ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η Ρωσία επιβεβαιώνει τη στρατιωτική «βοήθεια»

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, ανοίγει «παράθυρο» για μελλοντική «ευρύτερη» κλιμάκωση του ρωσικού στρατιωτικού ρόλου στην περιοχή...

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Σουδάν και Νοτίου Σουδάν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για τη ρωσική στρατιωτική συνδρομή στη Συρία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Σουδάν και Νοτίου Σουδάν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για τη ρωσική στρατιωτική συνδρομή στη Συρία
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αφήνοντας ανοικτή μια περαιτέρω ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού ρόλου της στη Συρία με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και αφορμή τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, η Ρωσία επιβεβαίωσε τη μακρόχρονη στρατιωτική στενή συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση σημειώνοντας ότι επί του παρόντος αρκείται στην παροχή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στη Μόσχα, επιβεβαίωσε την άφιξη νέων Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων και «ειδικών» στη Λατάκεια της Συρίας, την παροχή νέου στρατιωτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας. «Τα αεροπλάνα που στέλνει η Ρωσία στη Συρία μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό σύμφωνα με τα υπάρχοντα συμβόλαια και ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η μεταφορά ρωσικών όπλων γίνεται βάση νόμιμων συμβολαίων που δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Σε επόμενο σημείο υπογράμμισε με νόημα: «Η Ρωσία θα μείνει πιστή στους κανόνες του διεθνούς Δικαίου αλλά αν χρειαστεί να πάρει επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής θα τα πάρει, σύμφωνα με τους ρωσικούς νόμους, συνυπολογίζοντας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις που έκαναν στο «Ρόιτερς» δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στον Λίβανο, σύμφωνα με τους οποίους ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Ο ίδιος κατέληξε σημειώνοντας: «Η απειλή που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος είναι προφανής...Η μόνη δύναμη που είναι ικανή να αντισταθεί είναι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις».

ΗΠΑ και Ισραήλ «ανησυχούν»

Η αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Ασαντ αλλά και οι πιθανότητες για την εξεύρεση μίας λύσης που θα τερματίσει τον καταστροφικό πόλεμο στη χώρα συζητήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης σε τηλεφωνική επικοινωνία του Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Κέρι και ήταν η δεύτερη σε πέντε μέρες. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», ο Κέρι είπε στο Ρώσο ομόλογό του πως η αύξηση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία «θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύρραξη», κάτι που απέρριψε αργότερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ως ανυπόστατο...

Η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία προκαλεί «ανησυχία» και στο Ισραήλ που κατά καιρούς έχει καταγγελθεί από τη συριακή κυβέρνηση πως υποθάλπει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων οργανώσεων που δρουν κοντά στα υψώματα του Γκολάν. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μόσε Γιαάλον δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν τις τελευταίες μέρες στη Συρία «για να βοηθήσουν την κυβέρνηση Ασαντ» και ότι σκοπεύουν μεταξύ άλλων «να φτιάξουν νέα αεροπορική βάση κοντά στη Λαττάκεια», ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαχητικά τζετ και ελικόπτερα κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Το ίδιο 24ωρο το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, μετέδωσε πως αρκετές εκατοντάδες Ιρανοί στρατιώτες των «Φρουρών της Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας» (IRGC) εισήλθαν «πρόσφατα» στη Συρία για να βοηθήσουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και το συριακό στρατό. Η ίδια πηγή μετέδωσε επίσης πως η εξέλιξη έγινε στο πλαίσιο «συντονισμένου ιρανο-ρωσικού ελιγμού».

Νεκρός Τούρκος στρατιώτης στα σύνορα με τη Συρία

Αυξημένη ένταση παρατηρείται το ίδιο διάστημα και στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας, όπου χτες ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα των δύο χωρών από άγνωστο δράστη που φαίνεται πως άνοιξε πυρ από το συριακό έδαφος. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Ρεϊχανλί της τουρκικής επαρχίας Χατάι. Την περασμένη βδομάδα ένας Τούρκος στρατιώτης είχε σκοτωθεί και άλλος ένας αγνοείται έκτοτε έπειτα από διασυνοριακό επεισόδιο με πυροβολισμούς από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στην τουρκική πόλη Κιλίς.

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» υποστηρίζει πως ο αγνοούμενος Τούρκος στρατιώτης εθεάθη πριν από μερικές μέρες σε νοσοκομείο που διαχειρίζονται οι τζιχαντιστές στη Συρία. Αν επιβεβαιωθεί πως ο Τούρκος στρατιώτης είναι στα χέρια των τζιχαντιστών, τότε αναλυτές εκτιμούν, πως αυτό θα αποτελέσει «μεγάλη πρόκληση» (ή μάλλον ευκαιρία...) για την Τουρκία για να αυξήσει τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της στην περιοχή.

Το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επανήλθε στην προχτεσινή κατάληψη στρατιωτικής βάσης του συριακού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, υποστηρίζοντας ότι οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» σκότωσαν 56 στρατιώτες και ότι αιχμαλώτησαν δεκάδες άλλους.

Νορβηγός και Κινέζος στα χέρια τζιχαντιστών

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί «ρεπορτάζ» στο περιοδικό του «Ισλαμικού Κράτους» Ντακίμπ, σχετικά με την «πώληση» ενός 48χρονου Νορβηγού και ενός 59χρονου Κινέζου που φαίνεται πως απήχθησαν τον περασμένο Γενάρη από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Οι τζιχαντιστές παραθέτουν στοιχεία ταυτότητας των δύο ανδρών και φωτογραφία τους ντυμένων κατάδικων με κίτρινες στολές, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θέλησαν να πληρώσουν λύτρα για να απελευθερωθούν και ότι όποιος ενδιαφέρεται να καταβάλει ένα συγκεκριμένο ποσό μπορεί να τους «αποκτήσει». Η ομηρία του Νορβηγού επιβεβαιώθηκε από το Οσλο, όχι όμως και εκείνη του Κινέζου από τις σινικές αρχές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υψώνονται οι τόνοι απέναντι στο φιλοκουρδικό HDP

Το ρόλο που η Τουρκία μπορεί να παίξει για τη «σταθερότητα» της περιοχής υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Διαλέξτε: Στηρίζετε τη δημοκρατία ή τον τρόμο;... Αν στηρίζετε τον τρόμο, πρέπει να είστε έτοιμοι να πληρώσετε το τίμημα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, απευθυνόμενος με χτεσινές του δηλώσεις προς το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και αφού είχε νωρίτερα καταδικάσει τις επιθέσεις κατά κτιρίων πολιτικών κομμάτων. Είχαν προηγηθεί δεκάδες επιθέσεις (βομβιστικές, εμπρηστικές κ.τ.λ.) εναντίον γραφείων του HDP σε όλη τη χώρα, στις οποίες πολλοί επιμένουν ότι πρωτοστάτησαν και δυνάμεις του AKP. Η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη και οι τόνοι απέναντι στο HDP υψώνονται σημαντικά (η παραπάνω δήλωση του Ερντογάν «σηκώνει» πολλές ερμηνείες...) καθώς η κατάρρευση της εκεχειρίας με το ΡΚΚ αξιοποιείται στην ενδοαστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε όσους κηρύσσουν αγώνα «ενάντια στην τρομοκρατία» και όσους δηλώνουν υπέρμαχοι της «δημοκρατίας». Ολα δείχνουν ότι οι ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία διευρύνονται, δεδομένων και των διεθνών προεκτάσεων που έχουν οι πολιτικές ισορροπίες στη χώρα, σε μια περιοχή όπου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διάφορες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Χτες, ένας ακόμα αστυνομικός έχασε τη ζωή του από πυρά που αποδίδονται στο ΡΚΚ στην επαρχία Τουντσελί. Ακόμα, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στην επαρχία Χατάι από πυρά που - σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα - ήρθαν από τη συριακή πλευρά.

Αντιδράσεις για την κατάσταση στην Τζίζρε

Επίσης, χτες, έγινε γνωστό ότι το γραφείο της Εισαγγελίας του Ντιγιαρμπακίρ διέταξε έρευνα σε βάρος στελεχών του HDP με κατηγορίες όπως «ανοιχτή προσβολή εναντίον του τουρκικού έθνους», «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» κ.τ.λ. Τέτοιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος μαζί με ομάδα στελεχών και υποστηρικτών του κόμματός του συμμετείχε σε πορεία προς την ανατολική πόλη Τζίζρε, όπου το συγκεκριμένο κόμμα καταγγέλλει ότι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον 21 άμαχοι. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε εμποδίσει αυτοκινητοπομπή να κατευθυνθεί στη συγκεκριμένη πόλη.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Σελαμί Ατινόκ, δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες στην Τζίζρε έχουν σκοτωθεί 30 - 32 Κούρδοι αντάρτες μετά από επιθέσεις τους εναντίον του στρατού, αλλά και ένας άμαχος, όπως και ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την περασμένη βδομάδα θα συνεχιστεί στην πόλη για «λόγους ασφαλείας». Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα δοθεί άδεια εισόδου στις δυνάμεις του HDP «για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους». Μεταξύ άλλων, με τον Ντεμιρτάς κατευθύνονταν προς την Τζίζρε και οι υπηρεσιακοί υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ανάπτυξης, Αλί Χαϊντάρ Κοντσά και Μουσλούμ Ντογάν, αντίστοιχα, που προέρχονται από το HDP.

Η κατάσταση για τους κατοίκους της πόλης φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με ολόκληρες γειτονιές της να έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης μεταξύ στρατού - ΡKK. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 10χρονο παιδί που δέχτηκε πυρά ενώ έπαιζε. Μάλιστα, λέγεται ότι η οικογένειά του λόγω της κατάστασης δεν έχει μπορέσει να φτάσει καν σε νεκροτομείο και αναγκάζεται να συντηρεί τη μικροσκοπική σορό εδώ και μέρες στο ψυγείο ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα θάψει το παιδί της κανονικά...

Επίκληση για «σταθερότητα»

Στο μεταξύ, στην Αγκυρα βρέθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μεταξύ άλλων συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Τουσκ δήλωσε ότι κύριο αντικείμενο της επίσκεψής του είναι το μεταναστευτικό και επισήμανε ότι «η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στην εξασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή, ειδικά στη Συρία». Μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος αξιωματούχος καταδίκασε τις επιθέσεις σε ΜΜΕ και γραφεία κομμάτων, εκφράζοντας την ευχή ότι «η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί και το κράτος δικαίου θα υπερισχύσει», ενώ συμπλήρωσε: «Σας διαβεβαιώνω ότι η ΕΕ θέλει να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία ενάντια στην τρομοκρατία. Εξακολουθούμε να είμαστε δεσμευμένοι να αντιπαλέψουμε την παρουσία του ΡΚΚ στην Ευρώπη». Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πει ότι η ΕΕ θέλει να υπάρξουν ξανά εκεχειρία και συνομιλίες με το ΡΚΚ.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο μεγάλο οικονομικό κόστος που έχει η παραμονή σχεδόν 2 εκατομμυρίων προσφύγων σήμερα στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θέλει να εισακουστεί από τις Βρυξέλλες όχι ως μια «τρίτη πλευρά» αλλά ως μια «υποψήφια χώρα που συμμετέχει (στην ΕΕ)».

Ζητάμε συγνώμη από τους αναγνώστες μας, καθώς από απροσεξία, στο χτεσινό θέμα για τις εξελίξεις στην Τουρκία στη σελ. 19, τοποθετήθηκε φωτογραφία από άλλο θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ