ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Μεγάλη παρέλαση για τα 70 χρόνια από τη νίκη επί της Ιαπωνίας

Από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση χτες στο Πεκίνο
Από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση χτες στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Εντυπωσιακή» χαρακτήριζαν διεθνή πρακτορεία τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που έγινε χτες στο Πεκίνο, για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νίκη της χώρας επί της Ιαπωνίας. Στην παρέλαση πήραν μέρος πάνω από 10.000 στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης, αεροπλάνα κ.τ.λ., νέα οπλικά συστήματα, με τα οποία η Κίνα ενισχύει το στρατό της, στο φόντο των οξυνόμενων αντιθέσεων σε Ασία - Ειρηνικό και παγκοσμίως.

Στην ομιλία του, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι «η ολοκληρωτική νίκη του πολέμου κατά της Ιαπωνίας ξανάκανε την Κίνα μια μεγάλη χώρα στον κόσμο», διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα επιδιώκει πάντα το δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης, ενώ, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι η δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (του μεγαλύτερου στρατού παγκοσμίως, που αριθμεί πάνω από 2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες) θα μειωθεί κατά 300.000, έως το τέλος του 2017. Βέβαια, οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας αυξάνονται, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες δυνάμεις της περιοχής, Ιαπωνία, Ινδία κ.ά.

Την παρέλαση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας, της Βενεζουέλας, της Αιγύπτου κ.ά. αλλά και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ ηχηρή ήταν η απουσία όλων των ηγετών των μεγάλων δυτικών δυνάμεων. Συμμετείχε, ωστόσο, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, επίσης «απέφυγε» την πρόσκληση συμμετοχής του στην παρέλαση, επικαλούμενος «κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, εξέφρασε ωστόσο την «απογοήτευση» του Τόκιο επειδή η ομιλία του Τζινπίνγκ δεν είχε στοιχεία «επαναπροσέγγισης» των δύο χωρών. Ο Σούγκα κάλεσε την Κίνα να κοιτάξει το μέλλον αντί να αναμασά «τη θλιβερή ιστορία της χώρας», ενώ επέκρινε και την παρουσία του Μπαν Κι Μουν στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ έπρεπε «να τηρήσει ουδέτερη θέση».

Κινεζικά πλοία στην Αλάσκα

«Συναγερμός» χτύπησε στα επιτελεία του Πενταγώνου στις ΗΠΑ αλλά και δυτικών ειδησεογραφικών δικτύων η χτεσινή εμφάνιση πέντε πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας στη Θάλασσα του Μπέρινγκ, έξω από τις ακτές της Αλάσκας, όπου ολοκλήρωνε νωρίτερα τριήμερη περιοδεία του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ηταν η πρώτη φορά που πλοία του σινικού ναυτικού εμφανίστηκαν στα διεθνή ύδατα της περιοχής, με κατεύθυνση τις Αλεούτιες Νήσους, μένοντας υπό το άγρυπνο βλέμμα των Αμερικανών αξιωματούχων, ενώ το ίδιο 24ωρο διαδραματιζόταν στο Πεκίνο μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση.

ΓΑΛΛΙΑ
Τρακτέρ στο Παρίσι και κινητοποιήσεις αγροτών

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί καλούνται να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στους αγροτοκαπιταλιστές που θέλουν τον αφανισμό τους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν χτες στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται εδώ και μήνες, με τη συμμετοχή και πολλών μικρομεσαίων αγροτών.

Βασικοί διοργανωτές της χτεσινής συγκέντρωσης στο Παρίσι ήταν - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - η οργάνωση «Federation National des Syndicats d' exploitations agricoles» (FNSEA) και η «Jeunes Agriculteurs» (JA - «Νέοι Αγρότες»). Η πρώτη θεωρείται η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση αγροτικών και κτηνοτροφικών εταιρειών, στην οποία ανήκουν κολοσσοί που ελέγχουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Γαλλίας και κονταροχτυπιούνται με αντίπαλα μονοπώλια για τη μοιρασιά της ευρωπαϊκής - και όχι μόνο - αγοράς. Αντίστοιχης σύνθεσης είναι και η JA, που εκπροσωπεί παραγωγούς ...κάτω των 35 ετών, εμποδίζοντας και με ηλικιακούς διαχωρισμούς τους μικρομεσαίους παραγωγούς να δουν ότι πρέπει να διαχωριστούν και όχι να στηρίξουν τους αγροτοκαπιταλιστές που θέλουν να τους πετάξουν από τη γη τους εντελώς.

Πρωταγωνιστώντας στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την άνοιξη, FNSEA και JA ζητούν από την κυβέρνηση να προστατέψει τα συμφέροντα και τη θέση των μερίδων του γαλλικού κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς κλάδους, αξιώνοντας πιο «χαλαρή» εφαρμογή ευρωπαϊκών συμφωνιών, αφού διαπιστώνουν ότι έχουν ζημιωθεί στον ανταγωνισμό τους με αντίπαλες εταιρείες, π.χ. γερμανικές. Βέβαια, στις κινητοποιήσεις ακολουθούν και μικροπαραγωγοί που συνθλίβονται από την ευρωενωσιακή πολιτική συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια και καλούνται να οργανωθούν χωρίς και ενάντια στους μεγαλοβιομήχανους του χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στα ζητήματα που η FNSEA προτάσσει στις διαβουλεύσεις της με την κυβέρνηση Ολάντ, είναι η προώθηση μέτρων που θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση της γης, με το σκεπτικό ότι έτσι θα γίνει πιο «παραγωγική», εννοώντας πιο παραγωγική για τη δική τους κερδοφορία και όχι φυσικά την ικανοποίηση των αναγκών του γαλλικού λαού σε θρεπτικά και ασφαλή τρόφιμα.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος της FNSEA είναι σήμερα ο Ξαβιέρ Μπεουλίν, πρόεδρος του Ομίλου «Αβρίλ» (Απρίλης), ενός από τους μεγαλύτερους κολοσσούς παραγωγής βιοντίζελ που δραστηριοποιείται με διάφορους τομείς στα τρόφιμα, την επεξεργασία ελαίων για χρήσεις σε φαρμακοβιομηχανία και καλλυντικά, τομείς της χημικής βιομηχανίας κ.τ.λ. Ο «Αβρίλ», που επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία του σε όλο και περισσότερες χώρες και τομείς, πρόσφατα εξαγόρασε το βρετανικό όμιλο «Κερφούτ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συνολικά 14 συμφωνίες υπέγραψαν οι πρόεδροι της Κίνας και της Βενεζουέλας, Σι Τζινπίνγκ και Νικολάς Μαδούρο κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Κίνα. Οι τομείς όπου διευρύνεται η συνεργασία είναι η εξορυκτική βιομηχανία πετρελαίου και χρυσού, οι μηχανοκατασκευές, τα δομικά υλικά, οι νέες τεχνολογίες, πολιτιστικές ανταλλαγές. Επίσης, η Κίνα θα δανείσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για ανάπτυξη νέων πετρελαιοπηγών σε συνεργασία με κινέζικα μονοπώλια.

ΣΑΝΑΑ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ» ανέλαβαν χτες την ευθύνη της προχτεσινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε σιιτικό τζαμί στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά που προκάλεσε το θάνατο 28 ατόμων.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Οτο Πέρες Μολίνα, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Ο πρώην στρατηγός με δράση σε δικτατορίες εμφανίζεται να ήταν επικεφαλής κυκλώματος μαζί με άλλα στελέχη της κυβέρνησης που λάμβαναν χρήματα από δωροδοκίες εταιρειών που δεν πλήρωναν δασμούς. Στο μεταξύ, στη χώρα πραγματοποιούνται μεθαύριο προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Το μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων από όλες τις χώρες της Αφρικής διαθέτει η Νότια Αφρική, καθώς η συγκεκριμένη χώρα φιλοξενεί στο έδαφός της (σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αφροασιατικής Τράπεζας, AfrAsia Bank),το 30% του συνολικού αριθμού των 163.000 Αφρικανών που έχουν τραπεζικές καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Περίπου 23.400 από τους Νοτιοαφρικανούς εκατομμυριούχους κατοικούν στο Γιοχάνεσμπουργκ, ακολουθεί το Κάιρο της Αιγύπτου όπου ζουν πάνω από 10.200 εκατομμυριούχοι και έπεται το Λάγκος της νότιας Νιγηρίας με 9.100.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τη δέσμευση να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός «διαβαλκανικού γραφείου συνεργασίας νεολαίας» με στόχο τη βελτίωση των μεταξύ τους τεταμένων σχέσεων διατύπωσαν χτες οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Αλβανίας, Εντι Ράμα. Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν ότι στηρίζουν την ιδέα που προωθούν αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις νεολαίας και η οποία προβλέπει τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου συνεργασίας των νέων στα Δυτικά Βαλκάνια με βάση παρόμοια πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για τη βελτίωση των γαλλογερμανικών σχέσεων.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Επέστρεψαν χτες στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, τα πτώματα 12 Ουγκαντέζων στρατιωτών που σκοτώθηκαν προχτές τα ξημερώματα σε επίθεση Σομαλών τζιχαντιστών σε στρατιωτική βάση της Αφρικανικής Ενωσης στη νότια Σομαλία. Στη διάρκεια της ίδιας επίθεσης σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι 40 στρατιώτες.

ΣΟΦΙΑ.-- Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ιρίνα Μπόκοβα για τη θέση Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (ενόψει εκπνοής της θητείας του νυν γ.γ. Μπαν Κι Μουν, που εκπνέει το Δεκέμβρη του 2016) ανακοίνωσε χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ στη διάρκεια συνεδρίασης της βουλγαρικής Βουλής.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σκάφος που έπλεε ανοικτά των δυτικών ακτών της Μαλαισίας ανατράπηκε χτες, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Το ναυάγιο έγινε στα Στενά της Μαλάκα και σύμφωνα με τις αρχές στο πλεούμενο επέβαιναν πάνω από 70 άτομα. Μαλαισιανά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι ταξιδιώτες ήταν μετανάστες.

ΚΡΟΑΤΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Πιέσεις για επίσπευση της ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ασκούν συντονισμένα η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς και ο Σλοβένος ομόλογός της, Μπόρουτ Πάχορ, ξεκινώντας κοινή διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο «την ενίσχυση της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια και την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βοσνιακής εφημερίδας «Ντνέβνι Αβαζ», που έχει τίτλο «Τα Βαλκάνια μπορούν ταχύτερα στην ΕΕ, αλλιώς θα αποσταθεροποιηθούν», οι Πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας παρέδωσαν, την περασμένη βδομάδα, κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας «ενισχυμένη δράση της ΕΕ» στην περιοχή, με το επιχείρημα ότι «είναι εξαιρετικά σημαντική στη σημερινή κατάσταση κρίσης». «Με την καθυστέρηση της διαδικασίας διεύρυνσης, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις τρέχουσες προκλήσεις της παγκόσμιας ασφάλειας, τα Δυτικά Βαλκάνια αποσταθεροποιούνται ακόμη περισσότερο» αναφέρεται σε απόσπασμα της επιστολής προς τον Τουσκ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρεται ακόμη ότι οι δύο ηγέτες πρότειναν να διεξαχθεί σύντομα κοινή συνάντηση των ηγετών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στη Διαδικασία Μπρντο - Μπριούνι και μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ