ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
«Εφυγε» κομμουνιστής ηγέτης

ΝΕΟΔΕΛΧΙ.-

Ο Ιτρατζίτ Γκούπτα, πρώην Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας, γνωστός επί σειρά ετών συνδικαλιστής ηγέτης και βετεράνος βουλευτής, πέθανε την 20ή Φεβρουαρίου στο σπίτι του στην Καλκούτα, αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφει ο Α. Μπ. Μπαρντχάν, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος. Γεννημένος την 8η Μαρτίου του 1919 στην Καλκούτα, ήταν από τους πρωτεργάτες του κομμουνιστικού κινήματος της Ινδίας, στενά συνδεδεμένος με το απελευθερωτικό, αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα. Πρωτοεξελέγη στη Λοκ Σάμπα (Ινδική Βουλή) το 1960. Το ΚΚ Ινδίας σημειώνει ότι η χώρα «έχασε έναν από τις πιο εξέχουσες πολιτικές της μορφές» και συλλυπείται την οικογένειά του.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιφνίδια αποχώρηση και νέοι κλυδωνισμοί

Ο Ε. Μπάρακ, συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του

Associated Press

Ο Ε. Μπάρακ, συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακές του
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΠΕΪΤ ΤΖΑΛΑ.-

Ανατροπή, για άλλη μια φορά, στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ, όπου πλέον στον «αέρα» βρίσκεται η προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, με μια κίνηση - έκπληξη για τους περισσότερους, ανακοίνωσε την αποχώρησή του, «μέχρι νεοτέρας», από την πολιτική, εγκαταλείποντας το θώκο του υπουργού Αμυνας στη νέα κυβέρνηση, αλλά και ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, που σπαράσσεται από τις έριδες. Μέσα στο χάος, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δηλώνει, πάντως, αισιόδοξος για την προοπτική «πλατιάς» συγκυβέρνησης.

Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του ως «κ. Ζιγκ Ζαγκ», ο Εχούντ Μπαράκ ανακοίνωσε, ενώ όλα φαίνονταν να βαίνουν καλώς, την απόφασή του να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αποχωρώντας ταυτοχρόνως και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Τις αποφάσεις του ο Μπαράκ τις γνωστοποίησε, γραπτώς, στον νέο πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Στην επιστολή, ο απερχόμενος πρωθυπουργός αφήνει σαφείς αιχμές για το πρόσωπο του Αριέλ Σαρόν, υπογραμμίζοντας ότι ο ηγέτης του Λικούντ «δεν τίμησε» την εμπιστοσύνη που του έδειξε, καθώς επέμεινε στη συμμετοχή αρκετών ακροδεξιών συντηρητικών προσώπων στη νέα κυβέρνηση. Στην απόφαση απομάκρυνσης του απερχόμενου πρωθυπουργού, εκτιμάται ότι έπαιξαν σοβαρότατο ρόλο και οι έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι χειρισμοί του, μετά τη συντριπτική του ήττα στις εκλογές.

Η είδηση πυροδότησε σειρά αντιδράσεων, τόσο στο Εργατικό Κόμμα, όσο και στο Λικούντ. Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν εμφανίστηκε αποφασισμένος να επιμείνει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μάλιστα, εκτίμησε ότι, πιθανώς, η αποχώρηση Μπαράκ «να διευκολύνει κάπως τα πράγματα για το Εργατικό Κόμμα», έστω και αν χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω. Ο Σαρόν φέρεται αποφασισμένος να προσφέρει το υπουργείο Αμυνας στον Σιμόν Πέρες. Παρ' όλα αυτά, αναλυτές εκτιμούσαν ότι σε περίπτωση που δεν ευοδοθεί η συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα, η διακυβέρνηση του Σαρόν θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, με δεδομένη την πίεση χρόνου, αφού μέχρι τα τέλη Μάρτη θα πρέπει να διαθέτει κυβέρνηση πλειοψηφίας, που θα στηρίξει τον προϋπολογισμό, αλλιώς θα προκηρυχτούν νέες πρόωρες εκλογές.

Την ίδια στιγμή, στο Εργατικό Κόμμα επικρατούσε χαοτική κατάσταση. Ουδείς ήταν σε θέση να αποσαφηνίσει αν την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει προσωρινά ο ΓΓ Ραανάν Κοέν ή ο παλαίμαχος Σιμόν Πέρες. Για ορισμένα στελέχη, η αποχώρηση Μπαράκ «άνοιγε το δρόμο» για νέες και βαθύτερες διαβουλεύσεις με το Λικούντ. Για ορισμένους άλλους, όμως, ανάμεσα στους οποίους και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Σλόμο Μπεν Αμί και Γιοσί Μπεϊλίν αντίστοιχα, η αποχώρηση Μπαράκ δίνει το έναυσμα για αποστασιοποίηση από την προοπτική της συγκυβέρνησης και για ανασυγκρότηση του κόμματος σε «ισχυρή αντιπολίτευση».

Ο ισραηλινός Τύπος, πάντως, δέχτηκε με αιχμηρά σχόλια την απόφαση Μπαράκ. Χαρακτηριστικό, ίσως, είναι το σχόλιο του Χεμί Σαλέβ, στη «Μααρίβ»: «Εστω και λίγο αργά, η αυλαία πέφτει και διασώζει τα θραύσματα της χαμένης τιμής του».

Σταθερά σε όξυνση

Ολονύκτιους βομβαρδισμούς από τεθωρακισμένα, εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός από τον εποικισμό Γκίλο κατά της παλαιστινιακής πόλης Μπέιτ Τζάλα, «επειδή έγιναν αντιληπτές ύποπτες κινήσεις ενόπλων». Ενας 18χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, ενώ κοιμόταν, και άλλοι 8 τραυματίστηκαν, ενώ αρκετά κτίρια καταστράφηκαν. Λίγη ώρα αργότερα, ένας έποικος τραυματιζόταν ελαφρά από αγνώστους ενόπλους.

Η ολοένα αυξανόμενη ένταση στα αυτόνομα εδάφη συνέπεσε με τις εκτενείς ανακοινώσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων «Human Rights Watch» και «Διεθνή Αμνηστία». Και οι δύο οργανώσεις, επικαλούμενες πρόσφατες έρευνές τους, κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό «για τυφλά χτυπήματα κατά αμάχων, αδιακρίτως».

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΓΚΡΙΝΒΙΛ
Το σόναρ είχε εντοπίσει το αλιευτικό!

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.-

Συνεχώς νέα στοιχεία, όσον αφορά τον πρωτοφανή εμβολισμό την 9η Φεβρουαρίου του ιαπωνικού αλιευτικού «Εχίμε Μάουρο» από το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Greeneville, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας την «αβάσταχτη ελαφρότητα» του αμερικανικού Ναυτικού, τη στιγμή μάλιστα που εννέα από τους άτυχους επιβαίνοντες εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.

Μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου USS Greeneville κατά την κατάθεσή τους στην «Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας Μεταφορών» - (NTSB) ανέφερε δύο στοιχεία που θεωρούνται συντριπτικά: Α) ότι οι πολίτες που επέβαιναν στο υποβρύχιο «παρενοχλούσαν» κατά τη λειτουργία κατά τη διάρκεια της ανάδυσης του υποβρυχίου και Β) ότι το σόναρ του αμερικανικού υποβρυχίου είχε εντοπίσει το «Εχίμε Μάρου», εβδομήντα ένα λεπτά πριν το εμβολίσει και τελικά το βυθίσει ανοιχτά της Χαβάης.

Μετά από ανάλυση των στοιχείων του τραγικού δυστυχήματος η NTSB φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πλήρωμα του υποβρυχίου είχε εντοπίσει το ιαπωνικό αλιευτικό να πλέει ανοιχτά της Χαβάης και ότι τα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου που ήταν υπεύθυνα για τη λειτουργία του σόναρ είχαν εγκαταλείψει τη θέση τους μία ώρα πριν τη σύγκρουση λόγω της παρουσίας 16 προσκεκλημένων πολιτών στον θάλαμο ελέγχου του Γκρίνβιλ, όπως σαφέστατα δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας, Τζον Χάμερσμιντ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο έλεγχος του συστήματος σόναρ και οι ανακρίσεις των αρμοδίων μελών του πληρώματος θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις έρευνες της αμερικανικής υπηρεσίας, για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Η ιαπωνική κυβέρνηση και οι οικογένειες των εννιά Ιαπώνων που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο έχουν ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές να προχωρήσουν στην ανέλκυση του αλιευτικού, που είναι βυθισμένο σε βάθος 600 μέτρων. Ωστόσο, στο αίτημα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση έχει διατηρήσει σιωπή ιχθύος, προβάλλοντας μόνο τις γνώμες ειδικών που τονίζουν ότι τεχνικώς το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα χρειαζόταν μήνες για να ολοκληρωθεί...

Συνθετικά μικρόβια και τεχνητοί ιοί έως το 2006

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την τεχνογνωσία για τη δημιουργία ενός εξ ολοκλήρου τεχνητού ιού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με σκοπό τη βελτίωση γενετικά μεταλλαγμένων φυτικών και ζωικών οργανισμών, αλλά και την κατασκευή ιδιαίτερα καταστροφικών βιολογικών όπλων, ανακοίνωσαν πως διαθέτουν επιστήμονες, σε ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο των Επιστημών, που πραγματοποιείται από τις αρχές της βδομάδας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του δρ Κλάιντ Χάντσινσον του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Ινστιτούτου Γενετικής Ερευνας, η τεχνογνωσία και η τεχνολογία για τη δημιουργία τεχνητών ιών, ή συνθετικών μικροβίων υπάρχει και θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή έως το 2006. Θα μπορούσε, όμως, να χρησιμοποιηθεί είτε για τη θεραπεία ασθενειών, είτε για τη γενετική τροποποίηση ζώων και φυτών, αλλά και την κατασκευή επικίνδυνων βιολογικών όπλων.

«Ενας συνθετικός ιός είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί, αλλά το ζήτημα είναι εάν μπορούμε να αναπτύξουμε κάτι που είναι χειρότερο απ' αυτό, που είναι ήδη διαθέσιμο στη φύση, και το οποίο έχουν αποπειραθεί ορισμένοι να εκμεταλλευτούν για βιολογικά όπλα, όπως ο άνθρακας», πρόσθεσε ο Χάντσινσον.

ΙΝΔΙΑ και ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ο Μπους εποφθαλμιά επιδιαιτησία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Ουόκερ Μπους έκανε χτες την πρώτη του πολιτική παρέμβαση στην ασιατική υποήπειρο, προτείνοντας ένα «διμερή διάλογο» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και αφήνοντας να υπονοηθεί η «προθυμία» του να επιτελέσει ρόλο (επι)διαιτητή.

Το «βρέφος» Μπους, βέβαια, δεν κομίζει ...γλαύκαν εις το Νέο Δελχί, αφού και ο Μπιλ Κλίντον είχε επανειλημμένα επιχειρήσει να παρεμβληθεί στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν, εις μάτην, πάντως.

Σχετική επιστολή εκ μέρους του Μπους παρεδόθη στον στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πακιστάν, Ουίλιαμ Μίλαμ. Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από πλευράς του στρατηγού, ούτε (κυρίως) από τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, αφού η πάγια Ινδική πολιτική είναι να αρνείται οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτά που θεωρεί «διμερή θέματα».

Η είδηση της προσπάθειας παρέμβασης από την Ουάσιγκτον έρχεται ταυτόχρονα με τη χτεσινή ανακοίνωση της παράτασης της μονομερούς εκεχειρίας, που έχει κηρύξει η ινδική κυβέρνηση στο Κασμίρ, το διαφιλονικούμενο κρατίδιο, παρά το αναφερόμενο κύμα βίας που την πλήττει τον τελευταίο μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ