ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων

Αρχισε η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, που θα διεξαχθεί 17 με 23 Δεκέμβρη στους κινηματογράφους «Αλκυονίς» και «Στούντιο». Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης, κινουμένων σχεδίων, πειραματικές, video art, video dance και σπουδαστικές ταινίες που δημιουργήθηκαν με τη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων.

Στο πλαίσιο του διαγωνιστικού χαρακτήρα του Φεστιβάλ, απονέμονται τα κάτωθι βραβεία: Α' Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Β' Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Γ' Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Σκηνογραφίας, Καλύτερου Video Art, Καλύτερου Video Dance, Καλύτερου Πειραματικού, Καλύτερου Κινουμένου Σχεδίου, Καλύτερης Ερμηνείας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Μουσικής, Τιμητικές Διακρίσεις.

  • Αιτήσεις συμμετοχής και τον κανονισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον ιστότοπο του Φεστιβάλ, www.aidff.com. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 10 Οκτώβρη.
Το «Επος του Γκιλγκαμές» στη Ρεματιά

Το «Επος του Γκιλγκαμές» με τη Φιλοσοφία Γκουρτζίεφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή, από την ομάδα «Ρόδα», παρουσιάζεται σήμερα 25 Αυγούστου, στο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Ενα απρόσμενο πάντρεμα του έπους του Γκιλγκαμές με τη μουσικοχορευτική διδασκαλία του Γκουρτζίεφ αποτελεί η ομώνυμη παράσταση, που απέσπασε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» 2014.

Ο Γκιλγκαμές, βασιλιάς της πόλης της Μεσοποταμίας Ουρούκ, που τα ερείπιά της έχουν εντοπιστεί στο σημερινό Ιράκ, υποτίθεται πως ήταν τρισέγγονος του Νώε. Το έπος που περιγράφει τις περιπέτειές του, θεωρείται το παλαιότερο ποίημα της ανθρωπότητας. Στην αφήγησή του διαπλέκονται δεκάδες ιστορίες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται στις μυθολογίες άλλων λαών, όπως των Εβραίων και των Ελλήνων.

Το έπος που διηγείται τη ζωή του Γκιλγκαμές, είχε επιβιώσει μέσα στις χιλιετίες στην προφορική μνήμη των λαών της Καυκασίας, μέσα από τις απαγγελίες των ασόκ, των παραδοσιακών αφηγητάδων. Εξαφνα, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ανασκαφές στην αρχαία Βαβυλώνα τις πρώτες πήλινες πλάκες σε σφηνοειδή γραφή, πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένο το πρωτότυπο κείμενο, ίδιο σχεδόν λέξη προς λέξη, όπως είχε διασωθεί με τον προφορικό λόγο. Πινακίδες που βρέθηκαν από τότε σε πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα του έργου. Μέχρι σήμερα, έχουν ανασυνταχθεί τρεις διαφορετικές εκδοχές του, η λεγόμενη Βαβυλωνιακή, η Σουμεριακή και η Ασσυριακή.

Κείμενο: Δημήτρης Περετζής - Μαρία Περετζή. Σκηνικά: Νίκος Τσιουμπλεκτσής. Ερμηνεύουν: Γκιλγκαμές - Δημήτρης Γασπαράτος, Ενκιντού - Γιώργος Κωστογιάννης, Αφηγητής - Σταύρος Κάππας, Ιστάρ - Ιουλία Βεντίκου, Σάμχατ - Εύα Αυλίδου, Χουμπαμπά/Νώε - Σταμάτης Λόγος, Σάμας - Δημήτρης Μπόζες, Νινσούν - Αννα Κυπραίου, Φίδι - Κωνσταντίνα Μπαξεβάνη, Ουρσαναμπί - Δημήτρης Νέλλας. Χοροί - Αλέξανδρος Μπάτσης, Γιώργος Ντούνης, Μαρίζα Πελεκάνου, Πάτυ Παπαγεωργίου, Γιάννης Αγγέλης, Αθηνά Παπαφώτη, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή κ.ά.

Στην παραλία Βραυρώνας

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται για ένα μουσικό παιχνίδι, το Σάββατο 29 Αυγούστου, στην «Ακτή Ιππόκαμπος» στην παραλία Βραυρώνας, όπου οι πάσες από τραγούδι σε τραγούδι θα έχουν σταθμούς σε αγαπημένα του κομμάτια αλλά και απρόβλεπτες επιλογές.

Ο πλέον αγαπητός συναυλιακός καλλιτέχνης των τελευταίων σαράντα χρόνων διατηρεί σταθερά δυνατή τη φλόγα της σκηνικής του παρουσίας και μας προσκαλεί σε μια συναυλία που θα προσφέρει συγκίνηση και δυναμισμό, εκτόνωση και σκέψη. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κουβαλάει πάντα την κληρονομιά των συνεργασιών του με σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Νικόλας Ασιμος μεταξύ άλλων και έχει τραγουδήσει ποιητές όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Αλκης Αλκαίος, ο Κώστας Καρυωτάκης, αλλά και σπουδαίους στιχουργούς όπως ο Κώστας Τριπολίτης και ο Οδυσσέας Ιωάννου.

Μαζί του οι: Πιάνο: Ανδρέας Αποστόλου. Drums: Στέφανος Δημητρίου. Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης. Βιολί - τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη. Κιθάρες - πνευστά: Γιάννης Αυγέρης. Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Μπίτος. Επιμέλεια φώτων: Γιάννης Δίπλας. Ενορχήστρωση: Αντρέας Αποστόλου. Χώρος: Ακτή Ιππόκαμπος - Παραλία Βραυρώνας, 10η στάση - Αρτέμιδα. Ωρα έναρξης: 21.00.

Συναυλία υπό το φως της πανσελήνου, με τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, που περιλαμβάνει επίσης και τραγούδια της Λένας Πλάτωνος, του Κουρτ Βάιλ και του Μάνου Χατζιδάκι, παρουσιάζει η Σαβίνα Γιαννάτου, στις 29 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων 2015», με ελεύθερη είσοδο.

Στο πιάνο ο Σπύρος Μάνεσης, που ανήκει στη νέα γενιά μουσικών της τζαζ και έχει ήδη διασκευάσει και δισκογραφήσει τραγούδια της Λένας Πλάτωνος για σόλο πιάνο. Ωρα έναρξης 20.30.

«Ωδή στη θάλασσα»

Σύγχρονη εικαστική έκθεση, με τίτλο «Ωδή στη θάλασσα», διοργανώνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) σε συνεργασία με το 3ο εργαστήρι ζωγραφικής και το εργαστήρι χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη των καθηγητών Ζωγραφικής Γιώργου Τσακίρη και Χαρακτικής Μανόλη Γιανναδάκη, καθώς και με την Εφορεία Δυτ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Τα 51 έργα παρουσιάζουν, μέσα από την προσωπική ματιά του κάθε καλλιτέχνη, απόψεις των λιμανιών, διαφορετικές όψεις της θάλασσας, μεσαιωνικά πλοία που είναι γνωστά από ιστορικούς χάρτες, ή αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές και στιγμές της ζωής των ανθρώπων που εργάζονται στα λιμάνια. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Οκτώβρη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης το ΕΚΒΜΜ διοργανώνει εν πλω διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο: «Πολιτιστικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά - Σύγχρονα δίκτυα». Θα συμμετάσχουν αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, επιστήμονες εξειδικευμένοι στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πολιτιστικών και τουριστικών φορέων από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Ρουμανία. Η έκθεση «Ωδή στη θάλασσα» θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση του διεθνούς επιστημονικού συμποσίου.

«Βάκχες» του Ευριπίδη

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, το Πειραϊκό Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης» και η εταιρεία «ΑΝΘΟΣ» παρουσιάζουν την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 21.30, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, στο πλαίσιο του 34ου Φεστιβάλ Πάτρας 2015, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Παπαθεοδώρου. Η απόδοση του έργου στα νέα ελληνικά είναι του Χρήστου Σάββα. Τη μουσική επιμελείται ο Σάκης Τσιλίκης, η ερμηνεία των χωρικών ανήκει στον Δημήτρη Ψαριανό, σε στίχους της Τούλας Καρώνη, ενώ χορογραφία και κινησιολογία δίδαξε η Κάλια Θεοδοσιάδη.

Το καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει τους: Σπύρο Κατηφόρη, Αλέξανδρο Μαρτζούκο, Βασίλη Zωή, Κυριακή Υψηλάντη, Πέτρο Τσαπαλιάρη, Νέστορα Αφιανέ, Κωνσταντίνα Σπάθη, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Ιφιγένεια Καφετζοπούλου, Κατερίνα Χολή, Μαρία Μανωνά, Κέλυ Νικηφόρου, με επικεφαλής τον Σπύρο Φωκά και την Τιτίκα Σαριγκούλη.

Ακόμα, επί σκηνής θα υπάρχει ερμηνεία του έργου στη νοηματική γλώσσα από τον ειδικό μεταφραστή Στράτο Πατρινό, του οποίου η ενσωμάτωση στην παράσταση προσδίδει μοναδικότητα στην όλη εκτέλεση.

Μετά την Πάτρα, ο κύκλος των φιλανθρωπικού χαρακτήρα παραστάσεων συνεχίζεται στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη στις 29/8, στην Αρχαία Δωδώνη στις 2/9 και στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στις 4/9.

Αυγουστιάτικη πανσέληνος σε αρχαιολογικούς χώρους

Το ΥΠΠΟ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Σάββατο 29 Αυγούστου γιορτάζει την αυγουστιάτικη πανσέληνο και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο - αυτή τη φορά σε περισσότερους από 140 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Από τον Εβρο έως την Κρήτη και από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα οι επισκέπτες θα μπορέσουν να βρεθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία με τη λάμψη της αυγουστιάτικης πανσελήνου και να συμμετάσχουν σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, παραστάσεις θεάτρου σκιών.

Κάθε χρόνο προστίθενται στον κατάλογο όλο και περισσότεροι χώροι και μνημεία, καθώς η συμμετοχή του κοινού είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ειδικά για την Αττική, φέτος, μετά από τέσσερα χρόνια θα συμμετάσχει στο γιορτασμό, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό έως τα μεσάνυχτα, και ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ