι Αγγλικών, 2 Γερμανικών και 56 εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων που στελεχώνουν το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου. Μάλιστα, όπως ενημερώνει το Σωματείο, ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε με βάση την περσινή λειτουργία των σχολείων και όχι με βάση το πάγιο αίτημα του κλάδου των εκπαιδευτικών για 15 παιδιά ανά δάσκαλο σε νηπιαγωγεία, Α' και Β' Δημοτικού και 20 για τις υπόλοιπες τάξεις. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, πως αν εκτιμήσουμε τα κενά με βάση τις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του χανιώτικου λαού, ξεπερνούν κατά πολύ τα 374 μόνο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ αντίστοιχη φαίνεται να είναι η κατάσταση και στη Δευτεροβάθμια», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ΤΕ Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ καλούν το χανιώτικο λαό να οργανώσει την πάλη του για το σχολείο που έχουμε σήμερα ανάγκη, για την ολόπλευρη κάλυψη του συνόλου των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας. «Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να συντονίσουν τη δράση τους με στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών μέτρων, παλιών και νέων, προβάλλοντας τα δίκαια και ανικανοποίητα αιτήματά τους:

  • Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνο μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
  • Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν, υποχρεωτικό, 12χρονο σχολείο, μετά από δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Εκπαίδευση.
  • Πλήρης χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
  • Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για πληρωμή εκπαιδευτικών, συνοδών ΕΑΕ, λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων, εποπτικού υλικού και για μεταφορά μαθητών».
Να ολοκληρωθεί η κατασκευή Δημοτικού Σχολείου στην Πάτρα

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσαν χτες βουλευτές του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση εκταμίευση 200.000 ευρώ για τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής και την εξασφάλιση της υπολειπόμενης πίστωσης του 1.500.000 ευρώ

Αναφορά στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης, σχετικά με το αίτημα της Δημοτικής Αρχής Πατρέων για την άμεση εκταμίευση 200.000 ευρώ για τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του 16ου Δημοτικού Σχολείου και την εξασφάλιση όλης της υπολειπόμενης πίστωσης του 1.500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η κατασκευή του 16ου Δημοτικού Σχολείου έχει σταματήσει μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης. Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του στις 10 Ιούνη προς τον υπουργό Οικονομικών, του ζητούσε να επιληφθεί του θέματος, τονίζοντάς του ότι «επιβάλλεται να επιμεληθεί την άμεση εκταμίευση 200.000 ευρώ για τη συνέχιση των εργασιών και την εξασφάλιση όλης της υπολειπόμενης πίστωσης του 1.500.000». Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά, ένα έργο, τα χρήματα του οποίου προέρχονται από το ΕΣΠΑ, παραμένει «παγωμένο», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι 180 μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου να μείνουν χωρίς σχολική στέγη.

Στο θέμα επανήλθε πριν λίγες μέρες η δημοτική αρχή, με σχετική επιστολή από τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλο.

«Η κατασκευή του σχολείου αυτού, συμβατικού προϋπολογισμού 3.084.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αφορά την ανακατασκευή του παλαιού σχολείου (επιφανείας 600 τ.μ.) και την προσθήκη νέας πτέρυγας (επιφανείας 3.000 τ.μ.), προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες σχολικής στέγασης μιας εκ των πλέον πυκνοδομημένων γειτονιών της πόλης. Στις 3 Ιούνη 2015 έγινε διακοπή εργασιών, καθώς σταμάτησε η χρηματοδότηση του έργου.

Βρισκόμαστε ως εκ τούτου στο τραγικό ενδεχόμενο η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να βρει τους μαθητές χωρίς σχολική στέγη, αφού και τα δύο κτιριακά συγκροτήματα συμπεριλαμβανομένου και του προαυλίου είναι πλέον εργοταξιακοί χώροι, επικίνδυνοι και ακατάλληλοι για τη λειτουργία που προορίζονται.

Γι' αυτό το λόγο, ήδη έχει πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας των γονέων και των φορέων της Εκπαίδευσης στο χώρο του σχολείου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου, όπου επισημάνθηκαν με γλαφυρό τρόπο οι απερίγραπτα δραματικές επιπτώσεις στο ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες έως το Σεπτέμβρη του 2015 και εκφράστηκε ομόφωνα η απαίτηση να δοθεί από την κυβέρνηση άμεσα λύση στην ομαλή χρηματοδότηση του έργου», επισημαίνεται στην επιστολή της δημοτικής αρχής.

Η δημοτική αρχή καλεί το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και να επιμεληθεί την άμεση εκταμίευση του ποσού των 200.000 ευρώ, του οποίου η εκταμίευση καθυστερεί αδικαιολόγητα, ενώ η πίστωσή του έχει εγκριθεί από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕ από τις 7-5-2015, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες. «Σημειώνουμε ότι το εν λόγω ποσό αναλογεί σε μικρό μέρος από τις πιστοποιηθείσες εργασίες κάλυψης γενικότερων στεγαστικών αναγκών, πυρασφάλειας και αλεξικέραυνων. Προσδοκούμε επίσης τις ενέργειές σας ως προς την εξασφάλιση όλης της υπολειπόμενης πίστωσης του 1.500.000 ευρώ, για να μη βρεθούμε στη θλιβερή κατάσταση να έχουμε "άστεγους" μαθητές εν έτη 2015, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», καταλήγει η επιστολή.

Κάλεσμα για δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου

Αφίσας, φωτογραφίας και μελοποιημένης ποίησης

Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» διοργανώνουν διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία».

Οι αφίσες πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής:

1. ΚΝΕ

2. Σφυροδρέπανο

Οι αφίσες που θα σταλούν, θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Μέγεθος τελικής εκτύπωσης 50x70 cm.

2. Resolution έως 300 dpi.

3. Χρωματικό σύστημα CMYK.

4. Ο τύπος αρχείου να είναι pdf.

5. Μαζί με αυτό το αρχείο, να σταλεί το ίδιο και σε μορφή jpg σε Α4 ως δείγμα.

Για τη φωτογραφία

Οι φωτογράφοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, φωτογραφίζοντας τόπους φυλάκισης, μαρτυρίου και εξορίας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να συνοδεύονται από περιγραφή του θέματος και τον τόπο λήψης. Οι φωτογραφίες που θα σταλούν, μπορούν να έχουν περάσει ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι φωτογράφοι μπορούν, επίσης, με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, να φιλοτεχνήσουν και αφίσα. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg), να έχουν ελάχιστη ανάλυση 300 dpi και η μεγαλύτερή τους πλευρά να μην είναι μικρότερη από 3.000 pixels.

Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν, θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα. Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν ως την 1η Σεπτέμβρη 2015, θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οροι συμμετοχής: Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία έως τρεις αφίσες και πέντε φωτογραφίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους και τις φωτογραφίες τους μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@odigitis.gr. Επίσης και ταχυδρομικά στα γραφεία του «Οδηγητή», στη διεύθυνση Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, ΤΚ 10681, Αθήνα. Ολες οι δημιουργίες θα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία του δημιουργού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο). Σε διαφορετική περίπτωση, οι συμμετοχές δε θα γίνονται δεκτές.

  • Η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ καλούν, επίσης, νέους μουσικούς να εμπνευστούν από το έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και να μελοποιήσουν ποιήματά του. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των έργων είναι η Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015. Η παρουσίασή τους θα γίνει στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Σκηνή Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευκρινίσεις, καθώς και αν χρειάζονται υποστηρικτικό υλικό, στο τηλ. 6972774899 και στο festival@kne.gr.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ