ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Φεστιβαλικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Μεγάλο «ταξίδι» σε πολλές πόλεις της χώρας κάνει σήμερα και αύριο το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...».

Αναλυτικά, είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα, Σάββατο

Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Σχολείο, με: Επίδειξη μαχητικών αθλημάτων, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, ομιλία από τον Δημήτρη Δήμα, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Πύργος, στο πάρκο Κούβελου, με: Συναυλία από νεανικά συγκροτήματα, παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό σύλλογο «Μωραΐτες», μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου (σκηνοθετική επιμέλεια: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος), ομιλία από την Ζωή Χαχάμη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι.

Σπάρτη, στην πλατεία Ευαγγελιστρίας, με: Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου, ομιλία από τον Νίκο Κουτουμάνο, Γραμματέα Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, συναυλία με τους ΚΑΖΟΟR.

Χίος, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Βουνακίου, με: Εκθέσεις, βιντεοπροβολές, παρουσίαση μοντέρνου χορού, συναυλία με μαθητικό συγκρότημα, μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στις Γυναικείες Φυλακές Χίου (1948 - 1949), ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Σύρος, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Μιαούλη, με αφιέρωμα στην ιστορία των αγώνων του νησιού, ομιλία και μουσικό πρόγραμμα.

Καρδίτσα, στο «Παυσίλυπο», με ομιλία από τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κόμματος στο Νομό Καρδίτσας και καλλιτεχνικό λαϊκό μουσικό πρόγραμμα.

Αύριο, Κυριακή

Κατερίνη, στο πάρκο, στις 7.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τρίκαλα, στον Μύλο Ματσόπουλου, με ομιλία από τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κόμματος στο Νομό Τρικάλων και καλλιτεχνικό λαϊκό μουσικό πρόγραμμα.

Την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη

Πτολεμαΐδα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Γιάννη Βήττα, Γραμματέα Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή.

  • Την επόμενη βδομάδα είναι επίσης προγραμματισμένα Φεστιβάλ, την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη σε Λάρισα, Καλαμάτα, Καβάλα, Κομοτηνή, Καστοριά, Γιάννενα, Λέσβο, Ηράκλειο, και το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη σε Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Γρεβενά, Κοζάνη.

Επίσης, την επόμενη βδομάδα, στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη είναι το τριήμερο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Πολιτικές νεανικές γιορτές σε Κιλκίς και Κεφαλονιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Κιλκίς, το περασμένο Σάββατο. Το Φεστιβάλ άνοιξαν η Μελίνα και η Φωτεινή, όπου με τη βοήθεια κι άλλων μικρών φίλων της ΚΝΕ, έδωσαν το... δικό τους μήνυμα, επιβεβαιώνοντας πως «νέο αίμα» θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια να ενισχύει την προοπτική πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών του Κιλκίς, μέσα από γνωστές μελοποιήσεις ποιημάτων του Ν. Χικμέτ, ενώ τη σκυτάλη ανέλαβε μετέπειτα το συγκρότημα «Στέλιος Κοτίδης και η μπάντα του», με έντεχνες επιλογές. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έκλεισε με ποντιακό γλέντι. Στην ομιλία του, ο Νίκος Χρηστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι ο λαός έχει δοκιμάσει όλες τις εναλλακτικές διαχείρισης αυτού του συστήματος, με όλο το εύρος των αστικών κομμάτων από «δεξιά» μέχρι «αριστερά». Οτι τώρα χρειάζεται συμπόρευση με το ΚΚΕ, στη μόνη ρεαλιστική λύση για το λαό, της ανατροπής του κεφαλαίου και της εξουσίας του, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερής διαγραφή του χρέους.

Μια μέρα μετά έγινε Φεστιβάλ και στο Αργοστόλι, στην Κεφαλονιά. Τις εκδηλώσεις άνοιξε ομάδα χορευτών του νησιού που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και ύστερα τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξανδρος Μελισσηνός με το Θέατρο Σκιών του. Την ομιλία έκανε ο Θανάσης Σγούρος, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μουσικοϊστορικό αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία με τίτλο «Τεράστιο το κουράγιο μου. Και πού να δεις ακόμα» από ομάδα μαθητών του νησιού, ενώ η βραδιά έκλεισε με ροκ συναυλία από τους «Sonus Replica». Στο χώρο λειτούργησε έκθεση με θέμα τους αλύγιστους της ταξικής πάλης σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και έκθεση με αυθεντικά χαρακτικά της Βάσως Κατράκη. Επίσης, μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ειδικά όσον αφορά τις νέες εκδόσεις που εξαντλήθηκαν!

Αθλητικό Camp στην Πάτρα

Αθλητικό Camp διοργανώνει η ΚΝΕ σήμερα και αύριο στην Πάτρα, ενόψει της κεντρικής φεστιβαλικής εκδήλωσης στην πόλη, που θα γίνει στις 12 Σεπτέμβρη στο ΤΕΙ.

Το Αθλητικό Camp θα διεξαχθεί στο χώρο της πλαζ και περιλαμβάνει:

  • Σήμερα Σάββατο:

9.30 π.μ.: Ποδηλατικός αγώνας από την πλατεία Τριών Συμμάχων μέχρι τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πλαζ.

11.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00: Τουρνουά μπάσκετ 3on3, beach volley και ping pong.

  • Αύριο Κυριακή:

9.30 π.μ.: Αγώνας δρόμου από την πλατεία Τριών Συμμάχων μέχρι τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πλαζ.

11.00 - 14.00: Τουρνουά μπάσκετ 3on3, beach volley και ping pong.

18.00: Αγώνας δρόμου «Ο γύρος της πλαζ».

18.00 - 21.00: Τελικές φάσεις των τουρνουά.

Σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις στην Κέρκυρα

Σήμερα στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στους αλύγιστους της ταξικής πάλης είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κέρκυρα, όπου στο πλαίσιό τους θα γίνει και εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο, ενταγμένη στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος.

Οι εκδηλώσεις γίνονται σήμερα Σάββατο στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ αύριο Κυριακή, θα γίνει η επίσκεψη και εκδήλωση στο Λαζαρέτο.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο:

  • 20.30: Video - αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ και τον Χρήστο Μαλτέζο.
  • 21.00: Χοροθεατρικό δρώμενο.
  • 21.30: Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • 22.15: Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τον Θάνο Μικρούτσικο.
  • 23.45: Μουσικό πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Επίσης, θα φιλοξενείται έκθεση εικαστικών έργων τέχνης με θέμα τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στην οποία συμμετέχουν με 20 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής οι εξής καλλιτέχνες: Αθανασίου Νικολέτα, Ανθη Γιολάντα, Ανυφαντή Δήμητρα, Δημητράτος Τζίνος, Κεφαλληνός Γιώργος, Λάσκο Λαρίσα, Μοναστηριώτη Γεωργία, Μουζακίτη Ελισάβετ, Πηγής Νίκος, Σουέρεφ Ελενα, Σοφιανός Δημήτρης, Χυτήρη Ερη.

Αύριο Κυριακή:

  • 10.30 π.μ.: Αναχώρηση από το λιμάνι της Κέρκυρας για το Λαζαρέτο.
  • Αφιέρωμα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.
  • Κατάθεση στεφάνων.
Συνολικά ενάντια στη φοροληστεία το ΚΚΕ

Τη ρητή αντίθεση του ΚΚΕ στην επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα κάθε είδους ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, ως μέτρο που εντάσσεται στη συνολική φοροληστεία επαναλαμβάνει το Τμήμα Παιδείας του ΚΚΕ, με αφορμή την επιστολή του συλλόγου Palso νομού Ηρακλείου προς τους γονείς όπου αναφέρεται πως «τα αντιπολιτευόμενα κόμματα (πλην ΚΚΕ) ζητούν την απόσυρσή του».

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, απέστειλε προς την PALSO την εξής δήλωση:

«Σε σχέση με κείμενό σας στο οποίο υποστηρίζεται ότι το ΚΚΕ δεν έχει ζητήσει την απόσυρση του μέτρου για τον ΦΠΑ στα 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ενώ τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα το ζητούν, σημειώνω τα εξής:

Το μέτρο αυτό, ψηφίστηκε απ' όλα τα κόμματα εκτός ΚΚΕ στα πλαίσια της ψήφισης του Μνημονίου 3. Σχετικές τοποθετήσεις υπάρχουν από τον ΓΓ του ΚΚΕ αλλά και από άλλα στελέχη του. Επίσης υπάρχει σχετικό δημοσίευμα στο "Ριζοσπάστη" (26/8/2015) όπου εντοπίζουμε το πρόβλημα ως ζήτημα που αφορά τη λαϊκή οικογένεια. Με αυτήν την έννοια, πρέπει να διορθώσετε τη διατύπωση αυτή, καθώς είναι σαφές ότι το ΚΚΕ εντάσσει την αντίθεσή του σε αυτό το μέτρο συνολικότερα στη φοροληστεία που υπάρχει στο Μνημόνιο 3».

Για το θέμα, ανακοίνωσε εξέδωσε η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, παραθέτοντας την τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την επιβολή του ΦΠΑ στα δίδακτρα και σημειώνοντας πως «μόνο ερωτηματικά προκαλεί η παραπάνω διατύπωση στην επιστολή του συλλόγου προς τους γονείς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ