ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επιχειρείται εκτόνωση με αλλαγή στον τόπο συγκέντρωσης

Eurokinissi

Η δραματική κατάσταση προσφύγων και μεταναστών και των αναγκών τους, είτε όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά, είτε όσων η κυβέρνηση μεταφέρει σε άλλους χώρους, αναδεικνύεται καθημερινά, χωρίς να μπορεί να κρυφτεί... Χτες, στο λιμάνι του Πειραιά, έφτασε το πρωί από την Κω πλοίο της γραμμής, φέρνοντας 1.400 περίπου πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία.

Αλλο ένα πλοίο με 500 μετανάστες έφτασε στον Πειραιά από την Κω χτες το μεσημέρι, αφήνοντας την αίσθηση ότι η κατάσταση αποσυμφορίζεται. Ομως, στο νησί της Κω, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να βιώνουν άθλιες συνθήκες και να περιμένουν απεγνωσμένα στις ουρές στο δημοτικό στάδιο «Ανταγόρας» κάτω από τον ήλιο για τα πολυπόθητα έγγραφα, ώστε να φύγουν για χώρες της ΕΕ. Ενώ δε λείπουν και οι εντάσεις, με τις διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) να επιβάλλουν την τάξη με χειροβομβίδα κρότου - λάμψης, επειδή σπάει η σειρά... Οσο για τους «τυχερούς» που έφτασαν στον Πειραιά με το πλοίο, μαρτυρίες αναφέρουν πως κάποιοι ήδη έφτασαν στο ...Πεδίο του Αρεως, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει η μεταφορά όλων στο νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης που οργανώνεται από την κυβέρνηση στον Ελαιώνα.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση, εν αναμονή της χιλιοειπωμένης συμμετοχής της ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση, ναύλωσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της εταιρείας «ΑΝΕΚ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για να εγκατασταθούν σε αυτό περίπου 2.500 πρόσφυγες. Αναμενόταν χτες το βράδυ ν' αποπλεύσει από τον Πειραιά. Στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου έχουν γίνει τροποποιήσεις, ενώ θα γίνει και τροφοδοσία του με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα. Στους πρόσφυγες θα παρέχεται πλήρης σίτιση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, «στο πλοίο θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διαμονής, θα γίνεται η ταυτοποίηση κι έτσι θα αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί». Επιπροσθέτως, το πλοίο δεν αποκλείεται να μείνει δεμένο στην Κω, ακόμη και για ένα μήνα, για να υπάρξει αποσυμφόρηση και να φιλοξενηθούν οι μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η ροή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, ως σταθμούς στο ταξίδι τους για χώρες της ΕΕ. Το τελευταίο 24ωρο, το Λιμενικό έχει διασώσει 400 μετανάστες από τις χώρες της εμπόλεμης ζώνης της Μέσης Ανατολής, όπως ανακοινώθηκε επισήμως. Οι άνδρες του Λιμενικού επιχείρησαν σε 18 διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, του Αγαθονησίου, του Φαρμακονησίου και της Κω.

Και οι δουλέμποροι τη δουλειά τους

Στη σύλληψη τεσσάρων διακινητών και 58 μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος με σημαία Τουρκίας προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές του Λακωνικού Κόλπου, στο ύψος της παραλίας Αντρόγιαλος. Εξι από τους μετανάστες μεταφέρθηκαν προληπτικά με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Γυθείου, για ιατρικές εξετάσεις.

Τέλος, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλο, είχε συνάντηση χτες, για το μεταναστευτικό, η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Γιατί χαίρεται και χαμογελά ο υπουργός;

«(...) Στα Εργασιακά κάναμε προσπάθεια όχι να πάνε πιο πίσω ή να έρθουν πιο νωρίς. Ο θεσμοί είχαν βάλει ως πρόταση να μην μπορούμε να νομοθετήσουμε για τα Εργασιακά μέχρι το Μάρτιο του 2016 και εμείς προσπαθήσαμε και πετύχαμε να μην υπάρχει καμιά αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά να μπορέσουμε να διαβουλευτούμε ένα καινούργιο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά που μπορεί να έρθει το φθινόπωρο».

Αυτά είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χτες στη Βουλή, εκθειάζοντας τα ...«ατού» του 3ου μνημονίου με αυτό το παράδειγμα. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: «Γιατί χαίρεται και χαμογελά ο υπουργός;». Στην πραγματικότητα, αυτό που προαναγγέλλει είναι ότι τα αντεργατικά μέτρα που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την τρόικα και επαναλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, θα έρθουν ακόμα νωρίτερα στη Βουλή, ώστε να τροποποιηθεί προς το χειρότερο η νομοθεσία.

Αυτό το ξέρει καλά η κυβέρνηση αλλά προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι σκοπεύει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν καταργηθεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Ο ισχυρισμός τους είναι τόσο μεγάλο ψέμα όσο μεγάλη είναι η επίθεση που θα εξαπολύσουν στα Εργασιακά.

***

Να τι λέει στο 3ο μνημόνιο:

Πρώτον, χαιρετίζουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία έτη «ώστε να καταστεί η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη».

Δεύτερον, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να δρομολογήσει διαδικασία που σκοπό θα έχει «την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τρίτον, ορίζεται καθαρά ότι «οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής». Δηλαδή, ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε εκείνη την περίοδο όπου υπήρχαν κάποια στοιχειώδη δικαιώματα και η πλήρης απασχόληση με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, η προστασία από τις απολύσεις, οι αξιοπρεπείς μισθοί ήταν διαδεδομένα στην αγορά εργασίας.

Βασικό σημείο αναφοράς του κειμένου είναι οι «βέλτιστες πρακτικές» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τι σημαίνει όμως «καλή πρακτική»; Με δεδομένα τα εκ διαμέτρου αντίθετα ταξικά συμφέροντα κεφαλαιοκρατών - εργατών ό,τι είναι καλό για τον έναν δεν είναι καλό για τον άλλο. Σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων, «καλή πρακτική» σημαίνει εργασιακός μεσαίωνας.

***

Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι στη Γερμανία οι θέσεις πλήρους απασχόλησης το 1997 ανέρχονταν στο 82,5% του συνόλου των θέσεων εργασίας και σήμερα έχουν πέσει στο 57%. Σημαίνει αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των «mini jobs», που αμείβονται έως 450 ευρώ το μήνα, όπου απασχολούνται περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι. Σημαίνει εργασία μετά από κλήση - τηλεφώνημα, με τον εργαζόμενο να μην ξέρει πότε και για πόση ώρα θα εργαστεί, να μην έχει κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, με μηνιαίες απολαβές 100 - 300 ευρώ. Σημαίνει δουλειά τις Κυριακές, επέκταση της «ενοικιαζόμενης εργασίας».

Στη Γαλλία «καλή πρακτική» σημαίνει ότι η μερική απασχόληση έχει φθάσει στο 18%, σημαίνει συμβάσεις μαθητείας που αμείβονται με το 25% - 78% του κατώτατου μισθού, συμβόλαια επαγγελματικής κατάρτισης με το 55% - 85% του κατώτατου μισθού.

Στη Βρετανία, που δεν έχει ευρώ αλλά δικό της νόμισμα, «καλή πρακτική» σημαίνει ότι εκατομμύρια μισθωτοί κρύβονται πίσω από συμβάσεις με «μπλοκάκι» για να μην έχουν δικαιώματα. Σημαίνει ότι πάνω από 8 εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών», στις οποίες δεν καθορίζεται το ωράριο εργασίας, να αφορούν, σύμφωνα με τα συνδικάτα, 5 εκατομμύρια εργαζόμενους. Το ίδιο σημαίνουν οι «καλές πρακτικές» σε Ιρλανδία, Ολλανδία και αλλού. Κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας, που μετατρέπουν ολάκερη τη ζωή των εργατών σε λάστιχο καταπώς ορίζουν οι ανάγκες των μονοπωλίων.

***

«Καλές πρακτικές» σημαίνει ακόμα νομοθέτηση όρων που απαγορεύουν στην πράξη την απεργία, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Βρετανία. Σημαίνει αύξηση του ορίου των απολύσεων που χαρακτηρίζονται «ομαδικές» και κατάργηση της έγκρισης που απαιτείται να δοθεί, σήμερα, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνουν οι ομαδικές απολύσεις.

Γι' αυτά «χαίρεται και χαμογελά ο υπουργός»!


Χ. Μ.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των συνδικάτων, θα βρεθεί στο Πεδίον του Αρεως για να παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες - μετανάστες. Το ΠΑΜΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαμονής και διαβίωσης των μεταναστών - προσφύγων, σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις για όσο διάστημα χρειαστεί, διευκολύνοντάς τους με ιατρική παρακολούθηση, τροφή και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για την ανθρώπινη διαβίωσή τους.

ΑΤΙΤΛΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη συζήτηση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των εταίρων της
  • Κάλεσμα στήριξης και δράσης με το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση διεξόδου υπογράφουν δεκάδες εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, εκλεγμένοι σε μαζικούς φορείς, άνθρωποι της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού
  • Αναλυτικό ρεπορτάζ για το νέο βάρβαρο αντιλαϊκό μνημόνιο
  • Αρθρο: Τώρα ο λαός να δοκιμάσει τη δύναμή του, αντιπαλεύοντας κεφάλαιο, ΕΕ και την εξουσία τους
  • Ρεπορτάζ για τους μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα από χώρες της Μέσης Ανατολής, που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ανταγωνισμών των καπιταλιστών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων
  • 41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»: Συνεχίζεται το «ταξίδι» με εκατοντάδες εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ