ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενέργεια για τα κέρδη του κεφαλαίου ή για τις λαϊκές ανάγκες;

Η πάλη για παρεμπόδιση ή ματαίωση σχεδίων του κεφαλαίου σήμερα μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα, έστω και προσωρινά, μόνο στο βαθμό που δένεται με την πάλη για την ανατροπή του, για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για τη λαϊκή εξουσία. Ειδικά στον τομέα της Ενέργειας και των καυσίμων, που είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας, στρατηγικής σημασίας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει από σήμερα να παλεύει κόντρα σε κάθε «απελευθέρωση» και ιδιωτικοποίηση, κάθε παράδοση στους μονοπωλιακούς ομίλους, σε άμεση σύνδεση με την πάλη για ενιαίο φορέα Ενέργειας - κοινωνική ιδιοκτησία. Αυτός ο κοινωνικοποιημένος φορέας θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει την παραγωγή Ενέργειας με αξιοποίηση και των εναλλακτικών μορφών Ενέργειας, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων και όχι των κερδών.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την παραγωγή Ενέργειας στη χώρα μας, τις ΑΠΕ και τη βιομάζα», που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημαρχείου στα Βασιλικά με κεντρικούς εισηγητές τον Φάνη Καρκατζούνη, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Θέρμης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Γιώργο Τσιλιγκιρίδη, στέλεχος του ΚΚΕ και καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γιάννης Ζιώγας, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Λεωνίδας Γραμμένος, τοπικός σύμβουλος Βασιλικών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο λαός της περιοχής, το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξε αγώνες ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος, η καθεμία, 498 KW, με καύση βιομάζας, και φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης την εταιρεία «BIOSOLAR». Αυτό βεβαίως καθόλου δε σημαίνει ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να τάσσεται υπέρ άλλων εταιρειών που προωθούν άλλες μορφές Ενέργειας. Στον προσανατολισμό του, όπως είπαμε, πρέπει να έχει την πάλη για ενιαίο φορέα Ενέργειας - κοινωνική ιδιοκτησία.

Και σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αν και δεσμεύθηκε ότι θα παγώσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο μονάδων, τελικά συγκρότησε Επιτροπή που ...«εξετάζει σε βάθος το θέμα».

Μελέτες στη λογική της απελευθέρωσης

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Λεωνίδας Γραμμένος αναφέρθηκε στις μάχες που έδωσε το ΚΚΕ μαζί με το λαό και τις παρεμβάσεις του στο τοπικό Συμβούλιο, στο Δήμο Θέρμης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Ευρωβουλή και τη Βουλή, όπου κατέθεσε Αναφορές, Ερωτήσεις και Επίκαιρη Ερώτηση.

Ο Γιάννης Ζιώγας αναφέρθηκε στην υποκριτική στάση των άλλων δυνάμεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, που αρνήθηκαν να πάρουν ξεκάθαρα θέση για τις δύο μονάδες στην περιοχή των Βασιλικών, αφού στηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως έδειξαν με τη θετική ψήφο τους για την εγκατάσταση τεσσάρων τέτοιων μονάδων, τρεις στην Πέλλα και μία στις Σέρρες.

Επίσης, στάθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων που, όπως είπε, γίνονται ακόμη πιο μεγάλοι, λόγω αδυναμίας ελέγχων αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα.

Εξηγώντας τους λόγους της ξεκάθαρης αντίθεσης του ΚΚΕ στα εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας από καύση βιομάζας, ο Φάνης Καρκατζούνης σημείωσε:

«Οι μελέτες αφορούν μια "επένδυση" που εντάσσεται στη λογική της απελευθέρωσης, άρα και της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και της παράδοσής της στο μεγάλο κεφάλαιο, σύμφωνη με τις επιλογές της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων που πίνουν νερό στο όνομά της. Θα διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων κ.λπ.

Δεν είναι μια επένδυση συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετα, εντάσσεται σε έναν επικίνδυνο πόλεμο αγοράς Ενέργειας που μεταξύ των άλλων υπονομεύει και το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής».

Αναφερόμενος ο ομιλητής στην κατάταξη της μονάδας, είπε ότι «πρόκειται για ενεργειακή καύση αποβλήτων, οπότε θα έπρεπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την ΚΥΑ 1958 του 2012, να καταταχθούν οι συγκεκριμένες μονάδες στην αυστηρότερη και δυσμενέστερη περιβαλλοντικά υποκατηγορία Α1 περί αποτέφρωσης ή ενεργειακής αξιοποίησης και όχι στην κατηγορία Α2, όπως η μελέτη την κατατάσσει και φυσικά με τις πλάτες του υπουργείου».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «οι μονάδες χωροθετούνται σε γη υψηλής παραγωγικότητας και σε περιοχή αναδασμού. Χωροθετούνται κοντά σε οικισμούς, κοντά στη σχολή του ΟΑΕΔ, στην οποία φοιτούν νέα παιδιά και μεταξύ τους και ΑμΕΑ. Ολα αυτά σημαίνουν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που θα έχουν συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, στο φυσικό περιβάλλον και επίσης στην αγροτική παραγωγή της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών. Μια παραγωγή που είναι γνωστό ότι αποτελεί βασικό πυλώνα της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος της περιοχής. Που φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα της. Που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να προσφέρει, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ακόμα περισσότερο τόσο στην περιοχή και στους παραγωγούς της σε εισόδημα όσο και στα λαϊκά στρώματα φτηνά και ποιοτικά προϊόντα διατροφής».

Κάνοντας κριτική στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τόνισε ότι στρέφουν όλη την προσοχή - τη δική τους και του κόσμου - στην τεχνολογία και τη χωροθέτηση, θεωρώντας δεδομένη την «απελευθέρωση» της Ενέργειας αφού συμφωνούν μ' αυτήν ως μέσο ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Λένε πως είναι ευπρόσδεκτες οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, αλλά όχι αυτή, και δεν πρέπει να τις δαιμονοποιούμε.

Αντίθετα, εμείς λέμε πως το κυρίαρχο στοιχείο είναι το ιδιοκτησιακό. Πως και αν ακόμα εξασφαλιζόταν για μια εγκατάσταση η πιο σύγχρονη, η ασφαλέστερη μέθοδος αξιοποίησης, π.χ. του SYNGAS, με την ιδανικότερη χωροθέτηση και πάλι εμείς θα ήμαστε αντίθετοι να είναι αυτή η εγκατάσταση ιδιωτική.

Υπάρχει και άλλος δρόμος

Την πρόταση του ΚΚΕ για την Ενέργεια παρουσίασε ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης.

Οπως είπε, «το ενεργειακό δόγμα που υπηρετεί τους εργαζόμενους της χώρας μας πρέπει να αναφέρεται σε ένα σύγχρονο και αποδοτικό ενεργειακό σύστημα που να παρέχει στον ελληνικό λαό όλες τις απαραίτητες μορφές Ενέργειας: Στις απαιτούμενες ποσότητες, με χαμηλό κόστος και καλή ποιότητα.

Για να υπάρξει ένας ενεργειακός τομέας που να υπηρετεί τους εργαζόμενους της χώρας μας, που να υπηρετεί την ανάπτυξη της χώρας σε όφελός τους, πρέπει να ανατραπεί η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η πολιτική της αναδιάρθρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα.

Απαιτείται μαζική αγωνιστική συσπείρωση για μια ενεργειακή πολιτική - συνιστώσα της λαϊκής οικονομίας, που κεντρικό της στόχο θα έχει την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων που σημαίνει Ενιαίος Φορέας Ενέργειας - Κοινωνική Ιδιοκτησία, απαλλαγμένος από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους και τις αναπόφευκτες κρίσεις, και με άλλες προτεραιότητες, που θα μπορεί να επεξεργάζεται την ενεργειακή πολιτική με άξονες:

-- Την αξιοποίηση εγχώριων πηγών (π.χ. λιγνίτη, αιολικής ενέργειας), προσδιορίζοντας τις κατάλληλες χρήσεις - περιοχές - τεχνολογίες, τα μεγέθη, με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια.

-- Την ενδεχόμενη αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου, που δε θα ήταν κερδοφόρα η εξόρυξή τους από ένα ιδιωτικό καπιταλιστικό όμιλο ή και κρατικό υπό το καπιταλιστικό καθεστώς.

-- Τη συστηματική έρευνα για εξεύρεση νέων πηγών (π.χ. πιθανά κοιτάσματα σε Ιόνιο, Λιβυκό, Αιγαίο, κ.λπ.) και αξιοποίηση των τεχνολογιών με στόχο την εξοικονόμηση Ενέργειας, την αύξηση του βαθμού ενεργειακής αυτοδυναμίας και ελέγχου της εγχώριας παραγωγής Ενέργειας.

-- Τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε τομείς, όπως:

  • Η αξιοποίηση και ανάπτυξη δικτύων - αγωγών μεταφοράς ενεργειακού προϊόντος με προϋποθέσεις που συνδυάζουν το αμοιβαίο όφελος διαφορετικών κρατών από τις οικονομίες κλίμακας με τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη διαχείριση του εγχώριου προϊόντος.
  • Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη εγχώριας ερευνητικής δραστηριότητας.
  • Η καλύτερη διαχείριση του προβλήματος των εισαγωγών καυσίμων και γενικότερα των όρων διεξαγωγής του εξωτερικού εμπορίου».

Και τόνισε ότι μέσα σ' αυτό το πλαίσιο του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά οι ΑΠΕ στην αντιμετώπιση /επίλυση του ενεργειακού προβλήματος, ιδιαίτερα περιοχών όπου υπάρχει υψηλό δυναμικό.


Α.Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ