ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συναντήσεων συνέχεια

Σήμερα η συνάντηση του υπουργείου Παιδείας με πρυτάνεις

Συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ είχε χτες ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου στα πλαίσια του προσχηματικού διαλόγου που κάνει με εκπαιδευτικούς φορείς για το θέμα της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, ενώ αύριο συναντιέται με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων. Ο υπουργός για μια ακόμα φορά δήλωνε ότι «με την ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση υλοποιούνται στόχοι και ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας που αποτελούν κοινή αποδοχή όλων των πλευρών». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τη χτεσινή συνάντηση, το υπουργείο Παιδείας αντί για θέσεις εντεταλμένου προσωπικού (που προσωρινά παραμένουν στη θέση τους) στα ΤΕΙ, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, προσανατολίζεται να κάνει τις θέσεις αυτές προσωποπαγείς προκειμένου να διασφαλιστεί η μονιμότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ παραμένει η πρόβλεψη για αξιολόγηση μετά την εξαετία. Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τους προέδρους των ΤΕΙ να στείλουν τις παρατηρήσεις τους, αν και ο ίδιος εκτίμησε ότι «βρέθηκε χρυσή τομή που προάγει τα ΤΕΙ», ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραμένει πιστή στην πρόθεσή της να μη συζητήσει την ουσία του νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ, με απόφαση της Συγκλήτου το Πολυτεχνείο Κρήτης αναστέλλει σήμερα τη λειτουργία του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προωθούμενο νομοσχέδιο «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, στην οποία δηλώνει αντίθετη. Χτες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πειραιά αποφάσισε να συνεχίσει την αποχή από το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο μέχρι την Πέμπτη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΛΜΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να προχωρήσει η κοινή δράση «απ' τα κάτω»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Παιδείας
Με μία μαχητική απεργιακή κινητοποίηση εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου έδειξαν το δρόμο της κοινής δράσης από τη βάση για τη διεκδίκηση της άλλης πορείας στην παιδεία. Την Πέμπτη 1 Μάρτη, στις 8 το βράδυ, οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ σε νέα σύσκεψη θα αποφασίσουν για τα επόμενα συντονισμένα βήματα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς των ΕΛΜΕ Α`, Γ`, Ε`, ΣΤ` Αθήνας, Α`, Β`, Γ` Δυτικής Αττικής, Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, Θριάσιου Πεδίου, Ε` Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, που με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους προχώρησαν σε τρίωρη απεργία τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, που μίλησαν στη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας, σημείωσαν την πολυεπίπεδη επίθεση που δέχεται σήμερα ο κλάδος και όλοι οι εργαζόμενοι και τη συσσώρευση νέων προβλημάτων κοντά στα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης με τη «μεταρρύθμιση». Επισήμαναν επίσης ότι οι ηγεσίες της ΟΛΜΕ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ καλλιεργούν την υποταγή στις επιλογές της ΟΝΕ και την ανάγκη συντονισμού της βάσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά και του ΠΑΜΕ.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ χαιρετίζει τη χτεσινή κινητοποίηση, επισημαίνοντας πως «έδειξε ότι οι εκπαιδευτικοί αγκαλιάζουν και στηρίζουν τον αγωνιστικό συντονισμό και την κοινή δράση των ΕΛΜΕ. Μια κινητοποίηση που στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε κυβέρνηση και συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΛΜΕ και ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για το ταξικό κίνημα στο χώρο της εκπαίδευσης». Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι θα δώσει όλες της τις δυνάμεις και είναι αισιόδοξη ότι ο αγωνιστικός συντονισμός από τα κάτω θα προχωρήσει πιο δυναμικά, πιο μαζικά. Σημειώνει παράλληλα ότι «η δράση και το πλαίσιο των ΕΛΜΕ έχει θορυβήσει δυνάμεις της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, οι οποίες παρεμβάλλουν εμπόδια και υπονομεύουν την όλη προσπάθεια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά την ανακοίνωση (8 Φλεβάρη) από τις ΕΛΜΕ της τρίωρης στάσης, εντάθηκαν οι προσπάθειες για διαμόρφωση "πάση θυσία" εισήγησης από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, ώστε να προλάβουν και να ενσωματώσουν στα συναινετικά πλαίσιά τους την κοινή δράση των ΕΛΜΕ».

Συντονισμένη δράση για τον ΟΑΕΔ

Σήμερα στις 10.30 π.μ. στην Κάνιγγος η συγκέντρωση

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ θα διαδηλώσουν σήμερα, στις 10.30 το πρωί, οι σπουδαστές των Σχολών Μαθητείας του Οργανισμού, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν πορεία από την πλατεία Κάνιγγος προς το υπουργείο Εργασίας. Η πρωτοβουλία για τη σημερινή κινητοποίηση ανήκει στο Συντονιστικό ΟΑΕΔ Αθήνας - Πειραιά, ενώ προσανατολίζονται σε παρόμοιες κινητοποιήσεις και οι σπουδαστές της υπόλοιπης Ελλάδας.

  • Νέα 24ωρη απεργία προκήρυξε για σήμερα, Πέμπτη, και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ, τα μέλη της οποίας αντιτίθενται στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.
  • Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 48ωρης απεργίας, στις 5 και 6 Μάρτη, καταγγέλλοντας «την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινωνίας σε βάρος των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ». Παράλληλα, αποφάσισε την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων στις 5/3/01 για περαιτέρω προγραμματισμό δράσης.
  • Την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ καταδικάζει και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων του Οργανισμού, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.
Περιοδεία στο Αιγάλεω

Οι αλλαγές που επιχειρούνται στον ΟΑΕΔ, οι επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στον Οργανισμό και την εκπαίδευση, ήταν το κεντρικό θέμα της πολύωρης συζήτησης που είχαν ο Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Χρήστος Κασιώτης, μέλος της Διοίκησης του Οργανισμού και στέλεχος του ΠΑΜΕ, με εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους του Οργανισμού, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, στον ΟΑΕΔ Αιγάλεω.

Εκείνο που επισημάνθηκε ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς είναι η ανάγκη της συντονισμένης δράσης μεταξύ εκπαιδευτικών, διοικητικών υπαλλήλων και μαθητών για την περιφρούρηση και αναβάθμιση του ενιαίου, δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Επίσης, έγινε αναφορά στις συνέπειες που θα έχει η τριχοτόμηση του ΟΑΕΔ στις εργασιακές σχέσεις εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, πάντα στο πλαίσιο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ως προς τους μαθητές, η τριχοτόμηση συνεπάγεται την απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων που έχουν τώρα στις σχολές, αφού και ο τομέας της επαγγελματικής εκπαίδευσης θα περάσει στους ιδιώτες, οι οποίοι θα προσφέρουν μια αποστεωμένη, αποσπασματική και ληξιπρόθεσμη κατάρτιση, προετοιμάζοντας ένα εργατικό δυναμικό ευάλωτο στην εκμετάλλευση.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Στηρίζει τον αγώνα το ΚΚΕ

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να αναγκαστεί η κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ. Αυτή η ομόφωνη απόφαση εκφράστηκε από τους σπουδαστές και καθηγητές των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Κέρκυρα, που τους επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Να σημειωθεί ότι η σχολή βρίσκεται στην έβδομη μέρα κατάληψης.

Σπουδαστές και καθηγητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, θεωρώντας εμπαιγμό τις φραστικές διαβεβαιώσεις του διοικητή του Οργανισμού ότι δε θα θιγούν τα δικαιώματά τους. Κατήγγειλαν ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, που αρνήθηκε να μονιμοποιήσει τους 2.500 περίπου ωρομίσθιους καθηγητές με το επιχείρημα «γιατί να τους κάνουμε μόνιμους, για να κάθονται;». Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων, Ιωσήφ Φακιολάς, στο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΟΑΕΔ υπάρχει μόνο ένας μόνιμος, ο διευθυντής, και 28 ωρομίσθιοι! Ενημέρωσε για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει: Συστεγάζονται σε νοικιασμένο οίκημα, πληρώνονται πολλά εκατομμύρια ενοίκιο το χρόνο, ενώ υπάρχει άρνηση της διοίκησης του ΟΑΕΔ να προχωρήσει στην ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων σε οικόπεδο που έχει παραχωρήσει δωρεάν ο Δήμος Κερκυραίων πριν εφτά χρόνια.

Επίσης, ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για τη συμπαράστασή τους καθώς και το «Ριζοσπάστη» και τον «902» που είναι τα μόνα μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν και στηρίζουν τον αγώνα τους.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας ο Θ. Γουλής, μέλος της ΚΕ, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος και της ΚΝΕ στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα τους και υπογράμμισε τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, που αποδέχονται και στηρίζουν τη λεγόμενη ελεύθερη αγορά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Νέα δίκη εκπαιδευτικών

Στα δικαστήρια σύρονται 15 διορισμένοι δάσκαλοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που είχαν συλληφθεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης για τη ματαίωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, το 1998.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιοχής Λαγκαδά Θεσσαλονίκης καταγγέλλει πως αυτές οι «αντιδημοκρατικές παραπομπές διαμορφώνουν ένα τρομοκρατικό κλίμα» και σημειώνει πως «όσοι το συντηρούν, πιστεύουν πως θα κάνει πιο εύκολη την επιβολή μιας σειράς ρυθμίσεων και μέτρων που συναντούν την καθολική αντίθεση εκπαιδευτικών - μαθητών».

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν να σταματήσει κάθε δίωξη ενάντια στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές και να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ποινικοποιούνται οι αγώνες στο χώρο της εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ