ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία των συνταξιούχων στη διοίκηση του ΙΚΑ

Απαίτησαν να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων και κατήγγειλαν τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των συνταξιούχων
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των συνταξιούχων
Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ πραγματοποίησε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Απαίτησαν την άμεση καταβολή των συντάξεων και κατήγγειλαν την απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος να αναστείλει από 1 Γενάρη 2015 την έκδοση νέων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου. Τελικά, το απόγευμα της Πέμπτης, η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την απόφαση. Ο διοικητής του ΙΚΑ δήλωσε στους συνταξιούχους ότι δε γνώριζε την απόφαση.

Ομως, το ζήτημα με την απόδοση των κατώτερων συντάξεων παραμένει, καθώς πέρα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, οι ανατροπές που επήλθαν με τις πρόσφατες διατάξεις, αποκλείουν από την κατώτερη σύνταξη όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Αλλά και σε αυτούς που θα τη λαμβάνουν, μειώνεται κατά 20%, από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ.

Οπως παραμένει και το ζήτημα της απόδοσης ολόκληρης της σύνταξης μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που για πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνια, υποχρεώνονται να επιβιώνουν με την προσωρινή σύνταξη που αποδίδεται από το Ταμείο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Από το περσινό συλλαλητήριο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΤΟΥΜΑΣ

Από το περσινό συλλαλητήριο
Με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις συνοικίες, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 2.30 μ.μ., από την πλατεία του ΕΚ Λάρισας.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ θα μεταφέρει το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους. Θα τους καλέσει με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο να δώσουν μαχητική απάντηση στο νέο μνημόνιο που έφερε στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από κοινού με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά για να ακυρωθούν τα βάρβαρα μέτρα.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Δεν πρέπει να χαθεί στιγμή. Καμία ανοχή. Δε χωρά απογοήτευση και εφησυχασμός. Στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές. Η προοπτική βρίσκεται στους ισχυρούς ταξικούς αγώνες και σε μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία, που θα διεκδικήσει ο λαός μας να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, απαλλαγμένος από την ΕΕ και τους καπιταλιστές που τον εκμεταλλεύονται.

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στο νέο μνημόνιο - λαιμητόμο, με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενόψει της ΔΕΘ. Δεν δίνουμε καμία συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα, οργανώνουμε την πάλη για να ακυρωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά».

«Επιτροπή ειδικών» για αντιασφαλιστικές ανατροπές

Αλλη μια «Επιτροπή Ειδικών», που θα προετοιμάσει την πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η Επιτροπή αποτελείται από 12 μέλη, δικαστικούς και εργατολόγους. Εργο της είναι «η υποβολή προτάσεων για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα εξασφαλίζει την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για αξιοπρεπείς συντάξεις και βιωσιμότητα του συστήματος. Το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, μέσω ομοιόμορφων και γενικών κανόνων εφαρμογής.

Παραδοτέα της επιτροπής θα είναι α) μελέτη που θα περιγράφει τα θεσμικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος και την αναλογιστική εκτίμηση της λειτουργίας του και β) νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των βασικών μεταρρυθμίσεων και της μεταβατικής περιόδου».

Είναι φανερή η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός που επιχειρεί το υπουργείο, με την ανακοίνωση της συγκρότησης της Επιτροπής και του αντικειμένου της. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι έχουν χορτάσει πλέον από επιτροπές και μελέτες για το Ασφαλιστικό, και έχουν την πείρα να καταλάβουν τι ετοιμάζεται σε βάρος τους. Πάντα το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: Περικοπές συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συρρίκνωση παροχών.

Πολύ περισσότερο που ανεξάρτητα από το έργο των επιτροπών οι αποφάσεις για το Ασφαλιστικό ήταν πάντα πολιτικές. Ετσι και τώρα, αυτό που αναμένεται να εφαρμοστεί δεν είναι η δήθεν «νέα πρόταση» που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με το κουαρτέτο των δανειστών, αλλά το τρίτο μνημόνιο, όπως ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συνεργασία και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Συνάντηση με εργαζόμενους της ΕΛΠΑ

Συνάντηση με εργαζόμενους της Ελληνικής Λέσχης Περιήγησης και Αυτοκινήτου (ΕΛΠΑ) είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Οι περίπου 230 εργαζόμενοι και οι πάνω από 100 συνεργάτες της ΕΛΠΑ παραμένουν απλήρωτοι από 12 έως 26 μήνες (!), ενώ για όλο το 2015 δεν τους έχει «κολληθεί» ούτε ένα ένσημο, παρά το γεγονός ότι οι παρακρατήσεις γίνονται κανονικά από την εργοδοσία. Τους τελευταίους μήνες, πληρώνονται μόνο «έναντι» κι αυτό όχι πάντα, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσπάθεια της εργοδοσίας να μειώσει το προσωπικό, με τη χρήση ιδιωτικών συνεργείων.

Στη συνάντηση που έγινε χτες, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ακόμα ότι έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στα υπουργεία, καθώς κανείς δεν παρεμβαίνει για να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους. Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Δεσμεύτηκε να προωθήσει με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματά τους, για καταβολή των δεδουλευμένων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ενώ θα πρωτοστατήσει για να εκφραστεί η αλληλεγγύη από άλλους φορείς και συνδικάτα.

Στη συνάντηση έγινε, επίσης, αναλυτική συζήτηση για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και τις θέσεις του Κόμματος για τις μεταφορές και τους οδικούς άξονες.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ομίλου «Ζούρα»

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του ομίλου «ΖΟΥΡΑ», οι οποίοι δίνουν μάχη για να αποκρούσουν την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η εργοδοσία, εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων ομίλου «Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες» Νομού Εύβοιας. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις, προσπαθεί να εφαρμόσει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία και έχει επιδοθεί σε ένα όργιο τρομοκρατίας των εργαζομένων, προκειμένου να κάμψει την αγωνιστικότητά τους. Προσπαθεί να ρίξει επάνω τους το φταίξιμο με το σύνηθες επιχείρημα, ότι οι κατακτήσεις που πέτυχαν το προηγούμενο διάστημα, με τους αγώνες που έδωσαν συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα και θα κλείσουν την επιχείρηση.

Αυτό που όμως κλείνει τις επιχειρήσεις δεν είναι τα λίγα, μπροστά σε όσα παράγουν, που αποσπούν οι εργάτες όταν αγωνιστούν, αλλά το κυνήγι του κέρδους. Για την αύξηση του κέρδους επιβάλλουν άλλωστε τέτοια μέτρα και όχι γιατί τους πήρε ο πόνος για τις δουλειές των εργαζομένων.

Αυτό που γίνεται σήμερα στο "ΖΟΥΡΑ" δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους εκεί. Είναι πρόβλημα όλων μας καθώς αν περάσουν οι επιδιώξεις της εταιρείας θα είναι ήττα για όλο τον κλάδο και όλους τους εργαζόμενους συνολικά. Γι' αυτό καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου, και όχι μόνο, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν όλες τις δυνάμεις τους στις μάχες που θα δώσουν οι εργαζόμενοι του "ΖΟΥΡΑ"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ