ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις με τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση

Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Με τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, σήμερα Σάββατο, στις 9.30 το βράδυ, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιούνται με σύνθημα: «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...».

Και χτες, χιλιάδες νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκε η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, με τη συμμετοχή του Σάκη Βαρδαλή, υποψήφιου βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και του Γιώργο Μαργαρίτη, υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ.

Στο καλλιτεχνικό μέρος, στην Α' Σκηνή προγραμματίζονταν συναυλίες με τους Β. Πετρίδη και τους Γκαϊλέ, τους Μπάμπη Στόκα, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Νάτσιου και στη Β' Σκηνή συναυλίες με το συγκρότημα του ΠΑΜΕ, τους «Koza Mostra», Λεωνίδα Μουλαγιαννιό, Νίκο Ταλέα, Μαρία Φραγκούλη.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος των λιλιπούτειων φίλων του Φεστιβάλ βρέθηκε και φέτος ο Παιδότοπος, όπου απασχολήθηκαν με καλοκαιρινές χειροτεχνίες, γνώρισαν τα καιρικά φαινόμενα και τους ήχους τους και με τη βοήθεια ομάδας μουσικών έμαθαν πώς μπορούν να μιμηθούν με το σώμα τους και με απλά καθημερινά αντικείμενα τους ήχους του αέρα, της βροχής, της βροντής κ.ά. Τέλος, απόλαυσαν το θέατρο σκιών «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ» από τον Αγάπιο Αγαπίου και ξεφάντωσαν σε ένα όμορφο πάρτυ.

«Δυνάμωμα της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που μας τσακίζει»

Με μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη, η συζήτηση των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα: «Ενας δρόμος υπάρχει: Δυνάμωμα της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που μας τσακίζει». Μίλησαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ο Γιάννης Δελής, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο καθήκον της ανασύνταξης του κινήματος και το περιεχόμενό της, ο Γιάννης Δελής σημείωσε: «Είναι η προετοιμασία και η οργάνωση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για μια αποφασιστική αναμέτρηση με τα μονοπώλια, για την ανατροπή της εξουσίας τους.

Είναι το δικό μας σχέδιο εξόδου από το φαύλο κύκλο των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων, με την εξάλειψη των αιτιών που τις γεννούν.

Προϋπόθεση είναι: Η άνοδος της ικανότητας του Κόμματος και του ταξικού κινήματος να συνδέονται με πολύμορφους δεσμούς με πλατιές εργατικές μάζες, με τις γυναίκες, με τους νέους. Η σύνδεση της οικονομικής πάλης με την πολιτική, που σημαίνει ότι όλα συντείνουν και συνδέονται με τον αγώνα για την εξουσία, δηλαδή οικονομική πάλη αλλά με στόχο την αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Μαζικοποίηση, δραστική αλλαγή των συσχετισμών και χρεοκοπία του εργοδοτικού συνδικαλισμού, οργάνωση και δημοκρατική λειτουργία των σωματείων.

Ταξική ενότητα στον κλάδο, δηλαδή οι αγώνες να οικοδομούν τη λαϊκή συμμαχία, κάθε εστία αγώνα να γίνεται ένα ρυάκι που θα χύνεται στο ταξικό ποτάμι και θα το δυναμώνει».

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι «σήμερα, ακόμη και για τα ψίχουλα χρειάζεται όχι απλώς διεκδίκηση, αλλά αγώνας προσανατολισμένος στην ανοιχτή σύγκρουση με την ίδια την ΕΕ, με την πολιτική του κεφαλαίου. Αυτή η καθημερινή πάλη γίνεται το θερμοκήπιο της πολιτικής του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή. Δεν καθόμαστε και περιμένουμε το σοσιαλισμό. Μέσα σε αυτή την καθημερινή πάλη αναγνωρίζεις τον ταξικό σου εχθρό, από το επίπεδο του άμεσου εργοδότη στο επίπεδο του συνόλου των εργοδοτών, στο επίπεδο του κράτους που βάζει πλάτες και υπηρετεί μόνο τους εργοδότες.

Στην πάλη αυτή σπάζεις τις συμμαχίες που έχει κάνει η αστική τάξη, ακόμη και με ανώτερα στρώματα της εργατικής τάξης, συγκροτείς νέες ευρύτερες συμμαχίες της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Μέσα σε αυτή την πάλη έχουμε και ρυθμούς αλλαγής της συνείδησης.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, η ενίσχυση της επαναστατικής πρωτοπορίας, του ΚΚΕ».

  • Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, για σήμερα Σάββατο, περιλαμβάνει:

Σκηνή Α: Αφιέρωμα στους αλύγιστους του στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Συναυλία με τους: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Δημήτρη Μπάση.

Σκηνή Β: Συναυλίες από μαθητικό συγκρότημα, Imam Baildi, Βασίλη Κασσούρα.

Παιδότοπος: «Καλοκαιρινές»... χειροτεχνίες, επίδειξη ξιφασκίας από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ξιφασκίας «Μέγας Αλέξανδρος», επίδειξη ενόργανης γυμναστικής από αθλητές του ΟΡΦΕΑ Καλαμαριάς, μάθημα χορού ζούμπα και λάτιν, πάρτυ.

Φεστιβάλ σε άλλες πόλεις

Φεστιβάλ γίνονται σήμερα και αύριο και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Σάββατο

Χαλκίδα, 8.30 μ.μ., «Κόκκινο σπίτι», με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Ocean Drive», συναυλία με τους «Sober» (Στέλιος Μαγαλιός) και λαϊκό γλέντι.

Αλεξανδρούπολη, πάρκο Ακαδημίας, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλία με τον Αγάθωνα.

Πάτρα, ΤΕΙ, με ομιλήτρια την Μαρία Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και: Επίδειξη παραδοσιακών χορών, παράσταση κουκλοθέατρου από τον Κ. Μουρελάτο, συναυλία με τα συγκροτήματα Tourlou the Band, Revenge και Ερήμη, λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη, έκθεση με θέμα: «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης... Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη» κ.ά.

Κοζάνη, 8 μ.μ., Πάρκο (Γήπεδο), με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ στα Μακρονησιώτικα τραγούδια και συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.

Γρεβενά, 8 μ.μ., πλατεία Λαχαναγοράς (Ρολόι), με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και συναυλία με έντεχνο σχήμα και λαϊκό γλέντι.

Αύριο, Κυριακή

Ρέθυμνο, στην πλατεία Μικρασιατών, με ομιλητή τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και μουσικό αφιέρωμα από ομάδα της ΚΝΕ και γλέντι με τον Μανωλιούδη.

Μαχητική πολιτική συγκέντρωση στη Λάρισα

Με τη νεολαία να δίνει μαζικό και βροντερό «παρών», πραγματοποιήθηκε, χτες βράδυ, στο χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Λάρισα, η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πόλη, στην οποία μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

(Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευτεί στο αυριανό κυριακάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Μαζί με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, στη συγκέντρωση συμμετείχαν και άνεργοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, μικρομεσαίοι αγρότες από τα χωριά του νομού, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, εργάτες της τέχνης και του πολιτισμού κ.ά. που, μετά και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, νιώθουν την ανάγκη ν' ακούσουν με μεγαλύτερη προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, καθώς αντιλαμβάνονται ότι μόνο με την ενίσχυσή του στις εκλογές μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή φιλολαϊκή αντιπολίτευση, κόντρα στην ενωμένη κυβερνητική αντιλαϊκή πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί στη νέα Βουλή.

Εκτός από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, με αξιόλογους μουσικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ