ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εντείνονται οι ανησυχίες για τη δράση των ανταρτών του UCPMB

Από τη συνάντηση του Μ. Τραϊκόφσκι με τον επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

Από τη συνάντηση του Μ. Τραϊκόφσκι με τον επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σε φάση κόκκινου συναγερμού έχουν εισέλθει οι δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και τη νότια Σερβία, μετά την εκεί άφιξη περίπου 200 ενόπλων ανδρών του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» (UCPΜB) νωρίς χτες το πρωί. Η ανησυχία των Σκοπίων, πως έχει τεθεί εδώ και καιρό σε εφαρμογή ένα σχέδιο γενικότερης αποσταθεροποίησης της περιοχής με στόχο τη δημιουργία μίας....«Παναλβανικής Ομοσπονδίας» στα Βαλκάνια, καταγράφτηκε κατά τις χτεσινές ξεχωριστές συναντήσεις του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι και του υπουργού Αμυνας, Λιούμπεν Παουνόφσκι με το διοικητή της πολυεθνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, Ιταλό αντιστράτηγο Κάρλο Καμπιγιόσου. Το ίδιο 24ωρο, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς απηύθυνε - δίχως επιτυχία...- νέα έκκληση προς τους Αλβανούς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου «να έρθουν το συντομότερο δυνατόν στο τραπέζι του διαλόγου»...

Σε φάση κόκκινου συναγερμού οι μεθοριακές δυνάμεις της ΠΓΔΜ

«Οι μακεδονικές δυνάμεις ασφαλείας και η ΚΦΟΡ πρέπει να επεξεργαστούν μία κοινή στρατηγική για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους και για να ενισχύσουν την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λιούμπεν Παουνόφσκι μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της ΚΦΟΡ. Ο Παουνόφσκι επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς στην ΚΦΟΡ τις ευθύνες για τη διείσδυση Αλβανών ανταρτών από την κοιλάδα του Πρέσεβο στο έδαφος της ΠΓΔΜ λέγοντας πως ενώ τα Σκόπια «φυλάσσουν σε τακτική βάση τα σύνορα, εντούτοις δεν καλύπτεται από το Κοσσυφοπέδιο η πλευρά των συνόρων... Και το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι Χαβάι, ούτε σκανδιναβική χώρα αλλά... μία πολύ επικίνδυνη περιοχή».

Λίγη ώρα μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της ΠΓΔΜ κάλεσε την ΚΦΟΡ και την αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να καθιερώσουν τακτικούς ελέγχους στην πλευρά των συνόρων της επαρχίας με τα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ. Σε σχετική ανακοίνωσή του το συμβούλιο αναφέρει: «Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας παρατηρούν την κίνηση παράνομων ένοπλων ομάδων που ντυμένες με μαύρες στολές έχουν εισέλθει στα μεθοριακά χωριά Τανουσέφτσι και Ντεμπάλδε. Αυτές οι ένοπλες ομάδες είναι σε θέση να προκαλέσουν σοβαρά επεισόδια».

Οσο για το διοικητή της ΚΦΟΡ; Ο αντιστράτηγος Κάρλο Καμπιγιόσου αρκέστηκε να δηλώσει χτες στα Σκόπια πως ο αριθμός και τα μέσα της πολυεθνικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο «επαρκούν για την ώρα ώστε να αυξήσουμε την προσοχή μας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και της Μακεδονίας». Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής λήψης επιπρόσθετων μέτρων επικαλούμενος ένα «διαφορετικό είδος δραστηριότητας που παρατηρείται στη νότια Σερβία».

Το ίδιο 24ωρο, τα κεντρικά άρθρα άποψης σε εφημερίδες της ΠΓΔΜ χαρακτήριζαν την κατάσταση στα βόρεια σύνορα της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο «δραματική εξαιτίας της εμφάνισης τρομοκρατικών ομάδων στο έδαφος της χώρας». Σύμφωνα με εφημερίδες των Σκοπίων, εξαιτίας της εξέλιξης οι δυνάμεις του στρατού της χώρας «τέθηκαν σε φάση ύψιστης επαγρύπνησης και ετοιμότητας ιδιαίτερα σε εκείνες τις μεθοριακές περιοχές που παρατηρείται κινητικότητα των παράνομων ένοπλων ομάδων».

Νέα έκκληση Τσόβιτς προς Αλβανούς για διάλογο...

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης κάλεσε τους ηγέτες των Αλβανών στο Πρέσεβο να δεχτούν «επειγόντως» την έναρξη διαλόγου για την επίλυση της κρίσης στη νότια Σερβία.

«Καλούμε τους εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας να δεχτούν το διάλογο ως το μόνο δυνατό μέσο για την επίλυση της κρίσης» δήλωσε ο Τσόβιτς, προσθέτοντας ότι οι Σέρβοι αναμένουν από τους Αλβανούς «να σταματήσουν αμέσως όλες τις πράξεις τρομοκρατίας και να ορίσουν τους εκπροσώπους τους για τις συνομιλίες...».

Ο Τσόβιτς κατέληξε προτείνοντας ως τόπο έναρξης των συνομιλιών τις νότιες σερβικές πόλεις Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς (όπου το 70% του πληθυσμού τους αποτελείται από Αλβανούς), λέγοντας πως κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών οι σερβικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην κοιλάδα του Πρέσεβο «δε θα κάνουν επιχειρήσεις παρά μόνο για να αμυνθούν και να προστατεύσουν τους πολίτες».

Η έκκληση του Τσόβιτς απευθυνόταν κυρίως στους δύο ηγέτες της τοπικής αλβανικής κοινότητας, Ριζά Χαλίμι και Ζεκερίγια Φάζλιου, όμως ήταν σαφές ότι συμπεριλάμβανε και τους ένοπλους αντάρτες.

Πάντως χτες το πρωί ο Ριζά Χαλίμι, δήμαρχος της πόλης Πρέσεβο και αρχηγός του «Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης», δήλωσε πως η αλβανική διαπραγματευτική ομάδα επιθυμεί και εκείνη την άμεση έναρξη διαλόγου, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο του Βελιγραδίου λέγοντας πως πληροφορήθηκε το ακριβές περιεχόμενό του μόλις το βράδυ της Τρίτης κατά την επίσκεψη του Τσόβιτς στην περιοχή.... Ο Χαλίμι πάντως κατέληξε λέγοντας πως η «πλατφόρμα» της αλβανικής κοινότητας για την έναρξη των συνομιλιών θα ανακοινωθεί «σύντομα σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθεια φίμωσης της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Εισαγγελείς απαίτησαν χθες το κλείσιμο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (Insan Haklari Dernegi-IHD), με το φοβερό επιχείρημα ότι βρήκαν στα κεντρικά της γραφεία «έγγραφα παρανόμων οργανώσεων και πολλές σφαίρες». Οπως αναφέρουν οι εισαγγελείς, εξάγεται το «συμπέρασμα» πως η Ενωση παρέχει βοήθεια σε παράνομες, τρομοκρατικές οργανώσεις και η υπόθεση θα εξεταστεί από Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας, μεταδίδει το Associated Press.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, όμως, αποκαλύπτουν ότι η «υπόθεση» που προτείνουν οι εισαγγελείς είναι νομικά σαθρή, αν όχι αστεία: Οπως εξήγησε ο Χουσνού Οντούλ, πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα έγγραφα και οι σφαίρες αποτελούν στοιχεία που συνέλεξαν τα μέλη της ένωσης το 1992, σε πόλεις, όπου ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών. «Προσπαθούν να μας ασκήσουν πίεση με μηνύσεις», είπε ο Οντούλ, προσθέτοντας ότι περιμένει αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο. Πολλά μέλη της Ενωσης αντιμετωπίζουν δίκες κατ' ιδίαν, με κατηγορίες «προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικών και αποσχιστικών οργανώσεων», «προσβολή των ενόπλων δυνάμεων», και πάει λέγοντας...

«Πρόκειται για την εμπλοκή μας στις υποθέσεις των φυλακών και για το γεγονός ότι είχαμε έρθει σε επαφή με συγγενείς κρατουμένων», είπε χωρίς περιστροφές ο Οντούλ.

Προφανώς, το τουρκικό στρατιωτικοπολιτικό κατεστημένο «ενοχλείται» με τη δράση της Ενωσης και ειδικά την τελευταία περίοδο, με το θέμα των νέων φυλακών τύπου F και των «λευκών κελιών» και αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό...

Ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ακίν Μπιρντάλ βγήκε από τις φυλακές το Σεπτέμβριο του 1999 μετά από 10μηνη φυλάκιση, επειδή είχε υποστηρίξει την παραχώρηση περισσοτέρων δικαιωμάτων στους Κούρδους, σε ομιλίες του το 1995 και το 1996. Οι «Γκρίζοι Λύκοι», πάντως, που επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν, δεν καταδικάστηκαν ποτέ...

Οικονομικής κρίσης συνέχεια

Η χθεσινή νέα «κάθετη εφόρμηση» του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κωνσταντινούπολης (-18,1%) χαρακτηρίστηκε από ειδησεογραφικά πρακτορεία και αναλυτές ως «αποτυχία» της πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που η ίδια προκάλεσε, μετά τον «καυγά» του Προέδρου Σεζέρ με τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ. Το ξένο κεφάλαιο συνέχιζε να εγκαταλείπει την τουρκική χρηματαγορά, καθώς «φοβούμαστε ότι οι εντάσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό θα συνεχιστούν», όπως το έθεσε ένας αναλυτής της ABN Ambro από το Λονδίνο. Ο Ετσεβίτ έκανε μάλλον τα πράγματα χειρότερα, κατηγορώντας τον Πρόεδρο επειδή δεν εξέδωσε ανακοίνωση, για να κατευνάσει τις «αγορές» επαναβεβαιώνοντας «την ισχύ της τουρκικής οικονομίας». Ο Νετζντέτ Αχμέντ Σεζέρ εξέδωσε ανακοίνωση δύο ώρες μετά από τη δήλωση του πρωθυπουργού: «Διατηρώ τις ελπίδες μου ότι το οικονομικό πρόγραμμα, που η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή με αποφασιστικότητα, θα διασφαλίσει υγιείς βάσεις για την οικονομία μας, που θα υποστηρίξουν τα βήματα προς την εφαρμογή του».

Ωστόσο, αναλυτές χαρακτήρισαν «ανεπαρκή» την ανακοίνωση Σεζέρ. Το πρόβλημα, επισήμαναν, δεν ήταν ότι οι «αγορές» αμφέβαλλαν πως ο Πρόεδρος στηρίζει το πρόγραμμα, όπως το έθεσε ο Τούρκος οικονομολόγος Σαλίχ Ρεϊσόγλου. Το ζήτημα είναι η πολιτική αστάθεια,, λόγω της κόντρας για τη διαφθορά - που θέτει εν αμφιβόλω την ίδια την επιβίωση της κυβέρνησης Ετσεβίτ και, άρα, και το οικονομικό πρόγραμμα, έμπνευσης ΔΝΤ...

«COCA COLA» - «PROCTER & GAMBLE»
«Η ισχύς εν τη ενώσει... »

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μία κοινοπραξία θα φέρει στο προσκήνιο ένα νέο γίγαντα στο χώρο των τροφίμων και ποτών.

Αυτό προκύπτει μετά τη χτεσινή κοινή ανακοίνωση για τη σύσταση νέας εταιρίας εκ των δύο «μεγαθηρίων» στο χώρο τους. Της πολυεθνικής «Coca - Cola» καθώς και της πολυεθνικής καταναλωτικών ειδών «Procter & Gamble», που ανακοίνωσαν χτες ότι θα σχηματίσουν, εξ ημισίας η κάθε μία, νέα εταιρία παραγωγής σνακ και χυμών. Οπως αναφέρει το χτεσινό κοινό ανακοινωθέν, δεν έχει ακόμα καταληχτεί ποιο θα είναι το όνομα της σχηματισθείσας εταιρίας, αλλά κύριος στόχος της είναι να έχει ετήσιες πωλήσεις ύψους τεσσάρων δισ. δολαρίων.

Οι δύο εταιρίες δήλωσαν ότι η νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί και στην οποία θα μετέχουν με ποσοστό 50%-50% η κάθε μία, θα παρασκευάζει και θα προωθεί στην αγορά χυμούς, ποτά με βάση χυμούς και σνακ. Η «Coca-Cola» θα συμβάλει στη νέα εταιρία με τη μονάδα χυμών της «Minute Maid» και η «Procter & Gamble» με τα πατατάκια «Pringles] και τους χυμούς «Sunny Delight», ενώ η ενοποιημένη επιχείρηση θα διαθέτει 40 μάρκες προϊόντων, θα απασχολεί 6.000 εργαζομένους και θα έχει 15 εργοστάσια.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά τα οικονομικά αποτελέσματα που έλαβαν οι δύο εταιρίες για το τελευταίο εξάμηνο, καθώς τόσο η «Coca-Cola» όσο και η «P&G» παρουσίασαν μεγάλη πτώση στις πωλήσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία, δύο αγορές κλειδιά. Παράλληλα, η «P&G» προσπαθεί να ανακάμψει από ένα ταραχώδες 2000, στη διάρκεια του οποίου ο διευθύνων σύμβουλός της απολύθηκε και η τιμή της μετοχής της υπέστη μεγάλη πτώση, καθώς η εταιρία προειδοποίησε πολλές φορές για τη μείωση των κερδών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ