ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διπλωματικές ζυμώσεις παράλληλα με επιδρομές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονη κινητικότητα στο διπλωματικό παρασκήνιο εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία, παράλληλα, βεβαίως, με τις επιδρομές των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από βάσεις της περιοχής (συμπεριλαμβανομένης και της βάσης Ιντσιρλίκ στην Τουρκία) με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»).

Ενα 24ωρο μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, μεταξύ άλλων και για τις εξελίξεις σε Συρία - Ιράκ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, παρέλαβε χτες τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων με στόχο τη διερεύνηση της πιθανότητας για διπλωματική λύση στον πόλεμο της Συρίας μεταβαίνοντας από τη Βηρυτό του Λιβάνου (όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, και τον ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα) στη Δαμασκό. Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι ο Ζαρίφ επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο, ενισχυμένος από την πρόσφατη διεθνή συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προωθώντας ένα ιρανικό σχέδιο τεσσάρων σημείων για ειρήνευση στη Συρία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η επίτευξη εκεχειρίας και η συγκρότηση νέας συριακής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Στο πλαίσιο της προώθησης περιφερειακών διαβουλεύσεων με επίκεντρο αυτό το σχέδιο, ο Ιρανός υπουργός επισκέφθηκε τέλη Ιούλη το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ιράκ, ενώ από την αρχή αυτής της βδομάδας πραγματοποιεί επαφές σε Λίβανο, Συρία, με επόμενους σταθμούς το Πακιστάν και την Ινδία...

Χτες βράδυ, φθάνοντας στη Δαμασκό, ο Ζαρίφ επισήμανε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την εξεύρεση λύσης στη Συρία «μακριά από ξένη επέμβαση, με τρόπο που θα διατηρεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την ανεξαρτησία της», προσθέτοντας με νόημα: «Είναι ώρα οι άλλοι "παίχτες" και οι γείτονές μας να σημειώσουν την πραγματικότητα, να ακούσουν τα αιτήματα του συριακού λαού και να δουλέψουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Αιματηρές επιθέσεις στη Δαμασκό

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν από τη μετάβαση του Ιρανού υπουργού στη Δαμασκό, βροχή ρουκετών και όλμων έπληξε προάστια της συριακής πρωτεύουσας (όπου βρίσκεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών αμάχων (τουλάχιστον 5 νεκροί, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ, και 13 σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»). Οι συριακές αρχές επέρριψαν την ευθύνη «σε ομάδες τρομοκρατών» από το προάστιο της Ανατολικής Γούτα ενώ λίγη ώρα μετά η συριακή Πολεμική Αεροπορία απάντησε εξαπολύοντας επιδρομές που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλων 36 αμάχων και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων.

Αντίθετα, θετικό κλίμα δημιούργησε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση 48ωρης εκεχειρίας στη μεθοριακή πόλη Ζαμπαντάνι και στα δύο χωριά Φούα και Κφαρίγια (στα σύνορα με το Λίβανο) ανάμεσα σε ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «Αχράρ αλ Σαμ», η οποία συνεργάζεται με το «Μέτωπο Νούσρα» και υποστηρίζεται από την Τουρκία και μαχητές της «Χεζμπολάχ», που συνεργάζονται με τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Η εκεχειρία αναφέρθηκε ως αποτέλεσμα διπλωματικών προσπαθειών ανάμεσα στην Αγκυρα και την Τεχεράνη. Στελέχη της «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσαν πως τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» άνοιξαν πυρ στο Ζαμπαντάνι σε μια απόπειρα να σπάσουν την κατάπαυση του πυρός, όμως άλλες ένοπλες οργανώσεις επενέβησαν για να τους σταματήσουν.

Συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων

Από την άλλη, εκρηκτική κατάσταση επικρατούσε στα νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, όπου σημειώθηκαν χτες συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και μαχητών του ΡΚΚ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός Τούρκου στρατιώτη και δύο ενόπλων του ΡΚΚ, έπειτα από επίθεση των τελευταίων εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στο χωριό Οζεκλί, που βρίσκεται κοντά στο Ντιγιαρμπακίρ. Το ίδιο 24ωρο, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν 13 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από τη βόρεια Συρία.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας προχτές βράδυ στο BBC, επανέφερε στο προσκήνιο την απαίτησή του για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία με πρόσχημα την προστασία των «προσφύγων», παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές αντιδράσεις των ΗΠΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε να σταλούν τουρκικά στρατεύματα στη Συρία.

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχειρεί από θύτης να παρουσιαστεί ως θύμα

Χτυπημένες γειτονιές του Ντονέτσκ από οβίδες του ουκρανικού στρατού
Χτυπημένες γειτονιές του Ντονέτσκ από οβίδες του ουκρανικού στρατού
ΚΙΕΒΟ.--

Ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, με τη στήριξη των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, συνεχίζει να βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία, την ίδια ώρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως θύμα που απειλείται. Ετσι, ο ουκρανικός στρατός προειδοποιεί ότι θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις θέσεις των πολιτοφυλάκων, γιατί απειλείται. Στην πραγματικότητα, κάθε μέρα οι βομβαρδισμοί κλιμακώνονται, όπως και η συσσώρευση χιλιάδων στρατιωτών και όπλων ιδιαίτερα κοντά στη Μαριούπολη, καθώς αυξάνονται και οι απώλειες αμάχων και στρατιωτών. Και χτες εξαπολύθηκαν πολλές επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις (έπεσαν πάνω από 500 βόμβες) και ιδιαίτερα πλήγηκαν το προάστιο Κουιμπισέφσκι, όπου καταστράφηκε μια πολυκατοικία και το προάστιο Τελμανόφσκι, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν, ενώ 3 παιδιά που τραυματίστηκαν το περασμένο Σάββατο, είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ένα νεκρό στρατιώτη και 13 τραυματίες σε μάχες στη γραμμή αντιπαράθεσης. Από την πλευρά τους, οι πολιτοφύλακες σημειώνουν ότι όπου επιχειρείται από το στρατό να σπάσει τη γραμμή άμυνας των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), θα απαντάνε με πυρά.

Ωστόσο, μετά τις «ανήσυχες» ΗΠΑ για τις «επιθέσεις των αυτονομιστών», «ανησυχία» εξέφρασε και η ΕΕ, που βλέπει «παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας του Μινσκ». Και ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο, χαρακτήρισε την κατάσταση «καυτή», πριν μεταβεί στην Τετέριβκα, 150 χλμ. δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου Βρετανοί στρατιωτικοί, όπως άλλωστε και Αμερικανοί σε άλλες περιοχές, εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αποκεφαλισμός Κροάτη ομήρου από τζιχαντιστές

ΚΑΪΡΟ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Με ένα σκηνοθετημένο βίντεο αλά Χόλιγουντ, Αιγύπτιοι τζιχαντιστές της λεγόμενης «Επαρχίας του Σινά» (παράρτημα του «Ισλαμικού Κράτους» στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά) υποστήριξαν χτες ότι αποκεφάλισαν τον 31χρονο Κροάτη τοπογράφο Τόμισλαβ Σάλοπεκ, που είχαν απαγάγει πριν τρεις βδομάδες στο δυτικό Κάιρο, ενώ εργαζόταν στη γαλλική εταιρεία «CGG».

«Ο Κροάτης όμηρος σκοτώθηκε γιατί η χώρα του συμμετείχε στον πόλεμο κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Το τελεσίγραφο εξέπνευσε και η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποστατών όπως και η δική του κυβέρνηση τον εγκατέλειψαν», ανέφερε μέλος της οργάνωσης στο βίντεο, ενώ αιγυπτιακά ΜΜΕ μετέδωσαν μια φωτογραφία που δείχνει δύο πρωτοσέλιδα άρθρα αιγυπτιακών εφημερίδων, στα οποία η Κροατία εμφανίζεται να υποστηρίζει αφενός τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των αιγυπτιακών αρχών κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και αφετέρου τις μάχες των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ κατά των τζιχαντιστών... Ενα από τα αιτήματα των απαγωγέων του Κροάτη ομήρου αφορούσε την απελευθέρωση όλων των γυναικών που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν το 2013, μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει 100% ότι το πρόσωπο που εικονίζεται στο βίντεο των τζιχαντιστών είναι ο Κροάτης Σάλοπεκ, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «αυτό που βλέπουμε δε μοιάζει με κάτι καλό, μοιάζει να είναι κάτι τρομακτικό».

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η δολοφονία, θα πρόκειται για τον πρώτο πολίτη από χώρα της Δύσης που θα έχουν εκτελέσει οι τζιχαντιστές στην Αίγυπτο.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να εκδώσει ανακοίνωση, ενώ το φημισμένο σουνιτικό θρησκευτικό ινστιτούτο Αλ Ατζχάρ καταδίκασε τη φερόμενη εκτέλεση του Κροάτη, χαρακτηρίζοντάς την «δαιμονική πράξη που απαγορεύεται από όλες τις θρησκείες και τις ανθρώπινες παραδόσεις».

ΚΙΝΑ
Επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Βρετανίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του με φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, εστίασε στη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και προβάλλοντας και το ενδιαφέρον της αστικής τάξης της χώρας στον Ειρηνικό, σημείωσε ότι αυτή «θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προσπάθειες που αποσκοπούν στον περιορισμό του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας».

Στην ατζέντα των επαφών υπάρχει, επίσης, η λεγόμενη συνεργασία για την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Γουάνγκ Γιετσί, σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών, και να επισκεφτεί ένα εργοστάσιο της «Airbus» στην Τιαντσίν.

Ο Χάμοντ, επίσης, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της χώρας του στην κινεζικών συμφερόντων Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, την οποία δε βλέπουν με καλό μάτι οι ΗΠΑ (όπως άλλωστε και τη συμμετοχή άλλων ευρωπαϊκών κρατών) και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», της ανάπτυξης της Αφρικής.

Επίσης, ο Χάμοντ, με συγκρατημένο μεν τρόπο, αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτημα που είχε προκαλέσει τριβές με την Κίνα, όταν πριν μερικά χρόνια η βρετανική κυβέρνηση έδωσε βήμα στον Δαλάι Λάμα. Αλλο σημείο αιχμής ήταν η απαίτηση της Κίνας για ολόκληρη σχεδόν τη Νότια Θάλασσα και νησιωτικά συμπλέγματα, που προκαλεί εντάσεις με τους γείτονές της. Είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να δούμε τις αξιώσεις να βασίζονται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας της θάλασσας, της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων, της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην Ασία όσο και σε όλο τον κόσμο και όχι σε λύσεις ισχύος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ