ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κατάπαυση πυρός με μεγάλες αντιθέσεις

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Τρίτη μέρα χωρίς βομβαρδισμούς από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου κατά των περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας ήταν η χτεσινή. Η λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη φέτος φαίνεται για πρώτη φορά να τηρείται, τουλάχιστον στο σκέλος της κατάπαυσης του πυρός, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης που την επιτηρεί, αν και η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή αντιπαράθεσης τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από την πλευρά της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας, όμως, οι διαφορές φαίνεται να είναι αγεφύρωτες. Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι παρά την ψήφιση σε πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την αποκέντρωση (που προκάλεσε τα επεισόδια τη Δευτέρα έξω από τη Βουλή), δε γίνεται λόγος για «ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς» (στους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση από την άνοιξη του 2014).

Ο επικεφαλής της ΛΔ Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, σημείωσε χτες ότι οι όροι της συμφωνίας, παρά τη μείωση των συγκρούσεων, δεν εφαρμόζονται πλήρως, αφού δεν έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαρέα όπλα του ουκρανικού στρατού, δεν έχουν προχωρήσει τα συμφωνηθέντα για την αμνηστία και επίσης η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι μια φάρσα. Ειδικά σε αυτό ζήτημα, τόνισε: «Το Κίεβο δεν έχει κανένα βήμα σε αυτό τον τομέα και οι τελευταίες δηλώσεις Ποροσένκο δείχνουν ότι δεν άκουσαν, δε συνεχίζουν να ακούν και μάλλον δεν πρόκειται να ακούσουν τα αιτήματα του Ντονμπάς».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που έχει την ξεχωριστή σημασία της, οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι πλέον το επίσημο νόμισμα συναλλαγών θα είναι το ρωσικό ρούβλι και θα υπάρξει ρύθμιση τιμών. Η αναλογία με την ουκρανική χρίβνια ορίστηκε στα 2,9 ρούβλια.

ΣΥΡΙΑ
Ταυτόχρονες πιέσεις για «λύση» και επέμβαση...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η δραματική αύξηση τεράστιων προσφυγικών ροών από τη Συρία σε χώρες της Δύσης φαίνεται πως δημιουργεί αφενός πιέσεις και ζυμώσεις για επανεκκίνηση της διπλωματικής διαπραγμάτευσης μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αφετέρου χρησιμοποιείται ως αφορμή για την κλιμάκωση της επέμβασης που πραγματοποιούν εδώ και χρόνια οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σε αυτήν τη φάση, βασικοί σύμμαχοι του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ (Ιράν, Ρωσία, Σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου) φαίνεται πως παραμένουν στο πλευρό του και προσπαθούν να πυροδοτήσουν μία νέα διπλωματική προσπάθεια αποκρούοντας τις δυτικές και αραβικές πιέσεις για εξοστρακισμό του Σύρου ηγέτη από το μελλοντικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ενας από αυτούς ήταν χτες και ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν που μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο ηγέτη στη Δαμασκό σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ έχει να παίξει «ζωτικό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και σε οποιαδήποτε διαδικασία πολιτικής διευθέτησης του καταστροφικού εμφύλιου πολέμου στη Συρία».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό συμμετείχε και ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ που τόνισε ότι η Συρία έχει θέσει ορισμένα ερωτήματα στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ σε σχέση με μία νέα διπλωματική πρωτοβουλία και θα γνωστοποιήσει τη στάση της «αφού λάβει απαντήσεις».

Χερσαία επέμβαση από χώρες της Μ. Ανατολής βλέπει ο Κέρι...

Και ενώ διαφαίνονται στον ορίζονται διπλωματικές προσπάθειες με επίκεντρο τη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επανέφερε στο τραπέζι την όξυνση της κρίσης ως «αφορμή» για την πραγματοποίηση μιας χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος «στο μέλλον» από χώρες της Μέσης Ανατολής που στηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο CNN, ο Κέρι προέβλεψε ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας: «Χρειάζεται να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις επί του πεδίου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή...». Διόλου τυχαία ο Κέρι τα είπε αυτά μετά τη συνάντησή του με το Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντελ αλ Τζουμπέιρ.

Υπό το βάρος των παραπάνω σχεδιασμών και κινήσεων, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «τουλάχιστον 2.000 Σύροι πρόσφυγες» πνίγηκαν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να πλησιάσουν στην Ευρώπη από το 2011 και ότι δεν φαίνεται να υπάρχει «φως» στον ορίζοντα για σύντομο τερματισμό του πολέμου. «Η παγκόσμια αποτυχία προστασίας των Σύρων προσφύγων μεταφράζεται πλέον σε κρίση στην νότια Ευρώπη», διαπιστώνει η έκθεση.

Φόβος επιδημιών από την έλλειψη νερού

Το δίκτυο υδροδότησης της Συρίας, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις, κινδυνεύει να καταρρεύσει αυξάνοντας την απειλή για το ξέσπασμα επιδημιών τύφου ή χολέρας προειδοποίησε χτες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Ανατινάζουν τα μνημεία για το κέρδος λέει ο Ρ. Φισκ

Στις ιδιωτικές συλλογές αρχαιοκαπήλων βρίσκονται ήδη σημαντικά τμήματα από τα μνημεία της Παλμύρας που λεηλατούν και στη συνέχεια ανατινάζουν με εκρηκτικά οι τζιχαντιστές του ΙΚ στη Συρία αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ. Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι τζιχαντιστές ανατινάζουν αρχαίους ναούς στην Παλμύρα, αφενός γιατί αυτό αυξάνει την τιμή των αρχαιοτήτων από τους διεθνείς αγοραστές προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, αφετέρου γιατί τα εκρηκτικά «εξαφανίζουν» ποιες ακριβώς αρχαιότητες λεηλάτησαν οι δράστες...

Ετσι, το ΙΚ αρχικά επιλέγει τους στόχους με βάση τα «τιμολόγια» ιδιωτών «συλλεκτών», αφαιρεί από το (υπό λεηλασία) μνημείο ό,τι έχει αξία: αγάλματα, ανάγλυφες παραστάσεις, ψηφιδωτά, τα οποία, με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία, διοχετεύονται στις «διεθνείς αγορές» με κέρδος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

UNICEF ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χωρίς σχολεία 13.900.000 προσφυγόπουλα

Σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να μορφωθούν τα παιδιά στις χώρες της Μέσης Ανατολής
Σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να μορφωθούν τα παιδιά στις χώρες της Μέσης Ανατολής
Στο περιθώριο οποιουδήποτε εκπαιδευτικού συστήματος βρίσκονται περίπου 14.000.000 παιδιά και έφηβοι σε τουλάχιστον εννιά χώρες της Μέσης Ανατολής που πλήττονται από πολέμους και περιφερειακές συγκρούσεις, διαπιστώνει η έκθεση της UNICEF με τίτλο «Η Εκπαίδευση στην πυρά».

Τραγικά θύματα του πολέμου που προκαλεί ο ιμπεριαλισμός - κάτι που κρύβει η συγκεκριμένη οργάνωση - είναι περίπου το ένα έκτο του πληθυσμού παιδιών και εφήβων σε Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Σουδάν. Στα συμπεράσματα εμπεριέχεται και η εκτίμηση ότι υπονομεύεται δραματικά το μέλλον μίας ολόκληρης γενιάς, καθώς ακόμη και εάν γλιτώσουν από τις βόμβες, δε θα καταφέρουν πολλά από αυτά να γλιτώσουν από τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, την υπόλοιπη ζωή τους.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης της UNICEF για τη Βόρεια Αφρική και Μ. Ανατολή, Πίτερ Σάλαμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ολοσχερώς ή μερικώς κατεστραμμένων σχολείων χωρών της περιοχής σε τουλάχιστον 9.000, σημειώνει ότι πολλά από αυτά δε βρίσκονται μόνον στη Συρία ή στην Υεμένη, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, που πέρσι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τις βόμβες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

Από τα 13.900.000 παιδιά και εφήβους χωρών της περιοχής που δεν μπορούν να πάνε σχολείο λόγω πολέμου, τα 2.700.000 είναι από τη Συρία, τα 3.000.000 από το Ιράκ, τα 2.000.000 από τη Λιβύη, τα 2.900.000 από την Υεμένη. Θύματα του πολέμου πέφτουν και χιλιάδες εκπαιδευτικοί που είτε σκοτώθηκαν, είτε εγκατέλειψαν τις θέσεις τους λόγω των συγκρούσεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιθέσεις ενόπλων και καταγγελίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα επίθεση ενόπλων που αποδόθηκε και πάλι στο PKK σημειώθηκε χτες, αυτή τη φορά στη νοτιοανατολική επαρχία Μαρντίν. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τέσσερις αστυνομικοί, ο ένας ανώτερος αξιωματούχος. Προχτές το βράδυ, επίθεση με βόμβες μολότοφ δέχτηκαν τα γραφεία του AKP στην επαρχία Μπιτλίς.

Το σκηνικό αυτό ενισχύει την τεταμένη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ξεκίνησε η νέα προεκλογική περίοδος και ανατροφοδοτεί ενδοαστικές διεργασίες που ήδη μαίνονται.

Χτες, επρόκειτο να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, για να δοθεί παράταση στη στρατιωτική επιχείρηση σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που γίνεται στο όνομα της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας, υπηρετώντας τις προσπάθειες του τουρκικού κεφαλαίου να διασφαλίσει τη θέση του σε όλη τη γύρω περιοχή. Με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση, εφημερίδες προσκείμενες στο AKP όπως η «Σαμπάχ», αποδοκίμαζαν το γεγονός ότι το φιλοκουρδικό HDP δεν ήταν διατεθειμένο να στηρίξει τις επιχειρήσεις και μεταξύ άλλων παρατηρούσε πως «όπως και η Τουρκία, το HDP βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο με μια μεταβατική φάση, που πρέπει να αξιοποιήσει προς όφελος της ειρήνης σε όλη τη χώρα...».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατήγγειλε ότι οι συνθήκες στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή προεκλογικής καμπάνιας και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει τη δράση των πολιτικών του αντιπάλων. «Ηδη είπε (σ.σ. ο Ερντογάν) ότι οι εκλογές της 1ης Νοέμβρη δε θα είναι όπως αυτές της 7ης Ιούνη... φαίνεται ότι είναι έτοιμος να ασκήσει πίεση στις κάλπες, όπως έκανε καταλαμβάνοντας και το κράτος». Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», πρόσθεσε ακόμα πως στόχος του HDP στις επικείμενες εκλογές είναι να εξασφαλίσει το 20% των ψήφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ