ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βυθισμένος οικισμός στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα

Μεγάλης έκτασης βυθισμένο οικισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. έφερε στο φως η έρευνα συνεργασίας της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης, υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα. Η έρευνα, που ξεκίνησε από το 2014 στη θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι με την αποστολή «Terra Submersa» και το ηλιακό σκάφος «Planet Solar», διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Αγγελικής Γ. Σίμωσι και του Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, καθηγητή Karl Reber, με υπεύθυνους επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και το λέκτορα Ελληνικής Προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.

Η επιστημονική ομάδα αναζητά τα ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας στην ανατολική πλευρά του Αργολικού Κόλπου. Η φετινή ερευνητική περίοδος ξεκίνησε στις 13 Ιούλη και επικεντρώθηκε στην παραλία Λαμπαγιαννάς, όπου είχε εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός από την ερευνητική περίοδο του 2014.

Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη επιφανειακή έρευνα σε όλο τον όρμο. Ο οικισμός, που βρίσκεται σε βάθος από 1 μ. έως 3 μ., έχει έκταση τουλάχιστον 12 στρέμματα και ήταν οχυρωμένος και παραθαλάσσιος. Εντοπίζεται η θεμελίωση πληθώρας κτισμάτων όλων των χαρακτηριστικών πρωτοελλαδικών τύπων (ορθογώνια, κυκλικά, αψιδωτά) και πλακόστρωτα (πιθανώς από δρόμους).

Εντοπίστηκε, επίσης, τμήμα του οχυρωματικού τείχους του οικισμού και τουλάχιστον τρεις υπερμεγέθεις (18 μ. Χ 10 μ.) πεταλόσχημες θεμελιώσεις, προσαρτημένες στη γραμμή του τείχους (πιθανόν μέρος της οχύρωσης, ίσως πύργοι). Η κεραμική που περισυνελέγη από το χώρο του οικισμού, είναι χαρακτηριστική της Πρωτοελλαδικής ΙΙ Περιόδου (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ., περίπου 2500 π.Χ.). Βρέθηκαν επίσης πληθώρα λίθινων εργαλείων, λεπίδες οψιανού και άλλα αντικείμενα.

Η περαιτέρω έρευνα του εκτεταμένου οικισμού, που έρχεται να προστεθεί στο πυκνό δίκτυο παραθαλάσσιων οικισμών της πρώιμης Χαλκοκρατίας στον Αργολικό Κόλπο (λ.χ. Λέρνα, Ασίνη, Σαλάντι κ.ά.), αναμένεται να δώσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατοίκηση, το εμπόριο και τη ναυτιλιακή δραστηριότητα της περιόδου. Η έρευνα θα συνεχιστεί ως τις 14 Αυγούστου 2015, με λήψη πυρήνων και γεωφυσικές διασκοπήσεις στη θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι στον όρμο Κοιλάδας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει επί τόπου τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνάς της στο κοινό, στις 16 και 17 Αυγούστου, με επισκέψεις κολυμβητών στον όρμο Λαμπαγιαννάς αυτές τις μέρες.

«Χρονικό» και «Εντεύθεν»

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει στο Ηρώδειο, την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη, σε μία ενιαία συναυλία, το εμβληματικό μουσικό του έργο «Χρονικό» και το νέο του δίσκο «Εντεύθεν».

Το «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, είναι ένα μουσικό έργο, που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την επώδυνη πορεία του ελληνισμού στον 20ό αιώνα. Η δομή του «Χρονικού», όπως έχει αναφέρει ο συνθέτης, έχει δύο τραγουδιστικούς άξονες. Ο ένας με τη μορφή της νεο-μπαλάντας, για γυναικεία φωνή, που αντιπροσωπεύει το μουσικό ήθος των μεγαλουπόλεων και ο άλλος, για ανδρική φωνή, που αντιπροσωπεύει την πολυμορφία από τον «τρόπο ζωής» της περιφέρειας. Ενορχηστρωτικά, συνδυάζονται τα ελληνικά όργανα με τα συμφωνικά.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969 στο ιστορικό στούντιο «Λήδρα» και την ίδια χρονιά ανέθεσε στους πρωτοεμφανιζόμενους τότε τραγουδιστές Nίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία και για την ηχογράφηση του έργου στο δίσκο. Ερμηνεύουν: Νατάσσα Μποφίλιου και Vassilikos.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται ζωντανά όλα τα τραγούδια που συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για τον καινούριο δίσκο του «Εντεύθεν». Το έργο κυοφορείται μία εικοσαετία από τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με μελωδίες που συνέλαβε από τα νεανικά του χρόνια, με άλλες που επεξεργάστηκε για χρόνια και άλλες που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2015. Ο συνθέτης αισθάνθηκε ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί και επέλεξε τους ερμηνευτές βάσει του συνολικού οράματος που είχε για την απόδοση του έργου. Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας, Δήμος Αναστασιάδης, Athena Ανδρεάδη, Δάφνη Ζουρνατζή. Φλάουτο: Marc Grauwels.

Συμμετέχουν: Παιδική χορωδία και η 13χρονη μαθήτρια Γεωργία Φασουλάκη, Μεικτή Χορωδία, Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία». Διευθύνει ο συνθέτης. Ωρα έναρξης: 21.00.

Τελευταίες παραστάσεις

Athens Greece imagexpert1@gmai

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει τον «Αίαντα» του Σοφοκλή για πέντε τελευταίες παραστάσεις. Την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη στον Πειραιά στο Βεάκειο Θέατρο, την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη στην Ηλιούπολη στο Αμφιθέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής», το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο και τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Ο «Αίας» παρουσιάζεται σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ενώ τους κεντρικούς ήρωες ερμηνεύουν οι: Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Ουζουνίδου, Παντελής Δεντάκης, Γιάννης Κλίνης, Δημήτρης Παπανικολάου.

Ο «Αίας» θεωρείται η παλαιότερη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, ενδεικτική ωστόσο της θεατρικής ιδιοφυΐας του. Μετά το θάνατο του Αχιλλέα, ο καλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων είναι ο Αίας. Ωστόσο, κατά την κρίση των όπλων, οι Ελληνες αρχηγοί αποφασίζουν τα όπλα του νεκρού ήρωα να δοθούν στον Οδυσσέα. Ο Αίας θίγεται βαθιά από τη μεγάλη αδικία. Θυμωμένος, επιχειρεί να επιτεθεί στους Αχαιούς, όμως η Αθηνά θολώνει το μυαλό του και η φονική του μανία ξεσπάει στα κοπάδια τους. Οταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί τι έκανε, η αξιοπρέπειά του έχει πληγεί τόσο ώστε ο ήρωας επιλέγει να αυτοκτονήσει.

Μουσική: Νίκος Κυπουργός. Σκηνικά - κοστούμια:Ελένη Μανωλοπούλου. Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ

Πέθανε χτες η ΘΕΑΝΩ ΖΥΓΟΥΡΗ του Φίλιππα, μαχήτρια του ΔΣΕ, γεννημένη το 1927 στη Σέκλιζα Καρδίτσας. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Παρασκεύη στις 6 μμ στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ