ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ ΑΕ
Νέες ελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις...

...νέος εμπαιγμός στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

«Ανταγωνιστικά τιμολόγια» για μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ενώ ο λαός «ματώνει» με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις...

Eurokinissi

«Ανταγωνιστικά τιμολόγια» για μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ενώ ο λαός «ματώνει» με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις...
Παραπέρα μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για επιχειρηματικούς ομίλους και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις ανακοίνωσε χτες η ΔΕΗ ΑΕ, σε μια εξέλιξη που προϊδεάζει βέβαια και για νέες «ανατιμολογήσεις» και παραπέρα διόγκωση των λογαριασμών ρεύματος σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εξέλιξη σχετίζεται και με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, το οποίο προβλέπει την «αναθεώρηση» των τιμολογίων με βάση το «οριακό κόστος παραγωγής» και με γνώμονα τα «χαρακτηριστικά των πελατών που επηρεάζουν το κόστος». Χαρακτηριστικά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, σημείωσε ότι «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας περνάει από μια μεταβατική περίοδο στη νέα εποχή»...

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό το γεγονός ότι μειώσεις του ενεργειακού κόστους για τους βιομηχάνους και άλλους επιχειρηματίες, συνδέεται και με το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς σε περισσότερους «παίκτες», καθώς, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020.

Στη σχετική χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα παρακάτω:

  • Νέα εταιρικά τιμολόγια με «ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις» για μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και ομίλους που έχουν πανελλαδικά πολλά και διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών τους, με εφαρμογή από 1η Σεπτέμβρη.
  • Επέκταση των «ανταγωνιστικών τιμολογίων» που αφορούν μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις (με ετήσιες καταναλώσεις ανά παροχή πάνω από 13 GWH) και σε παροχές πάνω από 10 GWH, με εφαρμογή από 1η Οκτώβρη.
Εμπαιγμός στα λαϊκά νοικοκυριά

Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι πρόκειται για την εφαρμογή των «μνημονιακών διατάξεων» σχετικά και με τον προσδιορισμό της τιμολογιακής πολιτικής, ανάλογα με τα «χαρακτηριστικά των πελατών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε και η «επιστροφή στους συνεπείς πελάτες» του διπλάσιου της αξίας της πάγιας χρέωσης. Η «επιστροφή» αφορά στα οικιακά τιμολόγια, αποκλειστικά σε αυτά που πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν το 2015 εμπρόθεσμα και στο σύνολό τους. Η «επιστροφή» των παγίων του 2015 θα υπολογιστεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα αποσταλούν μέσα στο 2016.

Είναι προφανές ότι ο εν λόγω ορισμός του... «συνεπούς πελάτη» αποκλείει την πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, που με χίλιες δυσκολίες, διακανονισμούς κ.ο.κ. παλεύουν να εξοφλήσουν τις «οφειλές» τους προς τη ΔΕΗ, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε μια εξέλιξη που θα έρθει να ακυρώσει τις διαφημιζόμενες «επιστροφές».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΔΕΗ υπολογίζει τα προς επιστροφή πάγια στα 30 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 50 εκατ. ευρώ που προβλέπεται από τις παραπέρα μειώσεις στις ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους.

Διογκώνονται τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ, «ματώνει» και για το ρεύμα ο λαός

Ολα αυτά την ίδια ώρα που επιβάλλονται αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην περίοδο 2008 - 2013, οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 60% (10% κατά μέσο όρο ετησίως), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), οι μέσες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών για το 2012 έφτασαν σε 16,3%, το 2013 σε 18,3%, το 2014 σε 4,9%, ενώ με σχετικά χαμηλότερους ρυθμούς συνεχίζονται και φέτος.

Να σημειωθεί ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, το γεγονός ότι τα κέρδη της ΔΕΗ εμφανίζουν διόγκωση στο Α' εξάμηνο, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών και αυτό παρά τις μειώσεις στο ενεργειακό κόστος των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού (Α' εξάμηνο 2015) που δημοσιοποιήθηκαν χτες:

-- Τα κέρδη (προ φόρων) έφτασαν στα 165 εκατ. ευρώ, από 142,6 εκατ. στο Α' εξάμηνο του 2014. Η διόγκωση φτάνει το 15,7% και σε απόλυτα μεγέθη τα 22,4 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, κόπωσης της οικονομικής δραστηριότητας και βέβαια συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων.

-- Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ (από 2,8 δισ. το ίδιο διάστημα το 2014).

Συγκεντρώσεις και περιοδείες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ
Σε Μακεδονία και Θράκη

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 7 π.μ., στους εργαζόμενους του Δήμου Ευόσμου, περιοδεία με τον Γιάννη Νοτάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Δήμου Θεσσαλονίκης, με τον Νίκο Ζώκα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στην κονσερβοποιία «VENUS» και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Νάουσας και Επισκοπής, με τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

-- Στις 11 π.μ., στο ΥΜΑΘ, με τον Γιάννη Δελή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 12.30 μ.μ., στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ Σταυρούπολης, με τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Συγκέντρωση, στις 8.30 μ.μ., στη Γλαύκη Ξάνθης, με ομιλητή τον Χρήστο Τρέλλη, μέλος του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην Πάχνη Ξάνθης, με ομιλητή τον Μουράτ Χατζόγλου, μέλος της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ.

Στην Αν. Στερεά - Εύβοια

-- Συγκέντρωση, την Κυριακή 30/8, στις 11 π.μ., στην πλατεία του Πολύδροσου Παρνασσού. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 11 π.μ., ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει στα ξενοδοχεία του Αγ. Νικολάου «Miramare», «Candia» και «Ερμής».

-- Περιοδεία στον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης (Βούτες), στις 10 π.μ., με την Λίνα Ανδρουλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής την Εμμανουέλα Σοφίου, στέλεχος του ΚΚΕ, στα γραφεία του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο, στις 9 π.μ.

-- Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής την Νατάσα Χουστουλάκη, στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, στις 8 π.μ.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ
Ευθύνες στο υπουργείο ΠΑΠΕΝ αναγνωρίζει το ΣτΕ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για κωλυσιεργία αναγνώρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), σχετικά με την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Η απόφαση δεν αφορά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που σταμάτησε προσωρινά δύο από τα έργα στην περιοχή, αλλά προηγούμενη, του Απρίλη, με την οποία «επεστράφη ως ελλιπές το προσάρτημα της υποβληθείσας από την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" τεχνικής μελέτης, που αφορούσε τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας».

Το ΣτΕ αποφάσισε για την αίτηση που είχε υποβάλλει τον Απρίλη η «Ελληνικός Χρυσός» κατά του τότε υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στελεχών του υπουργείου, για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών. Εκτιμά ότι το αρμόδιο υπουργείο επέδειξε κωλυσιεργία ως προς την έγκριση των προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή, που είχε καταθέσει η εταιρεία. Συνολικά, το ΣτΕ, με σειρά αποφάσεών του, έχει ταχθεί υπέρ της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, κρίνοντας μεταξύ άλλων και τα περιβαλλοντικά θέματα.

Το υπουργείο, με ανακοίνωσή του, περιορίζεται στη διευκρίνηση ότι η απόφαση «δεν αφορά, ούτε ακυρώνει την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος περί ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λήξεις προθεσμιών

Παράταση μέχρι 31 Αυγούστου δόθηκε στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, κ.ά.), ενώ, όπως ανακοινώθηκε, μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη δεν θα υπολογίζονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να επιβάλλεται ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% το μήνα.

Παράλληλα, η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (Ε9), που αφορά σε όσους έχουν να δηλώσουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία, παρατείνεται μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη.

Διήμερο εκδηλώσεων στην Ικαρία

Η ΚΟ Καραβόσταμου Ικαρίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει:

-- Αύριο, Σάββατο, στις 6 μ.μ. ιστορικό περίπατο στο χώρο της μάχης της Σχίζας (Πελεκητό - Καραβόσταμο).

-- Την Κυριακή 30/8 στις 8.30 μ.μ. πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους συντρόφους μας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβοστάμου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, προβολή ταινίας, έκθεση αρχειακού ιστορικού υλικού με εφημερίδες και φωτογραφίες.

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Τιμά τους εκτελεσμένους πατριώτες

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία του νησιού στην πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες της Δυτικής Σάμου από τους φασίστες, με συγκέντρωση στην πλατεία της Καστανιάς, αύριο, Σάββατο, στις 5 μ.μ. και προσκλητήριο νεκρών στο χώρο της θυσίας τους.

Θα ακολουθήσει ο δρόμος θυσίας, που θα καταλήξει σε συγκέντρωση στο Καρλόβασι, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσθέντες ΕΑΜίτες

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ματωμένο Αύγουστο του 1944, οπότε έγιναν το Μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα στα Παλαιά Σφαγεία, διοργανώνουν η ΚΟΒ Πετραλώνων του ΚΚΕ και η ΟΒ Πετραλώνων της ΚΝΕ, σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω Πετράλωνα.

Στις 28 Αυγούστου του 1944, ναζί και ταγματασφαλίτες, πριν χαράξει, περικύκλωσαν τις περιοχές Πετραλώνων, Παλαιών Σφαγείων και Καλλιθέας, έως τη Συγγρού, έστησαν μπλόκα, οργάνωσαν πλιάτσικο, πυρπόλησαν, βασάνισαν και εκτέλεσαν 16 αγωνιστές, ΕΑΜίτες, από 14 έως 25 χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ