ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Πανεθνική απεργία ενάντια στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Εκατομμύρια διαδήλωσαν ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Από τη συμμετοχή εργατών στις Κατασκευές στην απεργία, στην πολιτεία Τελεγκάνα
Από τη συμμετοχή εργατών στις Κατασκευές στην απεργία, στην πολιτεία Τελεγκάνα
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σημαντική ήταν η συμμετοχή στην πανεθνική απεργία που είχε κηρυχτεί χτες στην Ινδία, ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι, για να ενισχύσει τη θέση του ντόπιου κεφαλαίου διεθνώς.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ διεθνών και ινδικών ΜΜΕ, πάνω από 150 εκατομμύρια εργάτες πήραν μέρος στην κινητοποίηση, ειδικά από κλάδους όπως Μεταφορές, Τράπεζες, Μέταλλο, Κατασκευές. Σε πολλές πόλεις έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις που δέχτηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής, όπως στην Καλκούτα.

Οι απεργοί κατήγγειλαν τα αντιλαϊκά μέτρα που επιταχύνει ο εκσυγχρονιστής Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος αναδείχτηκε με την ευρεία στήριξη του ινδικού κεφαλαίου, αποφασισμένος να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη χώρα και να διεκδικήσει την ισχυρή «παρουσία» της ντόπιας αστικής τάξης τόσο στη γιγάντια εσωτερική αγορά, αλλά και την περιφέρεια της Ασίας, όσο και διεθνώς. Σ' αυτό το πλαίσιο, προωθεί μέτρα π.χ. για τη διευκόλυνση των απολύσεων, αλλά και το κλείσιμο «μη παραγωγικών» (που δεν έχουν δηλαδή την απόδοση που βολεύει τις σημερινές επιδιώξεις του κεφαλαίου) κρατικών επιχειρήσεων, την πλήρη παράδοσή τους στο κεφάλαιο κ.τ.λ.

Την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Ινδίας είχε εκφράσει με ανακοίνωσή του πριν μερικές μέρες το ΠΑΜΕ, ενώ σε δικό της μήνυμα συμπαράστασης, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σημείωνε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία γνώρισε μεγάλη οικονομική άνοδο. Είναι μέλος των BRICS, διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και διαστημικό πρόγραμμα. Αλλά αυτή η οικονομική άνθιση δε λειτουργεί προς όφελος της πλειοψηφίας του πάνω από 1 δισ. πληθυσμού της Ινδίας... Ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι άθλιοι αποτελούν ακόμα μια φορά το θύμα. Η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας στηρίζεται πάντα στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Σήμερα που η Ινδία και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της περηφανεύονται για την οικονομική και στρατιωτική ισχύ του ινδικού έθνους, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού βιώνει την εξαθλίωση».

Η ΠΣΟ διαμηνύει τη στήριξή τους στους απεργούς και τον αγώνα των ινδικών συνδικάτων, ενώ με αφορμή και τη φετινή συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυσή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει την προσφορά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας στη δράση και ανάπτυξη της ΠΣΟ.

ΚΙΝΑ - ΚΟΡΕΑ
Επιθυμούν σύσφιξη σχέσεων σε πολλούς τομείς

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη σημασία που δίνει η Κίνα στη σύσφιξη των σχέσεών της με τη Νότια Κορέα σε πολλούς τομείς, ανέδειξε η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τη Νοτιοκορεάτισσα ομόλογό του, Παρκ Γκεούν-χι. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στην Κίνα, η Παρκ θα παρευρεθεί και στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που προγραμματίζεται να γίνει σήμερα στο Πεκίνο, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την επικράτηση της Κίνας στα ιαπωνικά στρατεύματα, που αντιπροσώπευαν στα μέσα της δεκαετίας του 1940 μία από τις μεγαλύτερες αποικιοκρατικές δυνάμεις της Γης. Στις εκδηλώσεις αυτές θα παραβρεθούν και ηγέτες από πολλές χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Σι επισήμανε τη μεγάλη αξία που έχει σήμερα η συνεργασία των δύο χωρών, όπως και η επέκτασή της σε ακόμα περισσότερα πεδία, υποστηρίζοντας ότι Κίνα και Νότια Κορέα συνιστούν «σημαντικές δυνάμεις για την προώθηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας». Για την Κορεατική Χερσόνησο, ο Σι ανέφερε ότι η Κίνα μένει προσηλωμένη στο στόχο για «αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου, για τη διατήρηση της σταθερότητας και την επίλυση του ζητήματος μέσα από διάλογο.

Από τη μεριά της, η Παρκ δήλωσε ότι και η Σεούλ αποζητά την ενεργό επιτάχυνση της συνεργασίας με το Πεκίνο σε διάφορα πεδία, όπως τις πρωτοβουλίες που δυναμώνουν τη σύνδεση Ασίας - Ευρώπης (βλ. «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού»). Ακόμα, η Παρκ ευχαρίστησε το Πεκίνο και για τη «συμβολή» του στην εκτόνωση της πρόσφατης έντασης που προκλήθηκε μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ, εκφράζοντας προσδοκίες για τη «διαφύλαξη της ειρήνης» στη Βορειοανατολική Ασία, αλλά και την ελπίδα η Κίνα να «οδηγήσει» τις σχέσεις όλων των χωρών της περιοχής με στόχο την «υγιή ανάπτυξη».

Αναλυτές επισήμαιναν ότι ήταν η έκτη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες από την ανάληψη των καθηκόντων τους, εκτιμώντας ότι αυτό είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η μία στη συνεργασία της με την άλλη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται οι αγρότες στη Γαλλία, αντιδρώντας στη συνεχή πτώση των τιμών των προϊόντων τους και πιεσμένοι από την επιδείνωση της ζωής τους που συνεπάγεται η πολιτική συγκέντρωσης γης και αγροτικής παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Χτεσινά τηλεγραφήματα ανέφεραν ότι σχεδιάζεται μεταξύ άλλων κεντρική κινητοποίηση στη γαλλική πρωτεύουσα. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε χτες τα ξημερώματα στο Παρίσι, σε ένα κτίριο κατοικιών στο 18ο διαμέρισμα της πόλης. Περισσότεροι από εκατό πυροσβέστες συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών έλεγε χτες ότι είναι «πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας».

ΑΓΚΥΡΑ.-- «Δε θα δείξουμε ποτέ ανοχή στην τρομοκρατία, δε θα επιτρέψουμε ποτέ κανενός είδους εξέγερση ενάντια στην Τουρκική Δημοκρατία και το λαό της», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής τουρκικής κυβέρνησης Σέλαμι Αλτινοκ, που πριν διοριστεί στη συγκεκριμένη θέση υπηρετούσε στις κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες της Κωνσταντινούπολης. «Αν χρειαστεί θα τους τσακίσουμε», πρόσθεσε αναφερόμενος στο PKK εναντίον του οποίου η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει τις επιχειρήσεις στο όνομα της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους πέντε έφτασαν τελικά οι νεκροί από τη νέα έκρηξη που έγινε σε χημικό εργοστάσιο της Κίνας, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Το νέο περιστατικό έγινε στη Λιντζίν, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Binyuan Chemical Co Ltd, ενώ τα αίτια συνεχίζουν να ερευνώνται.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ενα τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος που φέρεται να ανήκει στις ΗΠΑ, σκότωσε τουλάχιστον έξι «εξτρεμιστές» και τραυμάτισε ακόμα τέσσερις την Τρίτη, στην περιοχή του Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανοί πράκτορες της ομοσπονδιακής αρχής καταπολέμησης ναρκωτικών (DEA) συνέλαβαν χτες πάνω από 90 άτομα και έκλεισαν 16 παράνομα εργαστήρια παρασκευής αναβολικών στεροειδών και άλλων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από αθλητές και μη, θυσιάζοντας την υγεία τους για χάρη του κέρδους και της προβολής. Στο μεταξύ η γερουσιαστής (του Δημοκρατικού Κόμματος) Μπάρμπαρα Μικάλσκι δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπέγραψε μεταξύ άλλων και η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, επιτρέποντας έτσι στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να συγκεντρώσει 34 ψήφους γερουσιαστών που χρειάζεται για να στηρίξει το βέτο του σε οποιαδήποτε καταδικαστική για τη συμφωνία απόφαση του Κογκρέσου.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Δεκάδες Κενυάτισσες που δούλεψαν ως οικιακοί βοηθοί στη Σαουδική Αραβία, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, κατήγγειλαν μιλώντας σε δημοσιογράφο του BBC τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική καταπίεση που υπέστησαν από τους Σαουδάραβες εργοδότες τους.

ΧΑΓΗ.-- Ξεκίνησε χτες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην Ολλανδία η δίκη του Μπόσκο Νταγκάντα, (γνωστού με το ψευδώνυμο «Εξολοθρευτής»), Κογκολέζου πρώην στρατιωτικού αξιωματούχου και μετέπειτα αρχηγού αντικυβερνητικής ένοπλης οργάνωσης με τις κατηγορίες της διάπραξης φόνων, βασανιστηρίων, βιασμών σε βάρος τουλάχιστον 2.000 ατόμων, απαγωγής και στρατολόγησης δεκάδων παιδιών. Ο Νταγκάντα δήλωσε αθώος.

ΣΑΝΑΑ.-- Δύο Υεμενίτες υπάλληλοι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στην Υεμένη πυροβολήθηκαν θανάσιμα ενώ ταξίδευαν από τη βόρεια επαρχία Σάαντα στην πρωτεύουσα Σαναά από άγνωστους ένοπλους.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Την είσοδο σε υπηκόους Υεμένης, Ιράν, Πακιστάν απαγόρευσε χτες η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ Θίνι, επικαλούμενη τη γενικότερη επισφαλή κατάσταση στη χώρα και την ανάγκη να διαφυλαχθεί «η ασφάλεια και η σταθερότητα της Λιβύης». Πέρσι είχε επιβληθεί παρόμοια απαγόρευση σε υπηκόους του Σουδάν, του Μπανγκλαντές, της Παλαιστίνης και της Συρίας.

ΗΠΑ
Ακόμη ένα φονικό άοπλου από πυρά αστυνομικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο κρούσμα φονικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ έρχεται στο προσκήνιο έπειτα από βίντεο που μετέδωσε χτες το τηλεοπτικό δίκτυο ΝBC και στο οποίο καταγράφεται ο θάνατος του 41χρονου Αμερικανού Γκίλμπερτ Φλόρες από πυρά δύο αστυνομικών στο Σαν Αντόνιο του Τέξας στις 28 Αυγούστου.

Οι αστυνομικοί είχαν ισχυριστεί στις καταθέσεις τους ότι πυροβόλησαν τον άτυχο 41χρονο επειδή τάχα οπλοφορούσε και αντιστάθηκε στη σύλληψη που έγινε έπειτα από κλήση κατοίκων της περιοχής στην αστυνομία σχετικά με τον τραυματισμό μίας γυναίκας. Στο δεύτερο βίντεο όμως, που προβλήθηκε χτες από το NBC, φαίνεται καθαρά πως το θύμα σήκωσε ψηλά τα χέρια χωρίς να κρατά οτιδήποτε. Παρόλα αυτά, οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν, με αποτέλεσμα το θάνατό του, λίγα λεπτά μετά...

Οι δράστες της επίθεσης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ