ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σήμερα η επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους

Ορκίστηκε χτες η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Β. Θάνου - Σήμερα η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Από τη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου
Ορκίστηκε χτες το απόγευμα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ αμέσως μετά έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα, μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, θα θυροκολληθεί στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και την ημερομηνία που θα γίνουν, η οποία, όπως φαίνεται, έχει «κλειδώσει» για τις 20 Σεπτέμβρη. Η δε υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα έρθει σε επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η ανάθεση της θέσης της υπηρεσιακής πρωθυπουργού έγινε χτες το μεσημέρι. Είχαν προηγηθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία στη συνέχεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, διερευνώντας την πιθανότητα σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για την «ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης» ή το σχηματισμό κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή η προσπάθεια - όπως ήταν εξαρχής προφανές - «κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε», οπότε ακολούθησε η ανάθεση του σχηματισμού κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου (σ.σ. το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ανάθεση μπορεί να γίνει επίσης στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των οποίων όμως οι θέσεις δεν έχουν πληρωθεί).

Σε κάθε περίπτωση, στο φόντο της απαίτησης εγχώριων επιτελείων του συστήματος για «συνεννόηση» και συνεργασία των αστικών πολιτικών δυνάμεων και μετά τις εκλογές, η υπηρεσιακή κυβέρνηση - σύμφωνα με όσα διαρρέονταν σχετικά μέχρι χτες το βράδυ - φαίνεται να περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλα τα αστικά κόμματα. Ενδεικτικά, στο υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να τοποθετείται ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ Μάη και Ιούνη του 2012. Ακόμα, πρόσωπα προσκείμενα στη ΝΔ που φέρεται να μπαίνουν στην κυβέρνηση είναι οι Γ. Γιάγκος, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, και Αντ. Μακρυδημήτρης, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να παραλαμβάνει ο Γ. Χουλιαράκης, στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είχε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο, ενώ το όνομα που ακούγεται για το υπουργείο Οικονομίας είναι αυτό του Ν. Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διατέλεσε και υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Σημίτη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπόσχεται την απρόσκοπτη εφαρμογή του μνημονίου Τσίπρα

Ανταγωνιστικότητα, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, γεωστρατηγική αναβάθμιση και όλα τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου στο «μενού» των προτεραιοτήτων της ΝΔ...

Eurokinissi

Ανταγωνιστικότητα, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, γεωστρατηγική αναβάθμιση και όλα τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου στο «μενού» των προτεραιοτήτων της ΝΔ...
Την επιδίωξη της ΝΔ να αναλάβει την αστική διακυβέρνηση, για να συνεχίσει απρόσκοπτα την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ανέδειξε χτες ο πρόεδρός της, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Με σφοδρή λεκτική επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία κατηγόρησε μεταξύ άλλων για απειρία, ανικανότητα και ανευθυνότητα, διεκδίκησε για τη ΝΔ το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή, του γνήσιου εκφραστή του κεφαλαίου, «εκφραστή - όπως είπε - της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς». Ενώ, δείχνοντας ότι η επιχείρηση αναστύλωσης της «μεγάλης δεξιάς παράταξης» είναι σε εξέλιξη, είπε ότι «ξεκινάμε από τις ρίζες μας για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, στο δρόμο που είχαμε χαράξει από το 1974» και ανακοίνωσε συγκέντρωση την Τρίτη στη Ρηγίλλης.

Παράλληλα, δεν έκρυψε λόγια για τα όσα προετοιμάζει το κόμμα του για το λαό την «επόμενη μέρα». Αφού εξαπέλυσε τις γνωστές κατηγορίες του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, επιστρατεύοντας και πάλι διάφορες βαρύγδουπες εκφράσεις περί «ριφιφί στην ψήφο του λαού» και άλλα παρόμοια, προσπάθησε να οξύνει την κάλπικη αντιπαράθεση, για να επιβεβαιώσει ωστόσο αμέσως μετά ότι έχουν την ίδια στρατηγική, που είναι τα ζητούμενα του κεφαλαίου: «Η πολιτική μετά τις εκλογές ούτως ή άλλως θα υπαγορεύεται από την ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβαν Τσίπρας - Καμμένος και δέσμευσαν τη χώρα με αυτό το μνημόνιο» ανέφερε, ένα μνημόνιο το οποίο βέβαια ψήφισε και η ΝΔ.

Προτεραιότητες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ΝΔ, έκανε σαφές ότι αυτές είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, όπως είναι η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ, για τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα τα επισπεύσει, όπως και η ικανοποίηση της επιδίωξης της εγχώριας αστικής τάξης να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, για να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή.

Ετσι, προδιαγράφοντας την παραπέρα ένταση της ήδη σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, ανέφερε ότι στόχος της ΝΔ είναι «να χτίσουμε νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας και θα κρίνει ανταγωνιστικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Γι' αυτό το σκοπό χρειάζονται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές». Είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «μεταρρυθμίσεις που ενθαρρύνουν επιχειρηματικότητα και προσελκύουν επενδύσεις, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, τονώνουν την εξωστρέφεια (...) Να φτιάξουμε ξανά ένα επιχειρηματικό φιλικό περιβάλλον, να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία,να ενισχύουμε την αγροτική παραγωγή», εννοώντας τη συγκέντρωση της αγροτικής γης και παραγωγής σε λίγα χέρια.

«Δέσμευσή μας», είπε, «είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία» και δείχνοντας για ποιους ετοιμάζει τη μείωση, πρόσθεσε: «Γιατί η Ελλάδα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιέργειες, στην ενέργεια και το περιβάλλον, στις συνδυασμένες μεταφορές, φαρμακοβιομηχανία, στη ναυτιλία και τις δραστηριότητες που συνδέονται με αυτήν».

Προβάλλοντας τη διαχρονική προσήλωση της ΝΔ στις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου, υπενθύμισε ότι «εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», προσθέτοντας ότι «το γήπεδο της Ευρώπης ιδιαίτερα στον κ. Τσίπρα δεν του το αφήνουμε να παίξει. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και δε θέλουμε να πάνε χαμένες οι ελπίδες των πολιτών (...) Είναι θεμελιώδης επιλογή δικιά μας η παραμονή στην Ευρωζώνη και την αναλάβαμε με πολύ κόστος και με πολύ μεγάλη συζήτηση, αν θα έπρεπε να δώσουμε στήριξη ή όχι στην κυβέρνηση που προχώρησε σε αυτό το μνημόνιο».

ΠΑΣΟΚ
Ετοιμο να στηρίξει νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση

Με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών συναντήθηκε χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσει για να εμφανίσει το κόμμα της ως «τρίτο πόλο», που έχει ανάγκη το αστικό πολιτικό σύστημα.

Η ίδια, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες, με «πυξίδα» τα ζητούμενα του κεφαλαίου και τη διασφάλιση λαϊκής συναίνεσης σε αυτά, ανέφερε σχετικά: «Αυτό που χρειάζεται είναι να προκύψει κυβέρνηση ευρείας λαϊκής υποστήριξης και αποδοχής για να μπορέσει επιτέλους να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα».

Εμφανίστηκε, εξάλλου, «ευαίσθητη» για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όταν επί των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ άνοιξε ο δρόμος για την άρση και των όποιων σχετικών περιορισμών είχαν απομείνει για τους πλειστηριασμούς (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περιβόητος «Κώδικας Δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδας).

Στο μεταξύ, δυσκολίες φαίνεται να αντιμετωπίζει η διαδικασία της εκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Χτες αργά το βράδυ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «ανεδαφικούς όρους» και «ατελέσφορες διαδικασίες» τα όσα προτείνει το ΚΙΔΗΣΟ για τη συνεργασία, και προσθέτει: «Δυστυχώς φαίνεται ότι η ηγεσία του ΚΙΔΗΣΟ συμμετείχε στον διάλογο και τις συναντήσεις, ενώ είχε ήδη λάβει απόφαση για αυτόνομη πορεία».

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, Σάββατο, κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια μέρα θα διεξαχθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΚΙΔΗΣΟ, όπου, όπως διαρρέεται, ο Γ. Παπανδρέου θα επιμείνει στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με προϋπόθεση την αυτοτέλεια των κομμάτων.

Επίσης το Σάββατο, θα συνεδριάσει και η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, όπου πλειοψηφεί η θέση του προέδρου της, Θ. Θεοχαρόπουλου, για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στη θέση που φέρεται να υποστηρίζουν ο πρώην πρόεδρος Φ. Κουβέλης και άλλα στελέχη για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ