ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
«Συντονισμό» προτείνει ο Λαβρόφ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την «ανάγκη» ρωσο-αμερικανικού συντονισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθούν «ακούσια συμβάντα» γύρω από τη Συρία πρότεινε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια περίοδο που εντείνονται οι «ανησυχίες» δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον αυξανόμενο στρατιωτικό ρόλο της Μόσχας στη Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στον Σύρο Πρόεδρο στο πλαίσιο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών, προσθέτοντας πως η Ρωσία πραγματοποιεί, αυτή την περίοδο, στρατιωτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο, που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Επέκρινε επίσης την αναστολή της επιχειρησιακής συνεργασίας του Πενταγώνου με το ρωσικό στρατό, ζητώντας τη συνέχισή της, σημειώνοντας ότι και οι δύο δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις μέσα και γύρω από τη Συρία.

Οι δηλώσεις του Σ. Λαβρόφ έγιναν ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες από Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους για αποστολή σημαντικών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία. Οι «ανησυχίες» δυτικών αξιωματούχων σχετικά με τη Συρία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας που έχει συγκληθεί στο Βερολίνο.

Προβλέπουν διαμελισμό Συρίας - Ιράκ

Το ίδιο 24ωρο σε εκδήλωση επιχειρηματιών και ιδρυμάτων γεωπολιτικής στην Ουάσιγκτον ο υποδιοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών (DIA), υποστράτηγος Βίνσεντ Στιούαρτ προέβλεψε ότι η Συρία και το Ιράκ δεν θα βγουν αλώβητες, αλλά διαμελισμένες από τον πόλεμο. Εκτίμησε έτσι «σχεδόν απίθανη» την επιστροφή Κούρδων αξιωματούχων του Ιράκ στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και προέβλεψε πως η Συρία θα σπάσει σε δύο ή τρία τμήματα εξαιτίας του πολέμου.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρένερ που εκτίμησε επίσης πως η Συρία και το Ιράκ «ίσως να μην επιβιώσουν ως κράτη» από τον σημερινό πόλεμο και ότι η γενικότερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα αλλάξει σημαντικά «ίσως και σε σημείο μη αναγνωρίσιμο...» μέσα στις επόμενες μία ή δύο δεκαετίες.

Διενέργεια έρευνας για χημικά όπλα αποφάσισε ο ΟΗΕ

Μέσα σε όλα αυτά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από τη συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας, αποφάσισε χτες για πρώτη φορά την διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό της ταυτότητας εκείνων που χρησιμοποιούν χημικά όπλα στη Συρία από την υπό συγκρότηση τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η ταλαιπωρία των ξεριζωμένων συνεχίζεται

Χιλιάδες ξεριζωμένοι βρίσκονται στην Ουγγαρία
Χιλιάδες ξεριζωμένοι βρίσκονται στην Ουγγαρία
Το δράμα των προσφύγων και μεταναστών, των ξεριζωμένων από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συνεχίζεται, όπως η και απάνθρωπη συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν, λόγω της έλλειψης υποδομών και αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ουγγαρία που είναι ο τελευταίος σταθμός στο ταξίδι προς την κεντρική Ευρώπη.

Την Πέμπτη δημοσιοποιήθηκε βίντεο όπου στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής της Ουγγαρίας, στο Ρόζκε, στα σύνορα με την Σερβία, οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τους ταλαιπωρημένους και πεινασμένους πρόσφυγες και μετανάστες ως ζώα, πετώντας τους στον αέρα κάποια σακουλάκια με ένα σάντουϊτς.

Στο μεταξύ η αντιδραστική ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 3.800 τους στρατιώτες τους οποίους έχει κινητοποιήσει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράχτη της στα σύνορά της με την Σερβία, ενώ τα καραβάνια των προσφύγων πολλαπλασιάζονται, με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από την Ελλάδα, όπου έφτασαν με κίνδυνο της ζωής τους.

Χαρακτηριστικό είναι και το νέο στοιχείο που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση, ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν φτάσει στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο 432.761 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2014. Πάντως χτες οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας δήλωσαν ότι διαφωνούν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη ποσόστωση στην κατανομή των προσφύγων, ζήτημα που θα συζητηθεί την Δευτέρα στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

ΙΣΡΑΗΛ
Προκλητική έκκληση για τη «μη διάλυση» της Μέσης Ανατολής

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προκλητική «έκκληση» στη «διεθνή κοινότητα» να αποτρέψει από κοινού τη ...«διάλυση» της Μέσης Ανατολής απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο ηγέτης του κράτους που είναι από τους βασικούς υπεύθυνους της διάλυσης της Μέσης Ανατολής είπε κυνικά στην συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο: «Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε διάλυση κάτω από τις δίδυμες δυνάμεις του μαχητικού Ισλάμ - τους Σουνίτες μαχητές που καθοδηγούνται από το Ισλαμικό Κράτος - και τους Σιίτες μαχητές που καθοδηγούνται από το Ιράν. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με πρακτικούς τρόπους για να ανακόψουμε την πορεία του μαχητικού Ισλάμ και στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική». Ο Κάμερον από την πλευρά του σχολίασε ότι η Βρετανία «παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος επιβίωσης και αυτοάμυνας του Ισραήλ», παρέχοντας ουσιαστικά κάλυψη στη συνέχιση των πολιτικών κατοχής του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Νετανιάχου, που βρέθηκε στο Λονδίνο για να συζητήσει κυρίως ζητήματα που αφορούν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τους πολέμους σε Συρία και Ιράκ αλλά και το «πάγωμα» κάθε ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους, προκάλεσε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς, που έδειξαν την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική πολιτική του Ισραήλ και απαίτησαν από τον Κάμερον να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ για τη συνέχιση και επιδείνωση της κατοχής των Παλαιστινίων. Οι αντιδράσεις μέρους του βρετανικού λαού αντικατοπτρίζονται, άλλωστε, και στη σημαντική λαϊκή ανταπόκριση που γνωρίζει εκστρατεία συγκέντρωσης πάνω από 100.000 υπογραφών, ώστε να χαρακτηριστεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εγκληματίας πολέμου και «ανεπιθύμητος» στη Βρετανία.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Αγκάθι» οι τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς

ΚΙΕΒΟ.--

Ενώ η κατάπαυση του πυρός συνεχίζει να τηρείται στην ανατολική Ουκρανία, δεν λείπουν τα «φιτίλια» από την πλευρά της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι «η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ πρέπει να λήξει το 2015 και δεν μπορεί να επεκταθεί». Μάλιστα, έσπευσε να διορθώσει τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Λεονίντ Κούτσμα, που έχει τεθεί επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής (Ουκρανία, πολιτοφύλακες, Ρωσία και Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), ο οποίος είπε ότι η συμφωνία μπορεί να παραταθεί και το 2016. Επίσης, το ζήτημα της διενέργειας τοπικών εκλογών στους θύλακες του Ντονμπάς (τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) που δεν ελέγχει η κυβέρνηση, αποτελεί γι' αυτή «κόκκινο πανί», παρότι ήταν στις προβλέψεις της συμφωνίας του Μινσκ, το Φλεβάρη του 2015.

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του επιτρόπου της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είπε ότι θα αναγνωριστούν μόνο εκλογές που θα γίνουν με βάση το ουκρανικό Σύνταγμα.

Θέση πήρε και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που κατηγόρησε «δυτικούς εταίρους» ότι «παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια όταν λένε ότι η διενέργεια τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς θα σημάνει διακοπή της συμφωνίας του Μινσκ». Σήμερα, αναμένεται συνάντηση των ΥΠΕΞ του «σχήματος Νορμανδίας» (Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας) στο Βερολίνο.

IΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Με επέμβαση «ευρείας κλίμακας» απειλεί ο Ερντογάν το Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ακόμη και με χερσαία επέμβαση ευρείας κλίμακας απείλησε αργά το βράδυ της Πέμπτης τις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκυτο «Αλ Χαμπέρ», σημειώνοντας ότι και αυτό θα γίνει «αν καταστεί απαραίτητο, όπως το Φλεβάρη του 2008».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε τις δηλώσεις Κούρδων δημάρχων για «αυτονόμηση» πόλεων της Ν/Α Τουρκίας, σημειώνοντας πως η χώρα του «δεν είναι Συρία όπου μπορεί ο καθένας να ανακηρύσσει καντόνια όπου του αρέσει».

Παράλληλα με τις απειλές Νταβούτογλου, ο τουρκικός στρατός και η πολεμική αεροπορία πραγματοποίησαν χτες στο βόρειο Ιράκ νέα επιχείρηση σε βάρος Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. Οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έγιναν στις περιοχές Καντίλ, Ζαπ και Βασίν στα βουνά του αυτόνομου Κουρδιστάν, και προκάλεσαν (σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές) το θάνατο περίπου 60 Κούρδων μαχητών.

  • Σάλο προκαλεί στην Τουρκία τρίλεπτο βίντεο που κυκλοφόρησε χτες στο διαδίκτυο η πρωτοεμφανιζόμενη σιιτική οργάνωση «Διμοιρίες Θανάτου», και στο οποίο εμφανίζονται 18 Τούρκοι εργαζόμενοι που κρατούνται όμηροι. Οι δράστες ζήτησαν να σταματήσει η ροή τζιχαντιστών στο Ιράκ, η μεταφορά ιρακινού πετρελαίου στην Τουρκία και η πολιορκία συριακών πόλεων.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα στη Μέκκα

Γερανός κατέρρευσε πάνω στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας (μιας από τις δύο ιερές πόλεις των μουσουλμάνων) αργά χτες το απόγευμα. Διεθνή και αραβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τουλάχιστον 52 νεκρούς και 30 τραυματίες. Το δυστύχημα έγινε εν μέσω των προετοιμασιών για το μαζικό προσκύνημα που αναμένεται στα τέλη του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ