ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας

Τις ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίες επιθέσεις του ουκρανικού στρατού βλέπουν κάτοικοι του Ντονέτσκ
Τις ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίες επιθέσεις του ουκρανικού στρατού βλέπουν κάτοικοι του Ντονέτσκ
ΚΙΕΒΟ.--

Αν και στη χτεσινή μέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) ήταν λίγες και σποραδικές, με τους κάτοικους των δύο θυλάκων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές να μετρούν τις σοβαρές υλικές ζημιές των πρόσφατων βομβαρδισμών, το νέο στοιχείο είναι η συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο. Η συνάντηση αυτή, των Αγκ. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ, Π. Ποροσένκο, στην οποία δεν έχει προσκληθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (δηλαδή τους εκπροσώπους αυτών των 4 χωρών), προγραμματίζεται σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση του Κιέβου επιδιώκει να μετατραπεί από θύτης σε θύμα. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που κλιμακώνεται η συγκέντρωση δυνάμεων του ουκρανικού στρατού στη γραμμή αντιπαράθεσης, που προηγήθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί με συνεχείς παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ και 17 νεκρούς άμαχους σε μια βδομάδα, επιχειρείται να αντιστραφεί το κλίμα. Οτι δήθεν η Ουκρανία και οι ιμπεριαλιστές εταίροι της νοιάζονται για να τερματιστεί η αιματοχυσία και να αντιμετωπιστεί η παρουσιαζόμενη ως επιτιθέμενη Ρωσία.

Η γερμανική κυβέρνηση, που θέλει να κρατήσει διαύλους με τη ρωσική, δηλώνει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συνάντηση προσεχώς με τον Πρόεδρο της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα. «Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα μιας τέτοιας συνάντησης, όμως δεν μπορώ και να την επιβεβαιώσω» είπε η Κριστιάνε Βιρτς, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η τριμερής και όχι τετραμερής αυτή συνάντηση δε σημαίνει ότι αλλάζει μορφή το αποκαλούμενο «σχήμα της Νορμανδίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν και να αποσυρθούν τα όπλα (μεγάλου διαμετρήματος) (...) Κατόπιν, πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να διεξαχθούν εκλογές στο Ντονμπάς» και πρόσθεσε πως «ελπίζω ότι η συνάντηση της Δευτέρας θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε πρόοδο και στα δύο. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια λύση το αργότερο μέχρι το Δεκέμβρη».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συμφώνησε να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες πριν από το τέλος του μήνα.

Από την άλλη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση για την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σκωπτικά σημείωσε ότι η συνάντηση του Βερολίνου θεωρεί ότι θα είναι «εκπαιδευτική», με την έννοια της πληροφόρησης, ιδιαίτερα μπροστά στη νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής (εκπροσώπων της Ουκρανίας, πολιτοφυλάκων, Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης), που έχει προγραμματιστεί στο Μινσκ για τις 26 Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΟΑΣΕ, που έχει την ευθύνη για την επιτήρηση της υποτιθέμενης εκεχειρίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκφράζει την ανησυχία του για τη συνεχή υποβάθμιση του ρόλου του, ιδιαίτερα από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου.

Πάντως, χτες, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας έκαναν λόγο για μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας) σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα εξεταστεί η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

ΥΕΜΕΝΗ
Η πείνα θεριεύει ενώ εκατοντάδες παιδιά πέφτουν θύματα του πολέμου

ΚΑΪΡΟ - ΣΑΝΑΑ.--

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ και της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ αναγνώρισαν, χτες, τον εφιάλτη που προκαλούν στην Υεμένη οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσουν τους επιδρομείς.

Η Ενθαριν Κάζιν, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP), η οποία βρέθηκε χτες στο Κάιρο μετά από τριήμερη περιοδεία της σε περιοχές της Υεμένης, που πλήττονται από τον πόλεμο, απηύθυνε έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές προκειμένου να επιτρέψουν την ελεύθερη μεταφορά της ξένης βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα στο εσωτερικό της χώρας, καθώς πλέον 13.000.000 άνθρωποι υποσιτίζονται εδώ και πέντε μήνες και 6.000.000 άλλοι πεινούν αντιμετωπίζοντας άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Η Κάζιν σημείωσε ότι σημαντικό μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα που φθάνει σε λιμάνια όπως το Αντεν (στο νότο) και το Χοντέιντα (στα δυτικά) δεν προωθείται στο εσωτερικό της χώρας λόγω των σφοδρών συγκρούσεων, που ξεσπούν γύρω και μέσα από τα επίνεια ανάμεσα σε σιίτες Χούτι και φιλοκυβερνητικούς ενόπλους του Προέδρου Χάντι.

Ωρες νωρίτερα, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εκτίμησε ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν στην Υεμένη εξαιτίας του πολέμου ξεπερνά τα 1.000, διαπιστώνοντας παράλληλα σημαντική αύξηση στον αριθμό παιδιών και εφήβων που στρατολογούνται ή χρησιμοποιούνται ως μαχητές επί πληρωμή από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Σε έκθεση της οργάνωσης με τον τίτλο «Υεμένη: Παιδική ηλικία σε κίνδυνο», υπογραμμίζεται ότι τα παιδιά «σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος μιας βάρβαρης ένοπλης σύγκρουσης που κλιμακώθηκε τον Μάρτιο φέτος και δεν δείχνει σημάδια επίλυσης». Προστίθενται δε στοιχεία της οργάνωσης που αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη το τελευταίο πεντάμηνο έχουν σκοτώσει πάνω από 4.300 αμάχους, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 400 είναι παιδιά, ότι έχουν ακρωτηριάσει ή τραυματίσει άλλα 600 παιδιά, ενώ σχεδόν 10.000.000 παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών, που είναι το 80% του νεανικού πληθυσμού της χώρας, χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Ερευνες για την πολύνεκρη επίθεση

ΜΠΑΝΚΟΚ.--

Αποτέλεσμα ομαδικής δράσης θεωρούν οι αρχές της Ταϊλάνδης (πρόκειται για στρατιωτική δικτατορία) την επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στην «καρδιά» της Μπανγκόκ και τον ινδουιστικό ναό Εραουάν, που προκάλεσε το θάνατο σε 22 ανθρώπους - περίπου οι μισοί ξένοι, από διάφορες ασιατικές χώρες - και τον τραυματισμό άνω των 120. Οπως δηλώνεται, η επίθεση είχε σκοπό να πλήξει την οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ενώ αναζητούνται συνεργοί του κύριου υπόπτου. Η εικόνα του από τις κάμερες ασφαλείας έχει δοθεί στη δημοσιότητα και σκίτσο που τον απεικονίζει, ενώ η Αστυνομία πιστεύει πως «το παρουσιαστικό του νέου άνδρα μοιάζει περισσότερο με εκείνο ενός ξένου παρά ενός Ταϊλανδού». Την Τρίτη, δεύτερος μικρός εκρηκτικός μηχανισμός, τον οποίο άγνωστος είχε ρίξει από γέφυρα, εξερράγη στην όχθη χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς. Ο εκπρόσωπος της χούντας, Βερατσόν Σουκονταπάτιπακ, δήλωσε πως υπάρχουν «ομοιότητες» ανάμεσα στις δύο βόμβες καθώς και στις δύο χρησιμοποιήθηκε TNT, όμως ακόμη δεν έχει αποδειχθεί εάν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ τους και δεν έχει αναληφθεί ευθύνη.

Η Αστυνομία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια ομάδα, περιλαμβανομένων και στοιχείων που αντιτίθενται στη χούντα, να ευθύνεται για την επίθεση, αν και είπε ότι δεν ταιριάζει με τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές του νότου ή τα «Κόκκινα Πουκάμισα», οι υποστηρικτές της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης, που ανατράπηκε από τους στρατηγούς. Εξετάζεται επίσης η επίθεση να είναι ενέργεια οργάνωσης του «Ισλαμικού Κράτους» στη Νοτιοανατολική Ασία ή και μελών της εθνότητας των Ουιγούρων. Τον περασμένο μήνα η χούντα της Ταϊλάνδης προχώρησε στον επαναπατρισμό 109 Ουιγούρων που είχαν καταφύγει εκεί από την Κίνα. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει πάντως αποδεδειγμένα διασυνδέσεις με δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στα διαρκή σχέδιά τους να προκαλούν προβλήματα στην Κίνα για τις δικές τους σκοπιμότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ